Nationaal Archeologisch museum van Napels bezoeken: wat zien tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Nationaal Archeologisch museum van Napels bezoeken: wat zien tijdens je bezoek?

Praktische info voor je bezoek aan Nationaal Archeologisch museum in Napels + waar tickets kopen

Het Nationaal Archeologisch Museum van Napels (Museo Archeologico Nazionale di Napoli) is het belangrijkste museum van de stad. Er worden archeologische schatten uit Pompeii en nog veel meer tentoongesteld.

Het is een absolute must-see tijdens je bezoek aan Napels. In dit blogartikel kom je alvast meer te weten over je bezoek aan het Nationaal Archeologisch museum van Napels + online je tickets te boeken.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van het Nationaal Archeologisch Museum van Napels

Het Nationaal Archeologisch Museum van Napels was al een ruimte gewijd aan kennis vooraleer het een museum werd. In 1612 werd het gebouw eigendom van de Universiteit van Napels en omgedoopt tot het Palazzo dei Regi Studio, het paleis van koninklijke studies. In 1773 verhuisde de universiteit waarop koning Ferdinand IV een bibliotheek en een museum liet aanleggen in het gebouw.

Sindsdien worden archeologische vondsten hier ondergebracht. De grote vondsten uit Pompeii en Herculaneum werden bijvoorbeeld naar hier gebracht en zijn er nooit meer weggeweest. In 1957 werden de bibliotheek en de schilderijenverzameling die het museum herbergde naar andere plekken gebracht en kreeg het zijn huidige naam. Het wordt vaak afgekort als het MANN (Museo Archeologico Nazionale di Napoli). Het is een van de meest prestigieuze musea van heel Italië.

TICKETS: Boek je ticket voor het museum online, voor € 27,5, wil je echter meer dan enkel dit museum zien kies dan voor de Napels Artecard voor € 32. Voor dezelfde prijs kan je dan 3 bezienswaardigheden naar keuze bezoeken in Napels + een 4de aan 50% korting

 1. Het Nationaal Archeologisch Museum van Napels

Tijdens je vakantie in Napels mag een bezoek aan het Het Nationaal Archeologisch Museum eigenlijk niet ontbreken. Dit museum van wereldklasse herbergt unieke vondsten die je ongetwijfeld ooit in de geschiedenislessen zal hebben zien passeren. Het museum spitst zich toe op de klassieke oudheid en is vooral bekend om de vondsten uit Pompeii en Herculaneum die er tentoongesteld worden.

Wil je graag nog meer zien van de stad? Ontdek de rijke geschiedenis van deze Italiaanse stad met onze stadswandeling door Napels.
 1. De vondsten uit Pompeii en Herculaneum

Na de uitbarsting van de Vesuvius in het jaar 79 werden Pompeii en Herculaneum bedekt onder lava, puimsteen en assen. Wanneer archeologen de stadjes in de 19e eeuw ontdekten, vonden ze uitstekend bewaarde Romeinse stadjes. Het was een van de grootste archeologische ontdekkingen ooit. De beroemdste vondsten vind je op de eerste twee verdiepingen van het Nationaal Archeologisch Museum van Napels.

 • Mis zeker de enorme mozaïeken niet. Het bekendste is dat waarop Alexander de Grote en zijn strijd tegen de Perzen staat afgebeeld. Het mozaïek bestaat uit 4 miljoen steentjes en beeldt enerzijds Alexander de Grote en anderzijds de Perzische koning Darius III uit. Het kunstwerk was oorspronkelijk een vloermozaïek en werd waarschijnlijk omstreeks het jaar 100 v.Chr. gemaakt.
 • Andere beroemde werken uit Pompeii zijn het mozaïek van Dioskurides, opgegraven in de villa van Cicero.
 • Ook het portret van de rijke man Cecilius Giocondus en de fresco’s uit de tempel van Isis mag je niet missen.
 • We vonden ook de papyrusrollen die in Herculaneum gevonden werden erg fascinerend.

Het oude Romeinse Rijk wordt in dit museum springlevend. Je kan hier zelfs 2000 jaar oude vijgen en broden zien. Het meest aangrijpend zijn de afgietsels van enkele Romeinse slachtoffers die de uitbarsting van de Vesuvius niet overleefd hebben.

 1. Bewonder de Franse collecties

Ben je al in Rome geweest? Dan heb je daar misschien de Thermen van Caracalla bezocht. Het was het grootste badcomplex van de stad. Enkele vondsten uit de thermen werden in het Nationaal Archeologisch Museum van Napels ondergebracht. Veruit het beroemdste standbeeld van het museum is de Farnese-stier. Die werd in de 16e eeuw in de Thermen van Caracalla gevonden.

 1. Andere must-sees in het MANN

In het Nationaal Archeologisch Museum van Napels kan je ook een collectie eeuwenoude juwelen bewonderen. Je ziet hier zelfs de grootste camee ter wereld, een edelsteen die uit verschillende kleuren bestaat en een afbeelding of mytische gebeurtenis weergeeft.

Nog opvallend is de collectie erotische voorstellingen. Het zijn beeldjes en mozaïeken waarop erotische scenes afgebeeld worden. Ze werden gevonden in verschillende badhuizen in Pompeii. Je kan verder nog collecties munten, nauwkeurige glazen voorwerpen en bronzen artefacten uit de oudheid bewonderen.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan Napels? Bekijk alvast onze favoriete verblijven in Napels.
 1. Leer over de uitbarsting van de Vesuvius

Het museum heeft een grote maquette laten maken waarop heel Pompeii afgebeeld staat. Zo kan je je een goed beeld vormen bij hoe de stad er precies uitzag. Met computeranimaties wordt uitgelegd hoe de desastreuze uitbarsting van de Vesuvius eraan toeging en je leert zo hoe de stad zo goed bewaard is kunnen blijven.

 1. Waar tickets kopen voor het Nationaal Archeologisch Museum van Napels?

 1. Praktische info voor je bezoek aan het archeologisch museum van Napels

Wat zijn de openingsuren van het Museo Archeologico Nazionale di Napoli?

Waar bevindt zich het Archeologisch Museum van Napels?

 • Het museum bevindt zich op het Piazza Museo, 19.
 • Hoe ernaartoe? Je kan het museum makkelijk bereiken door er naartoe te wandelen of je kan ook de metro nemen (metrolijn 1) en uitstappen bij de halte "Museo".
 • Een bonus: dit metrostation werd ontworpen door de architect Gae Aulenti en is geïnspireerd op het museum.

Wat is de ligging van het museum op de kaart?

 1. Extra tip: Koop de ArteCard Napels

 • Ben je van plan om niet één maar verschillende musea te bezoeken?
 • Dan kan je geld besparen met de Artecard van de stad Napels.
 • Met de kaart krijg je gratis toegang tot 2 musea naar keuze en korting op alle andere bezienswaardigheden.
 • Bovendien mag je ook 3 dagen lang gratis gebruik maken van het openbaar vervoer. Zo reis je snel van het ene naar het andere museum. Kortom: alleen maar voordelen.

TIP: Koop hier je Artecard van de stad Napels online en bespaar flink wat geld uit.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je bezoek aan Napels?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Napels? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Napels met 49 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Download je gratis preview reisgids Napels-Amalfi-Pompeii.

Napels en Amalfikust

Gratis reisgids Napels downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

Reisroutes in de buurt

Premium

Napels en Sorrento rondreis

Baai van Napels en Amalfi kust

Napels stadswandeling

Baai van Napels en Amalfi kust

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?