Rondreis Tsjechië en Slowakije: Complete route 14 dagen

Volledige reisgids kopen voor € 10

Rondreis Tsjechië en Slowakije: Complete route 14 dagen

1 februari 2023 in Tsjechië0 reacties

Altijd al eens op rondreis willen gaan door Tsjechië en Slowakije, maar geen idee waar te gaan of te beginnen? We hebben een rondreis uitgestippeld van twee weken die je langs de belangrijkste bezienswaardigheden leidt.

Onderweg stellen we je enkele leuke optionele stops voor die voorlopig nog onder de toeristische radar zijn gebleven. De rondreis begint in Praag en gidst je tijdens de eerste week door Tsjechië. In de tweede week verken je vervolgens Slowakije om uiteindelijk in de hoofdstad Bratislava te eindigen.

Inhoud artikel

Kaartje met route rondreis Tsjechië en Slowakije

Dag 1: Praag

Op deze eerste dag van je rondreis gidsen we je langs de belangrijkste bezienswaardigheden in de prachtige Tsjechische hoofdstad. Wil je graag tickets kopen of een rondleiding in Praag volgen? Boek deze hier online, je kan annuleren tot 24u voor aanvang van de tour.

Hoogtepunten van Praag, de Gouden Stad

Praag is vrij bekend, maar is wel nog steeds een heel mooie stad om te bezoeken. Het is ook een ideaal punt om verschillende omliggende steden te ontdekken.

Bezoek hier zeker de Praagse Burcht, een complex van paleizen en kerken waar de Boheemse koningen vroeger woonden. Het is een ware mengelmoes van architecturale stijlen. Omdat het complex op een heuvel ligt, heb je er een uniek uitzicht op de hele stad.

Daarnaast heeft de stad heel wat andere historische gebouwen en paleizen te bieden, zoals het Czenin-paleis, en het Loreto-heiligdom. Ontdek ook een van de 18 bruggen in Praag, waarvan de Karelbrug de beroemdste en mooiste is!

Meer lezen over je bezoek aan Praag? Bezoek dan onze uitgebreide blog over de Tsjechische hoofdstad. Overnachten in Praag, bekijk hier onze favoriete accommodaties in Praag.

Dag 2: Karlovy Vary en West-Bohemen

Afstand: 251 km

Op dag 2 van de Tsjechië-Slowakije rondreis maak je een dagtocht vanuit Praag om enkele van de mooiste plekjes van West-Bohemen te verkennen. Wij raden je aan om zeker Karlovy Vary te bezoeken en als je meer tijd hebt, houd dan op de terugweg even halt in Cheb, Mariánské Lázně en Pilsen.

Het pittoreske bergkuuroord Karlovy Vary staat in Tsjechië bekend om zijn vele warmwaterbronnen en ook als thuisbasis van het belangrijkste filmfestival van het land. Deze prachtige stad ligt bezaaid met culturele en historische bezienswaardigheden en is ook een geweldige plek om het omliggende platteland beter te leren kennen.

Bezoek daarnaast eventueel ook Cheb, een mysterieuze, middeleeuwse stad met charmante plekjes. Mariánské Lázně is een andere kuurstad, maar heeft ook enorm mooie stadsparken met romantische zuilgangen en idyllische paviljoentjes. Ook Pilsen is zeker een stop waard, het staat bekend als de thuis van het Pilsbier dat hier in 1842 door de Beierse brouwer Josef Groll werd gecreëerd.

Lees ook ons artikel met nog meer inspiratie voor daguitstappen en excursies vanuit Praag.

Dag 3: Český Ráj, Hrubá Skála en Kutná Hora

Afstand: 268 km

Op dag drie van deze rondreis raden we je aan om een daguitstap te maken naar de regio ten noordoosten van de hoofdstad. Deze regio heeft enkele topbezienswaardigheden in petto. Natuurliefhebbers moeten een bezoek aan het nationaal park Boheems Zwitserland overwegen, ten noorden van Praag. In dit park laat Moeder Natuur het beste van zichzelf zien.

Český Ráj, wat letterlijk Boheems Paradijs betekent, is een prachtig beschermd natuurgebied. Een van de belangrijkste attracties in dit beschermde natuurreservaat is Hrubá Skála. Deze rotsstad bestaat uit vulkanische zandsteenpijlers die als knikkers door reuzen in het gebied werden rondgestrooid.

Kutná Hora beschikt daarnaast over een interessant en speciale bezienswaardigheid, het Sedlec Ossuarium. Het is een van de meest ongewone kapellen die je ooit zal binnenstappen. Elke centimeter van deze plek werd namelijk versierd met menselijke botten.

Tip: Boek je tickets naar Kutná Hora op voorhand of ga mee op een tour naar de kapel vanuit Praag!

Dag 4: Praag naar Český Krumlov

Afstand: 216 km

Vandaag ontdek je het beste wat Bohemen te bieden heeft. Je zal tal van charmante stadjes en historische bezienswaardigheden bezoeken en je dag eindigen in het sprookjesachtige dorpje Český Krumlov. Rijd eerst naar de burcht Karlštejn, iets ten zuidwesten van Praag. Het is een van de beroemdste en drukst bezochte kastelen van het land.

In Dobříš staat nog een groot kasteel op je te wachten.
Dit statige exemplaar is een juweeltje in de laatbarokke of rococostijl. De tuinen - een Engels park en een Franse tuin - zijn opengesteld voor het publiek en een absolute must-see. Vervolgens rijd je verder naar het zuiden op de route 4 om Písek te verkennen, een stad aan de rivier de Otava die vooral bekend staat omwille van de stenen 13e-eeuwse brug, de oudste van het land.

Andere stops voor deze dag zijn het Kasteel Hluboká, dat beschouwd wordt als een van de mooiste kastelen in Tsjechië, en Het kleine, historische dorp Holašovice. Daarna kom je aan bij de eindbestemming Český Krumlov dat eruit ziet alsof het recht uit een sprookje komt. Het kasteel op de heuveltop torent uit boven al dat moois en maakt het plaatje compleet.

TIP: Overnachten in Český Krumlov? Boek je verblijf hier online.

Ontdek hier tours en excursies

Dag 5: Český Krumlov naar Brno

Afstand: 259 kilometer

Nu is het tijd om verder te trekken naar het oosten (na misschien eerst een optionele, korte omweg). Je reist van de regio Bohemen naar Moravië en eindigt de dag in de karaktervolle stad Brno.

Onderweg kun je eventueel stoppen in het nationaal park Šumava, bedekt door het grootste bos in Midden-Europa. Een andere optie is op de Treetop Trail te bewandelen om zo het Tsjechische platteland te bewonderen vanop een loopbrug dat leidt naar een uitkijktoren van 40m hoog!

Daarnaast raden we je aan om de burcht Rožmberk te bezoeken even ten westen van Lipno, alsook een bezoekje aan de historische stad Třeboň dat al bestaat sinds de 12e eeuw. Een beetje verderop ligt stad Jindřichův Hradec dat gedomineerd wordt door het op twee na grootste burchtcomplex van het land.

Maak zeker ook nog een stop in Telč waar je kunt wandelen tussen heel wat mooie 16e-eeuwse barokke en renaissancistische huizen.

Andere stops onderweg zijn:

  • Slavonice met zijn idyllische stadcentrum
  • Třebíč die op de werelderfgoedlijst staat
  • Žďár nad Sázavou dat een rijk industrieel verleden heeft
  • Litomyšl dat opnieuw een prachtig renaissancistische kasteelcomplex te bieden heeft
TIP: Download je gratis preview reisgids Tsjechië en Slowakije en zie de mooiste plekjes van het land.

Dag 6: Brno en omgeving

Afstand: 108 km

Vandaag staan de stad Brno en het cultuurlandschap Lednice-Valtice op het programma. Brno is de tweede grootste stad van Tsjechië en de grootste in de regio Moravië. Het heeft een rijkelijk aangeklede historische kern en een aantal fascinerende monumenten en architecturale pareltjes.

Bezoek hier onder meer verschillende kastelen zoals Špilberk en Veveří, maar ook de futuristische Villa Tugendhat, die een ware onderneming was in zijn tijd! Optionele bezienswaardigheden zijn het nationaal park Podyjí en de stad waar wijn centraal staat, Mikulov.

Daarnaast kan een bezoekje aan het cultuurlandschap Lednice-Valtice zeker niet ontbreken, dit romantische kasteel met het pittoreske dorpje en uitgestrekte tuinen is een pareltje op de grens van Slowakije en Oostenrijk. Op weg naar Valtice begeef je je in een uitgestrekt parklandschap met natuurlijke bossen en glinsterende meren.

Liever een paar dagen doorbrengen in Brno? Dat kan zeker. Lees onze blogpost met de top bezienswaardigheden in Brno.

Dag 7: Brno naar Olomouc

Afstand: 121 km

Vandaag breng je nog een laatste dag door in Tsjechië voordat je voor de tweede week van deze reis Slowakije doorkruist. Rijd eerst even verderop naar het oosten op de E50 om Slavkov je Brna te bereiken.

Slavkov u Brna was vroeger gekend onder de naam Austerlitz, bekend van een van de belangrijkste veldslagen van de Napoleontische oorlogen. Ontdek hier een prachtig kasteel met maar liefst 115 kamers en Franse tuinen. Daarna maak je een stop bij het beroemde paleis van Kroměříž.

De historische en karaktervolle stad Olomouc ligt in de provincie Moravië aan de rivier de Morava. In deze oude stad hangt een warme, gemoedelijke sfeer, maar er valt tegelijk ook heel wat te beleven. Eindig je dag in deze mooie stad of opteer voor nog een klein bezoekje aan de stad Ostrava, een echte alternatieve reisbestemming bekend voor zijn vele culturele events.

TIP: Overnachting boeken? Kijk hier voor speciale aanbiedingen.

Slowakije

Nu je Tsjechië achter je gelaten hebt, staat Slowakije op je te wachten. In deze tweede week van je reisroute raden we je aan om eerst door het noorden van het land te reizen om daarna een lus naar het zuiden te maken richting Košice. Vandaar rijd je vervolgens langs bochtige wegen terug naar het oosten en sluit je je reis af in de hoofdstad Bratislava.

Wil je je reis in Slowakije voorbereiden? Bekijk hier onze favoriete hotels en verblijven in Slowakije.
Wil je graag tickets of georganiseerde tours boeken in Slowakije? Boek je tickets voor tours en tickets in Slowakije online bij GetYourGuide
Een auto huren voor je rondreis? Boek je auto met all incl. via SunnyCars

Dag 8: Olomouc naar Leštiny

Afstand: 272 km

Vandaag rijd je Slowakije binnen en richting het zuidoosten naar de Súľov-rotsen, een klein nationaal natuurreservaat met spectaculaire rotsformaties. Geniet hier zeker van een wandeling voordat je verdergaat naar de volgende halte: Vlkolínec. Dit is een charmant plattelandsdorpje dat zijn authentieke karakter beter heeft kunnen bewaren dan eender welk dorpje in de regio. Daarnaast grenst het dorpje aan het nationaal park Veľká Fatra, dat deel is van de westelijke Karpaten, een populaire zone voor wandelaars en natuurliefhebbers.

Vervolgens rijd je richting Leštiny, een klein, pittoresk dorpje dat vooral bekend staat als de thuisbasis van een van de zeven houten kerken in het Slowaakse deel van de Karpaten. Hier eindigt je rit voor vandaag.

Wil je nog meer ontdekken op een mooie zomerse dag? Rij dan zeker eventjes door naar het kasteel van Orava dat uittorent boven de Orava rivier. Ze wordt beschouwd als een van de mooiste van het land.

Ook het natuurgebied van Horná Orava is een must-visit voor de natuurliefhebbers. Dit is een regio waar een groot aantal bedreigde diersoorten en verschillende zeldzame vogels broeden.

Dag 9: Leštiny naar de Hoge Tatra

Afstand: 122 kilometer

Rij naar het zuiden vanuit Orava of Leštiny, daarna naar het oosten. De eerste stop van vandaag is de bergketen de Hoge Tatra, gelegen op de grens tussen Slowakije en Polen. Hier is de hoogste berg, genaamd Gerlach, zo'n 2655m hoog en daarmee ook de hoogste van Noord- en Oost-Europa!

Indien een stevige wandeling je niet afschrikt, raden we je zeker aan een dagtrek te doen naar de top van de Kriváňse. Deze neemt je mee naar de top van 2495m hoog. Doe ze wel enkel in de zomermaanden, daar het in de winter er te koud is.

De volgende stop die je maakt is aan Štrbské pleso, een toeristische topbestemming in de Hoge Tatra. Het is het op één na grootste gletsjermeer aan de Slowaakse kant van de bergen en je hebt er een adembenemend uitzicht over de omliggende natuur. Verder kun je ook wandelen in Starý Smokovec, of een bezoekje brengen aan het stadje Vysoké Tatry, één van de belangrijkste Tatra-steden.

Andere interessante plekjes in deze omgeving waar je nog kunt stoppen zijn Tatranská Lomnica, waar je er onder andere een museum, een botanische tuin en een bobsleebaan kan bezoeken. En het typische Slowaakse dorpje Ždiar met zijn traditionele houten blokhutjes.

Dag 10: Hoge Tatra naar Levoča

Afstand: 118 kilometer

Als je vanuit Ždiar naar het noordoosten rijdt bereik je een eerste mogelijke halte op de route.

Het Pieniny Nationaal Park

Het park beschikt over een bijzonder schilderachtige kloof langs de Dunajec rivier waar je uitstekend kunt wandelen of raften. De volgende stop is Kežmarok, een pittoresk historisch stadje dat uitgeeft op een prachtig kasteel.

Daarna rijd je verder in zuidwestelijke richting naar de historische stad Poprad, ontdek hier onder meer de Tatra-kunstgalerie dat een indrukwekkende verzameling beeldende kunst huist in een oude krachtcentrale.

Het Nationaal Park Slowaaks Paradijs

Voor je doorgaat naar Levoča kun je nog stoppen in Het Nationaal Park Slowaaks Paradijs, een echte magneet voor wandelaar en natuurliefhebbers. Hier is de bekendste bezienswaardigheid de ijsgrot Dobšinská. Als je slechts tijd hebt om één van de hoogtepunten van het gebied te bezoeken, kies dan zeker voor dit natuurwonder.

Daarna eindigt je dag in Levoča met zijn mooie middeleeuwse straatjes omringd door een stevige stadsmuur.

Dag 11: Levoča naar Košice

Afstand: 128 kilometer

Op dag 11 van de rondreis rijd je eerst via de E50 naar het kasteel Spiš, een enorme 12e-eeuwse vesting die je terug katapulteert naar de middeleeuwen. Lees zeker ook onze blog met een overzicht van de mooiste kastelen in Slowakije.

Vervolgens pik je een aantal andere bezienswaardigheden mee op je weg naar Košice. Een optionele omweg voert je nog langs verschillende historische kerken en andere mooie plekjes in dit deel van Slowakije.

Zo kun je een stop maken langs de stad Prešov dat eerst een droge uitstraling heeft, maar laat je niet bedriegen, het historische centrum is er toch enorm goed bewaard gebleven en steekt dan ook enorm uit tegenover de betonnen appartementsblokken. Van hier kun je eventueel omweg maken naar het noordwesten om de oudste houten rooms-katholieke kerk in Slowakije te bezoeken in Hervatov. Andere houten kerkjes kun je vinden in Ladomirová en Bodružal.

Of stop kort in Bardejov, een van de oudste steden in Slowakije, gekleurd door zijn vele rode daken van de oude burgerhuizen. Voor wat meer natuur kun je omrijden naar Het nationaal park Poloniny, gelegen in het Bukovec-gebergte (Bukovské vrchy) in de oostelijke Karpaten.

TIP: Voor een unieke bezienswaardigheid kun je terecht in Herl'any, waar je een geiser kunt zien uitbarsten tot wel 20 meter hoog! Ze is de enige in het land

Reis ten slotte naar het zuidwesten om Košice te bereiken. Dit is een leuke en jeugdige stad in het oosten van het land met een aantal mooie bezienswaardigheden, zowel oude als moderne.

Dag 12: Košice naar Banská Štiavnica

Afstand: 259 kilometer

Vandaag brengt de rondreis je naar Banská Stiavnica via het nationaal park Slowaakse Karst, het nationaal park Muránska Planina en een handvol andere must-sees in de regio.

Het nationaal park Slowaakse Karst bevat heel wat grotten waarvan sommige zelfs werelderfgoed zijn. Niet ver daarvan ligt Rožňava, een populaire toeristische trekpleister met een prachtige historische binnenstad. Wanneer je verder westelijk rijdt, kom je bij de volgende halte op je route, namelijk de wonderlijke aragonietgrot van Ochtinská. Dit is een waarlijk bijna uniek zicht, want er zijn maar 3 aragonietgrotten ontdekt over heel de wereld.

In de indrukwekkende 'Melkwegzaal' schitteren takken en clusters van aragoniet als sterren in de Melkweg

Vervolg je rit in westelijke richting, zo kom je uit op het nationaal park Muránska Planina, wat bestaat uit kalksteen en dolomiet en doorspekt is van mooie karstformaties. Hier kun je heerlijk wandelen op een van de vele wandelpaden.

De volgende stop die je kunt maken in Banská Bystrica, een culturele parel met renaissance- en jugenstilhuizen. Niet ver van de stad vind je de Vrijheidsgrot, onderdeel van het grootste grottenstelsel in Slowakije, alsook een mooie houten kerk in het dorpje Hronsek.

Eindig je dag in Banská Štiavnica, wat voorheen een stad was gevuld met mijnwerkers. Je vindt hier een schat aan musea waar je meer te weten kan komen over de geschiedenis van het gebied en de mijnindustrie die er zo’n belangrijke rol speelde.

Dag 13: Banská Štiavnica naar Bratislava

Afstand: 316 kilometer

Dit is de voorlaatste dag van deze twee weken durende rondreis. Je maakt onder meer een stop in Bojnice, een historisch kuuroord beroemd om zijn neogotische kasteel, en het schilderachtige dorpje Čičmany, wat bekend staat om zijn prachtige houten huizen met hun typische witte versieringen in geometrische patronen.

Daarna rijd je richting het westen om de E50 te nemen naar Trenčín. Hier vind je opnieuw een prachtig kasteel, deze is het op twee na grootste kasteel van Slowakije. Ook op de volgende halte is een kasteel te vinden, In Čachtice vind je een burchtruïne omringd door talrijke zeldzame planten.

TIP: Wil je nog meer kastelen gaan zien in Slowakije, neem dan zeker een kijkje op onze blog over de mooiste kastelen in het land.

Ga verder naar het zuiden en maak je volgende stop in Piešťany, de perfecte plek om te ontspannen na al het rondtrekken. De stad biedt verschillende kuuroorden aan met thermaal mineraalwater en zwavelhoudende modder. Rijd daarna door naar Trnava, bekend om zijn charmante historische kern.

Indien je nog wat tijd over hebt kun je nog een korte stop maken in de stad Nitra, het wordt wel eens de oudste stad van Slowakije genoemd. Grijp je liever terug naar een natuurgebied, dan kun je terecht in de Kleine Karpaten, een laaggebergte dat bedekt is met prachte fauna en flora. Hier worden ook heerlijke wijnen geproduceerd!

Vervolgens rijd je verder naar het zuiden richting Bratislava waar je de laatste dag van deze reis zal doorbrengen.

Dag 14: Bratislava

Eindpunt

Het prachtige historische centrum van Bratislava wordt gedomineerd door een kasteel dat uitkijkt over de uitstekend bewaarde 18e-eeuwse stad vol gezellige cafés, bars en restaurants. De rivier de Donau kronkelt zich door Bratislava en geeft de stad een romantische touch.

Wil je graag een wandeling maken met een gids of een tour maken door Bratislava? Bekijk hier de gegidste rondleidingen en boek online.

Wat te zien in Bratislava?

  • Kasteel van Bratislava
  • De Sigismundpoort
  • Het Huis van de Goede Herder
  • De Michaelspoort
  • Grassalkovitsj-paleis

Wie vanuit Bratislava terug richting België of Nederland rijdt, kan nog een stop maken in Wenen.

Nog meer ontdekken? We schreven alvast een artikel uit voor je waar je de top bezienswaardigheden van Bratislava kan vinden, alsook tips voor overnachtingen en tours.

FAQ - Veelgestelde vragen rondreis Slowakije en Tsjechië

Wat is de beste periode voor een rondreis Slowakije en Tsjechië?

De beste periode om deze rondreis te maken is tussen de maanden april tot en met september. Tijdens deze maanden is de temperatuur in het land ook het hoogst en staat de natuur volop in bloei wat een geweldig aanzicht geeft. Houd er uiteraard wel rekening mee dat het in de maanden juli en augustus in het land druk kan zijn vanwege het hoogseizoen en vanwege het warme weer. Voor een wintersportvakantie is half december tot begin maart de beste reistijd.

Hoe kan ik het best de wachtrijen vermijden in Tsjechië & Slowakije?

Wil je graag een daguitstap/tour maken in Tsjechië & Slowakije of dé top bezienswaardigheden bezoeken? Dan raden we je aan om je tickets tijdig online te bestellen via deze link. Zo kan je binnen zonder wachten en ben je zeker van je toegang.

Wat zijn de mooiste kastelen van Slowakije?

Bezoek sprookjesachtige kastelen en waan je een echte Disney Prinses, of omring jezelf met pure luxe tussen de rijke meubels van barokke chateau’s. Slowaakse kastelen hebben een breed aanbod dat bij iedereen wel in de smaak valt! Denk maar aan het Sprookjeskasteel van Spiš, het Bojnice kasteel en het Banská Bystrica. Nog meer? Lees meer over de mooiste kastelen in Slowakije.

Mis niets tijdens je rondreis in Tsjechië en Slowakije!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Tsjechië en Slowakije? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Rondreis Tsjechië en Slowakije met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Rondreis Tsjechië en Slowakije.

Tsjechië & Slowakije

Gratis reisgids Tsjechië & Slowakije

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?