Natuurreservaat Marker Wadden bezoeken: wat zien & doen in het Markermeer

Volledige reisgids kopen voor € 10

Natuurreservaat Marker Wadden bezoeken: wat zien & doen in het Markermeer

11 januari 2024 in Nederland0 reacties

Alle info & tips voor je bezoek aan de Marker Wadden, ten noorden van Amsterdam

Marker Wadden is een van de meest recente aanwinsten van de Nederlandse natuur en toerisme. Dit unieke ecosysteem bestaat uit een reeks eilanden in het Markermeer, gelegen ten noorden van Amsterdam, die door toedoen van de mens werden aangelegd. Het is een nieuw natuurgebied dat zich nog steeds aan het ontwikkelen is. Hieronder maak je kennis met de Marker Wadden en we vertellen je wat je zeker niet mag missen.

Inhoud artikel

 1. Hoe zijn de Marker Wadden ontstaan?

Marker Wadden is een ambitieus project dat in 2016 van start is gegaan. Het doel was om een ecosysteem te creëren en het Markermeer, dat kampte met een gebrek aan biodiversiteit en een slechte waterkwaliteit, een nieuw leven te schenken.

Om de eilanden te creëren, werd slip opgehoopt. Op vijf jaar tijd zijn er zo vijf nieuwe eilanden ontstaan. Om de eilanden te beschermen tegen stormen en om de natuurlijke ontwikkeling te bevorderen, werden ze strategisch geplaatst achter een uitgestrekte zanddam. Het doel is om een nieuw natuurgebied te creëren waar dieren allerhande een thuis kunnen vinden. Tegelijkertijd moet het ook een recreatief gebied worden.

TIP: Combineer je bezoek aan de Marker Wadden met een bezoekje aan het gezellige Lelystad.

 1. Vogelspotten in de observatieposten

Een van de hoogtepunten van Marker Wadden is het observeren van vogels in hun natuurlijke omgeving. Er zijn speciale observatieposten opgezet die je een perfect zicht bieden op de vele vogelsoorten die deze eilanden intussen bewonen. Het hele doel van Marker Wadden was om nieuw leven aan te trekken en dat is zeker gelukt, zoals je wel zal zien. Er zijn geen natuurlijke roofdieren, waardoor er heel wat soorten te spotten vallen.

Er zijn twee vogelkijkhutten. De Vogelkijkhut Lepelaar (bekijk ligging) is vooral bestemd om trekvogels te spotten, in het voorjaar en het najaar. Vogelkijkhut Duikeend (bekijk ligging) is een echte must. De hut werd zo geplaatst dat je op ooghoogte zit met de vogels op het water. Alsof je zelf een eend bent dus!

 1. Panoramisch uitzicht vanaf uitkijktoren Steltloper

Voor een panoramisch uitzicht over de eilanden en het Markermeer moet je de uitkijktoren Steltloper beklimmen (bekijk ligging). Dit is een geweldige plek om foto's te maken en de uitgestrektheid van Marker Wadden te bewonderen. Bij goed weer kan je Almere zien liggen en soms ook Enkhuizen. Je ziet ook mooi hoe de eilanden strategisch geplaatst werden.

OVERNACHTINGSTIP: Geniet 's avonds met een dekentje van de zonsondergang vanuit je eigen eilandhuisje op de Marker Wadden.

 1. De haven en het bezoekerscentrum van de Marker Wadden

Iedereen maakt voor het eerst kennis met de Marker Wadden via de haven, de toegangspoort tot de eilanden. Je vindt er ook het bezoekerscentrum "Eilandpaviljoen" en we raden je aan om daar even halt te houden. Een van de enthousiaste vrijwilligers die hier werken vertellen je graag wat meer over de natuur, het verhaal en de ecologie van de Marker Wadden. Nadien kan je nog even op het ruime terras genieten van een kopje koffie en het prachtige uitzicht op het eiland alvorens je aan je verkenningstocht begint.

 1. Wandel- en fietspaden op de Marker Wadden

Op de Marker Wadden werd een netwerk van wandel- en fietspaden aangelegd. Het is zonder twijfel de beste manier om dit nieuw stukje Nederland te ontdekken. Er zijn drie verschillende routes:

 • De Vogelvluchtroute: een kort wandelpad van 3,4 km dat je langs mooie plekjes brengt. Het is een uitstekende kennismaking met de Marker Wadden.
 • De Vlinderroute: een wandelpad van 4,2 km waarop je vlinders kan tellen via een app – als het mooi weer is natuurlijk.
 • De Kustroute: een route van 7,2 km die je langs de kustlijn gidst.
 • Alle drie de routes zijn aanraders. Kies er eentje uit, je kan niet missen.
 1. De Zwemplaats

Als je Marker Wadden in de warmere maanden bezoekt, kan je verkoeling zoeken in de zwemplaats. Neem je zwemkleding mee en geniet van een verfrissende duik in het heldere water van het Markermeer. Kleine tip: de Marker Wadden lokken niet alleen vogels, maar hebben het gebied ook terug bewoonbaar gemaakt voor vissen en andere waterorganismen. Die kan je ontdekken door te snorkelen.

 1. Hoe bereik je de Marker Wadden?

Je bereikt de Marker Wadden makkelijk via Lelystad, de hoofdstad van de Nederlandse provincie Flevoland. Er zijn reguliere veerboten die je naar de eilanden brengen. Alleen al de boottocht naar de Marker Wadden, is een belevenis op zich!

 • De boot naar Marker Wadden vaart een groot deel van het jaar en vertrekt vanuit de Bataviahaven in Lelystad (bekijk ligging).
 • Er zijn twee mgoelijkheden: om 9u30 en 13u30 naar de Marker Wadden. In de winterperiode is het om 9u30 en 12u.
 • Je hebt ongeveer 3,5 uur op het eiland. De oversteek zelf duurt drie kwartier.
 • Om de Marker Wadden te bezoeken, moet je op voorhand een retourticket kopen met een vast tijdslot.
 • Een retourtje kost €25, kinderen 4 t/m 12 jaar betalen €12,75. Tickets koop je hier.

Ligging van de Marker Wadden in Nederland op de kaart

 1. Waar overnachten op de Marker Wadden?

Het beste van allemaal: je kan ook overnachten op de Marker Wadden. Een overnachting op de Marker Wadden is natuurlijk de beste manier om de nieuwe eilanden te leren kennen. Overdag geniet je van de levendige sfeer en bijzonder mooie uitzichten en ’s nachts heerst er rust en stilte, kortom een unieke plek. Er zijn plannen om in de nabije toekomst ook kamperen mogelijk te maken. Voorlopig kan je enkel overnachten in de vakantiehuisjes van Landal of in de omgeving van de Marker Wadden.

 1. Filmpje: Sfeerbeelden van de Marker Wadden

Ben je benieuwd naar je bezoek aan de Marker Wadden in Nederland? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Nederland.

 1. Mis niets tijdens je rondreis door Noord-Nederland met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Noord-Nederland? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Noord-Nederland met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Noord-Nederland.

Noord-Nederland

Gratis reisgids Noord-Nederland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?