10 x mooiste bezienswaardigheden in Flevoland: wat zeker zien en doen? + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x mooiste bezienswaardigheden in Flevoland: wat zeker zien en doen? + foto's

29 december 2021 in Noord-Nederland2 reacties

Flevoland, is het grootste inpolderingsproject ooit. En dat heeft een schitterende, 12e provincie toegevoegd aan Nederland. Alhoewel Flevoland niet meteen het meest inspirerende stukje van Nederland, toch zal je hier op verschillende top-bezienswaardigheden stuiten.

Er zijn uitgestrekte natuurgebieden zoals de Oostvaardersplassen, mooie stranden, pittoreske steden met moderne architectuur en musea voor zowel jong als oud!

Inhoud artikel

 1. Almere

Almere wordt ook wel 'de nieuwste stad van Nederland' genoemd. Het gebied waar Almere werd opgetrokken was begin vorige eeuw nog de Zuiderzee. Nadat deze werd ingedamd en het IJsselmeer werd, konden delen worden drooggemalen om extra land te winnen. Almere werd geboren en men kon de groeiende bevolking van Amsterdam een nieuw plaatsje bieden.

Almere heeft heel wat te bieden en dat niet alleen vanwege de unieke geschiedenis, maar vooral ook door de bijzondere architectuur. De versgebouwde stad barst van de interessante architecturale eigenheden. Je kan er veel informatie over vinden bij de toeristische dienst (het VVV-kantoor). Must-sees voor wie geïnteresseerd is in moderne architectuur zijn onder ander: The Wave, La Defense en Side by Side.

Kempenhaan Stadslandgoed

Voor wie geïnteresseerd is in natuurlijk wonen en duurzaamheid, mag zeker niet De Kempenhaan Stadslandgoed overslaan! Op een boogscheut van de stad, kan je een echte stadsboerderij bezoeken waar je lekker kan eten en winkelen op de biologische boerenmarkt. Maar je kan er ook apen bewonderen bij Stichting AAP of dineren met prachtig uitzicht over het water in het Havenkom-gebied.

REISGIDS NOORD-NEDERLAND: Ontdek Noord-Nederland, kom langs alle top bezienswaardigheden, download onze reisgids Noord-Nederland.

 1. Oostvaardersplassen

Ten noorden van Almere vind je de prachtige Oostvaardersplassen, een drasland van internationaal belang én een beroemde vogelspotplek die sinds 2018 deel uitmaakt van het Nationaal Park Nieuw Land.

De rietvelden aan de kust vormen een bijzonder beschermingsgebied voor vogels. Met een beetje geluk kan je er aalscholvers, lepelaars, zilverreigers, zee arends, roerdompers en heel wat andere dieren spotten. Tijdens een wandeling of fietstocht door dit prachtige gebied valt er steeds genoeg wild te ontdekken. Daarnaast is het ook de uitgelezen plek om meer te leren over de veerkracht van ecosystemen en over wat er nodig is voor duurzaam natuurbehoud.

Weetje: Hier werd eerder al een bekende natuurhistorische documentaire gefilmd over vossen, ganzen, ijsvogels, herten en de grootste kudde wilde paarden van Europa.

Hieronder heb je alvast een kijkje over de Oostvaardersplassen

 1. Lelystad

Lelystad is de hoofdstad van de provincie Flevoland. Net als Almere werd ook Lelystad neergepoot op ingepolderde grond. De stad werd gesticht in 1967 en is erg bijzonder aangezien het ongeveer 3 meter onder de zeespiegel ligt, op de zeebodem van de voormalige Zuiderzee. Interessant is dat het gebied duizenden jaren geleden wel boven het zeeniveau lag en ook bewoond werd. Vlakbij, bij Swifterbant, werden zelfs de oudste menselijke skeletten van West-Europa ontdekt.

Lelystad heeft een handvol toeristische attracties waaronder een natuurpark, moderne architecturale pareltjes zoals het Agoratheater en Zilverparkkade, en interessant genoeg, de oudste boom in Flevoland.

Batavia

Maar de Batavia is veruit de belangrijkste bezienswaardigheid in Lelystad: een replica van een 17e-eeuws schip op de Batavia-scheepswerf. De Batavia werd in 1628 in Amsterdam gebouwd en behoorde tot de vloot van de Nederlandse Oost-Indische Compagnie. Het schip voer op haar eerste reis van Amsterdam naar Batavia (vandaag Jakarta), de hoofdstad van het toenmalige Nederlands-Indië.

De Batavia-replica werd gebouwd van 1985 tot 1995 en daarbij werd gebruik gemaakt van hetzelfde materiaal en dezelfde methoden als bij het origineel. Men baseerde zich hiervoor op hedendaagse verslagen, gerecupereerde wrakken en andere schepen uit die periode.

Bezoek zeker het Batavialand Museum, niet alleen om de replica van de Batavia te bewonderen, maar ook om meer te leren over de Nederlandse scheepsbouw.

 1. Luchtvaartmuseum Aviodrome

Het Luchtvaartmuseum Aviodrome is het grootste luchtvaartmuseum van Nederland! Je kan er meer dan honderd verschillende vliegtuigen zien en een reeks interactieve tentoonstellingen bezoeken, zowel binnen als buiten. Ga aan boord van een echte Boeing 747-jumbojet, leer morsecode versturen, doe mee aan de speciale piloten- of stewardtraining of doorloop een levensechte vluchtsimulatie. Er worden bovendien interessante rondleidingen gegeven waarbij je meer leert over de geschiedenis van de luchtvaart.

 • Het Luchtvaartmuseum is iedere dag geopend van 10u tot 17u, uitgezonderd op maandag. Een must voor iedereen met nog maar een beetje interesse in vliegtuigen of de geschiedenis van het vliegverkeer. Meer informatie vind je op de website.
 1. Dronten

Dronten is niet zo bekend bij de toeristen, maar wanneer je op doorreis bent, is dit de ideale plek om kennis te maken met het typische Hollandse landschap. Je kan er kleurrijke tulpenvelden zien en honderden windmolens kenmerken er het landschap. Lees ook onze blogpost met de mooiste tulpenvelden in Nederland.

Net zoals Dronten zijn er nog verschillende regio's in Nederland waar je jaarlijks de prachtige tulpen in bloei kan bewonderen. Ontdek waar je de mooiste tulpenweide en bollenvelden in Nederland kan vinden.
 1. Kampen

Kampen staat in schril contrast met de moderne steden van Flevoland. Deze Hanzestad was lange tijd een belangrijk handelscentrum waar scheepvaart een centrale rol speelde. De eeuwenoude gebouwen in de binnenstad en de meer dan 500 historische monumenten verraden de lange en welvarende geschiedenis die Kampen met zich meedraagt.

 • De belangrijkste van die monumenten zijn de Sint-Niklaaskerk, het gotische huis, de stadspoorten en een oud stadhuis waar al sinds de 14e eeuw een vismarkt wordt gehouden.
 • Je kan in Kampen ook een replica van een middeleeuws koopvaardijschip zien, de Kamper Hanze Kogge.
 • Naast de historische straten en monumenten heeft de stad ook een aantal uitstekende musea in petto! Bezoek zeker de Sigarenfabriek de Olifant waar je de langste sigaar ter wereld kan bewonderen!
 1. Zwolle

Zwolle is een andere Hanzestad die haar lange geschiedenis met trots meedraagt. Toch is Zwolle meer dan alleen een verzameling historische bouwwerken in een charmant, middeleeuws centrum. Vandaag is het namelijk vooral een levendige, kosmopolitische stad waar je je zelden verveelt. In het pittoreske stadscentrum vallen de stadsmuren en –torens meteen op maar het is de 600 jaar oude Sassenpoort die vooral de show steelt. Bovendien kan je hier heerlijk dineren in de gezellige historische straatjes. En proef ook zeker de lokale lekkernijen als de beroemde pittige Peperbuskaas en de Blauwvingerkoekjes.

 1. Staphorst

Geen enkel bezoek zou compleet zijn zonder een bezoek aan een traditioneel Nederlands dorp. Het lintdorpje Staphorst is zo traditioneel als Nederlandse dorpjes komen. Hier zie je onder andere hoe de oude boerderijen langs de weg liggen uitgespreid en zo een lint vormen. Bovendien is deze charmante stad een geweldige plek om kaas te proeven en om de traditionele kleding van deze regio te zien.

 1. Sprookjesachtige Giethoorn

Giethoorn wordt ook wel het Venetië van het Noorden genoemd en dat is niet onterecht. Het indrukwekkende kanalenstelsel en de meer dan 170 bruggen geven dit dorpje een magisch karakter. De huizen hebben er rieten daken, inwoners vervoeren dingen met handkarren of kruiwagens en de garages dienen voor boten in plaats van auto’s. Giethoorn is zonder twijfel Nederlands vreemde eend in de bijt en een ideale plek voor prachtige foto's.

Wil je Giethoorn graag bezoeken op de beste manier? Maak dan een boottochtje langs de grachten van dit waterdorp. De vaarroutes zijn gemarkeerd met borden aan de zijkanten van de grachten en de verhuurbedrijven voorzien je van een kaart. En na je avontuur op water kan je nog even uitrusten op de gezellige terrassen aan het water. Reserveer alvast je tickets online!
 1. Fauna en flora spotten op de Marker Wadden

De Marker Wadden, een deelgebied van Nationaal Park Nieuw Land, is een uniek project dat bijdraagt aan het natuurherstel van het Markermeer. Zo komt er door de aanleg van eilanden met zand, klei en slib uit de bodem van het Markermeer nieuwe natuur tot ontwikkeling. Niet alleen natuurliefhebbers maar ook vogelspotters zitten hier zeker op hun plaats want het is een waar vogelparadijs.

Je kan het eerste eiland van Marker Wadden bezoeken met een veerdienst. Bekijk hier de veerboten naar Marker Wadden.

VERBLIJFTIP: Altijd al willen overnachten in een uniek natuurgebied? Dan is dit de ideale kans. Vakantiepark Landal Marker Wadden is gelegen midden in de Marker Wadden en biedt duurzame huisjes aan. De volledige opbrengst van de verhuur van deze huisjes wordt trouwens teruggegeven aan Natuurmonumenten zodat de natuur en het onderzoek in dit gebied verder ontwikkeld kan worden. Mooi, niet? Meer info en boeken.

Hieronder heb je alvast een beeld van de bijzonder mooie Marker Wadden

 1. Mis niets tijdens je rondreis door Noord-Nederland met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Noord-Nederland? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Noord-Nederland met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Noord-Nederland.

Noord-Nederland

Gratis reisgids Noord-Nederland downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 22 augustus 2023 - Pierre Verschueren

Leuke, leerzame info.

- 21 mei 2022 - Chris Vanaken

Interessante plaatsen ontdekt , mooi overzicht , super!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?