Dé 10 mooiste treinreizen door Zwitserland: een prachtige treinreis door Zwitserland

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 10 mooiste treinreizen door Zwitserland: een prachtige treinreis door Zwitserland

8 maart 2024 in Zwitserland14 reacties

Wil je graag aan boord van een comfortabele trein met panoramisch dak naar de meest pittoreske plekjes van dit Alpenland? Rij via spectaculaire bruggen en door tientallen tunnels naar het hoogst gelegen treinstation van Europa. Dat kan ... in Zwitserland heeft men een aantal treinen die speciaal rijden om jou de mooiste plekjes van het land te tonen.

Waar wacht jij nog op om in te stappen? Tuut tuuuuuut... Bekijk hier de mooiste treinreizen in Zwitserland.

Tours en tickets je treinreis met de Bernina Express

Droom je er ook van om met de panoramatrein door het prachtige Zwitserse landschap rijden? Dankzij de extra grote ramen heb je een prachtig uitzicht op de omgeving. Rij door tunnels, over indrukwekkende viaducten en kom langs de mooiste passen zoals de Berninapas, de Oberalppass en de Rijnkloof. Bekijk hier het aanbod treinreizen vanaf €665.

Boek hier je treinreis

Liever enkel een daguitstap boeken met de trein in Zwitserland?

Inhoud artikel

  1. De Glacier Express

De Glacier Express is waarschijnlijk de meest bekende treinrit van Zwitserland en staat ook wel bekend als de langzaamste sneltrein ter wereld. Hierdoor kan je op een route van bijna 300 kilometer, waar je maar liefst acht uur over doet als je de hele treinrit in één keer doet, volop genieten van prachtige bergen, bossen en andere uitzichten. De trein rijdt over twee nauwe privé treinbanen vanaf de voet van de Matterhorn in Zermatt naar St. Mortiz en terug.

Onderweg kom je over 291 bruggen en ga je door 91 tunnels, en kom je onder andere langs Chur, Andermatt en Brigg. Onderweg passeer je dan ook de Oberalppas op een hoogte van 2033 meter, de Rijnkloof, het Engadin, het Domleschg met haar vele kastelen en de veel gefotografeerde Landwasser viaduct.

De trein rijdt bijna het hele jaar door minstens één keer per dag, en in de zomer kan de trein zelfs 4 keer per dag vertrekken, maar van oktober tot december rijdt de trein voor acht weken niet. WIl jij ook graag een treinreis maken door Ziwtersland? Bekijk hier het aanbod georganiseerde treinreizen online.

  1. De Bernina Express

De route die de Bernina Express rijdt komt deels overeen met de route van de Glacier Express. De Bernina Express rijdt namelijk van Chur naar Tirano in Italië, waarbij het stuk tot aan St. Moritz bekend is als je al een keer met de Glacier Express mee bent geweest. De hele route is bijna 150 kilometer lang en duurt net iets langer dan vier uur. Het is ook mogelijk om in St. Moritz op te stappen voor het laatste stuk naar Tirano, en dit stuk duurt ongeveer twee uur.

  • Wanneer je de gehele route mee rijdt kom je onder andere 55 tunnels en 196 bruggen tegen, waaronder ook weer het Landwasser viaduct van maar liefst 65 meter hoog, maar ook het stuk vanaf St. Moritz is zeer spectaculair.
  • Hier kom je bijvoorbeeld langs een rond viaduct en maak je een bijzondere afdaling van de Bernina Pass naar Tirano.
  • Net als de Glacier Express rijdt de Bernina Express dagelijks minstens één keer met meer treinen in het zomerseizoen.
  1. De Golden Pass

De Golden Pass is één route van bijna 200 kilometer verdeeld over drie segmenten. De treinreis begint in Luzern en rijdt met panoramische wagons richting Interlaken, waarbij je tijdens de rit dus heerlijk kan genieten van het traditionele Zwitserse leven. Vanaf Interlaken rij je vervolgens met de standaard diensttreinen naar Zweisimmen, waar je weer overstapt op panoramische wagons en het laatste stuk naar de Franse stad Montreux vervolgt.

Hierbij kom je onder andere langs het Meer van Genève. Helaas moet je dus wel twee keer overstappen op deze route, maar daar zal ergens in de komende jaar verandering in komen.

  1. Gotthard Panorama Express

Hoogstwaarschijnlijk ken je de bijna 60 kilometer lange Gotthard tunnel wel. Helaas kan je niet veel zien terwijl je door de tunnel rijdt. Gelukkig is er ook nog de oude Gotthard tunnel van 15 kilometer lang, en hier gaat de Gotthard Panorama Express trein door heen. Je komt tijdens de tocht ook op open stukken waarbij je kan zien waar je vandaan bent gekomen en waar je naar toe rijdt. De Panorama Express is een standaard diensttrein waaraan panorama wagons gezet zijn. Doe je raam open en je onderweg enkele spectaculaire foto's maken.

Ook deze trein rijdt weer dagelijks met een enkele rondreis vanaf Lugano naar Fluelen per dag. Vervolgens heb je in Fluelen de optie om met een historisch raderstoomschip over het Vierwoudstrekenmeer richting Luzern te varen in plaats van over te stappen op een andere diensttrein. Of neem een shuttle vanaf Goschenen naar Andermatt waar je op de Glacier Express kan stappen.

Boek hier je treinreis

  1. De Jungfraubahn

De vorige 4 routes zijn een stuk langer dan de Jungfraujoch route, maar dat maakt deze route niet minder spectaculair. Met de Jungfraubahn rij je een kleine route van Interlaken naar Jungfraujoch en weer terug, een tocht van in totaal 37 kilometer waar je iets meer dan twee uur over doet. Wil jij ook graag deze route rijden? Boek je tickets hier alvast online.

Tickets en tours naar Jungfraujoch

Deze route is onder andere bijzonder doordat je naar de Jungfraujoch rijdt, een treinstation dat met een ligging op 3454 meter hoogte de hoogste van Europa is. Je rijdt dan via bergtunnels en prachtige uitzichten naar boven en komt zo langs de prachtige plaatjes van de Aletschgletsjer, de Mönch, de Eiger en natuurlijk de Jungfrau, met mooie beelden van groene weiden en schitterende watervallen op de terug weg.

  1. De Grand Train Tour

Kan je niet kiezen uit de bovenste routes? Dat is niet gek, want ze bieden alle vijf super bijzondere ervaringen en prachtige uitzichten. Gelukkig is er een oplossing: de Grand Train Tour. Met deze route worden 8 verschillende panorama-trajecten gecombineerd tot een route van maar liefst 1280 kilometer, waarbij je dus langs alle hoogtepunten van Zwitserland komt.

Wanneer je de hele tocht achter elkaar doet ben je 8 dagen bezig, maar het is ook mogelijk om in- en uit te stappen wanneer je wilt, zodat je tussendoor ook nog Zwitserland kan leren kennen. Meer info op de website van Grand Train Tour. Wil je graag zelf een treinreis maken door Zwitserland? Bekijk hier het aanbod treinreizen online.

  1. Centovalli Express

Als we het over mooie treinreizen in Zwitserland hebben, mag de Centovalli wat ons betreft ook niet ontbreken. Deze unieke en bijzondere treinreis van ongeveer 2 uur en gaat door een heel divers landschap met diepe kloven en dalen, ongerept berglandschap, kronkelende rivieren, spectaculaire watervallen, 83 bruggen en karakteristieke dorpjes. Kortom, je geniet van schitterende uitzichten.

De spoorlijn verbindt de Italiaanse stad Locarno in Zwitserland met het Domodossola in Italië. De trein wordt dan ook niet alleen gebruikt door de Zwitsers en Italianen zelf, maar ook steeds meer door toeristen. Het is dan ook één van de mooiste routes tussen Lago Maggiore en de hoofdstad Bern. 'Centovalli' betekent eigenlijk letterlijk '100 dalen' waardoor deze treinreis ook wel 'de reis door honderd dalen' wordt genoemd.

  1. Furka Express

De Furka Bahn is een spoorlijn waar alleen maar stoomtreinen en historische treinen rijden. Alleen dat maakt de rit al de moeite waard! Met de Furka-stoomtrein rijd je door het indrukwekkende berglandschap met uitzicht op de Rhônegletsjer en Muttgletsjer. Vanuit de historisch gerestaureerde wagons kijk je over een betoverend landschap, zoals op de 2163 meter hoge Furka Pass.

Ieder jaar zijn er enkele grote groepen vrijwilligers die de baan volledig sneeuwvrij maken of de spoorlijn herstellen van een lawine. Het is dus niet zo vanzelfsprekend dat er hier treinen rijden.

Onze tip: Een reis met één van de stoomtreinen van de Furka Bahn is een belevenis op zich, het is dan ook aan te bevelen om vooraf je zitplaatsen te reserveren. Zo ben je zeker van een plaatsje.
  1. Arosa Bahn

Chur is niet alleen het vertrekpunt van de Bernina Express, maar ook van de Chur-Arosa Bahn. De trein vertrekt niet op een van de reguliere sporen maar vanaf het stationsplein, net alsof het een doodgewone tram is. Zodra de trein de stad verlaten heeft, rijdt hij door het schilderachtige berglandschap van Schanfigg en over verschillende mooie bruggen.

Het meest spectaculaire bouwwerk tijdens deze treinreis is het Langwieser Viaduct bij Langwies. Dit was de eerste brug in Zwitserland geheel uit beton boven de kloof en de rivier Plessur. Bovendien kan je dankzij de openluchtrijtuigen genieten van een fris briesje in de warme zomermaanden.

  1. Mont Blanc Express

De unieke Mont-Blanc Express start in het Zwitserse Martigny, in het kanton Wallis. Martigny is gelegen tussen de wijnbergen en fruitbomen en staat bekend om z’n gastronomie. De trein rijdt van hieruit over een smal spoor en start met klimmen langs kolkend water en diepe kloven als de wilde Trient-kloof en bereikt na ca. 1,5uur het Franse vakantiedorp Chamonix.

De indrukwekkende treinreis gaat door een ruig alpenlandschap, door schaduwrijke bossen en langs gemoedelijke dorpjes met een prachtig uitzicht op de gletsjers van de Mont Blanc, de hoogste berg van Europa.

Benieuwd naar de schoonheid van de Franse Alpen? Ontdek onze uitgebreide Route des Grandes Alpes. Een prachtige toeristische route van Thonon-les-Bains aan het meer van Genève naar Menton aan de Côte d'Azur.

  1. Waar overnachten in Zwitserland

Booking.com

  1. Mis niets tijdens je verblijf in Zwitserland met onze reisgids

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Zwitserland? Dan hebben we goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zwitserland met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Zwitserland.

Zwitserland

Gratis reisgids Zwitserland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 21 augustus 2023 - Yvonne

Ik ga volgend jaar de prachtige treinreis in Zwitserland maken met de glacier- en bernina express . Ik verheug me er nu al op!

- 6 augustus 2023 - de buck dirk

Er staan veel mooie ideen in .bij het uitstippelen van mijn route zal ik zeker gebruik maken van deze route .

- 9 februari 2023 - mia callewaert

Opnieuw een super reisgids. Handig en praktisch. Zullen deze zomer goed van pas komen.

- 2 februari 2023 - luc Nollet

altijd zoals we het jullie gewoon zijn, boeiende en overzichtelijke reisaanbiedingen. Deze treinreizen staan zeker nog op ons verlanglijstje. Dank en vriendelijke groeten

- 2 februari 2023 - Jackie Vercouillie

Ik ga reeds 50 jaar naar zwitserland het is een aanrader voor jong en oud voor elk wat wils Zelfs de bergen zien er ieder jaar anders uit

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?