Het Meer van Annecy bezoeken? 13 x wat zeker zien en doen?

Koop de volledige reisgids voor € 10

Het Meer van Annecy bezoeken? 13 x wat zeker zien en doen?

31 januari 2023 in Frankrijk4 reacties

Vakantie aan een van de bekendste meren in Frankrijk

Het meer van Annecy is ongetwijfeld een van de bekendste meren in Frankrijk. Ieder jaar komen heel wat toeristen en lokale bevolking om aan het meer te genieten. Het meer is ontstaan door het smeltende gletsjer water uit de Franse Alpen en is sindsdien uitgegroeid tot het op twee na grootste meer in Frankrijk.

Het Meer van Annecy en staat bekend als een erg zuiver meer met schoon water waar je uitstekend kan zwemmen. Naast de watersporten kan je in deze prachtige omgeving ook heerlijk wandelen of fietsen. Lees gerust verder en ontdek de mooiste plekjes rondom het meer en de leukste activiteiten.

Tours en dagexcursies boeken in Annecy

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in Annecy bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Ga mee met een gids en tour en geniet van de omgeving en Annecy.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste tours en excursies in Annecy en haal het beste uit je vakantie!

Inhoud artikel

  1. Bezoek het oude stadscentrum van Annecy

Uiteraard moet je eens een bezoekje brengen aan het pittoreske oude centrum van Annecy. Ooit was dit stadje dan ook onderdeel van Zwitserland, maar sinds 1860 behoort Annecy tot Frankrijk.

Annecy heeft als bijnaam 'Parel van de Franse Alpen'. Niet verwonderlijk, want de stad is niet alleen schilderachtig gelegen tussen de bergtoppen, maar ze kan ook uitpakken met interessante, historische bezienswaardigheden. Het pittoreske oude stadscentrum met zijn geplaveide straatjes, kronkelende grachten en pastelkleurige huizen zal je zeker niet teleurstellen. Download onze stadswandeling Annecy en kom langs dé top bezienswaardigheden.

Lees meer over de mooiste bezienswaardigheden in Annecy.
  1. Massif des Bauges

Tussen Annecy en Chambéry ligt het Massif des Bauges, een uitgestrekt gebied vol glooiende weides en indrukwekkende bergen. Het regionaal park Massif des Bauges is een minder bekend gebied aan de westkant van de Franse Alpen maar dit wandel- en fietsparadijs verdient zeker je aandacht.

  • De dorpen École, Doucy-en-Bauges en Sainte-Reine zijn allemaal vertrekpunten voor prachtige wandelpaden waarlangs je met een beetje geluk gemzen, het symbool van de streek, en tal van andere wilde dieren kan spotten.
  • Je kan ook een uitstapje maken naar Semnoz, een rustig, gezinsvriendelijk ski-oord boven Alby-sur-Chéran.
  • Neem ook even de tijd om de natuur van het Massif des Bauges te bewonderen en geniet van een wandel- of fietstocht in de buitenlucht voordat je terug afdaalt naar de oevers van het meer van Annecy.
  • Maak tot slot een rondrit rond het meer en houd even halt bij de plekjes langs het water die je aandacht trekken.

Ben je nog op zoek naar een verblijf in het Baugesmassief? Bekijk het volledige aanbod hotels en vakantiehuizen in Massif des Bauges.

  1. Gorge du Fier

Gorge du Fier, op slechts 10 kilometer ten westen van Annecy, wordt beschouwd als een van de indrukwekkendste natuurwonderen van de Alpen. Hier heeft de rivier de Fier een reusachtige kloof uitgesleten. Je ziet er gigantische stapels rotsblokken in verschillende vormen en rotswanden die hoog boven je uittorenen. Bezoekers kunnen via een loopbrug langs de kloof al dat dramatische natuurgeweld van dichtbij bewonderen. Er is ook een tentoonstelling over de rivier, de kloof en de overstromingen die dit landschap hebben gevormd.

  1. Château d'Annecy

Beklim de zogenaamde Rampe du Château, om het plein van het Château d'Annecy te bereiken. Dit middeleeuwse kasteel is vandaag de dag toegankelijk voor het publiek. Je kan er een museum bezoeken waar regionale beeldhouwwerken, schilderijen en een grote collectie hedendaagse kunst tentoongesteld worden. Op het kasteelterrein bevindt zich ook het Regionale Observatorium van de Alpenmeren waar je aquaria en tentoonstellingsruimtes over de biologie van de meren kan bezoeken.

Ben jij een echte kasteelliefhebber? Bekijk dan ook even onze blogpost met dé mooiste kastelen van Frankrijk.

  1. Château du Menthon

Een ander kasteel dat zeker een bezoekje waard is, is het Chateau du Menthon in Menthon-Saint-Bernard. Het kasteel van Menthon zou als inspiratiebron gediend hebben voor het Walt Disney sprookje de Schone Slaapster. Dit middeleeuws kasteel is gebouwd op een 200 meter hoge rotsplateau en diende vroeger als uitkijkpost. De stenen torens die boven het meer uittorenen staan garant voor een onklopbaar vergezicht. Vandaag de dag is een deel van het kasteel opengesteld als museum en worden er dagelijks rondleidingen gegeven door kinderen die verkleed zijn in middeleeuwse klederdracht.

  1. Talloires

Talloires zou al sinds de neolithische tijd bewoond zijn geweest en in de Romeinse tijd lag het aan een belangrijke weg die van Milaan naar Straatsburg liep. De beroemde scheikundige Claude Louis Berthollet werd in 1749 in deze stad geboren. Tegenwoordig is Talloires echter vooral bekend als een toeristische trekpleister. De schilderachtige ligging aan de oever van het meer, de middeleeuwse architectuur en het charmante karakter van de stad lokken jaarlijks heel wat bezoekers.

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk het aanbod hotels en vakantiehuizen in Talloires.

  1. Duingt

Duingt is een dorpje aan de oever van het meer dat al sinds de Bronstijd bewoond wordt. Duingt is niet groot, maar het is er wel gezellig en telt twee kastelen. Jammer genoeg zijn deze niet toegankelijk voor het publiek. Het ene kasteel ligt op een klein eilandje dat door middel van een brug met het vasteland is verbonden. Het is hét symbool van de stad en een uitzonderlijk fotogenieke plek.

Het tweede kasteel werd oorspronkelijk gebouwd in de 11e eeuw en kreeg zijn huidige uiterlijk na renovaties tussen de 17e en 19e eeuw. In het centrum van Duingt prijken ook nog een aantal huizen in Savoyaardse stijl uit de 17e en 18e eeuw.

  1. Veyrier-du-Lac

Veyrier-du-Lac is een van onze favoriete dorpjes aan de zonnige kant van het meer, beter bekend als de Rive Plein Soleil. Ook hier word je getrakteerd op een prachtig uitzicht op de bergen en het meer. Wandel door de hoofdstraat van de stad tussen de pastelkleurige gebouwen. De steile daken van de huizen en de houten luiken voor de ramen geven Veyrier-du-Lac een uniek karakter.

Aan het meer ligt de oude haven, een absolute must-see. Je ziet hier bootjes ronddobberen die in het blauw en het groen geschilderd zijn. Het ideale decor voor een rustgevende wandeling. Je kan er ook verschillende activiteiten uitproberen op het water of uitrusten op het kleine strand Plage de la Brune. Heb je zin in iets sportiever? Dan kan je de wandeling naar de Cascade d'Angon overwegen. Onderweg passeer je watervallen en om elke hoek wacht je wel een nieuw postkaart-achtig vergezicht over het meer.

Wil je graag een rondreis maken? Met onze 16-daagse rondreis door de Franse Alpen kom je langs de mooiste plekjes waaronder ook het meer van Annecy!

  1. Natuurreservaat Marais du Bout du Lac d'Annecy

Het natuurreservaat Marais du Bout du Lac d'Annecy aan het zuidelijke uiteinde van het meer is een moerassig gebied dat doorkruist wordt door de rivieren de Eau Morte en de Ire, die het meer van Annecy voeden. Dit uitzonderlijke natuurreservaat kent een rijke biodiversiteit.

In de natte bossen, rietvelden, drassige weiden en alkalische veengebieden leven heel wat planten- en diersoorten. Natuurliefhebbers kunnen dit reservaat het beste verkennen via het educatieve wandelpad. Ook vogelliefhebbers moeten deze plek zeker aanstippen.

  1. Activiteiten op en langs het meer van Annecy

De regio Haute-Savoie in de Franse Alpen biedt heel wat buitenactiviteiten. En ook aan het meer van Annecy heb je de mogelijkheid om een breed scala aan activiteiten uit te oefenen. Wat dacht je van een namiddagje zwemmen, raften, vissen, paragliden, kano varen, kajakken, duiken, jetskiën, waterskiën of wakeboarden op het meer van Annecy? Het kan er allemaal!

Naast de talloze watersporten die je kan uitoefenen op het meer van Annecy, kan je ook prachtige wandel- en fietstochten maken in de omgeving van het meer. Tussen het meer en de bergen geniet je telkens van een magische route. Zo heb je de bekende routes 'Le Semnoz' en 'Col de La Forclaz' en ook de beroemde bergwandelingen zoals ‘La Tournette’. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht op het meer en de Mont Blanc.

  1. Maak een Segwayritje aan de kust van het meer

Het meer van Annecy op een leuke manier ontdekken? Maak een ritje op een Segway aan de kust van het meer van Annecy. Vanop je Segway bewonder je de historische bezienswaardigheden en prachtige landschappen van Annecy. Zweef als het ware door de oude binnenstad om kleine kerken en prachtige grachten te ontdekken. Kom langs het grand hotel waar Charlie Chaplin en Winston Churchill ooit verbleven

Wil jij ook graag het meer bezoeken? Bestel je tickets voor je Segway-tour rond het Meer van Annecy online op voorhand en geniet ten volle van je vakantie.


  1. Ontspannen op de stranden rondom het meer van Annecy

Ben je op vakantie naar het meer van Annecy in de zomerperiode? Dan kan je altijd even van het zonnetje genieten op één van de mooiste stranden rond het meer. Het zijn dé ideale plekken om een verfrissende duik te nemen in het kristalheldere water van het meer of een van de vele watersporten te beoefenen. Daarnaast geniet je vanaf deze fantastische stranden ook telkens van prachtige uitzichten op de omgeving.

Hieronder vind je alvast enkele mooie stranden rondom het meer

  • Angon-strand, een van de favoriete stranden aan het meer. Het strand is met begroeid gras en heeft schaduwrijke picknickplaatsen en een beekje, dat fungeert als een natuurlijk peuterbad. Het uitzicht naar de berg Charbon achter Doussard in het Baugesmassief is hier ook spectaculair.
  • Het strand van Talloires is een levendig strand met prachtig uitzicht op de bergen en een groot zonnig grasveld. Er zijn ook duikplanken aan de rand van het meer en een glijbaan in het meer! Verder zijn er ook 2 kinderbaden.
  • Het strand Saint-Jorioz is het enige zandstrand aan het meer van Annecy. Dit strand wordt aanbevolen als je met kinderen op vakantie bent. Er is een volleybalveld en jeu de boules terrein en aan het water zijn er duikplanken, pontons en een peuterbad voor kinderen voorzien.

  1. Maak een daguitstap naar Genève

Op een uurtje rijden van het meer van Annecy, bereik je de Zwitserse stad Genève. Genève is een stad die heel wat te bieden heeft. Het oude centrum is een labyrint van eeuwenoude straten en levendige pleinen waar je rondwandelt tussen middeleeuwse bouwwerken met prachtige voorgevels. Daarnaast bevindt zich in Genève ook een hoofdkwartier van de Verenigde Naties en je kan er de imposante kathedraal bewonderen, kuieren op de Promenade du Lac en de Jet d'Eau bewonderen.

Ook natuurliefhebbers zijn er op hun plek. Het prachtige Meer van Genève leent zich uitstekend tot boottochtjes en wandelingen en de stad ligt ook in de schaduw van de Mont Blanc. In Genève zal je je niet snel vervelen!

TIP: Download onze stadswandeling door Genève, langs de mooiste bezienswaardigheden van de stad.

  1. Waar overnachten aan het meer van Annecy?

Voor je vakantie aan het meer van Annecy, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Annecy online bekijken.

Hôtel du Palais de l'Isle

Hôtel du Palais de l'Isle is gelegen in het hart van Annency, op een steenworp afstand van het kasteel. Het driesterrenhotel biedt individueel modern ingerichte kamers met uitzicht op de grachten, het middeleeuwse kasteel of de stad. Iedere ochtend geniet je van een heerlijk ontbijtbuffet en na je wandeling in het centrum van Annecy kan je ontspannen met een drankje in de bar. Meer info en boeken.

Appart L'avant Scene Tresums

Appart L'avant Scene Tresums is gelegen in het hart van Annecy op 600 m van Palais de l'Ile. Dit appartement biedt moderne accommodatie en een schitterend uitzicht op de bergen. Het appartement is volledig auitgerust voorzien van een keuken, balkon, ruime zithoek en eigen badkamer. Verder is er ook nog een gezellige tuin en terras. Meer info en boeken.

  1. Filmpje: De mooiste bezienswaardigheden van Annecy

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten tijdens je bezoek aan Annecy? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Annecy!

  1. Mis niets tijdens je verblijf in De Franse Alpen met onze reisgids

Wil je niets missen tijdens je vakantie in de Franse Alpen? Dan hebben we goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Franse Alpen met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Franse Alpen.

Franse Alpen

Gratis reisgids Franse Alpen downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 27 maart 2024 - Laermans Luc

Ok voor mensen die een grote trip maken . Wij komen maar blijven in de omgeving van het meer.

- 25 augustus 2023 - rita

Interessant, veel info uit gehaald voor onze trip in september. Bedankt!

- 11 juli 2023 - Willy NAERT

De gids is zeer goed en praktisch samengesteld er mag wel een beetje meer uitleg gegeven worden aan wat moet voldaan worden als je met de auto op reeis bent (eco-vignet - Big&go ...)

- 8 november 2022 - Jan Jansen

Wat een fijne ontdekking is deze gids.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?