Stedentrip Rijsel? Onze tips voor een weekendje weg naar Lille

Volledige reisgids kopen voor € 10

Stedentrip Rijsel? Onze tips voor een weekendje weg naar Lille

12 december 2023 in Lille - Rijsel0 reacties

Wat te doen tijdens je citytrip of weekend naar Rijsel (Lille)? Praktische info en tips + waar overnachten

Rijsel, of in het Frans “Lille”, is een van de populairste steden voor een weekendje weg vanuit België of Nederland. De stad ligt slechts een twintigtal kilometer van de Belgische grens. Het is niet de grootste stad, dus een weekend is zeker voldoende om de bekendste bezienswaardigheden van Rijsel te doen.

In dit artikel helpen we je alvast een handje met onze tips voor een stedentrip naar Lille.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Rijsel/Lille

Duur1 - 5 dagen ()
BereikbaarheidMet de trein naar Rijsel/Lille-Europe € 31, je komt aan in het centrum van de stad, boek je treintickets hier online
VerblijvenAan te raden verblijven in Lille/Rijsel zijn:
PakketreizenWil je ook op stedentrip naar Rijsel? Deze reis kan je boeken bij Euroreizen (va. € 165) of ANWB 3-daagse (va. € 137)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Dag 1: Stadswandeling door het centrum van Lille

Op je eerste dag kan je de highlights van het stadscentrum bezoeken. Hiervoor hebben we een volledig uitgestippelde stadswandeling door Rijsel van ongeveer 7 kilometer. Je begint aan het station Lille Flandres in het hart van de stad. Onderweg loop je langs de belangrijkste monumenten, musea en winkelstraten. Download je gratis stadswandeling in Lille hier.

Moderne architectuur in Parc Henri Matisse

Al van bij het begin van je wandeling wordt duidelijk waarom Lille ook wel het Parijs van het Noorden word genoemd. Het traditionele stationsgebouw van Lille Flandres laat je achter je en even later zit je al in het Parc Henri Matisse.

Het contrast met waar je 5 minuten voordien nog stond, kan eigenlijk niet groter zijn met de vele moderne gebouwen die hier oprijzen zoals het Gare Lille Europe en het hypermoderne winkelcomplex Euralille. Op het grote plein prijkt een standbeeld van François Mitterand, die in de jaren ’80 en ’90 president van Frankrijk was.

Porte de Roubaix

Je vervolgt je weg door het park tot je de stadspoort naar het oude centrum ziet opdoemen: de Porte de Roubaix. De poort dateert uit de 17e eeuw en architectuurkenners zullen de stijl van de Spaanse Nederlanden er zeker in herkennen.

Opvallend element zijn de oude tramsporen uit de 19e eeuw die er nog steeds liggen. De tramlijn zelf bestaat al lang niet meer.

Place du Théatre

Je doorkruist de Rue de Roubaix die bezaaid is met gezellige cafés, restaurants en winkels tot je uitkomt bij het belangrijkste plein van Rijsel: Place du Théatre.

Laat je hier overdonderen door de imposante gebouwen zoals:

Patisserie Méert

Vanaf Place du Théatre kan je verder wandelen langs de vele luxewinkels in de Rue de la Grande Chaussée. Maar het loont de moeite om eerst even van het pad af te wijken en de Rue Esquermoise in te wandelen. Daar spot je de zeer fraaie gevel van Patisserie Méert.

Deze bakkerij is de bakermat van de gaufres Lilloises, de bekende dunne vanillewafels uit Lille. Ga gerust even binnen want ook het interieur is zeer de moeite waard.

 • De patisserie is open van woensdag tot en met vrijdag van 9u30 tot 19u30,
 • op maandag gaat de zaak open om 14u en op zaterdag om 9u.
 • Op zondag kan je er terecht van 9u tot 19u.
 • Meer info op de website

Vieux Lille en Hospice Comtesse

Daarna ga je stilaan richting het echte Vieux Lille via de Rue de la Monnaie. Vooral het plein rond het Musée de l’Hospice Comtesse is niet te missen. Wat ons betreft is dit misschien wel de mooiste plek van de stad.

Het museum zelf is een voormalig ziekenhuis uit de 13e eeuw en is het oudste gebouw van Lille. Binnenin vind je een stadsmuseum waarin je meer te weten komt over de geschiedenis van Rijsel. Er is ook een kapel en een keuken met authentieke tegels uit Delft.

 • Het museum is van woensdag tot zondag open van 10:00 tot 18:00.
 • Op maandag gaat het museum pas open om 14:00. Een standaard ticket kost 3,70 euro.
 • Meer info op de website

Kathedraal van Lille

Net als iedere grootstad heeft ook Lille zijn kathedraal. De Notre Dame de la Treille is eigenlijk een mix van een oud kerkgebouw uit de 19e eeuw, met een moderne voorgevel die er in 1999 aan werd toegevoegd. Het zal je niet verbazen dat dit destijds wat controversieel was, maar het resultaat mag zeker gezien worden.

Het interieur is naar kathedraalnormen vrij sober te noemen, al springen de reusachtige glas-in-loodramen er wel in het oog.

Zin om even te pauzeren? De Place de Gilleson is ideaal om op een terrasje te genieten met zicht op de kerk.

Square Dutilleul en Foch

Via de Rue Thiers en Rue de Tenremonde verlaat je het oude centrum tot je uitkomt bij de parken van Dutilleul en Foch. Neem gerust de tijd om deze even te verkennen. Blikvanger is het Monument Honneur et Patrie die de slachtoffers van de beide Wereldoorlogen herdenkt. Het standbeeld is er een van Ferdinand Foch, een beroemde Franse maarschalk uit WOI.

Le P’tit Quinquin

Een ander beeldhouwwerk is Le P’tit Quinquin. Dit is een ode aan een liedje uit de 19e eeuw van Alexander Desrousseaux dat geschreven is in het Ch’ti, het sappige Noord-Franse dialect dat bij het grote publiek vooral bekend is geworden door de film 'Bienvenue Chez les Ch’ti’s'.

Le P’tit Quinquin is het traditionele stadslied van Lille. Het wordt zelfs de "Marseillaise du Nord" genoemd. Het weerklinkt regelmatig uit de beiaard van het Belfort. Benieuwd hoe het klinkt? Hier hoor je het in een bekende versie van Salvatore Adamo:

Place Rihours

Via de Eglise Saint-Etienne ga je richting Place Rihours. Hier heb je enerzijds het Palais Rihours, waar de toeristische dienst is gevestigd, maar ook de reusachtige gedenksteen van het Monument aux Morts springt hier in het oog.

In de eindejaarsperiode is dit ook een van de locaties van de kerstmarkt van Lille.

Palais des Beaux Arts

Via de meer hedendaagse winkelstraten zoals Rue de Béthune ga je naar Place de la République, waar je het Palais des Beaux Arts aantreft.

Het museum beschikt over een aantal topstukken, waaronder

 • Rubens – Kruisafneming
 • Donatello – Het Festijn van Herodes
 • Rodin – Grote Schaduw
 • Picasso – Olga met bontkraag
 • Claude Monet – Londen Parlementsgebouwen
 • Pieter Brueghel – Volkstelling in Bethlehem

In de kelders vind je een indrukwekkende reeks maquettes van in totaal 15 Belgische, Franse en Nederlandse steden die dateren tussen de 17een 19e eeuw.

TIP: Van plan om het kunstmuseum uitgebreid te bezoeken? Voorzie dan zeker 2 à 3 uur voor je bezoek, want dit is na het Louvre het tweede grootste museum van Frankrijk qua oppervlakte.

 • Het museum is op maandag open van 14 tot 18u en van woensdag t/m zondag van 10 tot 18u.
 • Dinsdag is de sluitingsdag.
 • Meer info via de website

Natuurhistorisch Museum

Geen kunstliefhebber? Dan vind je even verderop langs de wandelroute het Natuurhistorisch Museum. Hier vind je een uitgebreide collectie opgezette dieren, fossielen en skeletten. Voorzie gerust een uurtje voor een bezoek. Ook erg leuk als je met kinderen op pad bent.

 • Het museum is tijdens weekdagen open van 9u30 tot 17u, behalve op dinsdag.
 • In het weekend van 10 tot 18u.
 • Meer info op de website

Porte de Paris en Hôtel de Ville

Waar de eerdere Porte de Roubaix nog wat aftands oogde, vind je met de Porte de Paris wel een fraaie stadspoort. De vergelijking met de Arc de Triomphe is niet zo vergezocht, al is deze wel nog een pak kleiner dan het Parijse exemplaar.

Loop er even onderdoor en je komt uit bij het Stadhuis van Rijsel, waar ook een tweede belfort bij hoort.

Via de Rue Pierre Mauroy en Rue des Tanneurs kom je uit bij de Grand Place en kan je terug naar Gare Lille Flandres. Afhankelijk van welke museumbezoeken je erbij hebt gedaan, zal je hier je eerste dag kunnen besluiten.

VERBLIJFTIP: Hotel Mama Shelter is een modern en trendy hotel met 112 kamers in het centrum van Lille. Het hotel ligt op 500 meter van het station Lille Flandres en station Lille-Europe. Wie graag gaat shoppen, kan gemakkelijk te voet naar het shoppingcenter van Euralille wandelen. Een kamer in dit hotel boek je vanaf €112/nacht. Meer info en boeken.

Dag 2: Bezoek de Citadel en de Zoo van Lille

Voor je tweede dag zou je naar een van de eerder vermelde musea kunnen gaan als je er nog geen tijd voor hebt gemaakt. In het andere geval hebben we nog een aanrader met de Citadel van Lille waar vanalles te beleven is.

Pont Napoléon

Je bereikt de Citadel door het Canal de Moyenne-Deûle over te steken. En misschien moet je dat maar meteen doen over de Pont Napoléon.

Deze brug werd gerestaureerd in 2014 maar de oorspronkelijke brug dateert reeds uit 1809. Op de brug worden de verschillende overwinningen van Napoléon Bonaparte vermeld.

Pretpark bij Esplanade Champ de Mars

Net over de brug zie je het kleine maar fijne Cita-Parc. Een pretpark met diverse attracties en een reuzenrad als blikvanger. Met een beetje fantasie heeft het wat weg van Tivoli in Kopenhagen. In totaal vind je er een 12-tal attracties met achtbanen, boomstammen, theekopjes, draaimolens en meer.

Zoo van Lille

Naast het pretpark ligt de dierentuin van Lille. Het is een vrij kleine zoo, waar je dan ook voor een klein prijsje binnen mag. Op een uurtje ben je er wel ongeveer doorgewandeld. Desalniettemin biedt de zoo je wel een 70-tal verschillende diersoorten.

Ook de manier waarop sommige van de dierenverblijven zijn aangelegd binnen de Citadel mag meer dan gezien worden. De zoo ligt quasi volledig in het groen en er zijn tal van waterpartijen. Blikvangers zijn de apenverblijven en de locaties van de watervogels zoals de pelikanen en de rode ibissen.

 • Het Parc Zoologique is betalend (tarieven 2023: 6€ volw, 3€ kind 6 tot 17j., gratis tot 5j.).
 • Openingsuren in het laagseizoen van 10u tot 17u (weekends tot 18u), tijdens het hoogseizoen is het 's avonds één uur langer open.
 • Dinsdag is de Zoo gesloten, meer info op de website

Citadel van Lille en Bois de Boulogne

De citadel werd in de zeventiende eeuw gebouwd en wordt nog steeds gebruikt door het Franse leger. Je kan de citadel daarom enkel bezoeken met officiële rondleidingen die elke zondag in de zomervakantie plaatsvinden.

Naast de citadel ligt het stadspark Bois de Boulogne, de groene long van Rijsel. Je hebt er een mooi uitzicht op de citadel en je kan er een ontspannende wandeling maken.

Hidden spot: het geboortehuis van Charles de Gaulle

Als je zin hebt om nog wat meer te wandelen door Vieux Lille, kan je na je bezoek aan de Citadel naar de Rue Princesse gaan.

Daar vind je het geboortehuis van Charles de Gaulle, misschien wel de bekendste Fransman uit de vorige eeuw. Het pand werd gerenoveerd in 2021 en je kan het museum ook bezoeken. Binnenin is er een vaste expositie die het leven van Charles de Gaulle schetst, aanvullend zijn er ook tijdelijke kunsttentoonstellingen.

Street Art in Lille

Lille staat ook bekend om de grafittikunst op straat. De kunstwerken werden vooral op de muren van gebouwen aangebracht en de meeste ervan zijn van goede kwaliteit. Je kan bij de toeristische dienst ook een kaartje halen waarin een wandeling van 4 uur uitgestippeld staat die je langs de mooiste schilderingen brengt .

Geen zin meer om zoveel te wandelen? Je kan het parcours ook een stuk sneller met de fiets afleggen, meer info op de website.

Dag 3: Roubaix, Tournai of Kortrijk

Heb je nog een derde dag tijdens je citytrip? Dan kan je gerust Lille verlaten en een uitstap maken naar een van de andere steden in de buurt. Hier volgen een aantal leuke suggesties.

Maak een stadswandeling in Roubaix

Roubaix ken je misschien alleen maar van de oude wielerpiste die nog steeds dienst doet als iconische aankomstplaats van de wielerklassieker Parijs-Roubaix. Maar de stad zelf heeft ook wel wat te bieden.

Pronkstukken zijn er het majestueuze stadhuis, de Saint Martin kerk en zijn rijke musea zoals La Piscine et La Manufacture. Stijlvolle herenhuizen laten het verleden herleven.

TIP: Met onze 6 uur durende wandelroute door Roubaix kom je langs alle bezienswaardigheden. Download hier je stadswandeling Roubaix

Niet te missen: museum La Piscine in Roubaix

La Piscine is absoluut niet te missen als je Roubaix gaat bezoeken. Ooit bevond zich hier een zwembad in de art-decostijl, maar tegenwoordig vind je er een kunstmuseum. Het zwembad werd omgebouwd tot een fontein en de oude kleedkamers doen nu dienst als expositieruimte. In het museum zijn kunstwerken van de oudheid tot nu terug te vinden.

 • Het museum is elke dinsdag tot en met donderdag open tussen 11:00 en 18:00
 • Elke vrijdag tussen 11:00 en 20:00 en in het weekend tussen 13:00 en 18:00.
 • Meer info op de website

Bezoek aan Tournai (Doornik)

Zin om de Belgische grens terug over te steken? Dan is Doornik misschien wel een stad die je aangenaam zal weten verrassen. Deze Henegouwse stad aan de Schelde is de tweede oudste stad van België, na Tongeren.

 • Hier vind je onder meer een van de grootste kathedralen van België in gotische en Romaanse stijl die maar liefst 5 torenspitsen telt.
 • Ook het Belfort op de Grote markt en het stadspark bij het stadhuis zijn aanraders.
 • Verder kan je ook aangenaam wandelen langs de vernieuwde promenade van Quai des Salines die tussen de Pont des Trous en Pont de Fer langs de Schelde loopt.

Ook in Doornik hebben we een stadswandeling voor je uitgestippeld van 3 uur langs alle bezienswaardigheden. Download je stadswandeling in Doornik hier.

Kortrijk bezoeken

Een andere optie is een bezoek aan Kortrijk in West-Vlaanderen. Ook in deze stad aan de Leie vind je heel wat fraaie historische gebouwen zoals het Begijnhof, de Broeltorens en het Belfort.

Een aanrader in Kortrijk is Texture: het vlasmuseum dat je op een interactieve manier alles vertelt over de vlasteelt van weleer langs de Leie.

In Kortrijk hebben we eveneens een stadswandeling van 3 uur uitgestippeld langs de highlights van de stad, daarbij hoort ook een mooie passage langs de Leie via de Groeningebrug en de Slangenbrug. Download je stadswandeling door Kortrijk hier.

Waar overnachten in Lille/Rijsel?

Wil je graag in Rijsel/Lille overnachten tijdens je bezoek? Ontdek onze selectie van de leukste hotels, B&B's en hostels in Rijsel/Lille. Van goedkoop tot luxe, voor ieders budget

Hotel Mama Shelter Lille

Hotel Mama Shelter is een modern en trendy hotel met 112 kamers in het centrum van Lille. Het hotel ligt op 500 meter van het station Lille Flandres en station Lille-Europe. Wie graag gaat shoppen, kan gemakkelijk te voet naar het shoppingcenter van Euralille wandelen. Een kamer in dit hotel boek je vanaf €112/nacht. Meer info en boeken.

Filmpje: breng een bezoekje aan Lille/Rijsel

Benieuwd naar wat Lille/Rijsel allemaal te bieden heeft? Bekijk dan zeker even dit filmpje waarin je door de stad reist langs de mooiste plekken. Als je alles zelf wil zien, zal je natuurlijk naar Lille/Rijsel moeten afzakken.

Lille bezoeken? Koop je City Pass online

Op citytrip naar Lille? Wil je graag meerdere musea bezoeken en gratis gebruik maken van het openbaar vervoer (metro, bus en tram)? Dan is het zeker een goed idee om de Lille City Pass aan te schaffen.

Meerdere bezienswaardigheden in Rijsel/Lille bezoeken? Koop een Lille City Pass voor € 30 en bezoek alle belangrijke bezienswaardigheden en de musea voor Schone Kunsten, La Piscine-Musée d'Art et d'Industrie André Diligent in Roubaix, het LaM in Villeneuve d'Ascq. Je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Boek je Lille City Pass hier.

Verken Lille met onze stadswandeling Rijsel

Download hier je de preview reisgids met wandeling Lille die je langs alle belangrijke bezienswaardigheden, musea, monumenten, restaurants en winkelstraten gidst. Op die manier ben je er zeker van dat je niets mist! In de reisgids vind je ook een wandelroute door Roubaix. Deze wandeling is onderdeel van onze betalende reisgids Noord-Frakrijk. Koop de volledige reisgids en ontdek de mooiste plekjes van de stad.

Noord-Frankrijk

Gratis reisgids Noord-Frankrijk downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?