Weekendje Giethoorn bezoeken? Bezienswaardigheden + tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Weekendje Giethoorn bezoeken? Bezienswaardigheden + tips

1 juni 2021 in Nederland10 reacties

Wat moet ik zeker doen, zien en weten voor een leuk weekendje weg in Giethoorn?

Giethoorn wordt ook wel het Venetië van het Noorden genoemd, en dat is met haar grachtenstelsel en haar meer dan 170 bruggetjes niet onterecht. Gelegen in de kop van Overijssel, werd hier in de 12de eeuw voor het eerst in Nederland een veenkolonie gesticht.
Een bijzonder dorpje waar de huizen daken hebben van riet. Men met de stootkar of kruiwagen spullen naar zijn huis brengt. Waar geen auto's rijden maar bootjes varen ... en de bootjes hun eigen "garage hebben", de ideale plaats voor een bijzonder weekendje weg.

Tours en tickets Giethoorn

Inhoud artikel

 1. Wat is de beste periode om Giethoorn te bezoeken?

Je zal het snel merken, Giethoorn is gekend in de wereld, misschien doordat het sinds 2015 op het bordspel Monopoly World Edition staat was het al in 1958 door de film Fanfare? Een aziatische toerist is al langer geen uitzondering meer in de lage landen maar in Giethoorn was het toch even wennen. Je ziet er Chinese opschriften en 1 op de 2 toeristen die ik er zag was van aziatische oorsprong. Op zich geen erg, maar het geeft wel aan dat Giethoorn gekend is en in de zomermaanden is het er (onaangenaam) druk.

Beste periode om Giethoorn te bezoeken: Van maart tot oktober kan je bootje varen. Tracht de schoolvakanties te vermijden. Ga je in de wintermaanden dan is het zeer kalm, is leuk maar het kan ook zijn dat hierdoor rondvaren niet mogelijk is maar schaatsen des te meer.

Onze tip: Verblijven in Giethoorn? Boek een huisje in het Vakantiepark Giethoorn, je kan er ook een bootje huren zodat je aan je huisje kan aanmeren (zeer leuk)
 1. Maak een rondvaart of huur je eigen bootje

De beste manier om Giethoorn te leren kennen is natuurlijk via het water, ga aan boord van een van rondvaartboten. je kan kiezen uit verschillende rederijen in Giethoorn zelf, maar er kan ook worden opgestapt vanaf het Buitencentrum Weerribben en het Bezoekerscentrum de Wieden.

Kies je er toch liever voor om op eigen houtje het gebied te leren kennen dan zijn er allerlei soorten watervoertuigen te huren.

 • Ga er bijvoorbeeld op uit met een echte Gieterse punter, geniet van de rust met een fluisterboot, of huur een kano of kajak.
 • Er zijn meerdere vaarroutes uitgezet die langs de prachtige boerderijen en onder de bruggetjes door leiden en vervolgt worden in de prachtige natuur van het Weerribben-Wieden natuurgebied.
 • Bij Smit Giethoorn kan je verschillende types bootjes huren en je hebt helemaal geen ervaring nodig, dus ook als je voor de eerste keer vaart, is dat geen probleem.
 • Een boottochtje maken is erg in trek in Giethoorn, dus we zouden sterk aanraden om op voorhand te reserveren.

 1. Bezoek een punterwerf

Ooit bestond het kanalenbeeld in Giethoorn alleen maar uit traditionele punters. Dit zijn smalle eikenhouten bootjes die zo gebouwd zijn dat ze perfect door het ondiepe water kunnen manoeuvreren. Hierbij is de punterboom, een lange houten stok, belangrijk om zo het bootje voort te duwen. Tegenwoordig worden deze bootjes op sommige werven nog steeds met de hand gemaakt. Een aantal van deze punterwerven zijn in het centrum van Giethoorn te bezoeken.

Eentje ervan is:
Punterwerf Wildeboer v/h Vos
Beulakerweg 48
8355 AJ Giethoorn
Meer info: http://punterwerf.nl

 1. Museumboerderij 't Olde maat Uus

Eén van de traditionele boerderijen van Giethoorn is omgetoverd in een museum over de geschiedenis van het dorp. In deze museumboerderij ’t Olde maat Uus worden verhalen verteld over het leven in Giethoorn en hoe men te werk ging met bijvoorbeeld het afgraven van het veen.

Acteurs leven zich hier in om het echte verleden van Giethoorn te laten zien en daarvoor maken ze nog steeds de typische 'kniepertjes' of 'knijpertjes'. Dit zijn zoete, dunne wafels, die plat worden gegeten of opgerold. Je kan een pakje van 10 kopen voor zo'n 2 euro in het museum. Nog zo'n lekker Hollands hapje!

Adres
Binnenpad 52
8355 BT Giethoorn
http://www.museumgiethoorn.nl

 1. Museum De Oude Aarde

Het museum De Oude Aarde richt zich niet zo zeer op Giethoorn als op de hele aarde zelf. In dit museum bevindt zich een zeer uitgebreide collectie aan edelstenen en mineralen, maar er zijn ook fossielen te vinden en er bevinden zich een aantal terraria met reptielen.

Adres
Binnenpad 43
8355 BR Giethoorn
http://www.deoudeaarde.nl

 1. Bezoek de kaaswinkeltjes & kaas proeven

Ga in Giethoorn zeker eens op zoek naar de beste kaaswinkels. In sommige winkeltjes kan je zelf eens proeven van de kaas. Een leuke kaaswinkel is Kaasmakerij Giethoorn. Hier kan je allerlei soorten kazen proeven, zoals fenegriek, geitenkaas, wasabikaas, kaas met pestobasilicum, met truffel en nog veel meer. Je kan het soms niet gek genoeg bedenken. Vergeet ook zelf geen blokje kaas te kopen zodat je na je uitstap nog wat kan nagenieten.

 1. Geniet van een tussendoortje

Zit het weer wat mee? Ontspan dan op één van de gezellige terrasjes, eet een typische Nederlandse snack of tussendoortje en geniet van een verfrissend drankje. De Nederlanders weten echt hoe ze hiervan moeten genieten! Je kan gerust ook iets bestellen om mee te nemen. In Giethoorn zijn er tal van terrasjes waar je heerlijke Hollandse hapjes kan eten, zoals bitterballen, kroketten of natuurlijk de typische poffertjes voor als je het liever wat zoet hebt.

 1. Waar kan je parkeren in Giethoorn?

 • Het centrum van Giethoorn is alleen lopend, met de fiets, of natuurlijk per boot te bezoeken. Dit betekent dat je alleen buiten het centrum je auto kan parkeren. Een grote openbare parkeerplek, die bovenal ook nog eens gratis is ligt aan de Wethouder Harm Molweg, waarna het maar een klein stukje lopen naar het centrum is.

 • Adres
  Giethoorn free parking lot
  Wethouder Harm Molweg
  8355 DD Giethoorn, Nederland
  GPS: 52.721483, 6.086516

 • Er is ook een betaalparking in het centrum van Giethoorn, parkeerplaats bij restaurant 't Vonder.
  Adres
  Binnenpad 14
  8355 BR Giethoorn
  Nederland
 1. Hotel, B&B of vakantiehuisje in Giethoorn?

Er zijn behoorlijk wat opties voor een overnachting in Giethoorn. In het centrum liggen aardig wat hotels en bed&breakfast’s op prachtige locaties aan het water, maar wil je iets anders dan is ook Vakantiepark Giethoorn een optie. Wij verbleven vakantiepark, met ons eigen elektrische fluisterboot. Ideaal om de omgeving op het water te verkennen.

Onze tip: Verblijven in Giethoorn? Boek een huisje in het Vakantiepark Giethoorn, je kan er ook een bootje huren zodat je aan je huisje kan aanmeren (zeer leuk)
 1. Waar bootje huren in Giethoorn?

Als je een vakantiehuisje huurt in het vakantiepark Giethoorn heb je de mogelijkheid om gedurende je verblijf een elektrisch bootje bij je verblijf te huren. Super leuk, zo kan je aanleggen aan je eigen huisje. Varen is zeer eenvoudig en iedereen kan het.

Op zoek naar een bootje om te huren?

Eénmaal in Giethoorn aangekomen zal je snel merken dat er meerdere aanbieders zijn van bootjes, lopen even langs de Cornelisgracht. Ontdek Giethoorn en nationaal park Weerribben-Wieden per fluisterboot. Geniet van de natuur in deze stille elektrische bootjes en vaar onder de bruggetjes door van het Venetië van het noorden.

 1. Fietsen in Giethoorn

In Giethoorn en haar omgeving zijn behoorlijk wat fietsroutes te vinden door de prachtige natuur. Zo is er een prachtige route waarbij je niet alleen door Giethoorn zelf fietst maar ook een behoorlijk stuk van de Wieden mee neemt in je tocht. Hierbij fiets je over de prachtige grachten van het dorp, maar ook door het veen moeras van de Wieden, waarbij je zelfs een stukje met een trekpontje over het water gaat. Ook is het mogelijk om een rondje via de Weerribben te fietsen, of je maakt je eigen route met de fietsknooppuntenkaart.

 1. Wandelen in Giethoorn

De prachtige omgeving van Giethoorn is een bijzondere locatie om te wandelen. Met een wandelnetwerk van maar liefst 550 kilometer en ruim 60 gemarkeerde wandelingen zijn er genoeg mogelijkheden. Maak bijvoorbeeld een korte wandeling van 5 kilometer door de Wieden, of ga voor een langere wandeling van 15,3 kilometer vanuit Giethoorn naar het nabijgelegen dorp Dwarsgracht en weer terug.

 1. Nationaal Park Weerriben-Wieden bezoeken

Giethoorn ligt aan het Nationaal Park Weerribben-Wieden, een prachtig uitgestrekt moerasgebied waar je heerlijk door heen kan wandelen. Bezoek het Bezoekerscentrum de Wieden of het Buitencentrum de Weerribben voor informatie over het park en haar bewoners en ga er lekker op uit in het park. Neem een verrekijker mee om vogels te spotten en vergeet je camera natuurlijk niet, want er is genoeg moois te zien in het park, welke route je ook neemt.

 1. Waar kan je lekker eten in Giethoorn?

Er zijn meerdere plekjes waar je na een rondvaart of wandeling even bij kan komen onder het genot van een lekkere koffie of een lekkere maaltijd. Dit zijn een paar opties:

14.1. Smit’s Paviljoen

Dit paviljoen ligt in het meer het Bovenwiede, en daarbij dus op een prachtige locatie. Geniet van een heerlijk belegd broodje of geniet ’s avonds van een heerlijk A la Carte diner.
Adres: Binnenpad 29A, Giethoorn

14.2. Restaurant de Lindenhof

Dit restaurant heeft niet één maar zelfs twee Michelin sterren. Hier kan je dan ook heerlijke luxe gerechten als kwartelpootjes of zwezerik verwachten, met soufflé toe.
Adres: Beulakerweg 77, Giethoorn

14.3. Hollands Venetië

Zin in een simpele warme lunch als een broodje kroket of een uitsmijter? Dan is Hollands Venetië de plek waar je moet zijn.
Adres: Beulakerweg 167, Giethoorn

14.4. Restaurant ’t Achterhuus (zeer kindvriendelijk)

Voor een lekkere burger voor de lunch of een goed gevulde avondmaaltijd kan je terecht bij ’t Achterhuus. Of kies gelijk voor een arrangement met een rondvaart door Giethoorn. Wij kregen er prompt een leuke kleurplaat en zo kon onze zoon zich lekker vermaken terwijl we aan het wachten waren op het menu.
Adres: Dominee T.O. Hylkemaweg, Giethoorn

 1. Daguitstappen in de omgeving van Giethoorn

Ook in de omgeving van Giethoorn is meer dan zat te zien. Door de ligging kan je tijdens een meerdaags verblijf ook makkelijk een bezoek brengen aan één van de dichtbij gelegen stadjes. Zo zijn er de historische steden Zwolle en Kampen, die allebei een prachtig oud centrum hebben met mooie gebouwen en oude stadsmuren, waardoor je er urenlang kan rondzwerven.

Ook zijn er in de omgeving veel ander bijzondere musea te vinden, zoals het drukkerijmuseum in Meppel, en kan je op meerdere manieren genieten van de natuur, zoals in de tropische tuinen van de Orchideeënhoeve.

 1. Foto's Giethoorn

 1. Mis niets tijdens je rondreis door Noord-Nederland met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Noord-Nederland? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Noord-Nederland met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Noord-Nederland.

Noord-Nederland

Gratis wandeling Giethoorn downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 23 april 2024 - Julien en antoinette

prima zoeken het rustig uit

- 28 april 2023 - Kellens Luc

TOP !!

- 16 april 2023 - Hans Arickx

Fantastisch mooi, ideaal om een weekend door te brengen en indien je graag wandelt of fiets zelf langer.

- 6 november 2022 - Carine

Gaan we zeker doen volgend jaar

- 2 augustus 2022 - Monica Vercammen

We gaan met een groep personen met beperking een week naar Groningen en vonden alle info voor uitstappen en weetjes in de brochure! Wat een ideeën in dat boek!!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?