Hoe werkt een tolbadge in Frankrijk? + waar kopen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Hoe werkt een tolbadge in Frankrijk? + waar kopen?

29 januari 2024 in Frankrijk1 reactie

Binnenkort op reis naar het verrassend mooie Frankrijk? Dan dien je tol te betalen! Sommige bestemmingen vragen nu eenmaal een vergoeding om op hun wegen te rijden, de zogenaamde tolwegen. Je wilt natuurlijk geen boete krijgen wanneer je op vakantie bent..

In dit blogartikel lees je alvast meer over het betalen van de tolwegen in Frankrijk.

Inhoud artikel

  1. Toloverzicht in Europa

Ga je op roadtrip let dan steeds op waar er tolwegen van toepassing zijn in Europa. Volgende landen hebben ook een tol. Lees onze uitgebreide blogartikels en kom telkens te weten welke regels er gelden voor deze landen. Bekijk ook het volledige toloverzicht in Europa hier.

Landen met tolwegen

  1. Tolwegen in Frankrijk

In Frankrijk worden er geen wegenbelastingen betaald, waardoor er op de meeste autosnelwegen tol geheven wordt voor iedereen die de tolweg gebruikt. Daarnaast zijn er ook enkele tolbruggen en toltunnels. Wanneer je op een tolweg rijdt, wordt dat aangegeven met het woord "Péage".

Voor heel wat bestemmingen is rijden over de tolwegen nu eenmaal de snelste manier om bij je vakantiebestemming te komen. Heb je wat meer tijd? Dan kan je er ook altijd voor kiezen om de tolwegen te vermijden en ietwat rustigere Franse binnenwegen te nemen. De meest bekende tolwegen in Frankrijk zijn Autoroute du Soleil (A6/A7), Autoroute l'Aquitaine en Autoroute du Nord (A1). Wanneer je op een tolweg rijdt, wordt dat aangegeven met het borden waarop "Péage" staat.

LEESTIP: Op vakantie naar Frankrijk met de wagen in de grote vakantie? Houd dan best rekening met de verkeersdrukte en zwarte zaterdagen in Frankrijk.

  1. Tolvrije snelwegen in Frankrijk

Er zijn ook een aantal snelwegen in Frankrijk waar je geen tol hoeft te betalen

  • Zo is de A31 vanaf Luxemburg naar Nancy tolvrij. Wanneer je naar het zuiden gaat, is het dan ook aan te raden om via Luxemburg te rijden om in ieder geval een deel van de péage te omzeilen. Bovendien kan je in Luxemburg goedkoop tanken.
  • Daarnaast is de A20 bij Limoges ook een deel vrij van péage.
  • Ook de A75 tussen Clermont-Ferrand en Béziers is, op het Viaduct van Millau na, ook tolvrij. Die route is dan ook een stuk goedkoper als je naar het zuiden wil dan wanneer je de Route du Soleil via Lyon neemt.
  1. Betalen met de tolbadge in Frankrijk

Maak het jezelf gemakkelijk met een tolbadge

Ga je regelmatig op vakantie naar Frankrijk? Dan kan je misschien beter een tolbadge aankopen, de zogenaamde Bip&Go-badge. Deze investering maakt het reizen met de auto net iets aangenamer. Zo heb je geen last van wachtrijen, of geklungel met kleingeld. Minder stress dus!

Indien je een tolbadge hebt, betaal je voor elke maand dat je het apparaatje gebruikt 3 euro en daar komt dan nog het toltarief bij. Het apparaatje plaats je in het midden van de voorruit, achter de achteruitkijkspiegel zodat het bakje goed zichtbaar is.

Hoeveel kost een tolbadge?

ANWB

Bij de ANWB en Touring is het niet mogelijk om een badge voor enkel Frankrijk aan te schaffen. Er is slechts één badge beschikbaar voor zowel Frankrijk, Spanje als Portugal. Bij de ANWB betaal je 17,95 euro als lid en 19,95 euro als niet-lid voor de badge. Daarbij komt 2,50 euro per maand gebruik bovenop. Daarnaast is er ook een badge die ook geldig is voor Italië. Die kost respectievelijk 21,95 euro of 23,95 euro.

Touring

Bij Touring betaal je amper 4 euro voor de badge voor Frankrijk, Spanje en Portugal en 10 euro voor de badge voor Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië. Daarbij komt nog 1,70 euro per maand gebruik in Frankrijk en 2,40 euro per maand gebruik in Spanje, Portugal en Italië.

Bip&Go

De tolbadge kost bij Bip&Go kost eenmalig 10 euro en je betaalt nog eens 10 euro verzendkosten.

VAB

Bij de VAB kost de badge 20 euro voor leden en 23 euro voor niet-leden inclusief verzendkosten of respectievelijk 15 euro en 18 euro als je de badge in een ophaalpunt afhaalt. Daarnaast betaal je nog eens 1,70 euro per maand dat je de badge gebruikt. Wanneer je ook in Spanje gaat rijden betaal je 2,50 euro per maand gebruik.

In de maanden dat je de badge niet gebruikt hoef je vanzelfsprekend ook niet te betalen. Als je echter een periode van 12 achtereenvolgende maanden de pas niet hebt gebruikt, krijg je in de 13e maand alsnog een factuur van 10 euro opgestuurd. Je kan je badge dus wel het beste minstens één keer per jaar gebruiken.

Tip: Wanneer je de tolbadge niet gebruikt, plaats deze dan in het meegeleverde zakje. Zo zal de tolbadge ook niet geactiveerd worden wanneer dit niet nodig is.
  1. Download onze gratis reisgidsen Frankrijk

Wil jij ook graag Frankrijk zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

NormandiëBourgogneArdèche & DrômeBretagneCorsicaProvenceLoireLyonZuidwest-FrankrijkOccitaniëChampagnestreekCôte d'Azur en MarseilleDordogneElzas en de VogezenNoord-FrankrijkFranse AlpenBaai van de SommeParijs
Reisgids NormandiëReisgids BourgogneReisgids Ardèche & DrômeReisgids BretagneReisgids CorsicaReisgids ProvenceReisgids LoireReisgids LyonReisgids Gironde en Zuidwest-FrankrijkReisgids OccitaniëReisgids ChampagnestreekReisgids Côte d'AzurReisgids DordogneReisgids Elzas en VogezenReisgids Noord-FrankrijkReisgids Franse AlpenReisgids  Baai van de SommeReisgids Parijs

Op reis naar Frankrijk? Ben je nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Frankrijk.

Normandië

Gratis reisgids Normandië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?