Dé 10 mooiste autoroutes in Nederland: Ga op ultieme roadtrip in eigen land

Koop de volledige reisgids voor € 10

Dé 10 mooiste autoroutes in Nederland: Ga op ultieme roadtrip in eigen land

25 april 2024 in Nederland0 reacties

Je hoeft niet ver te rijden om over prachtige autoroutes te rijden. In Nederland liggen al veel uitgestippelde routes die je langs de mooiste gebieden van het land brengen in de auto. De meeste routes zijn makkelijk in een paar uur te rijden maar je kan er ook gemakkelijk meerdere dagen over doen zodat je onderweg ook de pittoreske dorpen, charmante stadjes en prachtige natuurgebieden kan ontdekken!

Hieronder vind je een overzichtje van de 10 mooiste autoroutes in Nederland.

Inhoud artikel

Kaartje met de mooiste autoroutes door Nederland

  1. Langs de Deltawerken

Autoroute van 381km

Nederland heeft een lange geschiedenis met de zee, en om het land te beschermen tegen overstromingen zijn op veel plekken waterkeringen gebouwd. De bekendste daarvan zijn de Deltawerken, die na de watersnoodramp van 1953 gebouwd zijn en nog altijd de grootste stormvloedkering ter wereld vormen. De autoroute Langs de Deltawerken is 381 km lang en neemt je mee door Zeeland.

In principe is deze route een rondrit en kan je op elk punt langs de route beginnen

  • Toch is het aan te raden om Rotterdam als beginpunt te nemen.
  • Vanaf hier breng je als eerste een bezoek aan de Maeslantkeringweg in Hoek van Holland. Dit onderdeel van de Deltawerken werd het laatst gebouwd en ging pas in 1997 in gebruik.
  • Rij vervolgens via Schiedam, Spijkenisse en Hellevoetsluis naar Stellendam. Hier kan je een bezoek brengen aan de zeehondenopvang A Seal Stellendam.

  • Vervolgens rij je via Ouddorp naar Scharendijke over de Brouwersdam, nadien via Burgh-Haamstede naar het Deltapark Neeltje Jans, halverwege de Oosterscheldekering. Bezoek zeker het themapark om meer te leren over de Deltawerken, maar ook over de zee en de natuur van de Oosterschelde.
  • Of rij eerst via Zierikzee over de Zeelandbrug om vervolgens via de Banjaard de Oosterscheldekering te bezoeken.
  • Vervolgens breng je een bezoek aan Middelburg, de hoofdstad van Zeeland. Bezoek de Abdij van Middelburg en de aangrenzende Nieuwe Kerk en Koorkerk, maar aanschouw ook zeker het Stadhuis en ga langs bij het Zeeuws Museum.
  • Ook een uitstap naar het beschermde stadsgezicht van Vlissingen is ook zeker aan te raden.
  • Rij daarna langs Goes en Kruiningen naar de Oesterdam en vervolgens de Philipsdam, om als laatste via Numansdorp en langs Oud-Beijerland weer terug naar Rotterdam te rijden.

TIP: Download alvast onze gratis preview reisgids Zeeland en ontdek de mooiste plekjes van Zeeland!

  1. Mergellandroute

Autoroute van 110km

In Limburg waan je je al snel in het buitenland door het glooiende heuvelland, de uitgestrekte natuur en de vele kleine weggetjes vol bochten die je door dorpen vol vakwerkhuizen en mooie bossen leiden. In het zuiden van Limburg kan je de Mergellandroute volgen. De route is zo’n 110 km lang en neemt je mee langs verschillende pittoreske dorpjes, charmante plaatsjes, schitterende kastelen. Het is één van de weinige routes die ook daadwerkelijk bewegwijzerd is door middel van zeskantige bruin-witte borden.

De Mergellandroute is een rondrit en kan je dus op verschillende punten beginnen

  • Gebruik Maastricht als start- en eindpunt van de route. Neem de tijd om de prachtige stad te bezoeken: aanschouw de Sint-Servaasbasiliek, bezoek een van de vele musea of ga langs bij de prachtige boekhandel Dominicanen. Vergeet ook zeker niet de tijd te nemen om met een rondleiding in de mergelgrotten van de Sint Pietersberg mee te gaan. Bewonder de mooiste bezienswaardigheden met onze wandeling door Maastricht.
  • Rij vanuit Maastricht door naar Eijsden. Het oude centrum is een beschermd dorpsgezicht waar je onder andere de toren van de Christinakerk kan bewonderen. Ook buiten het centrum zijn mooie bezienswaardigheden te bezoeken, zoals het 17de-eeuwse kasteel Eijsden.
  • Rij vanuit Eijsden via dorpjes zoals Mesch, Sint Geertruid, Mheer, Noorbeek, Slenaken en Epen door naar Vaals, waar je het hoogste punt van Nederland vindt bij de Vaalserberg.
  • Het Drielandenpunt ligt hier naast, en hier kan je dan ook uitstekend genieten van uitzicht over Nederland, België en Duitsland.
  • Vanuit Vaals rij je via Mechelen, Wittem, Simpelveld, Schimmert, Bunde en Borgharen weer terug naar Maastricht.
  • Onderweg kan je nog een uitstap maken naar Valkenburg, het mooie mergelstadje vol historische bezienswaardigheden, zoals de kasteelruïne en Fluweelengrot. Vergeet tijdens het rondrijden ook niet om af en toe even uit te stappen en door het prachtige landschap te wandelen!
  1. Zuid-Veluweroute

Autoroute van 87km

Het schitterende natuurgebied de Veluwe is een van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Eeuwen geleden vormden gletsjers hier de stuwwallen die nu voor het glooiende landschap vol heidevelden en zandverstuivingen omgeven door bos zorgen. In het natuurgebied lopen dieren zoals wilde zwijnen, edelherten en moeflons rond en er zijn verschillende bezienswaardigheden in het gebied te bezoeken. De Zuid-Veluweroute is een rondrit van zo’n 87 km lang door het zuidelijke deel van de Veluwe die je van Apeldoorn naar Ede en Arnhem brengt.

Benieuwd naar de mooiste plekjes in Gelderland? Met onze gratis preview reisgids Gelderland ontdek je alvast de mooiste bezienswaardigheden van de provincie!

Je kan de route in alle drie de grote steden rondom de Veluwe beginnen

Apeldoorn wordt ook wel gezien als het middelpunt van de Veluwe door de centrale ligging in het gebied. Je zou vanuit Apeldoorn direct naar de nationale parken de Hoge Veluwe en de Veluwezoom kunnen rijden, maar je kan ook even in Apeldoorn blijven en een bezoekje brengen aan de Apenheul, of het koninklijke Paleis het Loo opzoeken.

  • Vanuit Apeldoorn rij je naar Hoenderloo, dat geheel omgeven wordt door bos en hei. Hier vind je ook de noordoostelijke ingang van het Nationale Park de Hoge Veluwe.
  • Wanneer je vanuit Hoenderloo doorrijdt naar Otterlo rij je langs de noordzijde van dit prachtige park, en kan je gebruik maken van de noordwestelijke ingang van het park. In de Hoge Veluwe moet je zeker een stukje gaan wandelen, een fietstocht maken, of breng een bezoek aan het museum Kröller-Müller.
  • Rij door naar Ede en wandel daar door de straten van de stad voor je doorrijdt door de Edese en Ginkelse Heide naar Arnhem, de hoofdstad van Gelderland. Ontdek het centrum van de stad, of breng een bezoek aan het Nederlands Openluchtmuseum.
  • Vanuit Arnhem rij je door naar Rheden, vanwaar je het Nationaal Park Veluwezoom kan gaan ontdekken. Bezoek bijvoorbeeld de Posbank of ga wandelen in de Onzalige Bossen.
  • Rij vervolgens via Dieren en Loenen terug naar Apeldoorn.

Wil je graag in de omgeving van de Hoge Veluwe overnachten? Wij maakten een overzichtje met enkele originele, bijzondere verblijven op de Veluwe.

  1. Zeebodemroute

Autoroute van 168km

Een eeuw geleden lag de provincie Flevoland nog onder water maar in 1918 werd de Zuiderzee ingepolderd. Verschillende dijken, waaronder de Afsluitduik, werden aangelegd rondom de Zuiderzee en delen werden drooggelegd. Zo ontstond langzaam maar zeker de nieuwe provincie. De Zeebodemroute neemt je mee door de 2 oudste polders van Flevoland, de Noordoostpolder en Oostelijk Flevoland, in een route van zo’n 168 km lang.

De route begint in Lelystad, de hoofdstad van de provincie

Lelystad behoort tot de polder Oostelijk Flevoland, welke in 1957 droogviel. Lelystad zelf ontstond vervolgens in 1965, en in 1967 kwam de eerste mensen in de stad wonen. Het is dan ook een moderne stad, wat zich onder andere uit in het Centraal Station en het Stadhuis.

  • Bij Lelystad kan je ook een bezoek brengen aan het luchtvaartmuseum Aviodrome of winkelen in outlet center Batavia Stad, waar je ook een replica van het VOC-schip Batavia kan aanschouwen.
  • Ten zuiden van de stad kan je wandelen in de Oostvaardersplassen, of breng juist een bezoek aan het natuurpark Lelystad voor je richting Dronten rijdt. Vanaf hier rij je naar de Ketelmeerdijk door een groot moerasgebied waar trekvogels graag neerstrijken.
  • Vervolgens rij je door naar de Noordoostpolder, de eerste drooggevallen polder van Flevoland.
  • Vanaf Nagele rij je door naar Schockland, wat ooit een eiland was en door zijn geschiedenis is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
  • Rij met een omweg via Kraggenburg en Marknesse naar Emmeloord, de hoofdstad van de Noordoostpolder. Hier vind je onder andere de Poldertoren uit 1959.
  • Na een bezoek aan Emmeloord rij je naar Urk voor je weer terugrijdt naar Lelystad. Urk was tot aan 1939 een eiland in de Zuiderzee en nog altijd is het dorp afhankelijk van de visserij. In het dorp vind je onder andere het Vissersmonument, die alle verdronken vissers herdenkt.
  1. Elfstedentocht

Autoroute van 216km

De 'Tocht der Tochten' werd in de 20ste eeuw meerdere keren gereden, maar sinds 1997 zijn de weersomstandigheden niet goed genoeg meer geweest om de route op het ijs af te kunnen leggen. Gelukkig werd er al snel na de eerste Elfstedentocht ook een Rijwieltocht georganiseerd die nog altijd georganiseerd wordt, maar die je ook buiten de georganiseerde tocht af kan leggen. Je kan deze afleggen op de fiets, maar de route is ook goed te doen met de wagen.

De Elfstedentocht neemt je mee langs de 11 Friese plaatsen die in de geschiedenis stadsrechten hebben gekregen. Dat zijn Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum, Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen en Workum. Waar je begint met de route maakt in principe niet uit gezien het om een rondrit gaat. De officiële schaatstocht begint in Leeuwarden, maar de fietstocht begint in Bolsward.

Neem onderweg vooral ook de tijd om de steden te leren kennen

  • Struin door de straten van Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland, en bezoek de Waag en de Grote of Jacobijnerkerk.
  • Loop in Sneek langs de stadsgrachten: de gehele binnenstad is beschermd stadsgezicht.
  • Geniet van het pittoreske IJlst en het lieflijke Sloten, de kleinste van de 11 steden.
  • Stavoren is een oude havenstad en voormalig Hanzestad, maar vergeet hier zeker geen bezoek te brengen aan het Vrouwtje van Stavoren.
  • Rij door naar Hindeloopen, na Sloten de kleinste van de 11 steden, en breng hier een bezoek aan het Schaatsmuseum.
  • Loop in Workum naar de Merk, waaraan je verschillende bezienswaardigheden kan vinden, en bezoek in Bolsward het mooie stadhuis in de oude binnenstad.
  • De haven van Harlingen is de belangrijkste van Friesland en kan zeker niet missen.
  • Het mooie Franeker ligt wat verder van de kust vandaan en heeft een prachtig centrum waar je door heen kan struinen.
  • Als laatste bezoek je ook nog Dokkum, vol met prachtige rijksmonumenten.
  1. Heuvelrugroute

Autoroute van 93km

Midden in Nederland ligt de Utrechtse Heuvelrug, een mooi natuurgebied vol lichtglooiende heuvels versierd met vele bossen, met daartussen statige buitenhuizen. Net als in de Veluwe is dit prachtige heuvelgebied ontstaan door gletsjers in de ijstijden, wat ook nog terug te zien is in de grote zwerfstenen die in de omgeving te vinden zijn.

De route begint in Bunnik en trekt rondom de Utrechtse Heuvelrug om weer te eindigen in Bunnik

  • In Bunnik kan je een bezoek brengen aan het 19de-eeuwse Fort Rhijnauwen, het grootste fort van Nederland.
  • Vervolgens rij je via Odijk en Werkhoven naar Cothen, om vervolgens via Langbroek naar Doorn te rijden. Hier mag een bezoek aan Kasteel Huis Doorn, het prachtige landhuis waar de Duitse keizer Wilhelm II na de Eerste Wereldoorlog tot aan zijn dood verbleef, zeker niet missen.
  • Via Leersum, Maasbergen en Woudenberg rij je vervolgens door naar de Pyramide van Austerlitz, die gebouwd werd door soldaten van Napoleon en aan zijn Egyptische veldtocht herinneren.
  • De route gaat vervolgens officieel richting Amersfoort maar slaat daarvoor af richting Soesterberg, maar een bezoekje aan Amersfoort is zeker de moeite waard.
  • Via Soesterberg rij je vervolgens langs de Soestduinen, waar je heerlijk kan wandelen, naar Soest. Hier vind je veel statige landhuizen, waaronder Paleis Soestdijk.
  • Vlak na Soest kom je terecht in Baarn, waar ook vele prachtige bouwwerken te vinden zijn. Bezoek hier Kasteel Groeneveld en Kasteel De Hooge Vuursche voor je doorgaat naar de Lage Vuursche, waar je goed kan wandelen rondom kasteel Drakensteyn.
  • Rij vervolgens via Den Dolder naar Zeist, waar je een bezoek kan brengen aan Slot Zeist, voor je weer terugrijdt naar Bunnik.
  1. Hondsrugroute

Autoroute van 75km

De Hondsrug is een uitgestrekte heuvelrug die vanuit Emmen in Drenthe doorloopt tot in Groningen. Ook deze heuvelrug is ontstaan in de voorlaatste ijstijd. De gletsjers hebben voor een prachtig heuvelachtig gebied gezorgd dat nu bestaat uit bossen, weides en heidegebieden met daartussen allerlei dorpjes. Tijdens deze roadtrip maak je kennis met het esdorpenlandschap van de Hondsrug.

Route begint in Gieten maar is net als de voormalige autoroutes een rondrit en kan je dus op elk punt beginnen en eindigen

  • Vanuit Gieten rij je richting Gasselte en door naar Drouwen, waarbij je onderweg langs het Drouwenerzand rijdt, waar je een eerste wandeling kan maken.
  • Vervolgens rij je door naar Borger, waar een bezoek aan het Nationaal Hunebedden Informatiecentrum zeker niet kan missen. Hier vind je het grootste hunebed van Nederland.
  • Vervolgens rij je via Exloo, maar je in de buurt van de schaapskooi in het midden van het dorp een het Schapen-informatiecentrum vindt, door naar Odoorn, waar je prachtig kan wandelen in het Odoornerzand.
  • Daarna rij je via Valthe richting Emmen. In de stad kan je rondwandelen in het centrum of de Wildlands Adventure Zoo opzoeken, voor je richting het Sleenerzand verder rijdt.
  • Via Schoonoord en Grolloo rij je naar Rolde, vanwaar je nog een uitstap naar Assen kan maken, voor je weer doorrijdt naar Gieten.

Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je roadtrip? Download dan onze gratis preview reisgids Noord-Nederland en ontdek enkele mooie plekjes!

  1. Vestingstedenroute

Autoroute van 160km

De Zuiderwaterlinie is de oudste en langste waterlinie van Nederland. De ketting van verdedigingswerken loopt dwars door Brabant heen tussen Grave en Bergen op Zoom. Langs de waterlinie werden stukken land onder water gezet om zo het land boven de linie te beschermen tegen invallen.

De Vestingstedenroute loopt van Grave naar Bergen op Zoom, langs 11 vestingsteden.

  • Grave is de stad die het meest veroverd werd, maar desondanks is er nog veel te zien in de stad, zoals het Graafs Museum en de Hampoort. In Grave kan je ook nog het Zuiderwaterlinie-bezoekerscentrum bezoeken.
  • Via Reek rij je vervolgens naar Ravenstein, waar je het Bolwerck Philips van Kleef kan bezoeken.
  • Hierna rij je langs de Maas door naar Megen, het kleinste vestingstadje langs de route, waar je nog duidelijk het middeleeuwse stratenpatroon kan zien.
  • Blijf de Maas volgen tot je langs ’s Hertogenbosch rijdt. Hier kan je eventueel een uitstap naar maken om de vele bezienswaardigheden van de hoofdstad van Brabant te ontdekken, zoals het Citadel en het Bolwerk Sint-Jan.
  • Op je weg naar Heusden kom je langs Fort Crèvecoeur en Fort Hedikhuizen. In Heusden is daarnaast ook nog genoeg te zien, waaronder de oude vestingwallen.
  • Vanuit Heusden rij je via de schans bij Doeveren richting de Loonse en Drunense Duinen, waar je heerlijk kan wandelen voor je doorrijdt.
  • Rij vanuit Drunen via Distelberg richting Udenhout en via Loon op Zand en Raamsdonk naar Geertruidenberg, de vestingstad aan de Biesbosch.
  • Vanuit Geertruidenberg rij je via Oosterhout en Terheijden langs Breda naar Klundert, waar de vestingwerken in een mooi groen gebied zijn gelegen.
  • Vervolgens rij je door naar Willemstad, waar je onder andere het Mauritshuis kan bezoeken.
  • Als laatste rij je nog via Steenbergen richting Bergen op Zoom.
  1. Hamalandroute

Autoroute van 253km

De Hamalandroute is perfect als je naast Nederland ook nog een beetje Duitsland mee wilt nemen tijdens je autorondreis. Deze route loopt namelijk door het grensgebied van Nederland en Duitsland en slingert tussen de Achterhoek in Nederland en het Münsterland in Duitsland.

De route is ook weer een rondrit, en dus kan je beginnen waar je wilt

  • Begin de route bijvoorbeeld in Haaksbergen, een mooi historisch stadje aan de grens, omgeven door prachtige bossen.
  • Hier kan je direct al heerlijk wandelen in het Buurserzand en Haaksbergerveen, of trek direct de grens over richting Ahaus, waar je het prachtige Schloss Ahaus kan bezoeken, een zomerresidentie van de bisschoppen van Münster.
  • Rij vervolgens via Legden, waar je het traditioneel nagebouwde Dörf Münsterland kan bezoeken, naar Gescher, en via Velen door het heuvellandschap naar Reken. Bezoek hier de uitzichttoren op de Melchenberg voor een prachtig uitzicht over het landschap.
  • Rij door naar Heiden en ga onderweg nog langs het meest zuidelijke gelegen hunebed van het continent, de Düwelsteene.
  • Rij via Raesfeld naar Oeding waar je het landschap van de Achterhoek weer inrijdt.
  • Als eerste kom je in het gezellige Winterswijk terecht, voor je doorrijdt naar Bredevoort, Lievelde, en vervolgens Groenlo, waar de restanten van de oude bastions nog terug te zien zijn.
  • Rij als laatste via Borculo naar Diepenheim, omringd door 4 prachtige kastelen, en via Goor weer terug naar Haaksbergen.
  1. Lek en Lingeroute

Autoroute van 107km

In Zuid-Holland en Utrecht vind je nog het oer-Hollandse polderlandschap voor weilanden, dorpjes, kronkelende rivieren en beken, maar ook boomgaarden en boerderijen. De Lek en Lingeroute is een mooie autoroute door dit prachtige landschap, beginnend in Arkel, in de Molenlanden.

Eventueel kan je beginnen in Gorinchem aan de monding van de Linge voor je doorgaat op de route

  • Rij vervolgens naar Leerdam en duik in de cultuur van het glasblazen in het Nationaal Glasmuseum.
  • Onderweg naar Heukelum kom je vervolgens langs het kasteel Heukelum dat je zeker kan bezoeken voor je doorrijdt naar Asperen. Fort Asperen was onderdeel van de Hollandse Waterlinie en zeker een bezoek waard.
  • Rij door het polderlandschap naar Vianen, onder Utrecht, en vervolgens via Meerkerk naar Ameide, langs de Lek.
  • Nadien blijf je de lek een stukje volgen, langs Langerak en Nieuwpoort naar Schoonhoven, de Zilverstad.
  • Rij door langs Groot-Ammers en Bergambacht en rij via Streefkerk en Giessenburg weer terug naar Arkel.
  1. Download onze gratis reisgidsen Nederland

Wil jij ook graag Nederland zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

AmsterdamFrieslandFietsgids ElfstedentochtZuid-HollandGelderlandHolland boven AmsterdamMaastricht-ValkenburgNoord-BrabantNoord-NederlandRotterdamTexelZeeland
Reisgids AmsterdamReisgids FrieslandFietsgids ElfstedentochtReisgids Zuid-HollandReisgids GelderlandReisgids Holland boven AmsterdamReisgids Maastricht-ValkenburgReisgids Noord-BrabantReisgids Noord-NederlandReisgids RotterdamReisgids TexelReisgids Zeeland

Op reis naar Nederland? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Nederland.

Noord-Brabant

Gratis reisgids Noord-Brabant downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?