7 x mooiste bezienswaardigheden in Boheems Zwitserland, Tsjechië: wat zien en doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

7 x mooiste bezienswaardigheden in Boheems Zwitserland, Tsjechië: wat zien en doen?

8 juli 2022 in Tsjechië0 reacties

Mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Boheems Zwitserland + praktische info

Boheems Zwitserland is een prachtig stukje groen. De naam is wat ongelukkig gekozen, want deze regio ligt in Tsjechië en grenst aan Duitsland. Het is er uitzonderlijk mooi en er valt heel wat te zien en te beleven. Bezoek de grootste zandstenen boog van Europa, maak een boottochtje op de Kamenice in de Edmund-kloof of trek erop uit met de kajak.

Reis je meerdere dagen naar Boheems Zwitserland of ben je op zoek naar een groene daguitstap vanuit Praag? Ontdek alles over dit bezoek.

Tours en excursies voor je bezoek aan Boheems Zwitserland

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Boheems Zwitserland (Tsjechië) bezoeken aan de hand van een georganiseerde tour? Maak een daguitstap en ga mee met een lokale gids of tour naar Boheems Zwitserland.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste daguitstappen en excursies in en naar Boheems Zwitserland

Inhoud artikel

 1. Waar ligt Boheems Zwitserland?

Boheems Zwitserland, een erg verwarrende naam

Je bevindt je hier namelijk niet in Zwitserland, maar wel in Tsjechië, vlak tegen de grens met Duitsland. De grote pieken van de Zwitserse Alpen liggen 800 kilometer verderop. Waarom de naam Boheems Zwitserland dan? De begroeide bergtoppen hebben hier wel iets mee van de Zwitserse landschappen en ooit was dit bosrijke gebied deel van het Boheemse Koninkrijk. En zo geschiedde Boheems Zwitserland.

 • Het grootste stadje aan de rand van het natuurgebied is Děčín, een stad op amper 10 kilometer van de Duitse grens aan de rivier de Elbe.
 • Voor toeristen is Hřensko echter het belangrijkste aanknooppunt.
 • De populairste bezienswaardigheden liggen allemaal vlakbij Hřensko. Je vindt er, net als in Jetřichovice, een toeristisch informatiekantoor. Je krijgt er informatie over alle bezienswaardigheden en wandelingen die in Boheems Zwitserland uitgestippeld zijn.

Ligging van Boheems Zwitserland op de kaart

 1. Boheems Zwitserland: nog onontdekt en verborgen

Boheems Zwitserland is een adembenemend mooi stukje Tsjechië

Het moet absoluut niet onder doen voor bekendere Europese nationale parken en toch komen hier weinig toeristen. Goed nieuws voor jou: al dat natuurgeweld hoef je niet te delen met veel andere bezoekers. Het is met andere woorden de uitgelezen bestemming voor natuurliefhebbers die rust zoeken en graag wandelen. Of wil je even de drukte van Praag ontsnappen? Ook dan is Boheems Zwitserland precies wat je zoekt.

Boheems Zwitserland wordt al beschermd sinds 1972, maar werd pas in 2000 uitgeroepen tot een nationaal park. Het is daarmee het jongste nationaal park van Tsjechië. In het Tsjechisch heet het nationaal park České Švýcarsko.

VERBLIJFTIP: Stara Plynarna in Hřensko, is gevestigd in een pittoresk stenen gebouw uit 1905 en biedt klassiek ingerichte kamers. 's Avonds kan je terecht in het restaurant voor grill- en barbecue gerechten. Verder biedt het pension ook een patio met uitzicht op de tuin. Meer info en boeken.

 1. Het Boheems Zwitserland Nationaal Park

Wat mag je verwachten van een uitstap naar het nationaal park Boheems Zwitserland?

 • Je kan hier wandelen naar de grootste zandsteenboog van Europa
 • Een boottocht maken door een indrukwekkende kloof
 • Heel wat wandelpaden trotseren
 • Met de mountainbike op uittrekken.

Het is een groen gebied dat lijkt op het decor van menig sprookje. De meanderende rivier de Elbe maakt het plaatje compleet. Vergeet in elk geval je fototoestel niet mee te nemen.
De toegang tot het nationaal park is overigens helemaal gratis. Je dient wel €3 te betalen om de beroemde boog Pravčická brána te bezoeken en ook om een boottocht door de kloof te maken. Maar dat is het allemaal meer dan waard.

TIP: De wandelpaden in Boheems Zwitserland gaan op en neer en kunnen soms wat oneffen zijn. Goede wandelschoenen zijn een must.
 1. Tisá rotsen

De Tisa-rotsen, in het Tsjechisch bekend als de Tiské Stěny, zijn een verzameling van torenhoge rotsformaties die een labyrint lijken te vormen. Je kan rond de spectaculaire rotsen wandelen en genieten van het fantastische uitzicht. Het is een van de populairste plekjes in het nationaal park en het bevindt zich in het uiterste westen van het beschermde gebied.

Je bereikt de Tisa-rotsen door naar het dorpje Tisa te rijden en daar het wandelpad te volgen (zie ligging hier).

Filmliefhebbers zullen deze rotsformaties ongetwijfeld herkennen uit de films van Narnia. Dat geldt ook voor de volgende bezienswaardigheid in ons lijstje: Pravčická Brána.
 1. Pravčická Brána

Pravčická Brána is zonder twijfel het bekendste plekje in Boheems Zwitserland. Het is de grootste zandstenen boog van Europa en dat maakt indruk. Het is het toeristische hart van het nationaal park – al blijft het hier nog steeds behoorlijk rustig. Je kan de boog op verschillende manieren bewonderen.

 • Pravčická Brána bevindt zich vlakbij Hřensko. Je bereikt de boog via een relatief eenvoudige wandeling die goed aangeduid is.
 • Je doet er ongeveer 1 uur over. Je bereikt dan de voet van de indrukwekkende boog.
 • Eenmaal je bij de boog bent, heb je de mogelijkheid om nog verder te klimmen naar een van de nabijgelegen uitkijkpunten. Er zijn verschillende paden rond de boog die je kan nemen om van het 360-graden uitzicht op Boheems Zwitserland te genieten. Je kan er de boog van bovenaf bewonderen en genieten van al het moois rondom.
 • De Pravčická Brána is prachtig, maar de reusachtige rotspilaren en de bomen rondom zijn ook indrukwekkend.

Vlak naast de boog (bekijk ligging) vind je bovendien ook een restaurant waar je hongerige magen kan stillen en een toiletpauze kan maken. Zoals we eerder zeiden moet je een kleine toegangsprijs betalen om de boog te bezoeken.

TIP: Neem voldoende contant geld mee, want je kan hier moeilijk met de kaart betalen. Wil je eten of een busticket kopen, naar het toilet gaan of een ritje op de boot maken, dan moet je cash betalen.
 1. Boottochtje op de Kamenice in de Edmund-kloof

De beroemdste van de twee kloven in Boheems Zwitserland is de Edmund-kloof, ook wel bekend als de Stille Kloof. De andere kloof is de Divoká-kloof, soms de Wilde Kloof genoemd. Beide kloven werden door de eeuwen heen uit de rotsen gesleten door de rivier de Kamenice. Vandaag kan je een boottochtje maken tussen de rotsen.

Je bereikt de Edmund-kloof gemakkelijk vanuit Hřensko

 • Vanop de grote parkeerplaats van Hřensko volg je het wandelpad in de richting van Edmind’s Gorge.
 • Het is het met gele pijlen aangeduide wandelpad dat het dichtst bij de ingang van het park ligt.
 • De wandeling is weinig uitdagend en ongeveer 2 km lang. De wandeling voelt als een ontdekkingstocht in een betoverd bos.
 • De torenhoge kliffen, met mos bedekte rotsen, reusachtige bomen, schattige bruggetjes en overweldigende hoeveelheden andere tinten groen geven je het gevoel dat je een eeuwigheid verwijderd bent van de bewoonde wereld. Uiteindelijk passeer je onderdoor een reeks kleine tunneltjes tot je uiteindelijk bij de bootjes terechtkomt.

In elke boot nemen ongeveer 20 tot 30 personen plaats. Je betaalt enkele euro’s vooraleer je plaatsneemt. Een stuurman gidst je vervolgens op het water tussen de kloof. Dat doet hij met een lange peddelvormige staaf. Je krijgt tijdens het ritje, dat een 20-tal minuten duurt, uitleg over wat je ziet en je zou onderweg ook heel wat vreemde vormen moeten herkennen in de rotsen. Diep in de kloof dringt het zonlicht nauwelijks nog door de bomen en dat creëert een mystieke sfeer.

TIP: Stap niet als eerste de boot in. Hoe langer je wacht, hoe meer vooraan je zit en hoe beter het uitzicht is.
 1. En bezoek eventueel nog de Divoká-kloof

De Divoká-kloof is het kleine broertje van de Edmund-kloof. Ook hier kan je een boottochtje maken op het water en ondertussen van al dat groen natuurgeweld genieten. Krijg je maar niet genoeg van de kloven, wandel dan na je boottochtje op de Edmund-kloof nog een kilometer verder. Je wandelt langs een recreatiegebied waar picknicktafels, toiletten en een klein kraampje staan. Je kan er snacks kopen, maar we raden je aan om je eigen lunch mee te nemen.

Vanop die plek kan je ofwel naar het stadje Mezna wandelen, op een kwartiertje afstand, ofwel kiezen voor het wandelpad naar de Divoká-kloof. Je doet er ongeveer 20 minuutjes over om de kloof te bereiken. De boottochtjes duren hier iets minder lang en zijn ietsje wilder. Het water kabbelt en dat voel je in het bootje. Er zijn hier minder bezoekers dan in de Edmund-kloof.

Na het boottochtje volg je het blauw pad naar Mezní Louka. Die wandeling is ongeveer 3 km lang en iets minder indrukwekkend dan de rest van de wandelpaden die je al getrotseerd hebt. Eenmaal je in het dorpje bent, kan je de bus nemen naar de parkeerplaats waar je de auto achtergelaten hebt.

Wil je enkel de boottocht door de Divoká-kloof maken, dan kan je eerst naar Mezna rijden (of de bus nemen) en vandaar het wandelpad naar de picknickplek en vervolgens de kloof volgen. We vonden de Edmund-kloof wel mooier dan de Divoká-kloof en ook de wandeling naar de Edmund-kloof is spectaculairder. Heb je slechts tijd voor één kloof, kies dan voor de populairdere Edmund-kloof.

 1. Een kajaktochtje naar Duitsland

In Hřensko kan je ook een kajak of kano huren en de grens met Duitsland oversteken. Het stadje Schmilka ligt net over de grens. Je kan er aanmeren, het stadscentrum verkennen en heerlijk lunchen. Een aanrader voor wie op zoek is naar een ontspannen activiteit in Boheems Zwitserland en geen lange wandelingen meer wil maken.

 1. Een paradijs voor rotsbeklimmers

De regio van Boheems Zwitserland is ook zeer bekend bij rotsbeklimmers. Voor een dagje rotsklimmen, rijd je best naar het stadje Děčín. Je vindt er een Via Ferrata en er zijn verschillende klimpaden waar heel wat dappere klimmers naartoe komen. Ideaal voor wie op zoek is naar een avontuurlijke en uitdagende activiteit tijdens een vakantie in Boheems Zwitserland.

RONDREIS: Wil je graag nog meer zien van Tsjechië? Bekijk dan zeker onze rondreis Tsjechië.

 1. Boheems Zwitserland bezoeken in één dag?

Boheems Zwitserland telt heel wat mooie plekjes en nog meer uitzonderlijke wandelpaden. Je kan er ook een hele resem aan leuke buitenactiviteiten uitproberen zoals rotsklimmen, mountainbiken en een kanotochtje maken. Een dag is dus niet veel om Boheems Zwitserland te bezoeken, maar je kan wel kennismaken met het nationaal park.

Heb je slechts één dag de tijd om Boheems Zwitserland te bezoeken

 • We raden je aan om eerst de boottocht door de Edmund-kloof te maken. De kloof ligt het verst van de parkeerplaats. Zo heb je de uitdagendste wandeling meteen achter de rug.
 • Daarna moet je naar de beroemde zandstenen boog, Pravčická Brána. Je kan lunchen in het restaurant.
 • Daarna de wandeling maken naar de hoger gelegen uitkijkpunten. In de namiddag is de boog ook mooier, want de zon schijnt dan op de ‘voorkant’ van de rotsformatie en dat levert de beste foto’s op.
 1. Waar verblijven in Boheems Zwitserland?

Het is een goed idee om meerdere dagen in Boheems Zwitserland te verblijven

Maar waar overnacht je dan het beste? We raden je aan om te kiezen voor een hotel in Hřensko. Dit kleine dorpje is de uitgelezen uitvalsbasis om de mooiste plekjes van het nationaal park te verkennen. Het is ook vlot bereikbaar en er zijn uitstekende hotels. Zo haal je het meeste uit je tijd in Boheems Zwitserland en zal je de auto amper moeten gebruiken.

Je hoeft enkel je wandelschoenen aan te trekken en een wandelpad uit te kiezen. Hieronder vind je alvast enkele van onze favoriete adresjes:

 • Stara Plynarna in Hřensko, is gevestigd in een stenen gebouw uit 1905 en biedt klassiek ingerichte kamers. 's Avonds kan je terecht in het restaurant voor grill- en barbecuegerechten. Verder biedt het pension ook een patio met uitzicht op de tuin. Meer info en boeken.
 • Pension-Restaurace Lugano is gelegen in een rustige omgeving in het centrum van Hřensko en beschikt over ruime kamers met zicht op de Kamenice rivier en een eigen restaurant dat Tsjechische gerechten serveert. Meer info en boeken.
 • Hotel KORTUS is een 4* accommodatie en biedt moderne kamers voorzien van alle luxe en comfort, een eigen restaurant en een heerlijk ontbijtbuffet. Meer info en boeken.
 1. Hoe reizen naar Boheems Zwitserland?

Van Praag naar Boheems Zwitserland

 • Boheems Zwitserland ligt op ongeveer 125 kilometer van Praag. Vanuit de Tsjechische hoofdstad sta je dus gemakkelijk en snel in het prachtige gebied van Boheems Zwitserland.
 • Ben je op stedentrip in Praag of kom je naar Tsjechië specifiek voor Boheems Zwitserland? Dan is het een goed idee om naar Praag te vliegen en in de luchthaven een auto te huren (auto huren in Praag).
 • Of je komt gewoon met je eigen auto naar Tsjechië natuurlijk. Met de auto duurt het ongeveer anderhalf uur om het traject van Praag naar het nationaal park af te leggen.
 • Je kan ook de trein nemen van Praag naar Děčín nemen en vandaar de bussen gebruiken die door het nationaal park rijden. De treinrit duurt minder dan 2 uur en je wordt onderweg getrakteerd op mooie uitzichten.
 • Of kies voor een georganiseerde daguitstap vanuit Praag naar Boheems Zwitserland. Boek je daguitstap vanuit Praag hier.

Reizen naar Boheems Zwitserland vanuit Dresden

 • Kom je met de auto naar Tsjechië vanuit de Lage Landen, dan bereik je Boheems Zwitserland waarschijnlijk via Dresden. Daar steek je dan de grens over naar Děčín. Het traject is kort en neemt amper een uurtje in beslag.
 • Wil je gebruik maken van het openbaar vervoer? Dan kan je vanuit Dresden (of zelfs Berlijn) rechtstreeks de trein naar Děčín nemen. Vandaar verken je het nationaal park dan met de bus.
 • Of kies voor een georganiseerde daguitstap vanuit Dresden naar Boheems Zwitserland. Boek je daguitstap vanuit Dresden hier.
 1. Hoe reizen in Boheems Zwitserland?

Reizen binnenin het nationaal park kan met de bus. De verbindingen zijn relatief goed. Buslijn 434 brengt je van Děčín naar het hart van het park. Toch raden we je aan om met een auto door het park te rijden. Je kan dan zelf stoppen waar je wil en Boheems Zwitserland zo op een snellere en efficiëntere manier bezoeken.

Vergelijk aanbieders van huurauto's, er zijn namelijk meerdere verhuurbedrijven van huurwagens. Hieronder een overzichtje van gespecialiseerde websites. Kijk zeker altijd na welke verzekering is inbegrepen. Dat maakt meestal het verschil in prijs.

In het nationaal park liggen verschillende parkeerplaatsen waar je de auto kan achterlaten. Bovendien vertrekken veel wandelpaden vanaf die parkings. Parkeren is over het algemeen betalend. De grootste parking, vanwaar de bekendste wandelingen vertrekken (die naar de Edmund-kloof en Pravčická Brána bijvoorbeeld) bevindt zich net voorbij Penzion Klepáč in Hřensko (bekijk ligging).

 1. Wat is de beste reistijd voor Boheems Zwitserland?

 • Boheems Zwitserland, in de bergen van Tsjechië, bezoek je beter niet in de winter. Het is er dan veel te koud, er ligt sneeuw en de boottochtjes worden niet georganiseerd.
 • We raden je dan ook aan om Boheems Zwitserland in de zomer te bezoeken. De temperaturen zijn aangenaam, de zon zal (hopelijk) schijnen en je hoeft je geen zorgen te maken over dikke winterjassen.
 • Een nadeel van een bezoek in de zomer is dat er meer toeristen zijn (vooral Tsjechen), maar in het algemeen is het er nooit druk op een storende manier.
 • Boheems Zwitserland voelt altijd aan als een oase van rust, ook al moet je de uitzichten met andere bezoekers delen.
TIP: Het park is misschien wel op zijn mooist in de herfst. De loofbomen kleuren oranje en staan in schril contrast met de groene naaldbomen. Dat levert prachtige plaatjes op.
 1. Bezienswaardigheden in de buurt van Boheems Zwitserland

In de buurt van het nationaal park Boheems Zwitserland liggen nog enkele interessante plekjes die ook een bezoek waard zijn. Reis je naar Tsjechië (of Zuid-Duitsland) en wil je nog een weekje Boheems Zwitserland aan je reis breien, dan raden we je de volgende plekjes aan.

Český Ráj

Krijg je maar niet genoeg van al die mooie natuur, dan kan je nog naar Český Ráj rijden. Dit nationaal park, dat letterlijk Boheems Paradijs betekent, werd officieel een natuurreservaat in 1955 en is daarmee het oudste van het land. Het landschap wordt gekenmerkt door dramatische zandsteenrotsen die door wind, water, vorst, erosie en de mens hun unieke vormen hebben gekregen.

De Prachovské-rotsen (Prachovské skály) en het hieronder beschreven rotsachtige gebied zijn de twee belangrijke bezienswaardigheden in dit natuurreservaat.

Hrubá Skála

Een van de belangrijkste attracties in dit beschermde natuurreservaat is Hrubá Skála. Deze rotsstad bestaat uit vulkanische zandsteenpijlers die als knikkers door reuzen in het gebied werden rondgestrooid. Hoog bovenop een rotsplateau staat ook een sprookjesachtig kasteel dat in de 14de eeuw opgetrokken werd.

In de loop der eeuwen werd het verschillende keren beschadigd en daarna weer heropgebouwd. Het renaissancekasteel dat je vandaag ziet, herbergt een hotel en een kuuroord.

Ještěd-toren

Op anderhalf uur rijden van het nationaal park prijkt de Ještěd-toren. Dankzij zijn buitenaardse, hyperboloïde vorm is het een van de opmerkelijkste kenmerken van het Noord-Boheemse landschap. De 94 meter hoge tv-zendtoren werd genomineerd als "het belangrijkste Tsjechische gebouw van de 20e eeuw".

 • Rijd naar de parkeerplaats en maak de mooie wandeling naar de toren. Bovenaan word je getrakteerd op een prachtig uitzicht en kan je zelfs Polen en Duitsland zien liggen.
 • Wie wil kan ook de 1,2 km lange kabelbaan naar de top nemen.
 • Het basisstation van de kabelbaan ligt 400 meter lager in Liberec.
 • Honger gekregen? Dan kan je terecht in het hotel-restaurant aan de voet van de toren.

Praag

Praag ligt op slechts anderhalf uur rijden van Boheems Zwitserland. Het is goed mogelijk dat je het nationaal park wil bezoeken vanuit Praag. Kom je met het vliegtuig? Dan is Praag waarschijnlijk de plek waar je landt en verblijft.

Het oude centrum van de Tsjechische hoofdstad barst van de historische bezienswaardigheden die getuigen van een woelige geschiedenis. Praag is een fantastische stad waar heel wat te beleven valt; In de zogenaamde stad van de 100 torenswandel je tussen indrukwekkende gebouwen, over imposante bruggen en ook langs moderne architectuur. Het hele historische centrum werd door UNESCO toegevoegd aan de werelderfgoedlijst. Sla zeker het Oude Stadsplein, het Oude Raadhuis en natuurlijk de Karelsbrug niet over. Met onze stadswandeling door Praag ben je zeker dat je niets mist van deze stad.

EXCURSIE: Boek je daguitstap vanuit Praag naar Boheems Zwitserland op voorhand en vertrek zorgeloos op vakantie.

Dresden

Vlakbij het nationaal park Boheems Zwitserland ligt de Duitse stad Dresden. Deze stad werd vroeger het Florence aan de Elbe genoemd dankzij alle schitterende bouwwerken in renaissancestijl die er stonden. Dresden werd echter zwaar gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog en moest bijna helemaal heropgebouwd worden. Het is een bijzonder interessante stad die zeker een bezoekje waard is.

 1. Filmpje: Sfeerbeelden van Boheems Zwitserland

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek aan Boheems Zwitserland in Tsjechië? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Boheems Zwitserland in Tsjechië!

 1. Download onze gratis reisgids Tsjechië

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie naar Slowakije? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Tsjechië-Slowakije 2 stadswandelingen, toeristische info, praktische info + alle daguitstappen. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Tsjechië-Slowakije en ga op pad!

Tsjechië & Slowakije

Gratis reisgids Tsjechië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?