17 x mooiste bezienswaardigheden in Reggio Emilia: wat zien & doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 10

17 x mooiste bezienswaardigheden in Reggio Emilia: wat zien & doen tijdens je verblijf?

18 juli 2023 in Emilia Romagna0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Reggio Emilia + verblijftips

Reggio Emilia is een oude stad gelegen op een vlakte die wordt doorkruist door de rivier Crostolo. De stad heeft een unieke, zeshoekige vorm en heeft die te danken aan de oude stadsmuren. De meeste gebouwen hier dateren uit de 16e en 17e eeuw. In de Romeinse tijd groeide Reggio Emilia uit van militaire post langs de Via Emilia tot een bloeiende stad met eigen statuten, magistraten en kunstopleidingen.

Reggio Emilia staat bekend als de stad met de driekleurige vlag, omdat de Italiaanse vlag hier voor het eerst werd gebruikt in 1797. Tegenwoordig staat de stad ook bekend om haar gastronomie, de kwaliteit van haar levensstijl en om haar onderwijsbeleid en -filosofie die naar de stad is vernoemd; velen beschouwen de kleuterscholen van Reggio Emilia als de beste ter wereld.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Reggio Emilia

Reisgids
Vliegtickets
 • 1u40 vliegen naar Bologna, richtprijs € 68 bij Cheaptickets (vanuit Brussel) en €49 bij Transavia (vanuit Eindhoven)
 • Vanuit Bologna kan je met het openbaar vervoer of een huurauto verder reizen naar Reggio Emilia (1u rijden)
Met de autoDe afstand tot Reggio Emilia is 1060 km vanuit Brussel. Reken op 11 à 12 uur rijden. Aan te raden is om te overnachten onderweg naar Italië. Vignet nodig in Oostenrijk of Zwitserland, koop dit hier.

Liever een auto huren? Boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Verblijven
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (vanaf € 159) of Euroreizen (vanaf € 395)

Inhoud artikel

Kaartje met bezienswaardigheden in Reggio Emilia

Reggio Emilia ligt in de Po-vallei, ongeveer 50 km van Bologna, aan de Via Emilia. De stad is een van de beroemdste en meest geliefde bestemmingen in Emilia Romagna en kan makkelijk te voet worden verkend.

Ligging van de mooiste bezienswaardigheden in Reggio Emilia op de kaart

 1. Het oude centrum van Reggio Emilia

Het oude centrum van Reggio Emilia is een charmante en historische wijk die bekend staat om zijn unieke hexagonale vorm. Het oude centrum is bezaaid met boeiende gebouwen, voornamelijk daterend uit de 16e en 17e eeuw. Binnen de stadsmuren vind je smalle geplaveide straatjes en levendige pleinen om te verkennen. Wandel door de straten van deze sfeervolle stad met historische gebouwen, boeiende musea, alsook prachtige architectuur!

WANDELTIP: Tijdens onze stadswandeling door Reggio Emilia, ontdek je alvast de mooiste plekjes en bezienswaardigheden.

 1. Piazza Prampolini

Piazza Prampolini, ook wel bekend als Piazza Grande, is het hart van de oude stad. Het is vernoemd naar Camillo Prampolini, een beroemde politicus en socialist en is de locatie waar elke dinsdag en vrijdag markten worden gehouden. Piazza Camillo Prampolini heeft een indrukwekkende omvang en wordt omringd door historische gebouwen die bijdragen aan de prachtige architectuur van het plein.

Zo heb je vanop je terrasje uitzicht op onder andere het impossante stadhuis, de Bordello-toren, het Notarie-paleis, het Podesta-paleis met de opvallende klokkentoren en natuurlijk de kathedraal (zie hieronder). Op het plein staat de Crostolo-fontein, met bovenop een standbeeld dat ooit deel uitmaakte van het hertogelijk paleis van Rivalta.

 1. Kathedraal van Reggio Emilia

De kathedraal van Reggio Emilia dateert oorspronkelijk uit het begin van de 15e eeuw, maar werd door de eeuwen heen aangepast en veranderd. Vandaag de dag is het een romaanse kathedraal met invloeden uit de renaissance. Een paar jaar geleden werd de kathedraal bijna verwoest door een brand, maar het bouwwerk werd liefdevol gerestaureerd. Tijdens de restauratie werd een crypte ontdekt, een geluk bij een ongeluk.

 1. Piazza del Monte

Ten noorden van de kathedraal kom je bij het kleinere doch charmante Piazza del Monte (oftewel het Piazza Cesare Battisti). Op dit gezellige plein vind je nog meer historische gebouwen, waaronder het Palazzo del Comune, Palazzo del Capitano del Popolo en aan de noordkant het Bussetti-paleis.

VERBLIJFTIP: In een van deze prachtige gebouwen zit het Hotel Posta gehuisvest. Het hotel biedt originele fresco's en elegante kamers met gratis wifi en een flatscreen-tv. Meer info en boeken.

 1. Museo Civici di Reggio Emilia

Verder noordwaarts kom je bij het Museo Civici di Reggio Emilia. In dit museum vind je collecties archeologische vondsten, kunst en natuurhistorische tentoonstellingen in verband met de stad en de hele provincie. Meer info op de website.

Download onze reisgids Emilia-Romagna en Gardameer en ontdek nog meer van deze charmante steden.
 1. Basilica di San Prospero

De indrukwekkende San Prospero-basiliek, een prachtig gebouw uit de 10e eeuw, dat zich kenmerkt door een majestueuze voorgevel die rijkelijk versierd is met beelden van heiligen en beschermheiligen. Eenmaal binnen wordt de aandacht getrokken door het schitterende fresco genaamd 'Het Laatste Oordeel', geschilderd door Camillo Procaccini. Dit meesterwerk is absoluut de moeite om op te nemen in je stadswandeling door Reggio Emilia.

 1. Palazzo da Mosto

Palazzo da Mosto is een prachtig historisch paleisgebouw dat verschillende tentoonstellingen over kunst en fotografie huisvest. Meer info op de website.

 1. Piazza Antonio Fontanesi

Wandel ook even naar een van de levendigste en mooiste pleinen van de stad. Het Antonio Fontanesi-plein wordt omringd door historische gebouwen, cafeetjes, handwerk- en antiekwinkels en elke ochtend wordt er een kleurrijke en afwisselende markt georganiseerd. Ben je in Reggio Emilia op zaterdag? Dan tref je hier een boerenmarkt.

 1. Basilica della Ghiara

Een andere niet-te-missen bezienswaardigheid is de Basilica della Ghiara. De indrukwekkende fresco's, gemaakt door de beste Emiliaanse kunstenaars en houtsnijwerk binnenin zijn uitstekend bewaard gebleven. De werken vatten aan in 1597 en de kerk werd uiteindelijk voltooid in barokstijl. Meer info.

 1. Piazza San Giovanni

Ten oosten van de kathedraal ligt het Piazza San Giovanni, een ander charmant pleintje, waar je de kerk San Giovanni Evangelista uit 1545 vindt. Binnen zijn indrukwekkende kunstwerken te zien die dateren uit 1613.

 1. Teatro Valli

Liefhebbers van theater onder ons, kunnen altijd eens een bezoekje brengen aan het Teatro Valli (oftewel het Teatro Municipale Romolo Valli). Het theater is vernoemd naar de beroemde Italiaanse acteur Romolo Valli, die geboren werd in Reggio Emilia.

Het theater werd oorspronkelijk geopend in 1857 en onderging in de loop der jaren verschillende renovaties en restauraties. Het theater heeft zijn oorspronkelijke charme en pracht behouden en staat bekend om zijn elegante architectuur en verfijnde interieur. Misschien kan je tijdens je bezoek aan Reggio Emilia wel een concertje of dergelijke bijwonen. Check alvast het programma de website.

 1. Wandeling door de wijngaarden

Als je wat meer tijd hebt, kan je overwegen om op ontdekkingsreis te gaan naar de wijngaarden in de omgeving. Maak bijvoorbeeld een excursie langs de Strada dei Vini e Sapori dei Colli di Scandiano e Canossa (de “route van wijnen en smaken van de heuvels van Scandiano en Canossa”) en de Strada dei Vini e Sapori delle Corti Reggiane (de “route van wijnen en smaken van de hoven van Reggio Emilia”) in het noordelijke deel van de provincie.

 1. Bezoek de klooster van San Pietro

Het San Pietro-klooster is gelegen in de gemeente Reggio Nell'Emilia, op ongeveer 8 kilometer afstand van het stadscentrum. Het kloostercomplex is verbonden met de gelijknamige San Pietro-kerk, die dateert uit de 10e eeuw. Een van de grootste kenmerken van dit klooster, is de bijzondere architectuur van de kloostergangen. Ze bevatten elegante zuilen en bogen die typisch zijn voor de middeleeuwse bouwstijl. De kloostergangen zijn aangelegd rondom de centrale binnenplaats.

Het San Pietro-klooster diende als een belangrijk religieus centrum en cultureel bolwerk gedurende vele eeuwen. Tegenwoordig wordt het klooster niet langer actief gebruikt voor religieuze doeleinden, maar dient het als locatie voor kunst-tentoonstellingen en evenementen.

 1. Tricolor Flag Festival bijwonen

Wist je dat Reggio Emilia de geboorteplaats is van de Italiaanse vlag? De Tricolore-vlag, bestaande uit drie horizontale strepen in de kleuren groen, wit en rood, werd voor het eerst aangenomen als het symbool van de Italiaanse eenheid en onafhankelijkheid op 7 januari 1797 in het stadhuis van Reggio Emilia. Ieder jaar op 7 januari wordt dit historische moment officieel herdacht tijdens het Tricolor Flag Festival op het Piazza Prampolini.

Wil je graag meer te weten komen over de geschiedenis van de Italiaanse vlag? Dan raden we een rondleiding door de Tricolor Flag Hall and Museum aan. Je hebt geen toegangskaartje nodig om dit museum te bezoeken.

 1. Spot de street-art werken in Reggio Emilia

Ook street-art liefhebbers zullen hun ogen uitkijken in Reggio Emilia. Op wandelafstand van het stadscentrum, vooral in de buitenwijken en verlaten gebieden, vind je enkele prachtige muurschilderingen. De stad wil de "saaiheid van het dagelijks leven" doorbreken en stedelijke ruimtes omvormen tot een "kleurrijk openluchtmuseum". Dat is hun tot hier toe goed gelukt!

Een van de bekendste plekken om street art te spotten is het Parco Innovazione (bekijk ligging) in Reggiane, dat de ruimtes inneemt van de voormalige Officine Meccaniche Reggiane. Reggiane zowat beschouwd als het grootste straatkunstlaboratorium van Europa. Kunstenaars van over de hele wereld komen naar hier om de verlaten loodsen op te fleuren met mooie muurschilderingen. Bekijk de street-artlocaties op de website van Streetartcities.

 1. Verken de omgeving van Reggio Emilia

Daguitstap naar de kastelen in de buurt van Reggio Emilia

Zin in een boeiende uitstap waar je meer te weten komt over de geschiedenis van de regio? Dan kan je de kastelen van Canossa, Rossena en Bianello en het kasteel van Carpineti in de Apennijnen, op 44 kilometer van Reggio Emilia, bezoeken. En in Gattatico, op 25 kilometer afstand, kan je het Museo Cervi bezoeken om de recente geschiedenis beter te leren kennen, meerbepaald de 20e-eeuwse verzetsbeweging tegen de fascistische regering.

Bezoek de charmante stadjes in de buurt van Reggio Emilia

Langs de rivier de Po, op ongeveer 30 kilometer van Reggio Emilia, kan je de sfeervolle stadjes Boretto, Guastalla en Brescello bezoeken. Je kan vandaar ook een tochtje maken over de rivier. In Brescello kan je het Peppone en Don Camillo Museum bezoeken, gewijd aan de fictieve personages die het leven in het naoorlogse Italië kenmerkten.

 1. Proef de lokale keuken van Reggio Emilia

Het is onmogelijk om Reggio Emilia te verlaten zonder enkele van zijn specialiteiten te proeven. Enkele specialiteiten die typerend zijn voor dit gebied zijn bekende kaas Parmigiano Reggiano, de traditionele balsamico-azijn van Reggio Emilia, de hartige groentetaart Scarpazzone en het pastagerecht Tortelli di Erbetta.

Daarnaast wordt de provincie Reggio Emilia ook gezien als het land van Lambrusco, de belangrijkste druivensoort in Emilia Romagna. De heuvels van Scandiano en Canossa staan bekend om de hoge kwaliteit van de daar geproduceerde wijnen.

 1. Waar overnachten in Reggio Emilia?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan Reggio Emilia? Wij hebben alvast onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Reggio Emilia.

 • Hotel Posta bevindt zich in het hart van de stad op het Piazza del Monte. Het hotel wordt omringd door cafeetjes en biedt originele fresco's en elegante kamers met gratis wifi en een flatscreen-tv. Meer info en boeken.
 • B&B Salus Civico 23 is een gezellige B&B te midden van de stad. Je verblijft in een van de ruime kamers in boetiek-stijl en iedere ochtend geniet je van een Italiaans ontbijtbuffet. Meer info en boeken.
 • Of verblijf net buiten het stadscentrum van Reggio Emilia bij Agriturismo La Razza. Dit vakantieverblijf beschikt over landelijk ingerichte kamers, een seizoensgebonden zwembad en recreatieve activiteiten. Meer info en boeken.
 1. Hoe bereik je Reggio Emilia?

Met de auto

 • Reggio Emilia is makkelijk bereikbaar via de snelwegen. Als je met de auto reist, kan je de A1-snelweg (Autostrada del Sole) nemen, die Milaan en Bologna met elkaar verbindt. Reggio Emilia ligt ongeveer halverwege tussen deze twee steden.
 • Er zijn ook andere snelwegen die naar de stad leiden, zoals de A22 en A15.

Met het vliegtuig

 • De dichtstbijzijnde luchthaven bij Reggio Emilia is de luchthaven van Bologna (Aeroporto di Bologna - Guglielmo Marconi).
 • Vanaf de luchthaven kan je een trein, bus of taxi nemen naar Reggio Emilia.
 • De reistijd met de trein vanaf de luchthaven van Bologna naar Reggio Emilia is ongeveer 30-40 minuten.
 • Boek je vliegtickets goedkoop hier.

Met het openbaar vervoer

 • Reggio Emilia heeft een treinstation dat goed is verbonden met andere steden in Italië.
 • Er zijn regelmatige treindiensten van en naar steden zoals Milaan, Bologna, Florence en Rome.
 • Het treinstation van Reggio Emilia ligt op wandelafstand van het stadscentrum.
 • Er zijn ook verschillende busmaatschappijen die bussen naar Reggio Emilia bieden.
 1. Mis niets: download onze reisgids Emilia-Romagna

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Emilia-Romagna? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Emilia-Romagna met 110 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Download je gratis preview reisgids Emilia-Romagna en Gardameer.

Emilia-Romagna en Gardameer

Gratis reisgids Emilia-Romagna downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?