17 bezienswaardigheden in Wallonië: Wat te doen + inspiratie daguitstappen Wallonië

Koop de volledige reisgids voor € 15

17 bezienswaardigheden in Wallonië: Wat te doen + inspiratie daguitstappen Wallonië

22 december 2023 in Ardennen0 reacties

Op zoek naar inspiratie en bezienswaardigheden voor een daguitstap of weekendje naar Wallonië?

Wallonië heeft heel wat mooie bezienswaardigheden. Niet alleen in de Ardennen maar ook in de buurt van Luik, Namen of in de provincie Henegouwen kan je heel wat leuke uitstappen maken voor een dagje of een weekend.

Hieronder zetten we alvast 13 suggesties op een rij van wat er in Franstalig België zoal te beleven is.

Inhoud artikel

 1. Ga mee op City Safari in Charleroi

Mag het eens een heel alternatieve uitstap in Wallonië worden? Dan is de City Safari in Charleroi misschien wel het meest bizarre wat je kan gaan doen. Charleroi wordt wel eens een van de lelijkste steden ter wereld genoemd, en net dat maakt het een creatieve troef voor Nicolas Buissart, een lokale kunstenaar.

Hij neemt je mee op tocht neemt langs het troosteloze, maar net daarom ook soms ontroerende industrieel erfgoed. Je gaat onder andere naar verlaten mijnterrils, een oud metrostation dat nooit in gebruik is genomen, de lelijkste straat van België en tal van leuke street art projecten.

Ooit was Charleroi namelijk een van de rijkste steden van Europa met een machtige industrie. Mijnbouw, staalbouw, elektromechaniek, chemie en glas waren er oppermachtig. ACEC (Ateliers de Constructions Électriques de Charleroi) was in de jaren 60 nog zo groot als Philips, nu bestaat het niet meer.

Praktische info

 • Prijs: Voor de rondleiding betaal je €20 per persoon.
 • Het programma van de City Safari is aanpasbaar naargelang de wensen van de deelnemers.
 • Het is een ideale uitstap zowel met als zonder kinderen maar ook als teambuilding kan het.
 • Duur: Reken op 4 a 5 uur voor de volledige route.
 • Afstand: De route is zo'n 10 km.
 • Eten: Neem je picnic mee en drinken, onderweg kan je niets kopen.
 • Bereikbaarheid? Kom met de trein naar Charleroi Gare-Sud. Met de auto kan je parkeren vlakbij het station (zie ligging hier).
 • Hoe boeken: Je kan Nicolas eenvoudig bellen (aan te raden) of een e-mail sturen om je plek te reserveren. Hij helpt je graag in 3 talen (NL-FR-EN).
 • Alle informatie over de City Safari vind je op deze website.

VERBLIJFTIP: Het 5* Novotel Charleroi Centre, ligt op 5 minuten wandelen van het station. De ideale uitvalsbasis om de stad te verkennen, meer info en prijzen.

 1. Leer alles over The Battle of The Bulge in het Bastogne War Museum

Het Bastogne War Museum is het belangrijkste museum over de Slag om de Ardennen uit de Tweede Wereldoorlog. Het museum werd op 22 maart 2014 geopend en verving daarmee het voormalige Bastogne Historical Center dat voorheen op dezelfde locatie te vinden was. Het museum is gevestigd op de Mardassonheuvel buiten het dorp van Bastogne, waar ook de gelijknamige Memorial te vinden is die de meer dan 75.000 gesneuvelde Amerikaanse soldaten uit het Ardennenoffensief herdenkt. Meer info op de website.

In het Bastoge War Museum wordt het verhaal van het Ardennenoffensief op een interactieve manier verteld. Door middel van moderne audiovisuele technieken en dynamische 3D-exposities leer je als bezoeker meer over de gebeurtenissen van destijds.
 • Er is een reconstructie van de bosrand gemaakt met in het midden een granaattrechter, waar de toeschouwers zich bevinden terwijl de schermen in de zaal beelden van de strijd vertonen.
 • De rondleiding door het museum wordt gedaan aan de hand van 4 personen die hun individuele verhalen vertellen binnen tijdens deze periode uit de geschiedenis.
 • Bestel je tickets voor het museum online

Klik hier om je tickets te reserveren

 1. Bezoek Dinant en zijn citadel

Dinant is een van de bekendste dorpen van Wallonië. Het is niet alleen de geboorteplaats van Adolphe Sax, uitvinder van de saxofoon, maar vooral ook een gezellige toeristische hotspot aan de Maas.

De citadel van Dinant torent 100 meter boven de Maas uit op een rots. Je kan er dan ook niet naast kijken van zodra je het dorp in de vallei ziet opdoemen. Je kan te voet naar de Citadel klimmen via een trap met ruim 400 treden of via de kabelbaan omhoog gaan.

TIP: Wil jij graag Dinant en omgeving ontdekken? Download onze autoroute Dinant en verken de mooiste plekjes.

 1. De koolmijn Bois du Cazier

Bois du Cazier is een koolmijn vlakbij Charleroi die jammer genoeg bekend staat voor een traumatische gebeurtenis op 8 augustus 1956. Er kwamen die dag 262 mannen om het leven door een zware ondergrondse brand. Deze ramp was een wake-up call en zorgde ervoor dat de veiligheidsnormen voor de mijnen heel wat verstrengd werden.

Sinds 8 augustus 1956 was de steenkoolmijnbouw in België nooit meer dezelfde en Bois du Cazier gaf hiervoor de aanzet. Tegenwoordig is de koolmijn geopend voor het publiek. Je kan het oude domein bezoeken, rondwandelen tussen het oude mijnstation en de gedenktekens eren. Een bezoek loont zeker de moeite, want de mijn werd zelfs genoteerd als UNESCO-werelderfgoed. Meer informatie voor je bezoek en tickets kan je vinden op de website.

LEESTIP: Wil je graag nog meer ontdekken van Henegouwen? Download onze reisgids Henegouwen met een complete rondreis.

 1. De gigantische Abdij van Villers-la-Ville

De ruïnes van de cisterciënzer abdij van Villers-La-Ville is een verborgen pareltje in de Belgische Ardennen. De ruïnes van dit uitzonderlijk erfgoed zijn mooi bewaard gebleven en zijn zeker een bezoekje waard. Je kan ze bezichtigen in de gelijknamige stad Villers-la-Ville. Ideaal voor een weekendje Ardennen.

Samen met je kinderen kan je een aangepast programma volgen met het ontdekkingsboekje ‘Moi, Radulphe’ dat je kan verkrijgen bij het bezoekerscentrum. Tijdens deze wandeling worden de rollen omgedraaid waarbij het kind, de volwassene begeleidt in het gezelschap van de monnik Radulfus, een denkbeeldige personage uit de middeleeuwen. In totaal reken je voor dit parcours zo'n 1u30 in beslag.

De leukste verblijven in Wallonië
Wil je graag overnachten tijdens je weekendje weg? Ga overnachten in een hotel, leuk kamperen, of verblijven in een bungalow of een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren en zelf rond te trekken? Hieronder vind je onze aanbevelingen.
GoBoonyHuur een camper en verken de Ardennen
Booking →  Boek je hotel bij BOOKING.com
Landal GreenParks2 Landal parken in de Ardennen
ANWBANWB vakanties in de Ardennen
NatuurhuisjeVakantiehuisjes in de natuur
ANWB campings → Campings van de ANWB

 1. De Leeuw van Waterloo en museum

Op slechts een steenworp van Brussel vind je de Leeuw van Waterloo. Op deze iconische locatie verloor Napoleon Bonaparte de beroemde veldslag in 1815. Vandaag kan je er terecht om de overblijfselen van het slagveld te ontdekken terwijl je helemaal tot boven bij de leeuw klimt via 226 traptreden.

In het nabijgelegen museum leer je een pak meer over de beroemde Slag bij Waterloo aan de hand van speciale effecten, een 3D-film, speurtocht voor kinderen en interactieve kaarten. Er is ook een indrukwekkende collectie uniformen en artefacten te vinden die op het slagveld zijn opgegraven.

 1. Packraften in de Ardennen

In onze zoektocht naar een spannende en avontuurlijke activiteit voor een weekend weg met vrienden dichtbij huis kwamen we uit bij The Packraft Trail in de Ardennen. De Semois-rivier meandert op de grens met België en Frankrijk door de Ardennen.

Je wandelt langs charmante traditionele dorpjes zoals Nohan-sur-Semoy, met pittoreske oude Ardense huizen gemaakt uit leisteen langs de rivier. Je trekt door valleien met dichte loof-en naaldwouden en je peddelt/kajakt tussen stijle rotsformaties zoals de Roche aux Corpias, of de ravenrots.

Onderweg kook je je eigen potje en je overnacht op de camping. Lees alles over ons 2-daagse micro-avontuur samen met Travelbase.

 1. De Laddertjeswandeling van Rochehaut

In de vallei van de Semois heb je het meest tot de verbeelding sprekende wandelpad van de Ardennen: de Laddertjeswandeling. De naam zegt het zelf, deze wandeling gaat letterlijk over het beklimmen van brandladders, deze zijn een eerbetoon aan de inwoners van Rochehaut die zich in WOII voor de Duitsers schuilhielden in de bossen.

De wandeling is een kleine 6 kilometer, maar bevat wel zeer steile stukken en uiteraard een aantal ladderklimmen zelf. Je bent dus al snel een paar uur bezig. Iets voor avonturiers met een goede conditie!

 • Start- en eindpunt: Kerk van Rochehaut (Église Saint-Firmin de Rochehaut)
 • Afstand: 5,5 km
 • Totale stijging: 240 m
 • Duur: 2,5 a 3 uur
 • Wegdek: Grotendeels onverhard, bospaden, rotsen en brandladders
 • Bewegwijzering: Liggend rode rechthoek met cijfer 43
 • Niveau: Moeilijk
 • Toegankelijkheid: Niet geschikt voor rolwagens, kinderwagens, personen die slecht te been zijn, kleine kinderen en zwangere vrouwen
 • Opgelet, deze wandeling is niet geschikt om met (grote) honden te doen
 • Parking: Gratis parkeren rond de kerk van Rochehaut of in de Rue de la Cense
 • Download de GPX route hier

Kaartje met de laddertjeswandeling

 1. Kasteel van Bouillon

Het middeleeuwse kasteel van Bouillon is een andere verrassende bezienswaardigheid in de vallei van de Semois. Naast een bezoek aan het pittoreske stadje Bouillon is het vooral het kasteel waar jong en oud voor komt. Je waant je terug in de middeleeuwen, dompel je onder in de geschiedenis van ridders en draken. Het kasteel behoorde ooit toe aan Godfried van Bouillon, meteen de bekendste inwoner van de stad.

Vandaag kan je de uitstekend bewaarde restanten van het kasteel bezoeken:

 • De voorraadkamer en de wachtpost uit de Hollandse periode. Hier kon men 2500 porties per dag koken.
 • De trap van Vauban.
 • De primitieve zaal, de oudste en meest karakteristieke zaal.
 • Het Ereplein, de vroegere wapenplaats en de plek waar je nu de roofvogelshows kan bijwonen
 • Het Arsenaal’ waar de overgrote zolder diende als hospitaal na de Slag van Sedan. Hier vind de tentoonstelling van Scriptura plaats. Scriptura” geeft de ontwikkeling weer van het leerproces van het schrift van de middeleeuwen tot nu.
 • Schietgaten met drie richtingen en een dubbele verhoging. Dit systeem zorgde ervoor dat de verdedigers in staat waren om in zes richtingen te schieten door slechts twee openingen.
 • Godfried van Bouillon zaal die uiteraard gewijd is aan de legendarische ridder.
 • Uiteraard ook de top van de Oostenrijkse toren. Het hoogste punt van het kasteel, waarvan men de prachtige site van Bouillon kan ontdekken.
 • De zogenaamde folterkamer waar de wapenmakers de musketten, pistolen en andere wapens van die tijd herstelden en onderhielden.
 • Ook de cellen, de kerkers, de galg en de vergeetput bevinden zich in de nabijheid.

Roofvogelshow met valkenier

Vanaf maart tot november kan je ook meermaals per dag op de binnenkoer terecht voor roofvogelshows met onder meer valken, uilen en arenden.

De indrukwekkende vogels vliegen letterlijk net naast je hoofd tijdens de show, die doorgaans zo’n 25 minuten duurt. Afhankelijk van de weersomstandigheden, bij zomerse hitte worden de shows soms wel eens ingekort omdat de vogels dan beter geen zware inspanningen leveren.

Praktische informatie

 • Je kan zo’n show bijwonen vanaf 1/03 – 11/11
 • Op volgende tijdstippen: 11u30, 14u en 15u30
 • Tijdens de zomervakantie ook om 17u
 • Een roofvogelshow duurt ongeveer 25 minuten
 • Een roofvogelshow is inbegrepen in je ticket voor het Kasteel van Bouillon

VERBLIJFTIP: Overnachten in een huifkar op het domein "Ti bou Refuge" nabij Bouillon. Maar er prachtige wandelingen en fietstochten in en ronde Semois vallei. Meer info en boeken.

 1. Bezoek de indrukwekkende zoo Pairi Daiza

We kunnen er eigenlijk niet omheen. Pairi Daiza is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de top bezienswaardigheden in Wallonië. Deze gigantische zoo van maar liefst 65 hectare vind je in Henegouwen, op het vroegere domein van de cisterciënzerabdij van Cambron. De dierentuin herbergt alles samen meer dan 4.000 dieren van over de hele wereld en wordt nog steeds verder uitgebreid.

Pairi Daiza won de prijs voor beste dierentuin tijdens de Diamond Theme Park Awards 2018, ook bekend als de Oscars voor themaparken en dierentuinen in de Benelux. De dierentuin is onderverdeeld in 8 werelden, waar je kennis kan maken met dieren uit alle verschillende werelddelen! Een van de hoofdattracties zijn ongetwijfeld de panda’s, in 2014 was Pairi Daiza de eerste Belgische zoo die twee van deze gigantische knuffelberen kon verwelkomen.

LEESTIP: Graag een dagje of weekend naar Pairi Daiza? Lees hier ons uitgebreide artikel over Pairi Daiza. Bereid je optimaal voor op je avontuur in deze unieke dierentuin!

 1. De wandeling van Ninglinspo

De Ninglinspo wandelroute is een van de mooiste natuurwandelingen door de Ardennen. Je vindt het pad in de buurt van Aywaille, langs de gelijknamige rivier Ninglinspo. De wandeling is een goede 6 kilometer lang en prima te doen met kinderen die al groot genoeg zijn om zelf wat kilometers aan te kunnen. Met de kinderwagen begin je er beter niet aan.

De wandeling ligt bezaaid met boomstammen, houten bruggetjes, rotsen en watervalletjes langs de enige echte bergrivier van België.

Praktische info

 • Er is een gele route (2,5 km, maar erg moeilijk), en een makkelijkere blauwe standaard route van 6 km. Je moet die laatste dus hebben
 • Er is een kleine gratis parking bij het beginpunt in Sedoz. Maar die is snel volzet. Je kan ook de bus nemen vanuit Nonceveux, Aywaille of Remouchamps en daar je wagen achterlaten.
 • Trek bij voorkeur stevige wandelschoenen aan
 • Doe kinderen oude kleding aan zodat ze lekker kunnen ravotten
 • Door het klimmen en dalen en rivier oversteken ben je al snel 2,5 uur bezig
 • Zorg dat kinderen vuil mogen worden en achteraf propere kleren hebben. Want ze zullen ongetwijfeld aan het ravotten gaan
 • Honden mogen meewandelen
 1. Bezoek de trappistenabdij van Orval

In de Abdij van Orval huist een van de weinige nog actieve kloostergemeenschappen van België. Het bekendste product van de abdij is natuurlijk het trappistenbier Orval, al produceren ze ook een kaas die dezelfde naam draagt.

 • De paters zelf zitten in een afgesloten deel van het klooster. In het publieke gedeelte kan je onder andere het museum en de kloostertuinen bezoeken, waar je een inzicht krijgen in het leven en de geschiedenis van de abdij.
 • In de nabijgelegen brasserie A l’Ange Gardien kan je na je bezoek dan weer terecht om een “groene Orval” te proeven, dit is het tafelbier van de paters en kan je nergens anders verkrijgen.
 • Download hier onze wandeling in en rond Orval
 1. Railbiken naar Maredsous

Toegegeven, de abdij van Maredsous is op zich niet het meest spannende klooster om te bezoeken, maar vooral de weg ernaartoe spreekt tot de verbeelding. Op een steenworp van Dinant vind je namelijk de railbikelijn van de Molignée. Een railbike is in feite een soort go-cart die op een spoorlijn gemonteerd is waardoor je al trappend over de sporen vooruit gaat.

Wat mag je verwachten van het Railbiken in Molignée

 • De railbikes bieden plaats voor 4 personen, ideaal voor het gezin dus.
 • Er zijn 2 trajecten mogelijk van heen en terug 6 of 8 kilometer.
 • Voor de heenrit zal je jouw fietsbenen moeten aanspreken, want die gaat behoorlijk bergop, voor de terugkeer kan je wel grotendeels bergafwaarts de pedalen stilhouden.

Het keerpunt ligt op een paar minuten wandelen van de abdij van Maredsous, waar je gerust even kunt uitblazen op het ruime terras van de brasserie of een bijkomende wandeling in de schilderachtige omgeving kunt maken. Wil je graag nog meer van de omgeving zien? Download onze boswandeling langs de abdijen van Maredsous en Maredret.

 1. Louvain-la-Neuve en het Hergé Museum

Louvain-la-Neuve is een ideale alternatieve daguitstap of weekendje weg. De stad staat vooral bekend als studentenstad - en dat is het ook - maar er valt nog wel wat extra te beleven.

Fans van street-art kunnen hun ogen er rijkelijk de kost geven. En wie gek is van bevreemdende, brutalistische architectuur zal de stad als een ware speeltuin ervaren. Je kan er bovendien ook aangenaam rondwandelen. Er loopt een mix van (internationale) studenten, locals en toeristen door de straten. Op minder dan een uur met de trein vanuit Brussel sta je in deze bontgekleurde studentenstad.

TIP: Verken deze bijzondere stad met onze wandeling door Louvain-la-Neuve.

De bekendste Belgische stripfiguur: Kuifje

Na een verkwikkende wandeling door de stad, kan je het Hergé museum (zie ligging hier) induiken. Dit museum is volledig gewijd aan het werk en leven van de Belgische tekenaar en illustrator Hergé (pseudoniem van Georges Prosper Remi). Hergé moet zowat de beroemdste Belgische striptekenaar zijn, en een van de grootste kunstenaars van de 20e eeuw. Hij is de geestelijke vader van o.a. Kuifje en Bobbie, Kwik en Flupke,...

Daarnaast heeft hij ook heel wat reclamewerk gemaakt: illustraties voor affiches en promotiemateriaal, grafische vormgeving voor producten. Hij was 17 jaar oud toen hij zijn pseudoniem bedacht: hiervoor gebruikte hij de achterstevoren geschreven initialen van zijn naam Georges Remi: RG. Uitgesproken als Hergé. Hergé krijgt de naam ‘meester van de Klare Lijn’. Waarom? Dat ontdek in het museum.

Ook het gebouw zelf verdient een vermelding. Architect Christian de Portzamparc vertaalde de bekende tekenstijl van Hergé naar lichte vormen en grote helderheid in de muren, ramen, doorkijkjes en loopbruggen.

 • Het museum is alle dagen geopend behalve op maandag en op feestdagen als 1 januari en 24, 25 en 31 december.
 • Van dinsdag tot vrijdag: van 10u30 tot 17u30 (kassa sluit om 17u).
 • Weekend: van 10u30 tot 18u (kassa sluit om 17u30).
 • Meer info op de website.

VERBLIJFTIP: Overnachten middenin de stad? Dan raden we een verblijf aan in het stijlvolle Martin's Louvain-la-Neuve. Het ligt in het stadscentrum en biedt moderne accommodatie. 's Ochtends geniet je van een Amerikaans ontbijt of een ontbijtbuffet alvorens je de stad induikt. Meer info en boeken.

 1. Heksen in Elzele (Ellezelles)

Elzele (Ellezelles) is een klein dorpje in het noorden van de provincie Henegouwen en grenst aan de Vlaamse Ardennen en de stad Ronse. Breng hier zeker een bezoekje aan het Maison du Pays des Collines, het plaatselijke infocentrum waar je meer te weten komt over de geschiedenis van het dorp en de streek.

Er is ook een leuk spektakel voor de kinderen: ‘Les Collines de l’Etrange’ en ‘La Rivière Bleue du Dragon’, een spel waarbij je puzzels moet oplossen en uitdagingen aangaan om de draak van het dorp te vinden en het ‘blauwe water’ te laten stromen. Je bent er ongeveer anderhalf uur mee bezig en het speelt zich volledig af in het dorp.

Na je verkenningstocht kan je even pauzeren bij Brasserie des Légendes, een familiale brouwerij waar ook het lokale Quintine-bier wordt gebrouwen.

Ook leuk voor de kinderen is de wandeling ‘Sentier de l’Etrange’. Een uitgebreide beschrijving kan je in het Nederlands kopen in het Maison du Pays des Collines.

Bekijk alvast deze video van onze wandeling in Ellezelles

 1. Hôpital Notre-Dame à la Rose

Het Hôpital Notre-Dame à la Rose is de topattractie van Lessen (Lessines) en eigenlijk ook van de hele regio. In 1242 werd hier een Hôtel-Dieu gesticht om armen en zieken op te vangen. Uiteraard werd er een klooster en barokke kapel bij de ziekenzaal gebouwd. Daar kwam later ook nog een unieke kruidentuin bij.

Het was niet zo vanzelfsprekend dat een zieke of arme zomaar binnen genomen werd. Men moest eerst biechten alvorens ze werden toegelaten. Het huidige gebouw dateert van de 16de en 17de eeuw en is een van de best bewaarde oude ziekenhuizen van Europa.

 • Het bezoek bestaat uit twee delen: het klooster en de kruidentuin.
 • Er is een horecazaak bij de ingang.
 • De audioguide (Nederlands) brengt je door het volledige complex en weet je te boeien bij de vele thema’s, zalen en kunstwerken.
 • Reken toch op anderhalf uur voor een rustig bezoek zonder bij elke vitrine te blijven staan.
 • Meer info op de website.

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Henegouwen.

 1. Beklim de Montagne in Luik

Tijdens je bezoek aan Luik, is de Montagne de Bueren een must-visit. Beklim de 374 treden tot aan de top en aanschouw het prachtige uitzicht over de stad. Rondom de Montagne zal je heel wat kleine gezellige straten en enkele oorlogsmonumenten opmerken.

De trappen hebben hun naam verkregen van Vincent van Buren, een van de aanvoerders van de Slag om Luik in 1468. Het is als eerbetoon aan de 600 Franchimontezen die hier het leven lieten dat deze trappen 1875 werden aangelegd. Elk jaar worden ter gelegenheid van de plaatselijke wijkfeesten de trappen met 3000 kaarsen verlicht, de feesten vinden steeds plaats tijdens het eerste weekend van oktober. Deze trappen kan je ook trotseren in onze uitgestippelde stadswandeling door Luik.

VERBLIJFTIP: Overnachten middenin de stad? Dan raden we een verblijf aan in het stijlvolle Martin's Louvain-la-Neuve. 's Ochtends geniet je van een heerlijk ontbijt. Meer info en boeken.

 1. Maak een roadtrip door de Ardennen

Wil je tijdens je weekendje Ardennen met vrienden en/of familie graag zoveel mogelijk zien en doen? Maak dan een gezellige roadtrip langs enkele charmante dorpjes in de Ardennen en bezoek de mooiste bezienswaardigheden van de Ardennen. Een roadtrip door de Belgische Ardennen heeft veel te bieden: of je nu op zoek bent naar een roadtrip langs de kastelen in de Ardennen of een roadtrip door de pittoreske steden. Bekijk alvast onze uitgestippelde roadtrips door de Ardennen en laat je verrassen.

 1. Waar overnachten in de Ardennen?

 1. Mis niets met onze reisgids Belgische Ardennen

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist in de Belgische Ardennen? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ardennen met 24 routes en +200 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Belgische Ardennen.

Ardennengids

Gratis reisgids Ardennen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?