Autoroute Normandië, 8-daagse rondreis + kaart

Volledige reisgids kopen voor € 10

Autoroute Normandië, 8-daagse rondreis + kaart

  • Startpunt: Place de la Haute-Vieille-Tour, Rouen
  • Eindpunt: Rue Chaussée, Honfleur
  • Type: Rondreis
  • Afstand: 1120 km
  • Duur: 8 dagen
  • Wegdek: Verhard
  • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)
  • Rolwagens: Toegankelijk

Volg route op kaart met GPS-tracker

Adv.
Ontdek al onze rondreizen Normandië

Ontdek al onze rondreizen Normandië

Niet minder dan 3 rondreizen brengen je in en dwars door Normandië. Wens je het volledige plaatje te zien, geen probleem of hou je het liever bij het dichtbije Normandië met de falaisekusten en Giverny. Of misschien liever combineren met Bretagne? 

Op roadtrip door Normandië? Download de route voor een 8-daagse rondreis, langs de Orne, Mont-Saint-Michel, landingsstranden ...

Deze rondreis door Normandië laat toe om op korte tijd héél wat aspecten en troeven te zien van de regio. Je komt in bekende steden of maakt kennis met bezienswaardigheden zoals Mont Saint-Michel, Rouen en Honfleur maar evenzeer beland je in het charmante groene departement de Orne. Daar doe je uitstapjes in een omgeving bezaaid met kastelen of is er een mogelijkheid voor een bezoek aan een stoeterij.

Een totaal ander onderwerp bieden de landingsstranden en oorlogsmusea. En wat dacht je van een culinair uitstapje naar Cancale, dé wereldvermaarde hoofdstad van de oester. Je leest het, deze rondreis is écht gevarieerd, boeiend, ontspannend en tegelijk leerrijk. Lees ook onze blog met de mooiste bezienswaardigheden in Normandië of de attracties van WO II in Normandië.

Onze tip: Koop je tickets vooraf online voor de abdij La Merveille en de musea om zo de rij bij de kassa’s te omzeilen!

Normandië

Download gratis preview reisgids Normandië

Nog meer in de volledige reisgids Normandië

Ontdek compleet Normandië via 6 uitgewerkte stadswandelingen die je langs bekende maar ook minder bekende plekken leiden. 4 autoroutes en een pak achtergrondinfo maken deze reisgids compleet. Volledige reisgids kopen voor € 10

GPX bestand(en) van deze route downloaden

GPS-tracks Normandië (8 dagen): we hebben de GPS-tracks van deze route in een zip-bestand geplaatst dat je vrij kan downloaden.
Lees meer voor info over het gebruik van GPS-tracks.

Wachtrijen vermijden en speciale tours

TOP-bezienswaardigheden langs deze rondreis Normandië

Weet jij wat de hoofdstad van Normandië is? Zou je Rouen hebben geantwoord? Rouan ligt aan de Seine. De stad biedt verrassend veel bezienswaardigheden van uiteenlopende aard. Vakwerkhuizen, een schitterende kathedraal, de Place du Vieux Marché waar Jeanne d'Arc op de brandstapel belandde en nu een kerk staat naar haar genoemd.

Tussen de kathedraal en die Place du Vieux Marché loopt een straatje, de Rue du Gros Horloge. Een boogpoort naast het belfort overspant het straatje. Boven die poort kan je het uur aflezen van le Gros Horloge. Een uurwerk uit de 16de eeuw die nog in het belfort heeft dienst gehangen, maar inwoners beklaagden zich erover dat ze de klok daar niet zo goed konden zien. Door het uurwerk goed in het zicht te hangen naast het belfort, had niemand nog een excuus om te laat ergens te arriveren. De klok geeft behalve de tijd ook nog de weken en de schijngestalten van de maan aan. Tip: beklim de toren van het belfort voor een prachtig uitzicht over Rouen.     

Het blijft een vreemd zicht terwijl er echt héél lang geleden niks anders bestond, een kerk in hout. In Honfleur staat er nog zo één, l'église Sainte-Catherine. Het straffe is, ze werd gebouwd tijdens de 15de en 16de eeuw toen al volop overal kerken in steen werden opgetrokken. Is het van buitenaf al een merkwaardig zicht, dan wordt het nog specialer als je binnenstapt. Je zal er niet naast kunnen kijken hoezeer Sainte Thérèse de Lisieux hier wordt vereerd. Ze zou hier in juli 1887 hebben gebeden. Bij het hoogaltaar staat een grote foto en een reliekschrijn.

Óók in hout staat tegenover de kerk de Clocher Ste-Cathérine. De gebruikte houtsoorten zijn hier eik en kastanje. Nog meer bezienswaardigheden in Honfleur.

Langs de Normandische kust tussen Arromanches en Pointe du Hoc kan je een aantal stopplaatsen inlassen om helemaal in de ban te raken van de landingsstranden in Normandië: Longues-Sur-Mer, Colleville Sur Mer, Saint-Laurent-Sur-Mer en dus Pointe du Hoc. Arromanches hoort dus niet bij het rijtje omdat dit géén landingsstrand was. De Duitsers hadden dit vissershaventje stevig in handen en er was geen doorkomen aan via de kust. Na luchtbombardementen die al vroeg in de morgen waren gestart, kwamen de geallieerden over land via Hamel tot in Arromanches. Het duurde tot 16u eer de Duitse vijand was verslagen op deze plek.

Arromanches was een mobiele kunsthaven. Caissons van 70 meter lengte en 20 meter hoog werden voor de kustlijn in zee gedumpt en vormden zo een dam om de schepen van de geallieerden te kunnen lossen.  Enkele van die caissons zijn trouwens nog steeds op te merken bij eb. In Arromanches kan je naar het Musée du Débarquement dat het ganse verhaal van de kunstmatige haven brengt met video's, maquettes, enz. Ontdek alles over de landingsstranden in Normandië en D-Day in onze aparte blogpost.

Orne is de naam van een departement in Normandië. De regio wordt ook wel eens de groene achtertuin van Normandië genoemd. Niet moeilijk te begrijpen als je weet dat hier bijzonder veel groen aanwezig is. De kaart maakt duidelijk dat het ene 'forêt' naast het andere ligt. Maar behalve natuur kan je er zeker ook genieten van andere dingen.

Misschien wil je wel eens een stoeterij van dichtbij zien. Hier vind je er eentje Le Pin au Haras die wereldbekend is. Kastelen vind je hier bijna achter elke hoek bij manier van spreken. Toe aan een cider, een calvados, een perenwijntje? Dan ben je in deze streek aan het juiste adres. En kende je al alençonkant? Je hebt kant uit Brugge, Brussel, Venetië maar al even vermaard is het kantwerk uit Alençon, zo weten kenners. Zoek tussen het natuur'geweld' misschien ook eens de rustheid zelve op in Bagnoles-de-l'Orne waar een bekend kuuroord ligt. Oorlogsgeschiedenis toont het Mémorial de Montmormel in Chambois waar in augustus 1944 zwaar is gevochten. Hier woedde het laatste Duitse tegenoffensief in Normandië.
Copyright: Fotolia.com  

Over dit natuurwonder kan je boeken schrijven. We beperken ons hier tot één van de hoogtepunten letterlijk gezien dan van deze bekende heuvel op de grens van de Normandische en Bretoense kust. Bijna 3 miljoen bezoekers krijgt het schiereiland jaarlijks te verwerken. Die zee trekt zich ongeveer 10 kilometer terug als verschil tussen eb en vloed. Bij springtij komt het water tot aan de rotsen maar de één kilometer lange dijk wordt gevrijwaard van water. Koop je toegangsticket hier online.

Boven is er een abdij die je tegen betaling kan bezoeken. Tickets kan je kopen in de Aumônerie zaal. Op de top van de abdij staat de aartsengel Michaël. De originele abdij is gebouwd begin van de 11de eeuw, maar in 1203 ging een groot deel in de vlammen op. De heropbouw gebeurde in een gotische stijl. Gidsen loodsen je door de abdij waarbij je elke verdieping en ruimte afloopt: refter, ridderzaal, monnikencellen, kloostergang e.a. Eerst ga je naar de bovenste etage. Na de rondleiding is er de mogelijkheid om de abdijtuinen nog eens in te wandelen. Vanaf hier krijg je een fraai uitzicht over de zee. Nog meer info? Lees alles over ons bezoek aan de Mont Saint-Michel.

Klik hier om je tickets voor de Mont Saint-Michel te reserveren

Route op de kaart


Geschreven door

Geert Van de Voorde

113 ervaringen

- 20 mei 2024 - Jurgen De Ruyver

Prima gids, vol met bezienswaardigheden en details! Een echte aanrader!! 👍🏻👍🏻

- 30 maart 2023 - Fabienne Minnot

Heel overzichtelijk. Ik gebruik dit als basis voor mijn trip.

- 11 december 2022 - Paul Thijssen

Zeer uitgebreide gids met duidelijke informatie. 8 dagen is te kort voor zo'n uitgestrekt gebied en historie.

- 31 augustus 2022 - Philippe Declercq

Zeer bruikbare en duidelijke gids

- 21 augustus 2021 - Peter Lemmens

Mooi als basis om Normandië te bezoeken.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?