De 20 x mooiste dorpen van Normandië: welke dorpjes mag je zeker niet missen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

De 20 x mooiste dorpen van Normandië: welke dorpjes mag je zeker niet missen?

22 december 2023 in Normandië0 reacties

Verken de talrijke charmante dorpjes tijdens je verblijf in Normandië

Normandië, gelegen aan de noordwestkust van Frankrijk, is een regio doordrenkt van enerzijds een pijnlijke oorlogsgeschiedenis en anderzijds natuurlijke schoonheid. Deze regio staat niet alleen bekend om de D-Day bezienswaardigheden, de landingsstranden en om steden als Rouen, Caen of Le Havre, maar ook om de vele charmante dorpjes waar je even terugkeert in de tijd. Vooral dankzij de geplaveide straatjes en vele historische bezienswaardigheden.

In dit artikel tippen we je graag enkele van de mooiste dorpen in Normandië en ontdekken we wat ze zoal te bieden hebben + een handig kaartje met de ligging.

Praktische info & tickets voor je roadtrip Normandië

Duur7 - 14 dagen ()
Ticket Mont Saint-MichelToegangstickets Mont-Saint Michel met voorrang € 11 (boek je ticket online)
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Euroreizen (va. € 169) of ANWB (va € 650)
HotelsOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
Camping en vakantiehuis

Inhoud artikel

  1. Veules-les-Roses

Veules-les-Roses ligt in het departement Seine-Maritime. Dit charmante kustdorpje is vernoemd naar de Veules-rivier, die hier in de zee stroomt.

Het dorp is vooral bekend om zijn oude watermolen en de pittoreske straatjes die langs de rivier lopen. Veules-les-Roses is een ideale plek om even te kunnen genieten en ontspannen langs de kust van Normandië.

  1. Yport

Yport bevindt zich in het departement Seine-Maritime, aan de kust van Normandië. Dit vissersdorpje is ideaal om te genieten van verse zeevruchten of vis. De ruige kliffen en het strand maken Yport tot een ideale bestemming voor natuurliefhebbers om wandelingen langs de kust te maken.

  1. Étretat

Étretat is een kustdorp in het departement Seine-Maritime. Étretat staat bekend om zijn dramatische kliffen en indrukwekkende natuurlijke rotsboogformaties.

De kliffen van Étretat waren een inspiratiebron voor veel kunstenaars, waaronder Claude Monet. De stranden zijn ook populair bij zowel toeristen als natuurliefhebbers.

  1. Le Bec-Hellouin

Le Bec-Hellouin is een dorpje in het departement Eure, in het noorden van Normandië. Het dorp is bekend door de benedictijnenabdij van Saint-Pierre. De kloosterorde dateert reeds uit de 11e eeuw.

De abdij en zijn tuinen zijn hier de belangrijkste bezienswaardigheid. De historische site is goed onderhouden en een bezoek meer dan waard. Het dorp zelf is ook best charmant, ook hier vind je de typerende vakwerkhuizen volop terug in het centrum.

LEESTIP: Mis niets tijdens je bezoek aan de mooiste dorpjes van Normandië, met onze gratis reisgids Normandië, verken je ze zelf.
  1. Mont Saint-Michel

Mont Saint-Michel is een eiland voor de kust van Normandië, in het departement Manche. Dit is zonder twijfel een van de meest iconische bezienswaardigheden van Frankrijk. Mont Saint-Michel trekt jaarlijks miljoenen bezoekers aan.

Dit dorp met zijn prachtige abdij staat op een rotsachtig getijdeneiland en is alleen bereikbaar bij laag water via een weg. De magisch ogende abdij is gebouwd tussen de 11e en de 16e eeuw.

Klik hier om je tickets voor de Mont Saint-Michel te reserveren

  1. Barfleur

Barfleur ligt in het departement Manche, aan de oostkust van het schiereiland Cotentin. Dit charmante vissersdorpje is bekend om zijn pittoreske haven en traditionele stenen huizen.

Barfleur was ooit een belangrijke haven in Normandië, vooral in de middeleeuwen. Vandaag is het vooral een heerlijke plek om te wandelen en om te genieten van verse zeevruchten die lokaal worden gevangen.

  1. Bayeux

In het middeleeuwse stadje Bayeux wandel je rond in een prachtig middeleeuws centrum. Ook deze stad bestond al in de tijd van de Gallo-Romeinen, maar de Vikingen verwoestten de hele stad in de 9e eeuw. Bayeux werd daarna opnieuw opgebouwd en omdat de stad grotendeels ontsnapt is aan de Eerste en Tweede Wereldoorlog zijn veel van die gebouwen uitstekend bewaard gebleven.

De stad heeft twee wereldberoemde bezienswaardigheden. De Cathédrale Notre-Dame de Bayeux is er eentje van. Deze kerk werd in 1077 ingewijd en geldt als een van de mooiste gotische bouwwerken ter wereld. Sommige delen van de kathedraal werden recenter gebouwd tijdens renovaties in de afgelopen eeuw.

De andere grote bezienswaardigheid van de stad is het Bayeux-tapijt. Dit tapijt werd in de elfde eeuw gemaakt om de Normandische verovering van Engeland in 1066 te herdenken. Het tapijt is één van de grootste kunstschatten van Frankrijk. Het tapijt heeft lang in de kathedraal gehangen, maar tegenwoordig kan je het indrukwekkende 70-meter lange tapijt bewonderen in het museum in het centrum van de stad.

  • De kathedraal is dagelijks open tussen 9u30 en 18u maar soms kan je er niet binnen omdat er diensten plaatsvinden.
  • Het Musée de la Tapisserie de Bayeux heeft dezelfde openingsuren.

De mooiste bezienswaardigheden in Normandië bezoeken? Download onze reisgids Normandië en ontdek de mooiste plekjes van Normandië.

  1. Honfleur

Honfleur ligt in het departement Calvados, aan de monding van de Seine. Honfleur is een van de meest charmante en pittoreske havenstadjes in Normandië. Je bereikt het door de imposante Pont de Normandie over te rijden nabij Le Havre.

Het staat bekend om zijn kleurrijke vakwerkhuizen en de oude haven met zijn levendige sfeer. Kunstenaars zoals Eugène Boudin en Claude Monet lieten zich hier graag inspireren voor hun kunstwerken.

  1. Nonancourt

Nonancourt bevindt zich in het departement Eure, in het zuidwesten van Normandië. Dit rustige dorpje is omgeven door groene heuvels en bossen en is daarom ideaal om even aan de drukte te ontsnappen. De Château de Nonancourt, een prachtig kasteel uit de 18e eeuw, is de voornaamste bezienswaardigheid.

RONDREIS NORMANDIE: Gebruik onze uitgestippelde route langs de mooiste plekjes van Normandië, download hier je rondreis Normandië.

  1. Giverny

Giverny ligt in het departement Eure, aan de oevers van de Seine. Giverny is wereldberoemd geworden als woonplaats van de kunstenaar Claude Monet. Je kan er dan ook het huis en de tuinen van Monet bezoeken. Die zal je vrijwel meteen herkennen uit zijn beroemde schilderij de Waterlelies.

Zoek je het kunstwerk zelf? Dan ben je er hier wel aan voor de moeite, want dat vind je in Musée de l'Orangerie in Parijs.

Kom meer te weten, en bezoek het museum met een gids. Maak een daguitstap of ga mee met een lokale gids en zie meer.

  1. Jumièges

Jumièges ligt in het departement Seine-Maritime, langs de Seine. Dit dorpje is de thuisbasis van de imposante ruïnes van de Abdij van Jumièges. De abdij werd gesticht in de 7e eeuw en was ooit een van de belangrijkste religieuze centra in Normandië. Vandaag kan je de overblijfselen van deze historische site gaan verkennen.

  1. Lyons-la-Forêt

Lyons-la-Forêt ligt in het departement Eure, in het hart van het gelijknamige bos van Lyons. Dit dorp staat dan ook bekend om de uitgestrekte bossen in de omgeving. Het is een ideale plek voor wandelingen in de natuur. Op het gezellige dorpsplein is het ook aangenaam vertoeven terwijl je wordt omringd door charmante vakwerkhuizen.

  1. Beuvron-en-Auge

Beuvron-en-Auge ligt in het departement Calvados, in het hart van de Pays d'Auge. Dit dorp staat bekend om zijn zeer goed bewaarde vakwerkhuizen. Naast de Normandische architectuur, kan je hier ook volop proeven van regionale gerechten in een van de vele restaurantjes.

  1. Pont-l'Évêque

Pont-l'Évêque ligt in het departement Calvados, in de regio Pays d'Auge. Dit dorp is beroemd om zijn gelijknamige kaas.

Het dorp heeft een mooie oude marktplein en tal van kaaswinkels waar je deze heerlijke kaas kunt proeven en kopen, al dan niet vergezeld van een flesje cider of calvados. Het is ook een goede uitvalsbasis om de nabijgelegen regio van Pays d'Auge te verkennen.

  1. Saint-Vaast-la-Hougue

Saint-Vaast-la-Hougue ligt in het departement Manche, op het schiereiland Cotentin. Dit vissersdorpje staat bekend om zijn historische haven en de twee torens van Vauban, waarvan de bekendste op het getijdeneiland Tatihou staat. De torens staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

  1. Sainte-Mère-Église

Sainte-Mère-Église ligt in het departement Manche, in het hart van het Cotentin-schiereiland. Dit dorp is beroemd vanwege zijn rol in de landing in Normandië tijdens de Tweede Wereldoorlog. De parachutistenpop die aan de kerktoren bengelt is een iconisch beeld. Dit is ter nagedachtenis van paratrooper John Steele die op D-Day per ongeluk op de kerktoren landde en er zowaar in slaagde om de vijand te doen geloven dat hij dood was. Finaal zou hij de oorlog daardoor overleven.

In het dorp kan je het Airborne Museum bezoeken en meer leren over de geschiedenis van Operation Overlord.

  1. Cormeilles

Cormeilles bevindt zich in het departement Calvados, in de regio Pays d'Auge. Dit dorp is een parel van de Pays d'Auge en staat bekend om zijn schilderachtige straatjes. Je vindt hier ook talrijke antiekwinkeltjes waar je vanalles uit de tijd van toen kunt kopen en je kan de distilleerderij van Busnel bezoeken. Een van de oudste stokerijen van calvados.

  1. Cap de La Hague

Cap de La Hague is gelegen op het schiereiland Cotentin, in het departement Manche. Dit ruige en ongerepte gebied is ideaal voor natuurwandelingen. Je kan er een rijke hoeveelheid aan fauna en flora spotten. Een aanrader is de wandeling naar Nez de Jobourg via het bekende pad Chemin Des Douaniers. Deze wandeling brengt je langs een van de hoogst gelegen kustlijnen van Europa.

  1. Deauville

Deauvillle is een zeer luxe en kleurrijke badplaats. In deze gezellige badplaats vind je heel wat casino’s, golfterreinen en luxe hotels voor een onvergetelijk verblijf. Je kan hier over de mooie boulevard wandelen of gewoon een namiddagje doorbrengen op het prachtige strand van Deauville. Tegenover Deauville ligt ook nog de badplaats Trouville-sur-Mer, wat één van de charmantste badplaatsen van de regio is.

  1. Saint-Céneri-le-Gérei

Saint-Céneri-le-Gérei bevindt zich in het departement Orne, in het hart van Normandië. Dit dorpje staat bekend om zijn betoverende charme en ligt aan de oevers van de Sarthe-rivier.

Het is een geliefkoosde bestemming voor kunstenaars vanwege de letterlijk schilderachtige omgeving. Het historische centrum van het dorp heeft de typische geplaveide straatjes, vakwerkhuizen De abdijkerk van Saint-Céneri-le-Gérei in Romaanse stijl is gebouwd in de 11e eeuw.

  1. Kaartje met de ligging van de mooiste dorpen

  1. Waar verblijven in Normandië?

Campings

Normandië is een regio die door veel kampeerders wordt bezocht en je vindt dan ook heel wat goed onderhouden campings in de streek. Je kan hier bijvoorbeeld vlak aan het strand kamperen, of juist meer in het beboste binnenland van Normandië. Daarnaast heb je ook nog grote keuze uit luxe en minder luxe campings, campings met veel gelegenheden en activiteiten of juist rustigere campings, en campings met alleen maar kampeerplaatsen of ook met hutjes en stacaravans. Bekijk hier alle campings in Normandië

Onze Tip: Bekijk hier onze 10 x favoriete hotels en gîtes in Normandië.

Camping Sainte-Mère-Eglise

Camping Sainte-Mère-Eglise ligt op een steenworp van het gelijknamige dorp dat vooral bekend is om de kerk waar een parachutist aan hangt. De camping met comfortabele chalets ligt op een halve kilometer van het Airborne Museum. Het is bovendien een ideale uitvalsbasis om de stranden van D-Day te gaan bezoeken en ook de steden Caen en Cherbourg liggen niet ver weg. Meer info en prijzen via deze link.

Camping le Clos de Balleroy

Camping le Clos de Balleroy heeft comfortabele chalets en stacaravans. Er is ook een buitenzwembad aanwezig. Ideaal voor gezinnen met kinderen of voor koppels. Meer info en prijzen via deze link.

Hotels

Op het platteland zal je vooral campings zien, maar in de voornaamste Normandische steden en gemeenten vind je ook aardig wat hotels voor een aangenaam verblijf in de regio. Ook hier kan je kiezen voor luxe of gewoon comfort.

Brit Hotel Caen Nord

Het Brit Hotel Caen Nord - Mémorial ligt aan de rand van Caen. Het bekende museum Le Mémorial de Caen ligt op zo'n 500 meter van het hotel. De accommodatie is comfortabel en er is gratis parking nabij het hotel. Meer info en prijzen via deze link.

Hotel Le Central - Trouville-sur-Mer

Hotel Le Central ligt op goed 500 meter van de zee in Trouville-sur-Mer in de buurt van Deauville. Op sommige kamers heb je uitzicht op de plaatselijke haven. Er is eetgelegenheid bij het hotel en je kan er ook ontbijt nemen. Meer info en prijzen via deze link.

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Normandië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Normandië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Normandië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Normandië.

Normandië

Gratis reisgids Normandië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?