Dé 15 x mooiste bezienswaardigheden in Parma: wat zeker zien en doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 15 x mooiste bezienswaardigheden in Parma: wat zeker zien en doen?

18 juli 2023 in Emilia Romagna3 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Parma + verblijftips

Parma is een stad die ondanks de wereldwijde faam van de Parmigiano Reggiano en de Prosciutto di Parma wat onder de radar is gebleven als toeristische bestemming, en dat is geheel onterecht. In deze stad van bijna 200.000 inwoners, gelegen tussen Bologna en Milaan, kan je niet alleen terecht voor de betere culinaire specialiteiten. Zo was deze geboortestad van Verdi in 2020 (en 2021) ook de Culturele Hoofdstad van Italië.

Daarnaast kan Parma nog uitpakken met heel wat prachtige, historische en culturele bezienswaardigheden én je kunt de stad ook erg makkelijk te voet ontdekken. Andiamo! Benieuwd? Ontdek hier alle topbezienswaardigheden van Parma.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Parma

Reisgids
Vliegtickets
 • Boek je vliegtickets naar Bologna, richtprijs € 49 bij Cheaptickets. Vanuit Bologna kan je met de trein, bus, taxi of huurauto naar Parma verder reizen
 • De luchthaven van Bologna ligt op 1u rijden van Parma
Met de autoDe afstand tot Parma is 1050 km vanuit Brussel. Reken op 11 à 12 uur rijden. Aan te raden is om te overnachten onderweg naar Italië. Vignet nodig in Oostenrijk of Zwitserland, koop dit hier

Liever een auto huren? Boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Verblijven
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (vanaf € 159) of Euroreizen (vanaf € 395)
Tours en activiteiten
 • Wandeltocht langs de topbezienswaardigheden van Parma met gids € 18 (boek je wandeltocht online)
 • Ontdek de Italiaanse specialiteiten tijdens een tour door Parmigiano Reggiano- en Prosciutto-fabrieken € 90 (boek je privétour hier)
 • Of leer zelf de kneepjes van het vak tijdens een privé kookles bij lokale Italiaanse families € 189 (boek je kookles online)

Inhoud artikel

 1. Palazzo della Pilotta – Piazza della Pace

Imposant’ is wel het minste wat je kan zeggen wanneer je voor het Palazzo della Pilotta staat. De bouw ervan startte ongeveer rond 1583 onder Ottavio Farnese, de hertog van Parma en het nabijgelegen Piacenza. Toen die echter een paar jaar later overleed, kwam het volledige bouwproject op de helling te staan.

Ondanks de goede bedoelingen van latere hertogen en ook omwille van een aantal zware bombardementen tijdens Wereldoorlog II, kijk je daarom tegenwoordig vanaf het groene en recent heraangelegde Piazza della Pace (‘Plein van de Vrede’) uit op een indrukwekkend maar onafgewerkt gebouwencomplex.

Laat de imperfectie je er echter niet van weerhouden om even van dichterbij een kijkje te nemen. In deze gebouwen bevinden zich namelijk een aantal van de interessantste bezienswaardigheden van Parma, waarover verder in dit artikel meer.

Giuseppe Verdi

Aan de rechterzijde van het Palazzo della Pilotta vind je ook een bronzen monument ter ere van Giuseppe Verdi, de wereldvermaarde operacomponist, die in een dorpje vlakbij Parma geboren werd. Het monument dat je nu kan zien is echter maar een deel van het oorspronkelijke werk, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog deels werd vernield.

RONDREIS: Wil je graag zoveel mogelijk zien van Parma en haar prachtige omgeving? Bekijk dan ook zeker onze rondreis door Noord-Italië.

 1. Cattedrale di Parma

De kathedraal of de ‘duomo’ van Parma is een van de pronkstukken van de stad. Met de bouw werd al gestart rond het jaar 1059, maar net zoals nu durven grote bouwwerken wel wat tijd in beslag nemen. Uiteindelijk werd de kathedraal officieel ingewijd in 1106. Amper tien jaar later sloeg het noodlot echter toe en beschadigde een zware aardbeving de nieuwe kathedraal. Alles werd echter snel heropgebouwd in de relatief sobere romaanse bouwstijl van die tijd.

De façade uit 1178 bestaat uit drie loggia’s (galerijen) en de klokkentoren dateert van het einde van de 13e eeuw. De oudste klok is van 1285, de jongste hangt er sinds 2006. Wanneer je de kathedraal binnengaat word je begroet door twee gigantische, marmeren leeuwen. Laat je vooral niet afschrikken en geniet van het interieur van de kathedraal. Vooral de moeite zijn de rijkelijk versierde, middeleeuwse Korinthische zuilen en de vijftiende-eeuwse fresco’s in de Valeri-Kapel (aan de linkerkant) en de Commune-Kapel (aan je rechterzijde).

Hét absolute hoogtepunt is zonder twijfel echter de gigantische fresco van de renaissanceschilder Antonio da Correggio, in de koepel van de kathedraal. Maar liefst vier jaar werk kroop er in dit meesterwerk, zijn portrettering van ‘Maria Hemelvaart’.

 • Toegang tot de kathedraal is volledig gratis.
 • Een bezoek kan dagelijks tussen 10u en 18u.
Tip: Ben je nog in de stad rond de valavond, dan is de buitenzijde van de kathedraal misschien wel op haar mooist. De avondzon valt dan erg mooi op de façade van de kathedraal: een waar ‘golden hour’ voor prachtige foto’s.
 1. Baptisterium Parma

Wanneer je op het Piazza del Duomo staat, is het onmogelijk om dat andere monumentaal gebouw te negeren: het Baptisterium van Parma. Deze merkwaardige achthoekige doopkapel is van de hand van de architect Benedetto Antelami, die de constructie ervan tussen 1196 en 1216 in goede banen leidde.

Deze bezienswaardigheid markeert de overgang tussen de romaanse bouwstijl en de gotiek, maar is in de eerste plaats vooral een prachtig en uniek bouwwerk. Kosten noch moeite werden gespaard om hiervan een architecturale parel te maken. Zo werd voor de bouw roze marmer uit Verona gebruikt en zijn de verschillende portalen stuk voor stuk ontzettend mooi gebeeldhouwd.

Ben je een echte kunstliefhebber, dan kan je ook naar binnen. Let wel: je betaalt meer dan 10€ voor een ticket dat je ook toegang geeft tot het – eerder bescheiden – bisschoppelijk museum langs de overzijde van het plein. In de plaats krijg je wel een zicht op de prachtige 13de-eeuwse koepel, die onderverdeeld is in 16 fresco’s, even veel als het aantal bogen waaruit de kapel bestaat. Ook de centrale marmeren doopfont en de vele beelden zijn ook zeker de moeite.

 1. Parco Ducale

Het Parco Ducale is de ideale locatie om even te verpozen in Parma. Dit waren vroeger de tuinen van het Palazzo Ducale (Hertogelijk Paleis), maar sinds de eenmaking van Italië in 1871 is het park voor iedereen toegankelijk. Wat mag je hier verwachten? Een grote vijver die populair is bij de lokale eenden, schaduwrijke bomen en bankjes en grote grasperken waar je even kan uitrusten of rustig kan picknicken.

Aan de rand van het park staat dan het Palazzo Ducale, vroeger de verblijfplaats van de familie Farnese. Momenteel zijn hier echter de carabinieri gevestigd en is het gebouw niet toegankelijk voor het grote publiek.
Om het park te bereiken moet je mogelijk de Parma-rivier oversteken, want het bevindt zich in het westelijke deel van de stad, waar er zich wat minder toeristische bezienswaardigheden bevinden.

Toch ligt dit stukje groen op amper een kwartiertje wandelen van bijvoorbeeld het Piazza del Duomo. Zo merk je nog maar eens dat Parma een voetgangersvriendelijke stad is waar je makkelijk overal te voet geraakt.

VERBLIJFTIP: Overnacht tijdens je bezoek aan Parma in de gezellige B&B Palazzo Gozzi Bed & Beauty. Deze B&B ligt op wandelafstand van het Parco Ducale en biedt kamers in boetiekstijl en zijn voorzien van alle comfort. Meer info en boeken.

 1. Ga Parmigiano Reggiano – Prosciutto di Parma proeven

Nog een voordeel van een bezoek aan Parma is dat je vlakbij ‘de bron’ zit van een aantal wereldvermaarde producten die officieel ook enkel in deze regio mogen geproduceerd worden. Zo kan je bijvoorbeeld tijdens een tour doorheen een kaasfabriek meer te weten komen over het productieproces van de Parmigiano Reggiano, dat aan strenge regels onderworpen is. Natuurlijk krijg je niet enkel de theorie voor de kiezen, je proeft ook verschillende soorten Parmezaanse kaas die allemaal een andere rijpingsduur hebben gekregen. Boek je tour hier.

Wil je graag all the way gaan? Dan kan je ook voor een dagtour kiezen waarbij je niet enkel een kaasfabriek bezoekt, maar ook een producent van de Prosciutto di Parma en balsamicoazijn (een streekproduct van het nabijgelegen Modena). Boek je dagtocht hier.

 1. Palazzo della Pilotta - Teatro Farnese

Zoals al eerder aangegeven, huizen er in het Palazzo della Pilotta een aantal bezienswaardigheden die echt wel de moeite zijn. Zo is het Teatro Farnese misschien wel een van de bijzonderste theaters van Italië. Bijna volledig opgetrokken uit hout is dit naast een sterk staaltje architectuur ook nog eens het bewijs dat de familie Farnese overduidelijk haar stempel heeft gedrukt op de stad.

Hertog Ranuccio Farnese had het theater in 1619 in allerijl laten optrekken voor de komst van Cosimo II de Medici, de hertog van Toscane. Jammer genoeg voor Ranuccio overleed Cosimo voor hij ooit voet kon zetten in het theater.

Geduld is een schone deugd: uiteindelijk duurde het tot 1628 voor het theater officieel werd geopend. Daarna vonden er echter tussen 1652 en 1732 amper acht (!) voorstellingen plaats. De verklaring hiervoor is dubbel: allereerst was een theatervoorstelling opvoeren in het Teatro Farnese zeer complex, wat dan weer op zijn beurt heel wat kosten met zich meebracht.

 1. Galleria Nazionale di Parma

Kunstliefhebbers kunnen hun cultuurminnend hartje verder ophalen in de Galleria Nazionale, dat zich eveneens in het palazzo bevindt. De focus ligt hier op de zogenaamde ‘oude meesters’, schilders die actief waren tussen 1500 en 1800. Een aantal van die meesters die je hier kan bewonderen zijn lokale kunstenaars zoals Parmigianino en Correggio (de schilder van de koepel van de Duomo), maar je vindt hier ook werken van niemand minder dan Leonardo Da Vinci, Canaletto en El Greco.

 • Belangrijk: wanneer je een toegangsticket koopt, geldt dit zowel voor het Teatro Farnese als de Galleria Nazionale.
 • De prijzen zijn afhankelijk van het feit of je in aanmerking komt voor een kortingstarief, maar verwacht je aan 10€. Een faire prijs voor al dat moois.
 • Maandag is de sluitingsdag voor al deze verschillende attracties.
 1. Biblioteca Palatina

Een allerlaatste cultureel hoogtepunt op deze site en ook een gratis bezienswaardigheid is de Biblioteca Palatina. Deze prachtige bibliotheek die het levenslicht zag in de tweede helft van de achttiende eeuw, bevat meer dan 700.000 werken en meer dan 6.000 manuscripten.

Het doel van de toenmalige Hertog van Parma, Filips van Bourbon, was om een openbare bibliotheek te creëren en tot op vandaag is de bibliotheek voor iedereen toegankelijk. Missie geslaagd, met andere woorden.
Los van de indrukwekkende collectie zijn de drie zalen (waarvan twee toegankelijk) ook de moeite, vooral dan de Sala Dante, waarvan het plafond in de 19e eeuw volledig werd beschilderd met knappe fresco’s.

 1. Leuke adresjes om te gaan eten in Parma

In 2015 werd Parma door UNESCO als eerste Italiaanse stad uitgeroepen tot Creative City of Gastronomy. Kortom: je kan hier erg lekker eten. Hieronder vind je een aantal goede adresjes, geschikt voor ofwel een snelle lunch of een rustig diner.

 • Pepèn - Overheerlijke panini, al kan het er wel druk zijn rond lunchtijd. Specialiteiten zijn de Carciofa (Artisjokharten, Ricotta, Spinazie en Parmigiano) en de Pesto di Cavallo Crudo (met paardenvleestartaar) (dinsdag - zaterdag)
 • Merusi 1876 – Parmezaan en prosciutto, die laatste homemade en dat al sinds 1876. Aperitiefbordjes en panini. (dinsdag - zondag)
 • Ristorante Angiol d’Or – Centrale locatie, maar geen tourist trap. Traditionele, lekkere en zeer betaalbare keuken met alle streekspecialiteiten. (dinsdag - zondagmiddag)
 • Cocchi – Instituut dat al sinds 1926 bestaat en reeds drie generaties meegaat. Lokale specialiteiten geserveerd in twee eetzalen die grenzen aan Hotel Daniel. (zondag - vrijdag, jaarlijks verlof: juli)

WANDELTOCHT: Wat overigens ook een leuke manier is om op korte tijd kennis te maken met de eetcultuur in Parma is een traditional food tour. Tijdens deze wandeling proef je verschillende typische lokale gerechten (dus niet enkel producten zoals parmezaan of prosciutto) in een klein groepje.

 1. Ponte Romano Spazio Aemilia

De geschiedenis van Parma gaat heus wel verder terug dan de familie Farnese of de middeleeuwen. Bewijs daarvan vind je vlakbij de Ponte di Mezzo en onder de Piazza Ghiaia, waar je de overblijfselen van een meer dan tweeduizend jaar oude brug, de Ponte Romano Spazio Aemilia, kan terugvinden.

Wil je meer te weten komen over de Romeinse geschiedenis van Parma (die al teruggaat tot 187 v.C.), dan is deze gratis bezienswaardigheid een prima stop. Verwacht je niet aan een uitgebreide expo, wat je te zien krijgt zijn twee van de elf overgebleven bogen van de Romeinse brug en allerhande andere netjes uitgestalde vondsten (inclusief een aantal infoborden) die tijdens de opgravingen in 2018 naar boven kwamen.

Download ook onze reisgids Emilia-Romagna met nóg meer bezienswaardigheden en verborgen plekjes in deze prachtige streek.
 1. Teatro Regio di Parma

Was het al duidelijk dat Parma een echte cultuurstad is? In het neoklassieke Teatro Regio kunnen de cultuurminnende inwoners van Parma al sinds 1829 terecht voor hun portie opera, ballet en andere voorstellingen.

De buitenkant ziet er misschien weinig spectaculair uit, maar wat je binnen aantreft, is een van de knapste zalen van het land, rijkelijk gedecoreerd in het goud en het wit. Midden in de zaal hangt een kroonluchter die speciaal in Parijs werd gemaakt en zomaar eventjes een ton weegt.

 • Jaarlijks wordt in oktober (onder andere op deze plek) het Verdi Festival gehouden, waarbij werken van de lokale legende Giuseppe Verdi opnieuw worden opgevoerd.
 • Op de officiële website kan je de programmatie bekijken of een tour boeken, zodat je een beter beeld krijgt van de geschiedenis en huidige werking van het theater.
 1. Castello dei Burratini – Giordano Ferrari Museum

Een bijzondere bezienswaardigheid in Parma is het Castello dei Burratini. Op de benedenverdieping van het niet langer actieve San Paolo klooster kan je namelijk het levenswerk van de familie Ferrari en in het bijzonder godfather Giordano bewonderen: een museum dat een ode vormt aan de poppenkast.

De familie Ferrari (die zelf ook poppen maakte en er voorstellingen mee deed) verzamelde over de generaties heen poppen, rekwisieten en allerhande materiaal uit niet alleen Emilia-Romagna (de regio waarin Parma ligt), maar heel Italië. Dit kleine maar fijne museum is één grote brok nostalgie en omvat tegelijkertijd misschien wel de grootste en belangrijkste poppencollectie van Italië.

 1. Basilica di Santa Maria della Steccata

De Basilica di Santa Maria della Steccata uit 1539 kreeg dankzij een pauselijk decreet van Benedictus XVI in 2008 officieel het statuut van basiliek. Bijzonder: de Basilica di Santa Maria della Steccata heeft als grondplan een Grieks kruis, waarbij de verschillende ‘armen’ van de kerk een gelijke lengte hebben. Vaker zie je dat kerken gebouwd zijn volgens een zogenaamd Romeins kruis, waarbij je een langer ‘schip’ (met hoofdgang) hebt, alvorens je het altaar en het koor bereikt.

Het interieur bevat heel wat mooie kunst van zowel lokale artiesten (Parmigianino) als buitenlandse kunstenaars (de Nederlander Jan Soens). In de crypte van vind je de graftombes van het Huis van Farnese en het Huis van Bourbon-Parma, de twee families die achtereenvolgens en gedurende vele eeuwen aan de macht waren in Parma.

 • De basiliek is dagelijks geopend, maar gaat na de middag gedurende een paar uurtjes op slot.
 1. APE Parma Museum

Parma is ondanks haar rijke geschiedenis geen stad die in het verleden blijft leven. Dit blijkt ook uit recente initiatieven zoals de opening van het APE Parma Museum in 2018. APE staat voor Arts, Performances en Events, wat de lading dekt, aangezien je hier niet enkel naar tentoonstellingen kan gaan.

Los daarvan heeft het museum een mooie collectie kunstwerken die focust op de voorbije eeuwen en vooral dan op het werk van Amedeo Bocchi. Bocchi was een twintigste-eeuwse schilder uit Parma die zich liet inspireren door de impressionisten en de werken van Gustav Klimt. De wekelijkse sluitingsdag van het museum is maandag. Meer info op de website.

 1. Camera di San Paolo

Nadat Giovanna Piacenza begin 16e eeuw aan het hoofd van de abdij was gekomen, vroeg ze lokale kunstenaars zoals Correggio om het klooster (en meer specifiek haar privéruimtes) te decoreren. Het resultaat was werkelijk adembenemend en kan je vandaag nog gaan bewonderen in de Camera di San Paolo. Op het plafond vind je een gigantische trompe-l’oeil van een pergola die opent richting de hemel.

Kenners hebben dit meesterwerk al vergeleken met de fresco’s van Rafael in het Pauselijk Paleis in Vaticaanstad. Tweehonderd jaar lang waren overigens bijna enkel de nonnen van de abdij op de hoogte van de rijkelijk gedecoreerde plafonds in het San Paolo klooster. De verklaring hiervoor is dat er vanaf 1524 gedurende twee eeuwen geen mannelijke bezoekers meer werden toegelaten.

 • Tegenwoordig zijn zowel vrouwelijke als mannelijke bezoekers welkom van donderdag tot maandag, een ticket kost ongeveer 5€.
 1. Stadswandeling ‘La Passegiata dei Sapori’

Ben je geïnteresseerd in de gastronomie én geschiedenis? Dan is de stadswandeling ‘La Passegiata dei Sapori’ echt iets voor jou. 24 stops brengen je langs een aantal van de interessantste bezienswaardigheden in Parma, waarbij je meer te weten komt over hoe de rijke eetcultuur van de stad doorheen de eeuwen tot stand is gekomen. Download hier de route.

 1. Waar overnachten in Parma?

Zoals je misschien al begrepen had, verdient Parma echt wel een bezoek van twee dagen als je rustig de tijd wilt nemen om je volledig onder te dompelen in wat de stad op cultureel en gastronomisch vlak allemaal te bieden heeft. Hieronder drie adresjes in het centrum die je toelaten de stad wat langer te verkennen of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Parma.

 1. Mis niets: download onze reisgids Emilia-Romagna

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Emilia-Romagna? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Emilia-Romagna met 110 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Download je gratis preview reisgids Emilia-Romagna en Gardameer.

Emilia-Romagna en Gardameer

Gratis reisgids Emilia-Romagna downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 28 januari 2024 - Miranda

Heel veel informatie die ik zeker ga bekijken, als we ginder zijn. Super brochure. Voor mijn volgende reizen ga ik zeker terug kijken op de site.

- 1 oktober 2022 - Monique Tuerlinckx

Zeer goed gemaakt door algemeen overzicht over regio

- 8 juli 2022 - staf van causbroeck

mooie reisgids met prachtige korte beschrijving van de bezienswaardigheden.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?