Wandelen & fietsen op de Kalmthoutse Heide, Grenspark de Zoom

Bestel je gedrukte boek voor € 17,95

Wandelen & fietsen op de Kalmthoutse Heide, Grenspark de Zoom

26 augustus 2023 in België33 reacties

Wandelen in de Kalmthoutse Heide – Grenspark de Zoom

De Kalmthoutse Heide is één van de oudste en grootste natuurreservaten van Vlaanderen. Het is een zeldzaam relict van het vroeger zo uitgestrekte Europese heidelandschap. De “achtertuin van de Antwerpenaren” heeft zich in de voorbije jaren ontwikkeld tot een echte publiekslieveling. Je vindt hier dan ook een ruim aanbod aan wandel- en fietsroutes die je door prachtige stukjes natuur leiden.

Trek je wandelschoenen aan en laat je verrassen door de vele zeldzame dier- en plantensoorten. De Kalmthoutse heide is een waar pareltje in de Antwerpse Kempen!

Inhoud artikel

 1. Genieten op de Kalmthoutse Heide

Eindeloos veel te beleven en te ontdekken!

Grenspark Kalmthoutse Heide ligt aan de Belgisch-Nederlandse grens en omvat zo'n 60 km². Desondanks lijkt het park grenzeloos, wellicht vanwege de grote diversiteit in het landschap, bestaande uit heide, vennen, bossen, polders en landduinen.

Naast een zeer divers landschap, huizen er verschillende broedvogels als de nachtzwaluw, boomleeuwerik en zwarte specht en groeien er zeer zeldzame plantensoorten. De enorme diversiteit van dit natuurgebied is van aanzienlijke ecologische en cultuurhistorische waarde. Het verbaasd ons dan ook niet dat Grenspark Kalmthoutse Heide deel uitmaakt van het Natura-2000 netwerk dat in heel Europa de belangrijkste natuurgebieden op duurzame wijze beschermt.

Grenzeloos genieten op de Kalmthoutse Heide

 • Het park staat garant voor gevarieerde wandelingen. Zo kunnen wandelaars kiezen uit maar liefst 25 wandelpaden, van een korte wandeling van 1,7 km tot een serieuze hike van 24 km.
 • Alle wandelroutes op de Kalmthoutse Heide hebben een unieke namen zoals libelle en schaap en staan telkens duidelijk aangegeven.
 • Daarnaast is het grenspark vrij toegankelijk en kun je wandelen op de Kalmthoutse Heide tussen zonsopgang en zonsondergang te bezoeken.
Wij kozen voor de libelle-wandeling. Zonder twijfel is dit het meest bewandelde pad in het Grenspark. Over een afstand van nog geen 5 kilometer kan je alle biotopen ontdekken en de uitzichttoren beklimmen. Ideaal dus om het gebied te verkennen met zowel kleine als grotere avonturiers.

Waar begint jouw bezoek aan de Kalmthoutse Heide?

Je kan het Grenspark Kalmthoutse Heide langs verschillende ingangen betreden, we kozen voor het bezoekerscentrum Poort de Vroente aan de Putsesteenweg 129, 2920 Kalmthout (zie ligging op de kaart). Naast wandelpaden zijn er hier ook ruiter- en fietspaden die je kan volgen om het ongerepte landschap te ontdekken. De verschillende ingangen zijn:

 • Volksabdij - Ossendrecht (Nederland)
 • Hemelrijk - Essen (Nederland)
 • De Vroente - Kalmthout (België)
 • Ravenhof - Putte/Stabroek (Nederland / België)

Liever de Kalmthoutse Heide ontdekken met de fiets? Bekijk onze fietsroute waarbij je rijdt over wellicht het mooiste natuurlijke fietspad van de Kempen. Alle zintuigen zullen je dankbaar zijn!

 1. De dodendraad, herdenking aan de Groote Oorlog

De libelle wandeling komt ook langs de dodendraad, een plek om letterlijk even stil te staan bij de herdenking van de Groote Oorlog. In oktober 1914 werd de fortengordel rond Antwerpen doorbroken en kreunde de stad onder een niet aflatende regen van bommen. De bewoners probeerden te vluchten en zo aan aan het geweld te ontsnappen richting het neutrale Nederland.

Om het vluchten te verhinderen bouwde de Duitse bezetter langs de hele landsgrens - en ook dwars doorheen de Kalmthoutse heide - een dodelijke hoogspanningsdraad waardoor het zo goed als onmogelijk was om te ontsnappen. Sta ook even stil bij de dodendraad en probeer zelf even om veilig doorheen de dodendraad te geraken.

 1. Filmpje: Wandeling op de Kalmthoutse Heide

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten tijdens je bezoek aan de Kalmthoutse heide? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Kalmthout!

 1. Fietsen door en rondom Grenspark Kalmthoutse Heide

Naast prachtige wandelroutes, zijn er ook talloze fietsroutes

Graag de omgeving verkennen met de fiets? Ook dat kan! Met de wind in je haren en de zon op je gezicht fiets je door en rondom Grenspark Kalmthoutse Heide en omgeving. Er zijn, in samenwerking met de omliggende gemeenten Stabroek, Kalmthout, Essen en Woensdrecht, mooie fietsroutes uitgestippeld op bestaande knooppunten.

Neem gerust je picknickmand mee, stap op je fiets en geniet

De fietsroutes zijn elk zo’n 30 kilometer lang. Het startpunt is steeds te vinden aan één van de vier toegangspoorten van het Grenspark. Iedere route brengt je langs de allermooiste plekjes van het gebied en de omliggende grensgemeenten. Je ziet zowel heide als bos maar ook pittoreske dorpjes en eindeloze landerijen.

Heb je nog wat energie over en kan je nog wat verder fietsen? De fietslussen sluiten mooi op elkaar aan zodat je jouw tocht eventueel kan verlengen. Onderweg zal je ook zeker niet verhongeren, er liggen namelijk enkele gezellige cafeetjes en restaurants op je route voor een welverdiende kop koffie, lunch of borrel. Geniet er van het lekkers dat de streek te bieden heeft! Kies een startpunt en fietsen maar..

 • Poortfietslus Woensdrecht – 35 km
 • Poortfietslus Stabroek – 28 km
 • Poortfietslus Kalmthout – 27 km
 • Poortfietslus Essen – 34 km

Wil jij ook de Kalmthoutse Heide ontdekken met de fiets? Bekijk onze fietsroute waarbij je rijdt over wellicht het mooiste natuurlijke fietspad van de Kempen. Alle zintuigen zullen je dankbaar zijn!

 1. Ontdek zeldzame bomen in Arboretum Kalmthout

In Kalmthout vind je één van de oudste bomentuinen van Vlaanderen. Deze bomen- en plantentuin is een waar botanisch paradijs. Iets wat meer dan 150 jaar geleden begon als een kwekerij is inmiddels uitgegroeid tot een plek waar meer dan 7.000 verschillende plantensoorten te bewonderen zijn. Elk seizoen zie je hier wel iets nieuws.

'Een droom van een tuin'

De slogan van het Arboretum Kalmthout is niet voor niets ‘een droom van een tuin’, want je kijkt er je ogen uit! Arboretum Kalmthout is een schatkamer vol merkwaardige planten van over de hele wereld. Je vindt er niet alleen zeldzame bomen maar ook prachtige struiken, rododendrons uit China, mammoetbladen uit Brazilië, prehistorische bomen uit Australië en Japanse esdoorns! Die laatste vormen samen met de grootste verzameling toverhazelaars van Europa, een prachtig kleurenspektakel.

Een ervaren gids maakt je bezoek nog extra boeiend en verteld je enkele bijzondere verhalen en anekdotes bij de collectie. Je kan kiezen voor een seizoens- of themawandeling waarbij je de mooiste plekjes ontdekt! Uitrusten kan je doen op één van de vele banken of op het terras van de cafetaria.

 • De botanische tuin is iedere dag doorlopend open van 10 tot 17 uur, behalve op 25 december en 1 januari.
 • De tuin is makkelijk met de trein te bereiken, want hij ligt slechts op 50m van het station Kalmthout.
 • Na je bezoek kan je ook terecht in de cadeau- en boekenshop en het plantencentrum waar je planten kan kopen.
 • Meer info op de website.
 1. Spoorfietsen van Kapellen naar Brasschaat

Ooit al gefietst op een spoorlijn? In Kalmthout kan het! Smeer je kuiten in en trap met een speciale kar naar Brasschaat en terug. Met deze spoorfiets leg je zo'n 10 km af, een tocht die bestaat uit twee delen. Je moet twee keer afstappen om de barelen open te maken zodat je op een veilige manier kan oversteken. Verder zijn er nog twee plaatsen waar je ook even moet afstappen om de spoorfiets te keren op een draaiplatform. Wie geluk heeft, spot hier en daar misschien een ree, of wordt vergezeld door vlinders die de spoorfiets gebruiken als rustplaats.

Militair verleden

Wist je dat deze spoorlijn aangelegd en gebruikt werd door het leger? De spoorlijn loodst je langs verschillende militaire restanten in het landschap. Zo ligt het vertrekpunt van de spoorfietsen vlakbij het fort van Kapellen, een militair bouwwerk die de spoorlijn tussen Antwerpen - Roosendaal moest verdedigen. Ook kom je onderweg een Duitse bunker uit 1917 tegen die deel uitmaakte van een bunkerlinie van aan de Belgische Kust tot Turnhout.

 • Op een gezinsfiets kan je met 5 personen fietsen. Er is ook groepsfiets voor 12 personen.
 • Het spoorfietsen is een populaire activiteit! We raden aan om je bezoek op tijd te reserveren.
 • Tip: Breng je verrekijker mee en smeer je in met zonnecrème op warme dagen!
 • Meer info op de website.
 1. Suske en Wiske Museum

Fan van Suske en Wiske? Breng dan zeker een bezoekje aan het Suske en Wiske kindermuseum! Een leuk, interactief stripmuseum in de oude villa van de Belgische striptekenaar Willy Vandersteen. Met deze tentoonstelling worden de kinderen door niemand minder dan Willy Vandersteen zelf, uitgenodigd om mee op Striptoer te gaan.

Tijdens deze toer ontdek je wat je allemaal nodig hebt voor een goed stripverhaal aan de hand van enkele leuke opdrachten. Bovendien krijg je op het einde van je bezoek, je eigen stripverhaal mee naar huis! Het begin van een avontuur waarbij een tijdreisje natuurlijk niet mag ontbreken! Wil je graag meer te weten komen over het werk en leven van Willy Vandersteen? Breng dan ook zeker een bezoek aan de voormalige Studio Vandersteen!

 • Openingsuren: Maandag tot vrijdag van 10u - 17u. Het museum is enkel te bezoeken met de Striptoer. Hiervoor geldt een maximum aantal bezoekers. Reserveren is daarom verplicht.
 • Wil je weten of er nog plaatsen vrij zijn voor de Striptoer? Kijk hier voor actuele beschikbaarheid en reservatie.
 1. Bijenteeltmuseum

Een ander boeiend museum is het interactieve bijenteeltmuseum. Het bijenteeltmuseum huist in een modern gebouw, opgedeeld in zeshoekige ruimtes, zoals de cellen van een honingraat. Elke cel vertelt je een beetje meer van het bijenverhaal. Je leert onder meer het belang van bijen en de verschillende facetten van de bijenwereld.

De bijzondere collectie bestaat uit bijenwoningen van over heel de wereld, originele ambachtsstukken en gebruiksvoorwerpen van de imker, verzamelobjecten zoals honingpotjes, wassen beeldjes,.. en dankzij de doorzichtige kasten kan je met je neus tot bij de kleine zoemers. De enthousiaste gidsen geven je graag een rondleiding in deze fascinerende wereld van nectar, stuifmeel en honing.

 • Tijdelijk gesloten wegens renovatiewerken!
 • Een bezoekje aan het bijenteeltmuseum is interessant voor zowel jong als oud.
 • Het museum is rolstoeltoegankelijk.
 • Ruime parking vlakbij en aan het treinstation van Heide.
 • Kom je met het openbaar vervoer? Treinstation Heide ligt op 1,5 km afstand, waarvan 1 km door heidegebied (20 minuutjes wandelen).

Graag de omgeving verkennen met de fiets? Download onze gratis fietsgids Antwerpen met 13 uitgewerkte fietsroutes!

 1. Robotland

Dit gloednieuwe technologiepark laat je op een ludieke en leerrijke manier kennis maken met de meest innovatie transport- en robottechnieken van vandaag. Robotland geeft je de mogelijkheid om in de cockpit van een vliegtuigsimulator te kruipen, te fietsen over de Grand Canyon in Virtual Reality en een acrobatische toer te maken met een drone.

Kortom in Robotland staat interactiviteit en fun centraal! Bovendien krijg je een boekje mee met de nodige informatie zodat je je bezoek zo optimaal mogelijk kan beleven. Het is een walhalla voor iedereen die van techniek en transport houdt.

Praktische informatie

 • Kom je met de wagen? Er is een ruime én gratis parking voorzien.
 • Je fiets kan je kwijt in de fietsenstalling.
 • Robotland is ook makkelijk te bereiken met de trein. Het station van Essen ligt op wandelafstand.
 • Heb je honger of dorst gekregen? In het self-service restaurant zijn er speciale gerechten voorzien. Hier kan je ook even uitrusten met een tas koffie.
 • Vanop het binnenterras kan je bovendien genieten van een uitzicht over Robotland.
 • Ook benieuwd naar wat Robotland allemaal te bieden heeft? Plan snel je bezoek!
 1. Maak een daguitstap naar Antwerpen

Je kan je verblijf op de Kalmthoutse Heide combineren met een bezoekje aan Antwerpen. De stad heeft heel wat moois te bieden, van een prachtig oud centrum en mooie gebouwen in verschillende stijlen tot interessante musea en leuke wijken. Hier kan je trouwens ook terecht voor een namiddagje shoppen! Lees meer over de mooiste bezienswaardigheden in Antwerpen.

Je kan ook een bezoek brengen aan forten rond Antwerpen. Lees onze blogpost over onze bezoek aan de fortengordel rond Antwerpen.

Graag de stad op zijn best verkennen? Download dan onze wandeling door het centrum van Antwerpen. Een route waarbij je van het oude centrum naar het nieuwe stadsgebied op de linkeroever wandelt. Of maak een gezellige fietsroute door de stad. Download onze gratis fietsgids Antwerpen en mis niets!

 1. FAQ - Veelgestelde vragen over de Kalmthoutse Heide

Waar ligt de Kalmthoutse Heide?

Natuurgebied de Kalmthoutse Heide ligt in het noordwesten van de Antwerpse Noorderkempen, nabij het dorp Kalmthout en de Nederlandse grens. Voor het natuurbehoud is dit gebied van uitzonderlijk belang omdat het een van de laatste echt uitgestrekte heidegebieden van Vlaanderen is.

Zijn honden toegelaten op de Kalmthoutse Heide?

Ja! Ook je trouwe viervoeter is van harte welkom in Grenspark Kalmthoutse Heide. Alleen wordt er van je verwacht dat je deze aan de leiband houdt en dat je de regels naleeft zodat jij en je hond de flora en fauna in het gebied niet verstoren of vernielen. Het is een prachtig gebied voor een wandeling met je hond(en)!

Of laat je hond even vrij rondlopen in één van de 5 onderstaande hondenlosloopzones:

 • Losloopzone in het Moretusbos in Putte (NL). Parkeren kan ter hoogte van Oud Broek 4 – 2940 Stabroek (B)
 • Losloopterrein Kwispel – Oude Postbaan – 4645 Putte (NL)
 • Hondenlosloopgebied in de Noordpolder van Ossendrecht – Hoek Onderstal en Zouteweg – 4631 Hoogerheide (NL)
 • Hondenspeelbos in Kalmthout, tussen de Heibloemlaan en de Kinderwelzijnstraat – 2920 Kalmthout (B)
 • Hondenlosloopzone Wildertse Duintjes – Wildertse Duintjes 11 – 2910 Essen (B)

Wanneer staat de heide mooi in bloei?

Uiteraard heeft elke periode zo zijn charme. Maar afhankelijk van het weer kleurt de heide op z’n mooist tussen 15 augustus en 15 september. Bij extreem droge of extreem natte periodes kan dit een beetje variëren.

Hoe bereik ik de Kalmthoutse Heide?

 • Bezoek je Grenspark Kalmthoutse Heide met de trein? Dan kan je best een trein nemen naar Station Heide/Kalmthout (België).
 • Vanaf het station maak je een mooie wandeling tot aan het bezoekerscentrum De Vroente (volg de voetstapjes).
 • Kom je met de wagen? Er zijn genoeg parkeerplaatsen aan de vier toegangspoorten
 • Onze start was bij Poort de Vroente aan de Putsesteenweg 129, 2920 Kalmthout (zie ligging op de kaart)
 • Meer bereikbaarheidsinfo vind je hier.
 1. Waar overnachten in de buurt van de Kalmthoutse Heide?

Tijdens je bezoek aan de Kalmthoutse Heide, heb je natuurlijk een aangenaam verblijf nodig. Deze bijzondere locatie biedt verscheidene hotels, B&B's en vakantiehuizen aan. Wij hebben alvast onze favorieten opgelijst! Of bekijk het volledige aanbod in Kalmthout.

Hotel Jerom

Verblijf vlak bij de Vroente, een van de toegangspoorten van de Kalmthoutse Heide ligt dit elegante, eco-hotel. Meer dan alleen een hotel. Hotel Jerom staat voor kwaliteit, gezelligheid en beleving. En dat zal je geweten hebben. Het hotel heeft bovendien een ideale ligging, zo wandel je zo de heide op. Meer info en boeken.

Vakantiehuis Kalmthoutsehoeve

Op zoek naar een leuk vakantiehuis in Kalmthout? Deze vakantiewoning beschikt over 3 slaapkamers en is dé perfecte uitvalbasis voor een uitstap op de Kalmthoutse Heide. De Kalmthoutse Hoeve is uitermate geschikt voor gezinnen die een leuke tijd willen doorbrengen in het mooie Kalmthoutse landschap. De Kalmthoutse Hoeve is volledig vernieuwd, heeft een grote tuin met eigen boomgaard, en ligt tussen de weilanden. Meer info en boeken.

Van der Valk Hotel Dennenhof

Van der Valk Hotel Dennenhof ligt in een groene omgeving tussen Antwerpen en Breda (Nederland). De comfort kamers bevinden zich in het aparte motel-gedeelte en de superior kamers liggen in het nieuwe hoofdgebouw van het hotel. De kamers zijn ruim en modern ingericht en beschikken over een balkon of terras. Na een heerlijke nachtrust kan je genieten van een heerlijk uitgebreid ontbijtbuffet en 's avonds geniet je van een heerlijk diner. Meer info en boeken.

Een natuurhuisje aan de Kalmthoutse Heide?

Logeren met 8 personen in een rustieke, oude villa, vrolijk opgefrist en aangepast aan de noden van vandaag. Het natuurhuisje is ruim en gezellig, je krijgt er onmiddellijk een vakantiegevoel door zijn aangename ligging aan het einde van een doodlopend straatje. De grote, afgesloten tuin doet kinderen en hun ouders de tijd vergeten. De fietsen kunnen veilig binnen gezet worden, er is een overdekt terras en de barbecue staat klaar. Kortom, de ideale plek om met een groep vrienden of familie een paar dagen te ontspannen. Meer info en prijzen

 1. Kaartje met bezienswaardigheden Kalmthoutse Heide

 1. Download je gratis stadswandeling Antwerpen

Een weekendje naar Antwerpen? Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Antwerpen. Ideaal om Antwerpen volledig te verkennen op eigen tempo.

Wil je graag nog meer zien? Koop onze volledige stadsgids Antwerpen voor € 8,5 met meer dan 100 highlights, leuke weetjes en de beste adresjes om te eten & drinken (+ GPS coördinaten)! Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview stadsgids Antwerpen ter voorbereiding van je bezoek.

Fietsgids Antwerpen

Gratis fietsgids Antwerpen downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 14 september 2023 - [email protected]

De moeite om deze mooie streek te ontdekken.

- 18 april 2022 - elsie verheyen

TOP TOP allemaal top wandelingen en fietsroutes

- 20 juli 2021 - Mieke Dekkers

Weer een mooie complete gids. We gaan er deze zomer gebruik van maken.

- 13 juli 2021 - Martin Meulenyzer

Goed overzichtelijk

- 7 juli 2021 - lehrer

heel interessante brochures

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?