PAKT en 't Groen Kwartier in Antwerpen: ontdek deze hippe wijk

Volledige reisgids kopen voor € 8,5

PAKT en 't Groen Kwartier in Antwerpen: ontdek deze hippe wijk

20 januari 2024 in Antwerpen0 reacties

PAKT en 't Groen Kwartier van Antwerpen: ontdek deze hippe wijk

Het Militair Hospitaal ging uit bedrijf in 1993. Het hospitaal bestond uit een hoofdgebouw, paviljoenen, een kapel, en dienstgebouwen zoals het mortuarium en labo. In mei 2018 won deze wijk in Antwerpen de Real Estate Society Award – een beetje zoals een vastgoed Oscar – voor beste residentiële ontwikkeling.

De historische delen van het Militair Hospitaal werden zo veel mogelijk gerestaureerd, maar waar dat niet meer mogelijk was, zorgde men voor aangepaste nieuwbouw. De voormalige paviljoenen werden ingericht als woningen, de kapel is een sterrenrestaurant, in de eerdere stookplaats vind je heel wat creatieve startups, het augustijnenklooster is een bekend hotel en in de Militaire Staf huizen een aantal kantoren.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Antwerpen

Duur1 - 5 dagen ()
BereikbaarheidMet de trein naar Antwerpen € 21, je komt aan in het centrum van de stad, boek je treintickets hier online
VerblijvenAan te raden verblijven in Antwerpen zijn:
PakketreizenWil je ook op stedentrip naar Antwerpen? Boek je reis bij Euroreizen (va. € 49), Voordeeluitjes (va. € 82) of ANWB 3-daagse (va. € 179)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. PAKT

De locatie PAKT ontdekken is een absolute must bij een bezoek aan Antwerpen. In oude pakhuizen die al decennia stonden te verloederen, hebben enkele creatieve en duurzame ondernemers intrek genomen en er een bruisende hub van gemaakt, met als pronkstuk de indrukwekkende daktuin (al is die niet vrij te bezoeken, je kan wel een rondleiding of een overnachting in de Dakhuisjes boeken). Daar kweekt boer Bram op hooibalen biologische groentjes, dankzij het initiatief Volle Grond. Chef Nick Bril van The Jane haalt er zijn spullen, maar ook de buurtbewoners kunnen deze kopen in de bio winkel.


Eén van die creatieve ondernemers zijn de brouwers van Speciale Belge. In het gigantische biercafé (of op het fantastische terras!) kan je kiezen uit een zeer uitgebreide selectie craft beers, of ga voor hun eigen gebrouwen Tourist. Je vindt er verder ook nog een koffiebar en -branderij, lunchzaken, restaurants, een pizzeria, en een fitness. Zie ligging PAKT hier.

  1. Poortgebouw op het Hospitaalplein

In de zomer van 2017 startten enkele buurtbewoners met een samentuin en groene ontmoetingsruimte aan het poortgebouw op het Hospitaalplein. De vijf pleinen binnen deze wijk kregen bij de herinrichting een naam die refereert aan het verleden van ’t Groen Kwartier als Militair Hospitaal.

Dit poortgebouw lijkt anders dan de gebouwen die je verder op de site ziet. De poort is gebouwd in ‘Biedermeier’ stijl: heel eenvoudig met kleine details, zoals het smeedwerk op het dak. Zo lijkt de poort eerder eentje voor een vesting dan voor een hospitaal. In het gebouw kreeg de wacht en de conciërge een plekje.

WANDELTIP: Wil jij ook het PAKT en de leukste buurten van Antwerpen ontdekken? Download onze reisgids Antwerpen met alle unieke plekjes van de stad.

  1. Stokers: co-working en evenementengebouw

Oud-reclameboegbeeld André Duval van Duval Union investeerde in een nieuwe creatieve en innovatieve hub ‘Stokers’. Het werd een co-working en evenementengebouw in de gerenoveerde stookplaats. Het concept past binnen het buurtgevoel waar in de wijk sterk wordt aan gewerkt. In ‘t Groen Kwartier zijn er regelmatig buurtfeesten en versterken de buurtbewoners de band via een eigen buurtkrant. Meer info op de website

  1. Restaurant The Jane

Het bekende restaurant The Jane zit sinds 2014 in de voormalige kapel van het Militair Hospitaal, en is intussen een vast begrip. Op het gelijkvloers zit het gastronomische restaurant, op de eerste verdieping vind je de bar ‘untitled’. Piet Boon zorgde voor de inrichting van het restaurant, waar Nederlandse chef Nick Bril met de lepel zwaait.

Deze werd door Gault&Millau uitgeroepen tot Chef van het Jaar 2023. Oorspronkelijk was Sergio Herman de eigenaar, maar die verliet de zaak in 2021. Meer info hier

  1. Hotel August

De Belgische architect Vincent Van Duysen opende in een voormalige Augustinessenklooster, Hotel August. Oorspronkelijk diende het klooster als verblijfplaats voor nonnen en verpleegsters die gewonde soldaten in het Militair Hospitaal verzorgden. Maar dit chique boetiekhotel is vandaag ‘een hedendaags toevluchtsoord’, al is het sacrale gevoel van het klooster zeker nog aanwezig.

Je verblijft in een van de warm en tijdloos ingerichte kamers voorzien van alle luxe en comfort. Er is ook een wellnesscentrum met zwemvijver waar je volledig kan ontspannen. Kortom, alles voor een luxueuze ervaring in Antwerpen. Boek je verblijf hier online

  1. De Wintergang

De hoofdgang doorheen de ziekenhuispaviljoenen is de Wintergang, die haaks staat op het hoofdgebouw. Smallere gangen sluiten hierop aan, en verlenen toegang tot de andere paviljoenen en de centraal gelegen kapel. De Wintergang is over haar volledige lengte afgedekt.

  1. The Plant Corner

Op een steenworp van PAKT vind je The Plant Corner, een prachtige interieurwinkel met de focus op kamerplanten. Je gaat er niet enkel voor verrassende exotische kamerplanten en luchtplantjes, maar ook voor de mooie (planten)decoratie: design plantenpotten, accessoires, decoratieve gieters, algemene interieur- en tuininspiratie of een workshop. Je vindt hier zeker ook een mooi cadeau voor de plantenliefhebber. Meer info op de website

  1. Waar overnachten in Antwerpen?

Voor je bezoek aan Antwerpen, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven in Antwerpen voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Antwerpen online bekijken.

Hostel Yust Antwerpen

Iets buiten het centurum vind je deze budget optie, Hostel Yust. Er is gratis thee en koffie in de gemeenschappelijke loungeruimte. De slaapzalen zijn inventief ontwerpen, elke gast heeft een eigen kluis, die je veilig kan afsluiten met de kamersleutel. Er is een gemeenschappelijke keuken en eetkamer, daarna kan je alles aftrainen in de fitnessruimte. Goede wifi beschikbaar. Meer info en boeken

Zalig in Antwerpen

Origineel overnachten in Antwerpen? Dat kan! Dit boetiekhotelZalig in Antwerpen’, is gevestigd in een voormalig authentiek Antwerps volkscafé in het historische centrum. Het interieur van het hotel heeft relaxte Marrakech en Ibiza vibes gecombineerd met Antwerps baksteenromantiek. Je kan ervoor kiezen om zelf te koken of je te laten verwennen door één van de vele uitmuntende chefs. Meer info en boeken.

  1. Download je gratis stadswandeling Antwerpen

Een weekendje naar Antwerpen? Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Antwerpen. Ideaal om Antwerpen volledig te verkennen op eigen tempo.

Wil je graag nog meer zien? Koop onze volledige stadsgids Antwerpen voor € 8,5 met meer dan 100 highlights, leuke weetjes en de beste adresjes om te eten & drinken (+ GPS coördinaten)! Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview stadsgids Antwerpen ter voorbereiding van je bezoek.

Antwerpen

Gratis reisgids Antwerpen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?