Het meer van Genève bezoeken? 12 x wat zien & doen op en rond het meer + tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Het meer van Genève bezoeken? 12 x wat zien & doen op en rond het meer + tips

1 februari 2023 in Zwitserland1 reactie

De mooiste plekjes, bezienswaardigheden en leukste activiteiten rondom het meer van Genève + verblijftips

Een vakantie aan het Meer van Genève? Dat is puur genieten. Het idyllische bergmeer ligt op de grens tussen Zwitserland en Frankrijk en wordt omgeven door gezellige steden als Genève en Lausanne, en talloze historische en natuurlijke bezienswaardigheden. Eerder op zoek naar een actieve vakantie? Ook dan zit je hier meer dan goed. Geniet van een dagje watersport, maak een mooie wandeling in de omgeving of verken het meer tijdens een romantische boottocht.

Ontdek hier alle info voor een onvergetelijke vakantie op en rond het meer van Genève.

Tours en excursies boeken aan het Meer van Genève

De mooiste bezienswaardigheden en avontuurlijke excursies boeken aan het Meer van Genève (Lac Léman) met een georganiseerde tour of gids? Gelijk heb je. Ga mee met een lokale gids of boek een onvergetelijke tour aan het Meer van Genève hier.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Bekijk hieronder alvast enkele leuke daguitstappen aan en rond het Meer van Genève

Inhoud artikel

  1. Vakantie aan het Meer van Genève

Het meer strekt zich uit over twee landen

De ligging van het Meer van Genève is vooral bijzonder omdat het aan twee landen ligt, tussen Zwitserland en Frankrijk. Met een oppervlakte van 584m² is het een van de grootste meren in West-Europa waarvan het grootste deel in Zwitserland ligt. Wanneer je het meer vanuit de lucht bekijkt, lijkt het wel op een half maantje. Met een bootje vaar je in slechts 30 minuten van Zwitserland naar Frankrijk.

Terwijl de trotse Zwitsers het houden op "Lac de Genève", kreeg het in Frankrijk de bijnaam “Lac Léman”.

Het meer is een waar paradijs en enorm populair onder de toeristen én lokale bewoners. Je vindt er steden als Genève, Lausanne en Montreux maar ook kleinere, charmante dorpjes die zeker de moeite waard zijn om te ontdekken. Ook wandelliefhebbers en waterratten komen hier volop aan hun trekken. Kortom, er valt meer dan genoeg te zien en te beleven aan Lac de Léman. Wij sommen in deze blogpost alvast de mooiste bezienswaardigheden en leukste activiteiten op en rond het meer voor je op.

Mooiste plekjes en bezienswaardigheden aan het Meer van Genève op de kaart

  1. Bezoek de mooiste steden en dorpjes aan het Meer van Genève

Genève

Uiteraard mag een bezoekje aan de stad Genève niet ontbreken. Het oude centrum is een labyrint van eeuwenoude straten en levendige pleinen waar je rondwandelt tussen middeleeuwse bouwwerken met prachtige voorgevels.

Daarnaast bevindt zich in Genève ook een hoofdkwartier van de Verenigde Naties en je kan er de imposante kathedraal bewonderen, en een bezoekje brengen aan het Natuurhistorisch Museum en de klokkentoren Tour de l'Île. Met onze stadswandeling door Genève kom je alvast langs de must-see bezienswaardigheden.

VERBLIJFTIP: Ruby Claire Hotel Geneva is gelegen in het gezellige stadscentrum van Genève op wandelafstand van de oevers van Lac Léman. Het stijlvolle hotel biedt moderne kamers met vintage meubels, een heerlijk ontbijtbuffet en een sfeervolle bar. Meer info en boeken.

Gouden tip: Bespaar tijd & geld met de Genève City Pass

Wil je graag zoveel mogelijk uit je verblijf in Genève halen? Dat kan met de Genève City Pass! Met deze pass ontvang je namelijk gratis aanbiedingen zoals het gebruik van openbaar vervoer, gunstige tarieven, grote kortingen en verrassingen bij meer dan 40 favoriete attracties in Genève, zoals boeiende musea, cruises en stadsrondleidingen.

Of neem de kabelbaan naar de berg Salève en bewonder de Zwitserse stad, Genève van bovenaf. Bestel je Geneva City Pass online op voorhand en geniet ten volle van je vakantie!

Lausanne

De pittoreske stad Lausanne ligt aan de oevers van het Meer van Genève en is de onofficiële hoofdstad van de Zwitserse Rivièra. Er worden heel wat boottochtjes en andere leuke activiteiten op het water georganiseerd. Je zal in de omgeving ook verschillende wijngaarden en kaasboerderijen spotten.

Ook de stad zelf heeft heel wat te bieden. Wandel door het oude stadscentrum, ga gezellig lunchen met zicht op het meer en breng een bezoekje aan het Olympisch Museum, het prachtige Museum van Schone Kunsten of het Musée de l’Élysée. In dat laatste museum kan je een mooie verzameling foto's bewonderen die genomen werden door Charlie Chaplin.

Évian-les-Bains

Évian-les-Bains is misschien wel het meest bekend als de bron van een populair mineraalwatermerk dat over de hele wereld wordt verkocht. Dat water is afkomstig uit verschillende bronnen in de buurt van deze kuuroord-badplaats aan het meer. Toch heeft Évian-les-Bains, of Évian zoals het stadje in de volksmond wordt genoemd, nog veel meer te bieden. Het charmante, luxueuze kuuroord, dat hier in de 19e eeuw is ontstaan, is een heerlijke plek om wat tijd door te brengen.

Er valt genoeg te zien in de stad en langs de oever van het meer

  • Maak zeker een wandeling langs de oever en bekijk het Palais Lumière (nu in gebruik als kunstgalerie), het 19e-eeuwse theater, het casino dat de promenade langs het water domineert.
  • Villa Lumière, dat sinds 1927 dienst doet als het stadhuis. Het behoorde toe aan de vader van de beroemde gebroeders Lumière, de uitvinders van de cinema.
  • De pompkamer van Cachat is een ander opmerkelijk gebouw in de stad. Het is het mooiste art-nouveaugebouw van Évian en wordt beschouwd als een van de beste voorbeelden van kuuroordarchitectuur in het land. Dit gebouw staat tegenover de bron van Cachat - de beroemdste van de bronnen die hier te vinden zijn.

Achter het gedeelte van Évian aan het meer ligt het oude stadscentrum waar je tal van karaktervolle middeleeuwse straatjes kan verkennen. Wandel naar het grote marktplein en maak een ritje met de kabeltrein, die in het zomerseizoen voor toeristen geopend is. Nood aan wat rust? Ga dan even ontspannen in de watertuin aan de rand van het meer, bereikbaar met een boottocht vanaf de hoofdkade van Évian.

Graag je bezoek aan deze kuuroord-badplaats plannen? Bekijk het volledige aanbod hotels en vakantiehuizen in Évian-les-Bains online!

Yvoire

Aan de zuidwestelijke oevers van het Meer van Genève – aan de Franse kant – ligt Yvoire. Vanwege zijn strategische ligging moest dit stadje over de nodige verdedigingswerken beschikken: de stadswallen, versterkte poorten en het 14de-eeuwse kasteel moesten het middeleeuwse stadje beschermen.

Tegenwoordig kan je tussen die stadsmuren heel wat smalle straatjes vol winkeltjes, ambachtelijke ateliers en gezellige bars en restaurants terugvinden. Daarnaast staat Yvoire vooral bekend vanwege zijn bloemenpracht: zo zijn de oude huizen met kleurrijke bloemen versierd en is er Le Jardin des Cinq Sens, een grote tuin die zich tot de vijf verschillende zintuigen richt.

RONDREIS: Yvoire verkennen tijdens een uitgestippelde rondreis? Ontdek onze 16-daagse rondreis door de Franse Alpen en ontdek pittoreske dorpjes en steden als Yvoire, Annecy en Genève.

  1. Jet d’Eau in het Meer van Genève

Een van de bekendste bezienswaardigheden bij het Meer van Genève is de Jet d'Eau (Frans voor "waterstraal"). Deze grote fontein is gelegen op het punt waar het Meer van Genève uitmondt in de rivier de Rhône. De fontein schiet water tot 140 meter de lucht in, waardoor het een van de hoogste fonteinen ter wereld is.

De Jet d'Eau werd oorspronkelijk gecreëerd om de druk van een hydraulische installatie te controleren, maar groeide uit tot een volwaardige bezienswaardigheid. De fontein werd daarom nog krachtiger gemaakt en naar een centrale plaats op het meer verplaatst. Sterke motoren pompen 500 liter water per seconde de hoogte in.

Vandaag de dag is het een populaire attractie in de stad. Via een aangelegde pier kan je vlakbij de fontein komen. Vooral ’s avonds is dit de moeite wanneer de fontein prachtig verlicht wordt. Het wordt gezien als een van de iconische symbolen van de stad Genève.

TIP: Neem best een paraplu of regenjas mee wanneer je tot aan de fontein wandelt. Als de wind namelijk verkeerd uitdraait kan je best nat worden
  1. Promenade de la Treille

Er zijn veel prachtige wandelingen rond het Meer van Genève die je kan ondernemen. Een van de mooiste wandelpaden die je kan volgen is de "Promenade de la Treille", een schilderachtig wandelpad in de stad Genève. De promenade wordt omzoomd met schaduwrijke bomen en banken en is een populaire plek om te genieten van de mooiste uitzichten op het meer en de Alpen. Je vindt hier tevens de langste houten bank van Europa (Banc de la Treille) met een lengte van 120 meter.

VILLA OF VAKANTIEHUIS HUREN? Vakantiehuis Duck House is een villa met 5 kamers en 200 m² groot. Ruim en licht, comfortabel en smaakvol ingericht.

  1. Île aux Oiseaux

Île aux Oiseaux is een natuurreservaat en de thuisbasis van een breed scala aan vogelsoorten. Je kan hier een bezoekje brengen aan La Maison de l'Île aux Oiseaux, ook wel bekend als het "Vogelhuis". Dit is een natuurcentrum gewijd aan de vogelpopulatie op het eiland en het belang van het behoud van hun leefgebied. Meer info op de website.

  1. Maak een boottocht over het Meer van Genève

Een van de leukste dingen om te doen op het Meer van Genève is een rondvaart. Je zal trouwens niet de enige zijn die er voor kiest om een romantische boottocht op het meer te maken, je ziet er namelijk verschillende bootjes varen.

Er zijn ook verschillende bedrijven die boottochten aanbieden, variërend van korte rondvaarten tot meerdaagse cruises. De ene rondvaart duurt al wat langer dan de andere. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om een extra service bij te boeken, bijvoorbeeld een diner tijdens de boottocht.

Tijdens je boottocht kan je genieten van prachtige uitzichten op de omliggende bergen en steden, zoals Genève en Lausanne, evenals de vele historische en culturele bezienswaardigheden langs de oevers van het meer. Sommige boottochten bieden ook de mogelijkheid om hier te stoppen. Wij verkiezen een boottocht bij zonsondergang, niets mooier dan de zon zien ondergaan met het omliggende landshap op de achtergrond.

TOUR: Vermijd alle stress ter plekke, wees zeker van een plaatsje en boek je rondvaart over het meer op voorhand.

  1. Bezoek een van de oudste chocoladefabrikanten, Maison Cailler

Chocoladeliefhebbers mogen een bezoek aan Maison Cailler niet overslaan. Maison Cailler bevindt zich in Broc, nabij Gruyères en is de oudste chocoladefabrikant in Zwitserland. De chocoladefabriek maakt deel uit van Nestlé, een van de grootste chocoladebedrijven ter wereld.

Tijdens je rondleiding kom je meer te weten over de geschiedenis en productie van Cailler-chocolade, een van de beroemdste chocolademerken van Zwitserland. Zo zie je met eigen ogen hoe de chocolade gemaakt wordt, van de cacaobonen tot het eindproduct. Naast het productieproces kan je je ook verdiepen in de geschiedenis.

Na de rondleiding, is het tijd om souvenirtjes te kopen in de chocolaterie van de fabriek waar je een verscheidenheid aan Cailler-chocoladeproducten kan kopen. Het is een absolute aanrader voor chocoladeliefhebbers onder ons.

TIP: Laat je verleiden door de lekkere chocolaatjes van de beroemde regio Gruyères tijdens deze Chocolate Tasting & Gruyères Middeleeuwse dorpstour. Bij je bezoek aan de chocoladefabriek van Cailler kan je proeven van maar liefst 20 à 30 verschillende chocolaatjes en pralines. Boek je dagtour hier.

  1. De wijngaarden van Lavaux

De vruchtbare grond rondom het meer van Genève is uitstekend geschikt voor wijnbouw. Rondom het meer vind je dan ook talloze wijngaarden, een van de bekendste zijn de wijngaarden van Lavaux. De wijnbergterrassen bij Lavaux werden in 2007 op de werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Met hun 800 hectare zijn de wijngaarden van Lavaux ook het grootste wijnbouwgebied van Zwitserland.

Het gebied is zo bijzonder omdat de wijnranken de steile bergwanden opslingeren op verschillende terrassen. De besneeuwde bergtoppen op de achtergrond maken het plaatje compleet.

De leukste manier om de terrassen te bezoeken is met de Train des Vignes. Dit toeristentreintje voert je in 12 minuten langs de mooie wijnranken van Vevey naar Puidoux-Chexbres. Wie de wijn wil proeven gaat ook het beste naar de wijnkelders in die twee stadjes.

  1. Kasteel van Chillon

Château de Chillon is een middeleeuws kasteel gelegen aan de oevers van het meer bij Montreux en wordt beschouwd als een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen ter wereld. Het kasteel heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 11e eeuw en is door de eeuwen heen meerdere keren uitgebreid en gerestaureerd. Het werd gebouwd als vestigingskasteel ter bescherming van de regio rondom het meer.

Vandaag de dag kan je een kijkje nemen in de prachtige zalen, torens en de verschillende binnenplaatsen van het romantische kasteel. Daarnaast kan je ook een verzameling middeleeuwse artefacten, waaronder wapens en meubels bezichtigen. Je dient een entree te betalen om het kasteel te bezoeken. Meer info op de website.

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk en bestel je tickets voor het Château de Chillon online op voorhand.

  1. Ontspannen op de stranden rondom het Meer van Genève

Ben je op vakantie naar het Meer van Genève in de zomerperiode? Dan kan je altijd even van het zonnetje opzoeken en genieten op één van de mooiste stranden rond het meer. Het zijn dé ideale plekken om een verfrissende duik te nemen in het kristalheldere water van het meer of een van de vele watersporten te beoefenen. Daarnaast geniet je vanaf deze fantastische stranden ook telkens van prachtige uitzichten op de omgeving.

  • Plage des Eaux-Vives, kiezelstrand in Genève, gelegen nabij het Parc La Grange (bekijk ligging).
  • Plage de Vidy-Bourget, gezellig zandstrand nabij Lausanne (bekijk ligging).
  • Plage des Recorts, rustig strand in Anthy-sur-Léman, op 10 minuten rijden van Thonon-les-Bains (bekijk ligging).
  • Plage de Préverenges in Préverenges, op 20 minuten rijden van Lausanne (bekijk ligging).
  1. Maak een daguitstap vanaf het Meer van Genève

Verblijf je meerdere dagen in Genève of rondom het meer van Genève? Dan is het ook leuk om de omgeving wat beter te leren kennen. Er zijn verschillende daguitstappen die je kan maken vanaf het meer. Hieronder sommen we alvast enkele leuke voor je op of bekijk het volledige aanbod daguitstappen vanaf het Meer van Genève online.

Franse Juragebergte

Breng een dagje door in het Franse Juragebergte. De Franse Jura is een schitterende streek, gelegen in het oosten van Frankrijk, dat heel wat te bieden heeft. Van prachtige natuurgebieden als de Haut-Jura, gezellige steden en dorpjes tot pittoreske watervallen en mysterieuze grotten.

De Franse Jura wordt natuurlijk gedomineerd door het imposante Jura gebergte. Het Jura gebergte ligt op de grens van Frankrijk en Zwitserland en is de perfecte oase van rust. Trek je beste wandelschoenen maar aan want dit dé uitgelezen plek voor wandelliefhebbers.

Er zijn verschillende wandelroutes van verschillende moeilijkheidsgraden uitgestippeld in het Parc Naturel Régional du Haut-Jura. De routes brengen je onder meer langs prachtige bergkammen, schilderachtige meren en spectaculaire watervallen. Hier en daar kan je ook even halt houten om te genieten van de mooiste panoramische uitzichten.

VERBLIJFTIP: Wil je graag overnachten middenin het natuurgebied Haut Jura? Verblijf dan in het Chalet-Hôtel La Mainaz Restaurant &Resort. Het hotel biedt moderne kamers en panoramisch uitzicht op de Mont Blanc, de Jura en het Meer van Genève. Meer info en boeken.

Verken de Glacier 3000

Glacier 3000 is een skiresort en bergbestemming in de Zwitserse Alpen, nabij de stad Gstaad, die gemakkelijk vanuit Genève te bezoeken is. Het staat bekend om zijn panoramische uitzicht op de omliggende bergen en zijn verscheidenheid aan winter- en zomeractiviteiten. In de winter kan je er prima skiën en snowboarden op de 32 kilometer aan pistes, terwijl je in de zomer kan genieten van wandelen, paragliden en andere buitenactiviteiten. Je kan ook een bezoek brengen aan de Peak Walk by Tissot, een hangbrug die twee toppen met elkaar verbindt en een uniek uitzicht op de Alpen biedt (bekijk ligging).

TOUR: Boek je dagtour van Genève naar de Glacier 3000 hier online.

Annecy

Annecy is de grootste stad van het departement Haute-Savoie en heeft als bijnaam 'Parel van de Franse Alpen'. Niet verwonderlijk, want de stad is niet alleen schilderachtig gelegen tussen de bergtoppen aan de het meer van Annecy, maar kan ook uitpakken met interessante, historische bezienswaardigheden. Het pittoreske oude stadscentrum met zijn geplaveide straatjes, kronkelende grachten en pastelkleurige huizen zal je zeker niet teleurstellen. Het middelpunt van de stad is het Palais de l'Isle, een 12e-eeuws kasteel dat midden in het Thiou-kanaal ligt.

Download je stadswandeling door Annecy en mist niets van de topbezienswaardigheden.
  1. Leuke hotspots om te eten en drinken langs het Meer van Genève

  • Café du Soleil, een van de oudste restaurants aan het meer van Genève. Hier serveert men de beste fondue. Reserveer best op voorhand, het restaurant is populair en is vaak volboekt.
  • Restaurant Les Armures zit gevestigd in het eeuwenoude Hotel Les Armures. Het restaurant serveert traditionele, Zwitserse gerechten en beschikt over een gezellig terras in de schaduw van oude gebouwen.
  • Café Papon biedt uitzicht op de beroemde Promenade de la Treille. De ideale plek om eventjes uit te rusten.
  • La Buvette du Port Choiseul biedt authentieke Franse gerechten en een prachtig uitzicht over het meer.
  • The Lacustre is een trendy bar-restaurant gevestigd in Lausanne. Hier kan je genieten van houtgestookte pizza's, maar ook vleesgerechten en pasta's of zelfs een uitgebreide brunch.
  1. Waar overnachten rond het Meer van Genève?

Verblijf je meerdere dagen aan het meer van Genève? Dan ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Verblijf in een van de grote steden als Genève, Lausanne en Montreux of kies voor een gezellig vakantiehuisje aan de oevers van het meer. Wat je ook verkiest, je hebt ruime keuze uit zowel luxe- als middenklasse accommodaties. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en vakantiehuizenaan het Meer van Genève.

  • Genève: Ruby Claire Hotel Geneva is gelegen in het gezellige stadscentrum van Genève op wandelafstand van de oevers van Lac Léman. Het stijlvolle hotel biedt moderne kamers met vintage meubels, een heerlijk ontbijtbuffet en een sfeervolle bar. Meer info en boeken.
    Vakantiehuis Duck House: Vakantiehuis Duck House is een villa met 5 kamers en 200 m² groot. Ruim en licht, comfortabel en smaakvol ingericht: groot woon-/eetkamer. Meer info en boeken
  • Lausanne: Hôtel du Port is een charmant hotel dicht bij het centrum van Lausanne. Het hotel biedt gezellige kamers en een heerlijk ontbijtje op het terras met zicht op het meer. Daarnaast staat het restaurant van het Hôtel du Port in heel Lausanne bekend om de traditionele gerechten bereid met uitstekende ingrediënten. Meer info en boeken.
  • Thonon-les-Bains: La Maison de Concise was ooit eigendom van benedictijner monniken, vandaag is het een gezellige B&B in het centrum van Thonon-les-Bains, dat bekend staat om zijn kuuroorden. Deze B&B biedt een aangename tuin, uitzicht op de stad en een continentaal ontbijt. Meer info en boeken.
  1. Filmpje: Sfeerbeelden van het Meer van Genève

Ben je benieuwd naar je bezoek aan het Meer van Genève? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar het Meer van Genève in Zwitserland (of Frankrijk).

  1. Mis niets tijdens je verblijf in Zwitserland met onze reisgids

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Zwitserland? Dan hebben we goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zwitserland met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Zwitserland.

Zwitserland

Gratis reisgids Zwitserland downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 9 augustus 2023 - de buck dirk

mooie gids veel ideen , welke men kan gebruiken om een rondrit uit te stippelen naar eigen keuze

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?