17 x top bezienswaardigheden Zwolle bezoeken: wat te zien en doen in de Hanzestad?

Volledige reisgids kopen voor € 10

17 x top bezienswaardigheden Zwolle bezoeken: wat te zien en doen in de Hanzestad?

29 januari 2024 in Noord-Nederland1 reactie

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Zwolle + verblijftips

Zwolle is een andere Hanzestad in de provincie Overijssel, die haar lange geschiedenis met trots meedraagt. Toch is Zwolle meer dan enkel een verzameling historsiche bouwwerken in een charmant, middeleeuws centrum. Vandaag is het namelijk vooral een levendige, kosmopolitische stad waar je je zelden verveelt.

Ontdek in deze blogpost de mooiste plekjes en bezienswaardigheden van Zwolle.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Zwolle

Duur1 - 3 dagen ()
Met de autoVanaf Brussel is het ongeveer 285 km (3u), vanaf Utrecht 100 km (1u20) rijden.
Met de treinMet de trein naar Zwolle? Boek je treintickets hier online.
VerblijvenAan te raden verblijven in Zwolle zijn:

Inhoud artikel

  1. Kaartje met bezienswaardigheden in Zwolle

Hoe bereik je Zwolle?

Zwolle is een stad en gemeente in de provincie Overijssel, in het oosten van Nederland. Je bereikt de stad al na zo'n 3u rijden vanuit Brussel (285 km via Antwerpen, Breda en Amersfoot). Tip: onze rondreis door Noord-Nederland loopt alvast langs Zwolle en andere leuke steden en bezienswaardigheden.

  1. Museum de fundatie

Museum de fundatie, gevestigd in het voormalig paleis van justitie daterend uit 1841, herbergt het een gevarieerde verzameling van moderne en hedendaagse kunst. Naast deze vaste collectie met prachtige werken van onder andere Picasso, Van Gogh en Mondriaan, zijn er ook wisselende tentoonstellingen, dus er valt altijd wel iets nieuws te bezichtigen.

In 2012 onderging het gebouw een opvallende transformatie met de toevoeging van een enorme, glazen koepel met wit-blauwe tegeltjes, ontworpen door architect Hubert-Jan Henket. De ovale koepel, ook wel "de Wolk" of het "het Ei" genoemd, dient niet alleen als architectonisch hoogstandje, maar ook als expositieruimte. Bovendien biedt deze eyecatcher ook nog eens een uitzicht over de stad Zwolle.

  • Museum de fundatie is op zaterdagavond gratis toegankelijk!
  • Op overige dagen (behalve op maandagen) is het museum van 11u tot 17u geopend.
  • Een ticket voor volwassenen kost €14,- en voor studenten €6,-. Jongeren onder de 18 jaar en museumkaarthouders hebben gratis toegang.
  • Meer info op de website.
  1. Herman Brood Museum & Experience

Tegenover Museum de fundatie ligt nog een ander boeiend museum: het Herman Brood Museum, gevestigd in een karakteristiek oud gebouw aan de Blijmarkt. Herman brood werd in 1946 geboren in Zwolle en was een Nederlandse kunstschilder en muzikant.

Wanneer je het museum bezoekt, kan je een kijkje nemen in de kamers waar zijn werken te zien van Herman Brood, maar ook persoonlijke brieven, gedichten en tekeningen. Het geeft je een beeld over zijn leven aan de hand van voorwerpen en foto’s. Meer info op de website.

Heb je geen tijd meer voor dit museum maar wil je wel iets zien van deze kunstschilder? Dan is het leuk om de shop te bezoeken want ook alleen de shop is een bezoek meer dan waard. Daarnaast is er ook een leuke Herman Brood wandeltocht beschikbaar. De wandeltocht brengt je langs plekken in Zwolle die belangrijk en bepalend voor het leven van Herman Brood geweest zijn.
  1. Boekwinkel Van der Velde in de Broeren

Van der Velde in de Broeren (voorheen het Waanders In de Broeren) is niet zomaar een boekenwinkel. Deze is namelijk gevestigd in de 15e eeuws Broerenkerk (net zoals de boekenwinkel in de Dominicanenkerk van Maastricht). Je vindt er een groot aanbod boeken in verschillende genres, maar je kan er ook lekker eten en drinken in brasserie Smaak In de Broeren.

Er worden hier ook regelmatig tentoonstellingen gehouden en op de bovenste verdieping van Waanders In de Broeren zit het Leeshemel Café. Zoek je een goed boek uit, bestel je een koffietje en lezen maar! De kerk/boekenwinkel is gratig toegankelijk en absoluut te de moeite om te zien. Neem alvast zelf een kijkje op de website.

  1. De Sassenpoort

Wanneer je in Zwolle bent, kan je er niet om heen. De Sassenpoort is een van dé blikvangers in het centrum van Zwolle. De poort werd eeuwen geleden gebruikt als stadspoort om de stad te verdedigen. De unieke hoektorens en de grootte van de poort weerspiegelen de rijkdom van Zwolle.

Heb je tijd en interesse, dan kan je ook een rondleiding volgen in de Sassenpoort. Samen met een deskundige gids verken je de verschillende delen van de poort terwijl hij/zij de geschiedenis van de poort toelicht. Tevens is de poort ook te huur als trouwlocatie of vergaderlocatie. Iets voor jou? Meer info op de website.

WANDELTIP: Verken de charmante stad Zwolle tijdens deze wandeltour met audio-app. Bezoek de mooiste plekjes en ontdek verborgen juweeltjes van de stad.

  1. De Peperbus

Een ander iconisch gebouw in het hart van Zwolle is de Peperbus, oftewel de kerktoren van de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopneming. De officiële naam is de Onze Lieve Vrouwetoren, maar wordt in de volksmond de Peperbus genoemd.

De toren is 75 meter hoog en torent hoog boven de stad uit, je kan hem bijna niet missen. Voor een panoramisch uitzicht over de stad, is dit dus de place to. Wanneer je de toren hebt beklommen, krijg je een kaartje mee ter herinnering. Hierop staat het exacte aantal treden die je net hebt afgelegd, maar dat gaan we dus niet verklappen!

RONDREIS: Wil je Zwolle graag verkennen aan de hand van een leuke rondreis? Met onze rondreis door Noord-Nederland kom je langs deze historische Hanzestad en ontdek je nog veel meer!

  1. Museum het Vrouwehuis

Museum Het Vrouwenhuis is gevestigd in een statig herenhuis dat oorspronkelijk een hofje was. Het pand dateert uit de 18e eeuw en diende als huisvesting voor (oudere) alleenstaande vrouwen.

Tegenwoordig is het een klein museum waar je aan de hand van een unieke collectie objecten (denk aan kledij, sieraden..) authentieke meubels en kunstwerken een beter beeld krijgt over de geschiedenis van het hofje en de rol van vrouwen in die tijd. Let ook zeker op de bijzondere interieurs uit drie eeuwen, van 1680 tot 1980, van rijk tot eenvoudig. Extra leuk is een rondleiding waar je enkele verhalen over de bewoonsters meekrijgt. Meer info op de website.

  1. De Grote Kerk van Zwolle

Deze bekende kerk heet officieel de Sint-Michaëlskerk, maar wordt de Grote Kerk genoemd. De kerk bevindt zich aan de Grote Markt en werd gebouwd tussen 1406-1466 op de restanten van een romaanse kerk. Het kerkgebouw is prachtig om te zien maar ook binnenin is de kerk een bezoekje waard.

Je kan er onder andere het beroemde vierklaviers orgel bewonderen, dat werd ontworpen door de beroemde Duitse orgelbouwer Arp Schnitger. Het originele orgel werd vernield en er is later, in 1721, een nieuw orgel geplaatst in de kerk. Je kan eventueel ook een rondleiding boeken waarbij je meet te weten komt over de geschiedenis. Oh ja, er zit ook nog enkele gezellige terrasjes rondom de kerk waar je heerlijk kan eten en drinken.

  1. Grote Markt van Zwolle

De Grote Markt is het centrale plein van de stad en het oudste gedeelte van de stad. Aan dit plein ligt de Grote Kerk en in het midden staat een glazen beeld. Dit is de aartsengel Michaël, de beschermheilige van Zwolle. Het is een autovrij gebied en er zitten gezellige restaurants en terrasjes en mooie winkels gevestigd.

De Grote Markt werd vroeger onder meer gebruikt voor de melkhandel. Op deze plek kregen mensen vroeger ook de doodstraf. Verder liggen er nog een aantal historische panden aan de Grote Markt zoals het Academiehuis Grote Kerk Zwolle. Onze tip? Plof neer op een van de terrasjes op dit eeuwenoude plein en geniet van de aangename sfeer. Misschien kan je tijdens je bezoek wel een braderie bijwonen.

  1. Theater de Spiegel

Theater de Spiegel is hét theater van Zwolle waar bekende voorstellingen worden gehouden van bijvoorbeeld toneel, dans en cabaret. Het is een vrij nieuw theater want het is in 2006 geopend door de toenmalige koningin van Nederland: Koningin Beatrix.

Het is een uniek theater omdat het een beweegbaar plafond heeft. Hierdoor kan de akoestiek telkens op het type voorstelling worden aangepast zodat alle soorten producties en concerten kunnen plaatsvinden in dit theater. Wanneer het op de hoogste stand gezet wordt, is er een derde balkon beschikbaar en kunnen er wel 1000 mensen in de zaal. Ontdek op de website alle voorstellingen.

  1. Rondvaarten in Zwolle

Rondvaarten maken over de grachten is in Nederland vooral populair in Amsterdam. Het is erg cliché, dus wil je eens iets anders? Maak dan een rondvaart op de grachten van Zwolle. Er worden dagelijks diverse rondvaarten georganiseerd waarbij je met een gids langs de mooiste plekjes vaart. Bij sommige rondvaarten kan je zelfs een lunch bijboeken.

Wil je liever geen groepsrondvaart? Dan is er ook de mogelijkheid om een fluisterbootje te huren en zelf door de gracht te varen! Rondvaarten boeken of een bootje huren kan bijvoorbeeld bij Rondvaart Zwolle.

Thorbeckegracht

Wist je dat Johan Rudolph Thorbecke, de grondlegger van het parlementarisme in Nederland, in Zwolle geboren is? Naar hem werd de mooiste gracht van de stad vernoemd: de Thorbeckegracht (bekijk ligging).

Wanneer je met een waterfiets of een bootje door de gracht vaart, geniet je van het uitzicht op de mooiste (en ook duurste) panden van Zwolle. Aan de overkant van de gracht zie je ook nog enkele historische torens en overblijfselen van de oude stadsmuur.

OVERNACHTINGSTIP: In De Pelsertoren, een van de historische torens, kan je nu bijzonder overnachten: deze is omgebouwd tot een gezellige bed & breakfast!

  1. Dagje shoppen in de Diezerstraat

Zwolle is een stad waar je ook uitstekend kan shoppen. Via de Sassenpoort wandel je zo de Sassenstraat in waar vele leuke winkels liggen. De Sassenstraat staat zelfs in top 10 leukste winkelstraten van Nederland. Dit komt door de verschillende unieke modezaakjes en boetiekjes.

De Diezerstraat is dé winkelstraat van de stad en hier vind je vooral de grote bekende merken. Kijk ook eens naar de leuke gevels van de panden in deze straat. Die zijn namelijk eeuwenoud en erg mooi. Vooral het pand van Scotch & Soda is hier heel mooi. Hier zat vroeger een drogist en dat is nog goed te zien aan de gevel.

  1. Zwolse Balletjeshuis

Ga ook zeker even kijken bij het mooie pand van het Zwolse Balletjeshuis aan het Grote kerkplein (bekijk ligging). Deze ouderwetse snoepwinkel is nog steeds zo ingericht als in 1845. Eén dag per week worden hier Zwolse balletjes volgens geheim recept gemaakt in de kelder van het snoepwinkeltje. In hetzelfde gebouw bevindt zich tegenwoordig ook het VVV waar je een plattegrond van de stad of andere info kan verkrijgen. Meer info op de website.

  1. Landgoed Anningahof

In de weilanden aan de rand van Zwolle, ligt het unieke Beeldenpark Landgoed Anningahof. Sinds 2004 worden hier jaarlijks een wisselende collectie beelden tentoongesteld. Dit prachtige landgoed met vijvers, graslanden, bomen en bloemvelden wordt opgefleurd door bijzondere sculpturen van gerenommeerde Nederlandse beeldhouwers. Meer info op de website.

LEESTIP: Ontdek nog van Zwolle en omgeving met onze reisgids Noord-Nederland.

  1. Bonami Computer Museum

Net buiten het stadscentrum van Zwolle kan je een bezoekje brengen aan het Bonami SpelComputer Museum. In dit interactieve museum vind je de grootste verzameling games en computers en leer je meer over de geschiedenis van de spelcomputer. Herinner je je nog de Commodore en de Atari computers? Of de klassieke arcadekasten en flipperkasten? Je vindt hier meer dan 10 000 spellen, en niet alleen de oude spelletjes die nostalgische herinneringen naar boven brengen, maar ook de allernieuwste spelcomputers.

De meeste van deze spellen kunnen nog steeds gespeeld worden en kan je zoveel uitproberen als je maar wilt. Er is ook een museumwinkeltje waar je game gerelateerde producten kan kopen. Een leuke, boeiende uitstap voor zwol jongs als oud. Meer info op de website.

  1. Leuke hotspots om te eten en drinken in Zwolle

De Librije

De Librije is een van de meest beroemde restaurants in Nederland. Er zijn maar twee restaurants in Nederland met 3 Michelinsterren, en de Librije is er een van. Het is gelegen aan het Spinhuisplein in Zwolle, nabij theater de Spiegel. Het is een prachtig pand met niet alleen een sterrenrestaurant maar ook een hotel. Boek hier je verblijf.

Ijssalon Salute

Bij mooi weer kan je een ijsje eten bij ijssalon Salute, gevestigd op de hoek van de Diezerstraat aan het water. Ijssalon Salute verkoopt het beste Italiaans schepijs van de stad. De ruim 40 verschillende soorten ijs worden dagelijks vers bereid met de beste Italiaanse ingrediënten.

’t Pannekoekschip

Ga aan boord van 't Pannekoekschip aan de Thorbeckegracht en stel je eigen pannenkoek samen. Terwijl je wacht op jouw heerlijke pannenkoek, kan je het decor van het 100 jaar oude schip bewonderen. Bekijk hier de menukaart van 't Pannekoekschip.

Het Refter

Het Refter is een speciaalbier-, wijncafé en restaurant allemaal gevestigd op eenzelfde locatie. Hier kan je proeven van meer dan 200 verschillende bieren (niet alleen Belgisch bier). Het pand van Refter is een van de oudste gebouwen van de stad en je hebt er een prachtig uitzicht op de Peperbus en de Bethlehemskerk.

  1. Uitstap naar het sprookjesachtige Giethoorn

Op een halfuurtje rijden van Zwolle (44 km) kan je het sprookjesachtige Giethoorn bezoeken. Het wordt ook wel het Venetië van het Noorden genoemd en dat is niet onterecht.

Het indrukwekkende kanalenstelsel en de meer dan 170 bruggen geven dit dorpje een magisch karakter. De huizen hebben er rieten daken, inwoners vervoeren dingen met handkarren of kruiwagens en de garages dienen voor boten in plaats van auto’s. Giethoorn is zonder twijfel Nederlands vreemde eend in de bijt en een ideale plek voor prachtige foto's.

RONDVAART: Een absolute aanrader is dan ook een mooie rondvaart door Giethoorn. Stap aan boord van de elektrische boot en vaar door het labyrint van het grachtenstelsel. Luister naar de boeiende verhalen van je lokale schipper en bewonder het idyllische landschap.

  1. Waar overnachten in Zwolle?

Verblijf je meerdere dagen in Zwolle of wil je graag de omgeving verkennen? Dan boek je best een overnachting in de stad. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, B&B's en appartementen in Zwolle.

  • De Pelsertoren is een knus ingerichte B&B gevestigd in de "Pelsertoren" een van de vroegere verdedigingstoren in de stadsmuur van Zwolle.
  • Het Hanze Hotel Zwolle is gevestigd in een monumentaal pand in het hart van Zwolle. Vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht op de historische stad en de grachten.
  • Op 10 minuten wandelen van het stadscentrum vind je Hotel Fidder - Patrick's Whisky Bar. Naast de elegant ingerichte kamers van dit driesterrenhotel vind je er ook de Patrick's Whisky Bar waar je een uitgebreide selectie van heerlijke whisky's kan proeven.
  1. Mis niets tijdens je rondreis door Noord-Nederland met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Noord-Nederland? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Noord-Nederland met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Noord-Nederland.

Noord-Nederland

Gratis reisgids Noord-Nederland downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 29 oktober 2022 - Daniel VANDERSTICHELEN

Praktische gids voor een kort verblijf

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?