16 x bezienswaardigheden de Haute-Savoie: Wat zeker zien en doen? Alle info en tips!

Koop de volledige reisgids voor € 10

16 x bezienswaardigheden de Haute-Savoie: Wat zeker zien en doen? Alle info en tips!

10 december 2021 in Frankrijk2 reacties

De Haute-Savoie is een prachtig departement in de regio Auvergne-Rhône-Alpes in het zuidoosten van Frankrijk

Je bent hier in het indrukwekkendste deel van de Franse Alpen. Van hoge bergtoppen tot uitgestrekte alpenweides die zorgen voor adembenemende taferelen. De regio kan uitpakken met pittoreske dorpjes als Annecy en enkele van 's werelds bekendste ski- en wandeloorden als Chamonix. Geen enkel Frans departement laat grotere hoogteverschillen optekenen dan de Haute-Savoie.

Benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek? Lees gerust verder en ontdek dé mooiste plekjes van de Haute-Savoie.

Tours en excursies boeken in de Haute-Savoie

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in de Haute-Savoie bezoeken met een georganiseerde tour ? Ga mee met een lokale gids of tour in de Haute-Savoie en zie meer.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste tours en daguitstappen in de Haute-Savoie en haal het beste uit je bezoek

Inhoud artikel

  1. Bezoek het oude stadscentrum van Annecy

Uiteraard moet je eens een bezoekje brengen aan het pittoreske oude centrum van Annecy. Ooit was dit stadje dan ook onderdeel van Zwitserland, maar sinds 1860 behoort Annecy tot Frankrijk.

Annecy heeft als bijnaam 'Parel van de Franse Alpen'. Niet verwonderlijk, want de stad is niet alleen schilderachtig gelegen tussen de bergtoppen, maar ze kan ook uitpakken met interessante, historische bezienswaardigheden. Het pittoreske oude stadscentrum met zijn geplaveide straatjes, kronkelende grachten en pastelkleurige huizen zal je zeker niet teleurstellen. Download onze stadswandeling Annecy en kom langs dé top bezienswaardigheden.

Lees meer over de mooiste bezienswaardigheden in Annecy.
  1. Het meer van Annecy

Een van de bekendste meren in Frankrijk

Het meer van Annecy is ongetwijfeld een van de bekendste meren in Frankrijk. Ieder jaar komen heel wat toeristen en lokale bevolking om aan het meer te genieten. Het meer is ontstaan door het smeltende gletsjer water uit de Franse Alpen en is sindsdien uitgegroeid tot het op twee na grootste meer in Frankrijk.

De dag van vandaag wordt het meer gevoed door verschillende beekjes uit de omliggende bergen. Daarnaast zijn er een aantal waterzuiveringsstations rondom het meer van Annecy en staat het ook bekend als een erg zuiver meer met schoon water waar je uitstekend kan zwemmen. Naast de watersporten kan je in deze prachtige omgeving ook heerlijk wandelen of fietsen.

TIP SLAPEN: Op zoek naar een mooie camping aan het Meer van Annecy? Langs de oever van het meer vind je enkele leuke campings die de ideale uitvalsbasis vormen voor het verkennen van de regio. En je kan bovendien op elk moment een frisse duik nemen in het meer!

  1. Massif des Bauges

Tussen Annecy en Chambéry ligt het Massif des Bauges, een uitgestrekt gebied vol glooiende weides en indrukwekkende bergen. Het regionaal park Massif des Bauges is een minder bekend gebied aan de westkant van de Franse Alpen maar dit wandel- en fietsparadijs verdient zeker je aandacht.

  • De dorpen École, Doucy-en-Bauges en Sainte-Reine zijn allemaal vertrekpunten voor prachtige wandelpaden waarlangs je met een beetje geluk gemzen, het symbool van de streek, en tal van andere wilde dieren kan spotten.
  • Je kan ook een uitstapje maken naar Semnoz, een rustig, gezinsvriendelijk ski-oord boven Alby-sur-Chéran.
  • Neem ook even de tijd om de natuur van het Massif des Bauges te bewonderen en geniet van een wandel- of fietstocht in de buitenlucht voordat je terug afdaalt naar de oevers van het meer van Annecy.
  • Maak tot slot een rondrit rond het meer en houd even halt bij de plekjes langs het water die je aandacht trekken.

Ben je nog op zoek naar een verblijf in het Baugesmassief? Bekijk het volledige aanbod hotels en vakantiehuizen in Massif des Bauges.

  1. La Roche-sur-Foron

La Roche-sur-Foron ligt in het hart van de Haute-Savoie. Sinds de middeleeuwen is dit een centrum van cultuur en handel. Veel grote beurzen en markten werden en worden hier gehouden en het hele jaar door vinden er traditionele evenementen plaats. La Roche-sur-Foron wordt beschouwd als een van de belangrijkste historische steden van het departement. In de historische stadskern kan je trouwens uitstekend dineren.

Historische panelen gidsen je langs wandelroutes door de oude middeleeuwse straten.

  • De Toren van de Graaf van Genève is een van de belangrijkste bezienswaardigheden. Aan het noordelijke uiteinde van de versterkte rots staat het Château de l'Echelle. Dit kasteel vormt samen met de Toren van de Graaf en het Château du Saix het kasteelcomplex Château de la Roche. De kastelen werden in de 13e eeuw gebouwd op een grote rotsblok (waaraan de stad haar naam dankt). Beklim de 137 treden en geniet van het panoramische uitzicht.
  • Verken ook zeker de charmante en pittoreske straatjes van de stad beneden, waar nog een aantal andere historische gebouwen te vinden zijn.
  • Op ongeveer 1 km van het centrum kan je de wonderbaarlijke geneeskrachtige bron La Bénite Fontaine bezoeken. Deze bron, waar Franciscus van Sales aan het begin van de 17e eeuw getuigenis aflegde, zou velen hebben genezen.
  • Er staat een kapel die heel wat gelovigen lokt. Dit bedevaartsoord, of je nu in wonderen gelooft of niet, is een aangename plaats om te mediteren of ontspannende wandelingen te maken. Het ligt in een rustige, schaduwrijke vallei.
  1. Évian-les-Bains

Évian-les-Bains is misschien wel het meest bekend als de bron van een populair mineraalwatermerk dat over de hele wereld wordt verkocht. Dat water is afkomstig uit verschillende bronnen in de buurt van deze kuuroord-badplaats aan het meer. Toch heeft Évian-les-Bains, of Évian zoals het stadje in de volksmond wordt genoemd, nog veel meer te bieden. Het charmante, luxueuze kuuroord, dat hier in de 19e eeuw is ontstaan, is een heerlijke plek om wat tijd door te brengen.

Er valt genoeg te zien in de stad en langs de oever van het meer

  • Maak zeker een wandeling langs de oever en bekijk het Palais Lumière (nu in gebruik als kunstgalerie), het 19e-eeuwse theater, het casino dat de promenade langs het water domineert.
  • Villa Lumière, dat sinds 1927 dienst doet als het stadhuis. Het behoorde toe aan de vader van de beroemde gebroeders Lumière, de uitvinders van de cinema.
  • De pompkamer van Cachat is een ander opmerkelijk gebouw in de stad. Het is het mooiste art-nouveaugebouw van Évian en wordt beschouwd als een van de beste voorbeelden van kuuroordarchitectuur in het land. Dit gebouw staat tegenover de bron van Cachat - de beroemdste van de bronnen die hier te vinden zijn.

Achter het gedeelte van Évian aan het meer ligt het oude stadscentrum waar je tal van karaktervolle middeleeuwse straatjes kan verkennen. Wandel naar het grote marktplein en maak een ritje met de kabeltrein, die in het zomerseizoen voor toeristen geopend is. Nood aan wat rust? Ga dan even ontspannen in de watertuin aan de rand van het meer, bereikbaar met een boottocht vanaf de hoofdkade van Évian.

Graag je bezoek aan deze kuuroord-badplaats plannen? Bekijk het volledige aanbod hotels en vakantiehuizen in Évian-les-Bains online!

  1. Lac de Montriond

Het prachtige Lac de Montriond – in de regio liefkozend het smaragdgroene meer genoemd - ligt aan de voet van torenhoge kliffen. Het meer is ontstaan nadat een deel van de berg Nantaux ten noordwesten van het meer instortte. Het is onduidelijk wanneer die aardverschuiving plaatsvond. Sommigen menen dat het 300 jaar geleden gebeurde, anderen schatten dat het wel 4500 jaar geleden zou kunnen zijn.

In de zomer is dit een fantastische plek om een verfrissende duik te maken, zelfs voor jongere en minder vaardige zwemmers. Ook kan je tijdens een mooie wandeling rond het meer genieten van de prachtige natuur rondom je.

  1. Avoriaz

Avoriaz in de Haute-Savoie is een beroemd skistadje dat het hart van het skigebied Porte du Soleil vormt. Het is idyllisch gelegen tussen dramatische kliffen en je hebt er uitzicht op het naburige resortstadje Morzine. Avoriaz werd speciaal gebouwd als een skioord, maar in tegenstelling tot veel andere smakeloze betonnen stadjes die ontstonden in de jaren 1960 en 1970, vind je er met hout beklede huizen en chalets die harmonieus opgaan in hun omgeving.

De stad is autovrij en de bezoekers verplaatsen zich te voet, op ski's of met door paarden getrokken sleeën. Het hele jaar door valt er hier van alles te zien en te beleven. Parkeer je auto aan de rand van de stad of aan het hotel en geniet van alles wat dit opwindende stadje te bieden heeft vooraleer je je avontuur voortzet.

Na zo'n dagje skiën kan je wel een goede nachtrust gebruiken. Bekijk het volledige aanbod hotels en chalets in Avoriaz en haal het beste uit je verblijf!

  1. Morzine

Morzine is een ander skiresort van wereldklasse binnen het skigebied Portes du Soleil. In de afgelopen jaren werden er een aantal nieuwe skiliften en sportfaciliteiten gebouwd en nieuwe bars en restaurants hebben hun deuren geopend. Morzine kan zich nu meten met de grootste alpiene skiresorts.

Deze voormalige Franse mijnstad voelt meer aan als een echte stad dan de naburige skistadjes

Hoewel Morzine enorm gegroeid is sinds de eerste skilift hier werd geïnstalleerd in 1934, heeft het zijn traditionele Franse charme weten te behouden. Je wandelt tussen de typische houten chalets langs de oevers van de rivier de Dranse en er zijn weinig gebouwen van meer dan vier verdiepingen hoog. In de wintermaanden kan je hier natuurlijk uitstekend skiën en andere wintersporten beoefenen terwijl je in de zomer mooie bergwandelingen kan maken. En ook mountainbikers zullen niet ontgoocheld zijn.

  1. Yvoire

Yvoire is een klein middeleeuws plaatsje dat aan de oevers van het meer van Genève ligt, in het departement Haute-Savoie. Het dorpje wordt geclassificeerd als “Les Plus Beaux Villages de France” en dat is niet voor niets! Yvoire heeft een rijke geschiedenis en wanneer je hier op visite bent, waan je je dan ook terug in de middeleeuwen. Door de eeuwen heen zijn er vele verdedigingswerken gebouwd, waardoor de stad goed bewaard bleef.

Wandel door de pittoreske straatjes en langs de oude vakwerkhuizen en neem af en toe een pauze in een van de sfeervolle cafeetjes. Het hoogtepunt van de stad? Dat is toch wel het kasteel met haven dat zich bevindt bij het meer. Je kan het kasteel vandaag de dag nog steeds bezoeken en van buiten bewonderen. Je hebt er dan ook een prachtig uitzicht.

Ontdek nog meer pareltjes tijdens je bezoek aan de Haute-Savoie met onze uitgebreide reisgids Franse Alpen.
  1. Abondance

Abondance werd gesticht in 1040 en is een klein, rustig bergdorpje met een aantal gezellige restaurants en bars en winkels, hotels en een levendige zondagochtendmarkt. Naast het dorp ligt een klein skigebied, l'Essert, dat ook bij zomergasten populair is vanwege de vele wandelpaden. Je kan hier dus het hele jaar door van de natuur en de vergezichten genieten.

Het stadje dankt haar naam aan de kaas die in de omgeving wordt gemaakt en aan het runderras waarvan de melk gebruikt wordt. Je kan hier verder ook de 14e-eeuwse abdij Notre-Dame-d'Abondance bezoeken. De abdij werd in gotische stijl gebouwd en in de kloostergang bevinden zich prachtige muurschilderingen uit de 15e eeuw. Opmerkelijk zijn ook de 19e-eeuwse trompe-l'œil schilderijen in de abdijkerk en je kan er een collectie sacrale kunst bewonderen die je meer leert over het religieuze erfgoed van de vallei.

  1. Sixt-Fer-à-Cheval

Sixt-Fer-à-Cheval is een prachtig dorp in de Haute-Savoie dat vooral bekend staat om zijn architectonisch erfgoed en dankzij de beschermde natuurgebieden, zoals de Cirque du Fer-à-Cheval, de Cascade du Rouget en de Gorges des Tines. Het authentieke dorpje is gelegen in het hart van de bergen en het skigebied is verbonden met het Grand Massif door de schitterende Piste des Cascades.

Cascade du Rouget

Deze bezienswaardigheid mag zeker niet ontbreken op je lijstje als je in de buurt bent van Sixt-Fer-à-Cheval. De Cascade du Rouget is één van de mooiste watervallen in de Franse Alpen. De waterval is met zijn 90 meter, ontzettend indrukwekkend en een absolute aanrader in de Haute-Savoie. Je zal dan ook versteld staan door de grootte van de waterval en de kracht waarmee het water naar beneden komt vallen.

  1. Chamonix-Mont-Blanc

Chamonix-Mont-Blanc is een bekende stad voor wintersporters, in 1924 werden hier bovendien de eerste Olympische Winterspelen ooit gehouden. De stad ligt tegen de Mont Blanc aan, de hoogste berg in de Franse Alpen met een hoogte van 4810 m. In de zomer kan je hier perfect wandelen, fietsen en bergbeklimmen door de vele valleien, bossen, watervallen en meren. In de winter zit je hier uiteraard perfect voor je ski- of snowboardvakantie.

Zoek je graag de adrenaline op? Ga paragliden in deze adembenemende omgeving! Boek hier op voorhand vanaf €120!
  1. Megève

Megève is een ander bekend skioord

Het was het eerste kunstmatig gebouwde skiresort in de Alpen. Het werd ontworpen als een Frans alternatief voor Sankt Moritz in Zwitserland in opdracht van de Rothschilds. Oorspronkelijk was het een populaire toeristische bestemming bij de Franse aristocratie en het is nog steeds een van de meest bekende en high-end skigebieden ter wereld.

Ondanks het feit dat Megève een speciaal gebouwd resort is, heeft het een opvallend authentiek alpien charme. Het is dankzij de vele spa’s en zwembaden ook een populaire wellnessoord en je vindt er heel wat luxehotels, gastronomische eetgelegenheden en boetieks die zich vooral richten op welgestelde klanten.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk alvast onze favoriete verblijven in de Franse Alpen en haal het beste uit je verblijf.
  1. Saint-Jean-de-Sixt

Saint-Jean-de-Sixt is een idyllisch Savoyaards bergdorpje dat heel wat historische en culturele erfgoedschatten herbergt. De naam van het dorp heeft twee verschillende etymologische ontstaansverhalen. Sommigen zeggen dat het woord "Sixt" afkomstig is van de naam "scis", wat gespleten stenen betekent. Anderen beweren dat de stad is vernoemd naar zes overlevenden van een pestepidemie.

De stad is beroemd om zijn kazen, waaronder Reblochon, en je moet hier dan ook zeker die kaas en andere lokale gerechten proeven. In het hele dorp en de omgeving zijn veel prachtige houten chalets van groot architecturaal belang te bewonderen. Ook de centrale kerk is zeker een bezoekje waard.

Nog op zoek naar een verblijf in dit bergdorpje? Bekijk het volledige aanbod hotels en chalets in Saint-Jean-de-Sixt en omgeving.

  1. Samoëns

Samoëns ligt in de Vallée du Giffre en draagt het predikaat "ville fleurie", waarmee het zich onderscheidt als een van de mooiste steden van Frankrijk. Het is een populaire zomerbestemming, maar in de winter kan je er ook uitstekend skiën. Er werd een nieuwe lift gebouwd (de Grand Massif Express) aan de rand van de stad die Samoëns verbindt met het skistation Samoëns 1600, ook wel bekend als het Plateau des Saix. Dat skistation is onderdeel van het enorme wintersportgebied Grand Massif.

Samoëns is de enige skistad die is geclassificeerd door de Caisse Nationale des Monuments Historiques, wat verraadt dat hier ook heel wat historische bezienswaardigheden te ontdekken vallen. Je kan in Samoëns niet minder dan negen kapellen bezoeken, naast een aantal andere heiligdommen en culturele gebouwen. Verder kan je er ook de prachtige botanische tuinen verkennen. De tuinen, met een oppervlakte van 3,7hectre, werden in 1906 aangelegd en zijn gespecialiseerd in alpenbloemen.

Wil je graag de Franse Alpen bezoeken aan de hand van een rondreis? Download onze rondreis van 2 weken door de Franse Alpen: van Annecy tot Mont Blanc, Chamonix Val Thorens en Val d’Isère.

  1. Cluses

Cluses, de voormalige hoofdstad van Faucigny, is een bloeiende centrumstad te midden van een werkelijk adembenemend landschap. Het ligt in de Arve-vallei, genesteld langs de rivier met dezelfde naam, in een van de mooiste bossen van de noordelijke Alpen. Het is natuurlijk bekend om zijn alpiene omgeving, maar ook om zijn vroeg twintigste-eeuwse horloge-industrie.

Daarnaast onderscheidt Cluses zich van vele andere steden in deze streek door zijn architectuur. In 1844 brandden helaas alle houten gebouwen in chaletstijl af, maar de stad werd herbouwd in een architectuurstijl die geïnspireerd was op die van de Italiaanse stad Turijn (destijds de hoofdstad van het koninkrijk Piemont-Sardinië waaronder ook de historische regio Savoye viel). Het maakt van Cluses een uniek stukje Frankrijk.

  1. Wat is de ligging van de Haute-Savoie?

  1. Waar overnachten in de Haute-Savoie?

Voor je vakantie in de Haute-Savoie, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Haute-Savoie online bekijken.

Hôtel du Palais de l'Isle (Annecy)

Hôtel du Palais de l'Isle is gelegen in het hart van Annency, op een steenworp afstand van het kasteel. Het driesterrenhotel biedt individueel modern ingerichte kamers met uitzicht op de grachten, het middeleeuwse kasteel of de stad. Iedere ochtend geniet je van een heerlijk ontbijtbuffet en na je wandeling in het centrum van Annecy kan je ontspannen met een drankje in de bar. Meer info en boeken.

Hôtel L’Arboisie (Megève)

Hôtel L’Arboisie is een hotel in chalet-stijl in de regio Rhône-Alpes en biedt panoramisch zicht op het bergdorp Megève en het dal. Het hotel biedt naast kamers en suites ook nog verwarmde binnen- en buitenbaden, een sauna en een hamam zodat je optimaal kan ontspannen. Verder geniet je iedere ochtend van een lekker ontbijtje en kan je altijd terecht in de gezellige bar Cellier. Meer info en boeken.

Chalet Rose-Marie (Morzine)

Ook deze Chalet Rose-Marie in Morzine is een aangename accommodatie. De chalet biedt uitzicht op de bergen en beschikt over ruime kamers met badkamer, hot tub en een gezellig terras. Verder biedt de accommodatie toegang tot het balkon met uitzicht op de omgeving en gratis privéparkeergelegenheid. Je kan tijdens je verblijf ook gebruikmaken van de spa- en wellnessfaciliteiten, waaronder een hot tub en een sauna. Chalet Rose-Marie heeft ook een verkooppunt voor skipassen en een skiopslag, en je kan in de omgeving skiën. Meer info en boeken.

  1. Mis niets tijdens je verblijf in De Franse Alpen met onze reisgids

Wil je niets missen tijdens je vakantie in de Franse Alpen? Dan hebben we goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Franse Alpen met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Franse Alpen.

Franse Alpen

Gratis reisgids Franse Alpen downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 19 juni 2023 - Johan

Dankzij de gids gaan we beter voorbereid op reis.

- 5 juni 2023 - Johan De Meyer

Goede gids.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?