10 x mooiste bezienswaardigheden in Urk: wat zien & doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x mooiste bezienswaardigheden in Urk: wat zien & doen tijdens je verblijf?

31 augustus 2022 in Noord-Nederland1 reactie

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Urk + verblijftips

Urk is een voormalig visserseiland en ligt in de Nederlandse provincie Flevoland direct aan het Ijsselmeer, in tegenstelling tot de bekende Nederlandse vissersdorpjes in de provincie Noord-Holland vlakbij Amsterdam. Inmiddels is Urk geen eiland meer, maar ligt het aan het vasteland.

Het heeft een knus en gezellig stadscentrum en je vindt hier veel geschiedenis. Je kan Urk op eigen houtje ontdekken. Wist je dat er in Urk maar liefst 2 stranden zijn waar je lekker van de zon kunt genieten? Ook in de omgeving zijn leuke dingen te doen. Welke bezienswaardigheden zijn er in Urk en wat is zeker de moeite waard om te bezoeken?

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van Urk

Urk was ooit een eiland in de Zuiderzee

In 1939 werd Urk middels een dijk verbonden aan het vasteland en was Urk geen eiland meer. Toch zeggen inwoners nog altijd ‘op Urk’ in plaats van ‘in Urk’. Het pittoreske dorpje straalt nog het echte eilandgevoel uit.

Omdat er veel water rondom Urk is, is er veel visserij op Urk geweest in het verleden. Ook vandaag de dag zijn veel inwoners van Urk nog actief in de visserij of op de visserswerven. Het dorp heeft zelfs de grootste vissersvloot van heel Nederland. Visveiling Urk is de grootste visveiling van Nederland en hier wordt in de zomer verse vis verkocht.

REISGIDS NOORD-NEDERLAND: Ontdek Noord-Nederland, kom langs alle top bezienswaardigheden, download onze reisgids Noord-Nederland.

 1. De oude dorpskern

Wandel zeker eens door de oude dorpskern. Hier kom je veel geschiedenis tegen. Vooral de ligging van de huizen is bijzonder. Ze liggen niet in straten maar allemaal afzonderlijk van elkaar. In de jaren 90 werden huizen gebouwd op strategische plekken in het dorp en niet volgens een stratenplan. Dat is heel anders dan op de meeste plekken in Nederland. Het valt je daarom waarschijnlijk ook meteen op dat er weinig straten zijn.

Het dorp is ingedeeld in wijken in plaats van straten als gevolg van de huizenbouw rond de jaren 1900. Dwaal eens door de wijken en ontdek het zelf. De oude dorpskern is compact dus je wandelt er eenvoudig doorheen.

TIP: Bezoek ook zeker het geboortehuis van Appie Baantjer, de bedenker van de Baantjer boeken en van rechercheur de Cock (met ceeooceekaa). Het huis ligt in wijk 2.
 1. Museum Het Oude Raadhuis

Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van Urk? Bezoek dan museum Het Oude Raadhuis. Hier zie je de oude klederdracht en leer je veel over de geschiedenis van Urk en de visserij. Het museum zit in het pand van het oude gemeentehuis met eraan vast een oude visserswoning. Deze mag je ook bekijken. Je ziet hier hoe men leefden in begin jaren 90.

 • De entreeprijs voor volwassenen is 7 euro.
 • Kinderen en 65 plussers krijgen korting.
 • Als houder van de museumjaarkaart heb je gratis toegang.
 • Het museum is op zondag gesloten en alle andere dagen geopend tussen 11u en 16u.
 • Meer info op de website.

VERBLIJFTIP: Bed & Breakfast De Roos is gevestigd in een historisch gebouw in de haven van Urk. De gezellige B&B biedt moderne accommodatie met gemeenschappelijke lounge, terras en uitzicht op de zee. Meer info en boeken.

 1. De vuurtoren van Urk

De vuurtoren van Urk behoort tot de mooiste torens van Nederland. De vuurtoren is al oud, namelijk uit 1844. Bijzonder is dat de vuurtoren nog steeds wordt gebruikt om te communiceren met de boten op het water. Het is mogelijk om de 18,5 meter hoge vuurtoren te beklimmen in de zomermaanden. Vanaf boven heb je een mooi uitzicht over het dorpje en over het Ijsselmeer.

 1. Haven van Urk

De haven is prachtig om te zien en ook hier ligt veel geschiedenis. Je vindt hier enkele scheepswerven waar nog steeds boten worden gemaakt. In de haven vind je ook mooie street art vlakbij de ingang van Tourist Info Urk (bekijk ligging). Het zijn 3D kunstwerken op de grond die helemaal tot leven komen en geweldig uitzien als je er een foto van maakt. Zeker doen!

 1. De botterschuur

Wat is een botter? Een botter is een oud Nederlands vissersschip en werd vroeger gebruikt in de Zuiderzee. De botterschuur in Urk is dé plek waar je botters kan zien en hoe ze ambachtelijk worden gerepareerd en onderhouden. Het is een leerzame en leuke plek om te bezoeken.

 1. Het Urker Vissersmonument en het kerkje

Het Vissersmonument staat op een prachtige plek op Urk. Misschien wel de mooiste plek van het dorp. Je kijkt hier wijds uit over het water en in je ooghoeken zie je de nostalgische huisjes.

Het beeld zelf is een vrouw die over zee kijkt waarvan haar geliefde zou moeten terugkeren. Het is een eerbetoon aan de vissers die overleden zijn op zee. Er staan meer dan 350 namen op de stenen rondom het monument. Wanneer er nu nog vissers overlijden op zee, worden hun namen erbij gezet.

Tegenover het monument ligt het kerkje aan zee

Dit is het oudste gebouw van Urk en dateert uit 1786. Amsterdam was destijds eigenaar van Urk en deze kerk was een cadeautje uit Amsterdam. Er worden nog steeds diensten gehouden in deze kerk en op de steen boven de kerk zie je de drie welbekende Amsterdamse kruisjes. Urk is een gelovig dorp en heeft meer dan 20 kerken.

RONDREIS: Wil je graag nog meer zien van het noorden van Nederland? Bekijk dan zeker onze rondreis Noord-Nederland.

 1. Maak een rondvaart op Urk

Met zoveel water is het logisch dat je Urk ook vanaf het water kan bekijken. Neem eens de veerboot naar Enkhuizen. Je kan er in de zomermaanden op woensdagen en zaterdagen ook voor kiezen een mooie rondvaart te maken langs de kust van Urk. Deze rondvaart duurt 1,5 uur en kost €15,-. Tijdens de rondvaart vertelt de schipper over de geschiedenis van Urk.

In de zomermaanden vaart de oude veerboot nog die vroeger, toen Urk nog een eiland was, de enige verbinding met het vasteland was. Het is leuk om een tochtje te maken op deze boot.

 • Een enkele reis duurt 2 uur en is eigenlijk een rondvaart.
 • Een enkel ticket kost €15,- en een dagretour €18,-.
 • Kinderen krijgen korting.
TIP: Elk jaar in november vinden het evenement ‘Wintersferen’ plaats in Urk. Tijdens dit feestweekend is het dorpje helemaal in historische sferen en vind je veel klederdracht. Erg leuk!
 1. Winkelen in Urk

In Urk kan je ook leuk winkelen. Er liggen maar liefst 4 winkelcentrums in Urk. Ze hebben allemaal hun eigen identiteit. Wij vinden winkelcentrum Urkerhard heel leuk. Je vindt hier diverse kledingzaken, speciaalzaken en ambachtelijke winkels. Op zaterdagen is er weekmarkt op het parkeerterrein van het winkelcentrum.

Ook winkelcentrum Oud Urk is een leuke plek. Met meer dan 60 winkels is dit ook een groter winkelcentrum dan de andere centrums in het dorp. In de zomermaanden zijn er regelmatig gezellige braderieën rondom dit centrum.

Op vrijdagen is koopavond op Urk en zijn de meeste winkels tot 20u geopend. Sommige winkels op Urk houden nog vast aan de traditie om tussen de middag van 13u tot 14u lunchpauze te houden.

 1. Leuke adresjes om te eten en drinken in Urk

Op Urk vind je een groot aanbod aan horecagelegenheden. Natuurlijk zijn er veel visrestaurants te vinden, maar je kunt er ook genieten van vleesgerechten of vegetarische gerechten. Er is een ruime keuze aan keukens en er is voor ieder wat wils. Let op dat de meeste restaurants gesloten zijn op zondag.

Onze favoriete adresjes om te eten en drinken in Urk

 • De Urker vishal is absoluut de place to be. Hier staat altijd een rij met mensen die graag een vers visje scoren. Je vindt de vishal in de dorpskern.
 • Scoor een Urker Dikkoek. Dit koekje wordt vaak ‘een Dikkertje’ genoemd en is een typisch streekgerecht uit Urk. Het is een roomboter / eierkoek gevuld met spekjes en krenten. Je krijgt het vaak met stroop erop of een vanillesaus. Je vindt ze bij vrijwel alle bakkerijen maar een echte aanrader is bakkerij Brouwer. Hier krijg je de ouderwetse Urker Dikkoek dat vroeger door de arme lui gemaakt werd. Met een beetje meel, krenten en spekjes maakte je een goed vullende koek waar je even op vooruit kon.
 • Liever culinair eten in Urk? Ga dan naar Restaurant de Boet. Dit is het beste restaurant van Urk en is bekroont met een Michelin ster. Ze hebben heerlijke gerechten en wijnen. Het restaurant is gelegen in een prachtig pand in de haven aan het water.
 • Het haventje van Urk. Dit restaurant is in tegenstelling tot de meeste restaurantjes in Urk open op zondag. Je kan hier terecht voor een stevige lunch op het mooi gelegen terras.
 1. Verken de mooie omgeving van Urk

Wil je je bezoek aan Urk combineren met een uitje in de omgeving? Er zijn verschillende leuke steden en attracties in de buurt. Hieronder hebben wij alvast enkele van onze favoriete uitstapjes voor je opgelijst:

Zwolle

Op een half uurtje rijden van Urk ligt de leuke stad Zwolle. Zwolle is de hoofdstad van de Nederlandse provincie Overijssel en is een historische Hanzestad. De stad heeft een leuk historisch centrum met diverse bezienswaardigheden, maar ook heel veel restaurants en gezellige terrassen.

Lelystad en luchtvaartmuseum Aviodrome

Op 20 minuten rijden van Urk ligt Lelystad. Leuk in Lelystad is het outletcentrum Bataviastad. Hier vind je meer dan 150 designerwinkels met collecties tegen gereduceerde tarieven. Bezoek ook het nabijgelegen Batavialand; het historisch museum van Lelystad.

Net onder het centrum van Lelystad, bij de luchthaven, vind je luchtvaartmuseum Aviodrome. Dit is Nederlands grootste museum voor lucht- en ruimtevaart. Je leert er over toen en nu. Heel leuk! Tickets voor het luchtvaartmuseum Aviodrome bestel je hier.

Voormalige eiland Schokland

Op een kwartiertje rijden van Urk, midden in de Noordoostpolder, ligt het voormalige eiland Schokland. Het wordt wereldwijd gezien als hét symbool van de Nederlandse strijd tegen het water. Dit gebied staat op de werelderfgoedlijst van Unesco, Het ligt in de Noordoostpolder en is een prachtig natuurgebied waar je heerlijk kan wandelen.

 1. Waar overnachten in Urk?

Plan je een bezoekje aan Urk maar ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Er zijn verschillende accommodaties gevestigd in het centrum maar Urk is op zich niet bijzonder groot. Je kan eventueel ook overnachten in de nabije omgeving. Hieronder vind je alvast enkele van onze favoriete adresjes of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Urk.

 1. Hoe bereik je Urk?

 • Urk kan je het beste bezoeken met de auto.
 • Je kan gratis parkeren op verschillende blauwe zone plekken in Urk. Hier mag je vaak maximaal 3 uur blijven staan met een parkeerschijf.
 • Wil je langer dan 3 uur parkeren? Dan kan je het beste je auto parkeren aan het haventerrein. Hier kan je onbeperkt parkeren en het is gratis. Vanaf dit parkeerterrein wandel je eenvoudig het oude centrum in.
 • Het dichtstbijzijnde treinstation is het station van Dronten op 20 kilometer afstand van Urk.
TIP: Let op dat je Urk niet op een zondag bezoekt. Urk is een heel gelovig dorp waardoor veel bezienswaardigheden en winkels gesloten zijn.
 1. Wat is de ligging van Urk in Nederland op de kaart?

 1. Mis niets tijdens je rondreis door Noord-Nederland met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Noord-Nederland? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Noord-Nederland met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Noord-Nederland.

Noord-Nederland

Gratis reisgids Noord-Nederland downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 18 maart 2023 - CHAUVET Elisabeth

Super voor de informatie !!! Ik heb reeds andere reisgidsen download.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?