15 x mooiste bezienswaardigheden in Pesaro: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x mooiste bezienswaardigheden in Pesaro: wat zien & doen tijdens je bezoek?

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Pesaro + verblijftips

Aan de Adriatische kust ligt Pesaro, dat vaak wordt overschaduwd door zijn bekendere buren Ancona, Urbino en Ravenna. Toch biedt deze kuststad een fantastische mix van geschiedenis, cultuur en natuurlijke schoonheid. Zandstranden worden afgewisseld met imposante paleizen en interessante musea en dit alles wordt ook nog eens overgoten met een muzikaal sausje. In deze blogpost vertellen we meer over de mooiste en leukste bezienswaardigheden van het charmante Pesaro.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Pesaro

Duur5 - 14 dagen ()
Vliegtickets2u vliegen naar Ancona of Bologna, richtprijs € 90 vergelijk prijzen bij Momondo of Cheaptickets
Met de wagenMet de auto dien je 1250 km te rijden. Aan te raden is om te overnachten onderweg naar Italië.
VerblijvenAan te bevelen overnachtingen in Pesaro:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HuurautoIn Le Marche is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)

Inhoud artikel

 1. Een korte geschiedenis van Pesaro

 • Pesaro werd in 184 voor Christus gesticht als Romeinse kolonie en kreeg de naam Pisaurum, wat “achter de bergen” betekent en verwijst naar de stad tussen twee heuvels.
 • De ontdekking in 1737 van oude votiefstenen geschreven in pre-Etruskisch schrift wijst er echter op dat de plek voorheen ook al bewoond werd.
 • Doorheen de middeleeuwen werd de stad bestuurd door de Byzantijnen, Lombarden en de Malatesta familie, die elk hun sporen achterlieten in de architectuur van de stad.
 • Van 1523 tot 1631 was Pesaro de hoofdstad van het hertogdom Urbino en bloeide ze helemaal op.
 • Pesaro is echter het meest beroemd omdat de befaamde componist Gioachino Rossini hier werd geboren. Daarnaast speelt ook de visserij, alsook meubelmakerij en toerisme een belangrijke rol. Toeristen kunnen daarbij genieten van het uitgebreid netwerk van fietspaden, die van Pesaro een echte fietsstad maken.
 1. Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Pesaro

 1. Piazza del Popolo

Geen enkele plek is zo geschikt om je verkentocht van Pesaro aan te vangen dan het kloppend hart van de stad: de Piazza del Popolo oftewel het Plein van het Volk. De absolute blikvanger staat in het midden van het plein: La Pupilla di Pesaro (de leerling van Pesaro): een fontein die in 1593 gebouwd werd en nadien nog extra werd verfraaid met bronzen dolfijnen en ornamenten. Jammer genoeg werd hij in 1944 vernield, maar gelukkig werd hij waarheidsgetrouw gerestaureerd in 1960.

Verder wordt het plein omgeven door allerlei paleizen: het Palazzo Ducale (een oud renaissancepaleis dat nu dienst doet als prefectuur), het Palazzo Municipale (waar het gemeentebestuur was ondergebracht) en het Palazzo della Paggeria, dat oorspronkelijk gebouwd werd om de bedienden (pages) van het hof te huisvesten.

 1. Cattedrale di Santa Maria Assunta

De Cattedrale di Santa Maria Assunta (de Kathedraal van Maria Hemelvaart) werd halverwege de derde eeuw gebouwd door bisschop Fiorenzo en onderging door de jaren heen een aantal reconstructies, mede door een aardbeving in 751 en een brandaanval van de Saracenen in 848. Uiteindelijk werd de kathedraal pas in 1903 ingewijd en zou hij zelfs de aartsbisschoppelijke zetel worden.

Door de verschillende reconstructies zijn er ook een aantal verscheidene architectonische stijlen terug te vinden, waardoor het een mooi testament is van de rijke en diverse geschiedenis van de stad. Deze zijn ook weerspiegeld in de prachtige mozaïekvloer, die de hele kathedraal omvat.

Maar het absolute pareltje is het schitterende schilderij “Madonna con bambino con i Santi Pietro e Girolamo” die door de beroemde kunstschilder Raffaello Sanzio werd geschilderd toen hij pas veertien jaar oud was.

 1. Ontdek (en geniet van) Rossini

Hierboven werd al kort aangehaald dat Gioachino Rossini in Pesaro het levenslicht zag, meer bepaald in 1792. Dit muzikale genie is verantwoordelijk voor onder andere 39 opera’s, waarbij Willem Tell en De Barbier van Sevilla zijn meest bekende zijn (beluister zijn beste werk hier). Het zal je dan ook niet verwonderen dat Pesaro (terecht) in het teken staat van haar beroemdste inwoner.

Casa Rossini is dan ook de ideale startplaats: zijn geboortehuis bevat naast documentatie van zijn werk ook heel wat andere bijzondere memorabilia, net zoals een portrettengalerij die een chronologisch beeld geeft van hem, inclusief een tekening van de Grootmeester op zijn sterfbed aan de hand van Gustave Doré. Meer info op de website

Vervolgens kan je naar het Conservatorio Rossini gaan, dat gevestigd is in het Palazzo Olivieri en in het begin van de 19de eeuw werd opgericht. Als je geluk hebt, kan je een optreden bijwonen in de prachtige concertzaal, anders moet je zeker de binnenplaats bekijken waar een bronzen standbeeld van Rossini staat (van Carlo Marochetti).

Binnen zijn er ook nog de Sala dei Marmi (met prachtige fresco’s), het Tempietto Rossiniano (met een piano die in 1809 in Venetië werd gebouwd) en de Galerij van Illustere Mannen en Vrouwen van Pesaro.

Als je ten slotte Pesaro in augustus bezoekt, moet je zeker het muziekfestival Rossini Opera Festival bijwonen waarbij zijn werken worden uitgevoerd.
 1. Ontspannen op de stranden van Pesaro

Misschien heb je na al dat sightseeing de nood gekregen om even uit te rusten en daarvoor is de Lido van Pesaro de ideale plek. Het is een strand dat zich uitstrekt van de haven tot aan het dorpje Gimarra. Langs het strand zijn er ook heel wat barretjes en restaurants (en resorts) waar je kan genieten van een heerlijke maaltijd en/of drankje met zicht op zee.

Een van de populairste plekken om aan de Lido te relaxen is Bagni Ciro di Pazzaglini Michela, waar je ook toiletten en kleedkamers hebt (bekijk ligging). Als je wil stand-up paddleboarden dan is Bahia del Sol de plek die je zoekt (bekijk ligging). Verder is er nog Bagni Margherita, waar je parasols en ligstoelen kan huren, net zoals aan Bikini Beach en Bagni Margherita.

 1. Piazzale della Libertà

Na je bezoek aan het strand kan je de stad verder verkennen en raden we je aan om naar het Piazzale della Libertà te gaan, dat de kustlijn in twee deelt. Hier springt de Sfera Grande meteen in het oog: een grote metalen bol aan de hand van Arnaldo Pomodoro en die door de plaatselijke bevolking “la palla” oftewel “de bal” wordt genoemd.

 1. Casa Ruggeri

Aan het bovenstaande plein ligt het huis van Ruggeri, een pareltje in de Libertystijl. Oresto Ruggeri, een steenrijke farmaceutische industrieel, liet het tussen 1902 en 1907 bouwen als buitenverblijf voor hem en zijn familie. De architect, Giuseppe Brega, bracht heel wat schitterende florale Art Nouveau decoraties aan, waaronder het monogram van de eigenaar op de voorgevel. Ook zijn heel wat versieringen op de muur geïnspireerd door de zee- en plantenwereld. Mettertijd heeft de villa jammer genoeg ook wat van zijn kleur verloren, want van de verscheidene kleurenpracht blijven enkel groen en wit over.

 1. Orti Giuli

De Graaf Francesco Cassi liet dit park tussen 1827 en 1830 aanleggen, waarbij het meteen een van de eerste openbare parken van het land werd. Hij noemde het naar zijn neef en beroemde schrijver, Giulio Perticari. Het park moest dienen als ontmoetingsplaats voor de inwoners en was versierd met allerlei bosjes en groene paden, maar ook standbeelden en bustes. De buste van Perticari kan je niet missen, want deze staat bovenaan de hoofdlaan en kijkt uit op de haven, rivier en San Bartolo heuvel.

LEESTIP: Ontdek nog meer van de Abruzzen met onze reisgids Le Marche & Abruzzo.

 1. Benelli museum

Motorliefhebbers zullen ongetwijfeld al gehoord hebben van Benelli Motorcycles, de oudste motorfabrikant van het land. Toen Teresa Boni Benelli haar echtgenoot verloor, besloot ze het gehele familiekapitaal te investeren in een garage waarin haar vijf zonen (haar zesde was nog te jong om te werken) fietsen en motorfietsen herstelden. Acht jaar later werd de eerste zelf ontworpen motorfiets voorgesteld aan het publiek en in 1921 werd hun eerste motorfiets met zelf ontworpen motor gebouwd.

In hun Benelli museum, gelegen in de voormalige fabriek, kan je meer dan 150 motorfietsen bewonderen en meer leren over dit iconische merk.

 1. Morbidelli museum

Als je nog helemaal geen genoeg hebt gekregen van motorfietsen, ben je allicht een echte motorfanaat en weet je dat er in Pesaro nog een motormerk is opgericht. Giancarlo Morbidelli was oorspronkelijk een succesvolle houtbewerker, maar zijn echte passie lag bij het motorrijden. Daarom besloot hij in de jaren zestig motors te ontwerpen, wat algauw een groot succes werd aldaar hij in 1975 drie opeenvolgende jaren wereldkampioen in de 125 cc categorie werd. In het Museo Morbidelli kan je heel wat motorfietsen bewonderen, die in fantastische staat zijn gebleven.

 1. Het Parco Naturale San Bartolo

Na al dat motorgeweld is het hoog tijd voor wat natuurschoon. Het Parco Naturale San Bartolo strekt zich uit over een vijftien kilometer lange groene strook tot Gabicce Mare en is een van de vier natuurreservaten in De Marken. Het indrukwekkende landschap werd zelfs door niemand minder dan Dante Alighieri genoemd in diens Inferno, vanwege het winderige en gevaarlijke voorgebergte.

Je kan dit park ideaal met de fiets verkennen, maar er zijn uiteraard ook heel wat wandelpaden. Onderweg kan je stoppen op verschillende archeologische vindplaatsen van neolitische, Griekse en Romeinse oorsprong. Een bezoek aan het 11de eeuwse dorpje Fiorenzuola di Focara is ook onontbeerlijk, alleen al vanwege de schitterende ligging hoog boven de zee op een klif. Als je niet onder de indruk bent van steile paadjes, mag je het Vallugula strand eveneens niet missen.

TOUR: Verken de omgeving van het natuurpark San Bartolo op eigen tempo met een e-bike. Stop onderweg voor een gezellige lunch, er is namelijk een picknickmand voorzien! Boek hier je e-bike tour door het natuurpark San Bartolo.

 1. Palazzo Mosca

Gevestigd in het historische Palazzo Mosca dat ooit de residentie was van een van de meest invloedrijke adellijke families van Pesaro, is het sinds 1936 een prachtig museum. Oorspronkelijk was de familie Mosca afkomstig uit Bergamo, maar halverwege de 15de eeuw besloten deze rijke kooplieden zich te vestigen in Pesaro.

Nu herbergt hun voormalige residentie een prachtige verzameling kunstwerken die verzameld werd door Vittoria Mosca. Verwacht je aan schitterende schilderijen, maar ook alledaagse voorwerpen zoals keramiek, ivoor, textiel, glaswerk en meubels. Maar het absolute kroonjuweel is de magnifieke Pala di Pesaro van Giovanni Bellini.

 1. Villa Imperiale

Dit prachtige paleis dat bovendien beschikt over een maniëristisch tuinencomplex, is vernoemd naar de 15de-eeuwse keizer Frederik III (de laatste keizer die door de paus in Rome werd gekroond) en was oorspronkelijk de verblijfplaats van de familie Sforza. Dit pareltje van renaissance architectuur kwam nadien in het bezit van de hertogen Della Rovere, die het verder uitbreiden en versierden met fresco’s. Hoewel het een privéresidentie is, kan je het op woensdagmiddag bezoeken van juni tot half september.

 1. Het Teatro d’Aria

Dit is een bijzonder leuke activiteit om te doen met kinderen, aangezien dit openluchttheater in het teken staat van de edele kunst van de valkerij. Het ligt in het middeleeuwse fort van Gradara en is opgericht door een professionele valkenier die niet alleen live demonstraties geeft, maar ook roofvogelworkshops organiseert. Meer info op de website.

 1. Ontdek de fantastische fietsroutes

Zoals je eerder al kon lezen is Pesaro een waar paradijs voor fietsliefhebbers. Sportievere reizigers kunnen zich helemaal uitleven in de heuvels, waarbij de 38-kilometer lange San Bartolo Panoramische Route (meer info) en de 22-kilometer lange tocht van de Croce del San Bartolo door de Bocca del Lupo de mooiste zijn. Daarbovenop zijn er speciale wijn- en eet fietstochten die niet te versmaden zijn.

De stad zelf kan je ook volledig per fiets verkennen dankzij de Bicipolitana: het netwerk van fietspaden. Dit kan je trouwens heel eenvoudig met de vele grijze en oranje fietsen die je overal in Pesaro vindt: zij maken deel uit van de Mobike service waarmee je via een smartphone app heel eenvoudig fietsen kan huren.

 1. Rocca Costanza

In de 15de eeuw gaf Constanzo Sforza de opdracht om dit fort met cilindrische stenen torens in een vierhoekige plattegrond te bouwen. Het werd ontworpen om de stad te verdedigen en zou zelfs het decor zijn geweest van het liefdesverhaal van Paolo en Francesca in Dantes Divina Commedia. Later werd het gekocht door de beruchte Cesare Borgia die niemand minder dan Leonardo Da Vinci in dienst nam om een slotgracht te ontwerpen. Van 1864 tot 1989 deed het dienst als gevangenis, nadien werd het omgevormd tot eventlocatie waar openluchttheatervoorstellingen en zomerconcerten worden gehouden.

 1. Vier niet te versmaden culinaire toppers van Pesaro

Tijdens je aperitief zal je ongetwijfeld een Pizza Rossini voorgeschoteld krijgen: een pizza met ei en mayonaise. Verder moet je zeker de Brodetto di Pesaro proberen: een traditionele vissoep die wordt gekookt met tomaten, azijn en kruiden.

Ook Passatelli, een soort pasta gemaakt van broodkruimels, eieren en Parmezaanse kaas die wordt geserveerd in een vleesbouillon, is niet te versmaden, net zoals de prosciutto di Carpegna, genoemd naar het gelijknamige stadje in de provincie Pesaro en een ware delicatesse.

WORKSHOP: Wil je graag zelf de kneepjes van het vak leren? Volg dan zeker een kookles bij een local in Pesaro. Proef het heerlijke Italiaanse eten dat je zelf hebt gemaakt, klets bij met de gastvrije Italiaanse familie die hun huis ter beschikking stellen en geniet gezellig samen van een heerlijk glaasje wijn?

 1. Waar overnachten in Pesaro?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan het charmante Pesaro? Bekijk hieronder enkele van onze favoriete adresjes of bekijk meteen het volledig aanbod hotels en appartementen in Pesaro online.

 • Hotel Clipper wordt door een familie uitgebaat en ligt vlakbij het strand. Het biedt naast gratis WiFi en kamers met een balkon ook gratis fietsverhuur aan.
 • Hotel Metropol ligt aan de waterkant van Pesaro, op slechts vijf minuten lopen van het historische centrum. Alle kamers zijn voorzien van airconditioning, een eigen balkon en een flatscreen-tv met satellietzenders.
 • Hotel Excelsior is gelegen aan de kust en beschikt over een privéstrand en ook nog eens een modern welness centrum. Daarnaast is er een binnenzwembad met uitzicht op zee, een fitnesscentrum en een hydromassagebad.
 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf aan de Abruzzen?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in de Abruzzen? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Abruzzen met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Abruzzen.

Le Marche & Abruzzo

Gratis reisgids Le Marche & Abruzzo downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?