Dé 17 top bezienswaardigheden in Bratislava + info, tips en reisgids

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 17 top bezienswaardigheden in Bratislava + info, tips en reisgids

9 mei 2023 in Slowakije2 reacties

De mooiste bezienswaardigheden in Bratislava, wat te zien en doen?

Bratislava is de hoofdstad van Slowakije. Het prachtige historische centrum van Bratislava wordt gedomineerd door een kasteel dat uitkijkt over de uitstekend bewaarde 18e-eeuwse stad vol gezellige cafés, bars en restaurants. De rivier de Donau kronkelt zich door Bratislava en geeft de stad een romantische touch.

De stad heeft veel te bieden, zowel op vlak van architectuur, als cultuur en geschiedenis. Hier kun je zowel stoppen tijdens je roadtrip door Slowakije of opteren voor een citytrip van twee dagen tot een week. Wij zochten alvast de leukste plekjes voor jou uit!

Tours, tickets voor je bezoek in Bratislava

Bratislava bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Ga mee met een gids op een wandeltocht van 1 uur en ontdek de mooiste plekjes van de stad.

Wil je graag een ludieke tour in een Škoda uit 1970? Wat dacht je van een Bratislava: Sovjettijd- en postcommunisme-tour. of wat dacht je van een romantische boottocht op de Donau?

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Ontdek het historische centrum via de Coronation Route

Om de mooie historische stad het best te gaan verkennen kun je de Coronation Route volgen. Deze start aan de voet van het kasteel en neemt je me doorheen de beste plaatsjes van de stad aan de hand van kleine gouden kroontjes op de grond.

Wandel door smalle straatjes tot het Hlavné námestieplein met zijn renaissance Maximiliánsfontein met Koning Maximiliaan II in ridderkledij. In het historische centrum vind je huizen van verschillende architectonische stijlen zoals gotisch en barokke stijl. Een groot deel van deze zone is ook enkel toegankelijk voor voetgangers, wat het een aangename wandeling maakt zonder zorgen.

 1. De Oude stadshall en het centrumplein

Op het plein Stará Radnica vind je de oude stadshal dat tegenwoordig dient als een museum met tentoonstellingen over de geschiedenis van de stad. Het gebouw dateert uit 1370 en was het huis van de burgemeester in die tijd. Voor een mooi uitzicht over het centrumplein kun je naar de top van de toren klimmen.

Bewonder zeker ook alle kleine details van de klokkentoren, van de rijke stenen decoratie tot het maan en zonne-ornament net onder de klok zelf.

Liever een begeleide tour doorheen de stad? Bekijk zeker het aanbod bij GetYourGuide.

 1. Brug van de Slovaakse Nationale Opstand (UFO)

De brug van de Nationale Opstand werd gebouwd tussen 1967 en 1972 en wordt erkend als het meest karakteristieke gebouw van de stad. Op 80 meter hoog vinden we een gebouw, dat vaak de bijnaam de UFO krijgt. Hier kan je een lift nemen naar boven om te genieten van een prachtig uitzicht over de stad, of een heerlijke lokale maaltijd met een view!

 1. Hviezdoslav-plein

Het Hviezdoslav-plein (Hviezdoslavovo námestie) ligt in de schaduw van het neo-renaissancistische Slowaakse Nationale Theater. Voor het theater staat de fontein van Ganymedes met aan het uiteinde een standbeeld van Hviezdoslav zelf.

Het plein zelf heeft een relaxte maar moderne uitstraling en wordt omringd door bomen en struikjes. Hier kun je terecht voor een pauze tijdens je wandeling door de stad, of een aangename lunch. Daarnaast zijn er ook een aantal restaurants en bars te vinden aan de noordkant van het plein.

 1. Slovaaks Nationale Theater

Het Slovaakse Nationale Theater is te vinden op het Hviezdoslavplein en is het oudste professionele theater in het hele land.

 • Ze bestaat uit drie onderdelen; ballet, opera en drama.
 • Het theater is verdeeld over twee gebouwen, waarvan een huist in het Neo-renaissance gebouw en het andere in het nieuwe SND gebouw in het historische centrum.
 • Het oude gebouw werd gebouwd aan het einde van de 19de eeuw door Weense architecten.
 • In het gebouw zijn heel wat mooie muurschilderijen te vinden.

Voor meer informatie en het programma kun je terecht op de website van het Nationale theater.

 1. Proef de lokale keuken

De Slowaakse keuken is veelzijdig en kent veel regionale variaties. De Slowaakse keuken vindt zijn oorsprong in lang vervlogen tijden toen de meeste inwoners zelf instonden voor het verbouwen van hun voedsel en er geen moderne middelen waren om voedsel lang te bewaren. De keuken was daarom van oudsher zeer afhankelijk van basisproducten zoals tarwe, aardappelen, melk en melkproducten, varkensvlees, zuurkool en uien, maar ook van lokaal geteelde groenten en wilde paddenstoelen.

Traditionele keuken

De Slovak Pub bestaat uit een oud gebouw met verschillende zalen met elk een eigen thema die de geschiedenis van het land weergeven. De meeste van hun producten zijn van biologische oorsprong uit hun eigen boerderij, alsook lokale boerderijen. Een aanrader hier zijn de dumplings en de strüdel! Voor meer info kun je terecht op de website.

Een ander traditioneel restaurant is de Flagship en is ook een absolute aanrader. Als een van de grootste restaurants in Europa, biedt ze een uitgebreid aanbod aan lokale maaltijden. Probeer hier zeker de bryndzove halusky, een hartig maal van gnocchi en schapenkaas met bacon. Het restaurant is ook een van de weinige plaatsjes in de stad waar je lokale wijnen kunt proeven.

Nog meer ontdekken van Slowakije? Bekijk onze volledige rondreis door Slowakije en ontdek de mooiste plekken van het land.

Voor de zoete mondjes

Voor een zoet dessertje hoef je niet verder te wandelen dan het historische centrum. Maak hier een stop in Kaffee Mayer, te vinden in een paleis in barokke stijl langs het centrumplein, en geniet van het grote aanbod taartjes. De recepten komen van Julius Mayer, een beroemde banketbakker uit Wenen. Als kers op de taart wordt je bediend door obers in traditionele kledij.

Voor de liefhebbers van kunst en cake kun je dan weer terecht in Konditorei Kormuth, een koffiehuis gevuld met geschiedenis en kunst. Binnenin het gebouw zijn alle muren rijkelijk bedekt met klassieke kunst, zelfs het plafond heeft een uitgebreid fresco. Ook al het meubilair, het porselein en de antieke objecten zijn authentieke stukken. Geniet hier van een verwarmend kopje thee en een heerlijk taartje.

Street Food Park

Street Food Park gaat maandelijks door in de Oude Markthall (Stará tržnica). Hier kun je terecht voor verschillende foodtrucks en standjes, maar ook gewone marktstandjes. Steun de lokale cultuur terwijl je lekker eet! Je kunt hier zowel terecht voor lunch of een avondmaal. Voor meer info kun je terecht op de Facebookpagina van het evenement.

 1. Het Huis van de Goede Herder

Het klokkenmuseum is gevestigd in een gebouw dat bekend staat als het 'Huis van de Goede Herder'. Het museum documenteert de geschiedenis van de klokkenmakerij van het einde van de 17e eeuw tot het einde van de 19e eeuw aan de hand van een heleboel antieke uurwerken. Het huis werd in rococostijl gebouwd tussen 1760 en 1765 en heeft de typische kenmerken van de toenmalige burgerarchitectuur.

 1. Slowaaks radiogebouw: een omgekeerde piramide

Het Slowaakse radiogebouw, ook wel bekend als het Slowaakse radio- en televisiegebouw, werd gebouwd tussen 1967 en 1983 en is een van de meest herkenbare en symbolische bouwwerken van Slowakije. Het 80 meter hoge radiogebouw heeft een unieke en futuristische uitstraling en lijkt wel een omgedraaide piramide. Sommigen beschouwen het als een meesterwerk, anderen betreuren het uiterlijk. In de jaren 90 werd de omgekeerde piramide zelfs uitgeroepen tot één van de meest lelijke gebouwen van de wereld.

Het Slowaakse radiogebouw is de thuisbasis van de Slowaakse nationale radio en televisie, ook bekend als Radio en Televisie Slowakije (RTVS). Het speelt een belangrijke rol bij het produceren en uitzenden van nieuws, entertainment en culturele programma's voor de Slowaakse bevolking.

TIP: Nog meer ontdekken van Slowakije? Bekijk dan zeker eens onze uitgestippelde rondreis door Tsjechië & Slowakije.

 1. De Michaelspoort

De Michaelspoort is een van de oudste gebouwen in de stad en de enige overgebleven stadspoort van de middeleeuwse vestingwerken. De 51 meter hoge toren boven de poort is een bekend herkenningspunt van Bratislava. Het bouwwerk werd in de 14e eeuw opgetrokken.

 1. Bezoek de Paleizen van Bratislava

Hoewel de stad vol staat met historische gebouwen en prachtige stadspaleizen, springen er toch twee uit tegenover de rest. Dat zijn het Primaat Paleis en het Grassalkovich Paleis.

Primaat Paleis

Het Primatenplein (Primaciálne námestie) geeft uit op het Primaatpaleis. Dit elegante paleis in de neo-klassieke stijl werd gebouwd tussen 1778 en 1781. Het bevat beeldhouwwerken en wandtapijten en wordt momenteel gebruikt als kantoor van de burgemeester en als muziekzaal. Hier vind je ook het toeristische informatiecentrum van de stad.

Grassalkovich Paleis

Het rococo of laatbarokke Grassalkovitsj-paleis is de officiële residentie van de president van Slowakije.

 • Het werd in 1760 gebouwd als zomerverblijf voor graaf Grassalkovitsj.
 • In 1996 onderging het paleis een grondige renovatie en nadien werd het de officiële presidentiële residentie.
 • Het paleis is niet opengesteld voor het publiek, behalve tijdens bepaalde speciale evenementen.

Toch raden we je zeker aan om de korte omweg naar dit paleis te maken om de architectuur te bewonderen. Wie weet vang je wel een glimp op van de president!

 1. Sint-Maartenskathedraal

De Sint-Maartenskathedraal is de grootste kerk van Bratislava en staat in de geschiedenisboeken bekend als de plaats waar de monarchen van Hongarije tussen 1563 en 1830 werden gekroond.

Opvallend is dat de kerktoren ingebouwd is in de oude vestingwerken van de stad. De torenspits steekt 85 meter de lucht in en domineert de skyline van de oude stad. In de kathedraal bevinden zich de overblijfselen van de heilige Johannes de Barmhartige die in het begin van de 7e eeuw stierf.

Een monument in de buurt van deze kathedraal herdenkt een synagoge die eeuwenlang naast de kathedraal heeft gestaan totdat hij werd afgebroken om plaats te maken voor de nieuwe brug in 1970.

Ga mee met een tour door Bratislava

 1. Kasteel van Bratislava

Het imposante kasteel van Bratislava staat op een heuveltop met uitzicht op de stad. Al in het jaar 907 stond hier een burcht, maar het huidige exemplaar is een gereconstrueerd barok kasteel. Binnenin bevindt zich nu het nationaal museum. Het kasteel is de ideale plek om je stadswandeling door Bratislava te beginnen.

TIP: Liever geen zoektocht naar tickets? Boek hier je ticket voor het kasteel online, incl tour.

 1. De Blauwe Kerk

De Sint-Elisabethskerk staat bekend als de 'Blauwe kerk' en het is niet moeilijk om te zien waarom. Het bouwwerk werd in art-nouveaustijl opgetrokken aan het begin van de 20e eeuw. Het is een Hongaarse secessionistische katholieke kerk.

 1. Zoek de standbeelden

Naast de vele paleizen en historische huizen in Bratislava, valt er ook iets anders leuks te ontdekken. De stad heeft namelijk heel wat standbeelden tentoon. Deze zijn dan ook een echte trekpleister voor toeristen die er wel eens graag een foto mee nemen.

 • Zo vind je op het centrumplein onder meer Čumil of Man aan het werk, deze zou een typische communistische arbeider moeten voorstellen die uit het riool eventjes om frisse lucht komt happen.
  Men zegt dat als je zijn hoofd aanraakt je een wens kunt maken, zolang je deze aan niemand vertelt!
 • Aan het Ufo restaurant – dat nu ondertussen gesloten is – vinden we Paparazzi, een standbeeld van een man aan een hoekje die foto’s trekt.
 • Schone Naci is een zilveren standbeeld van een bekende Slovaakse man uit het einde van de 19de eeuw. Hij is het enigste zilveren standbeeld.

Andere standbeelden zijn De Soldaat van Napoleon, De Wachter, een klein naakt mannetje weggedoken in de muur, Hviezdoslav, Hans Christian Andersen, etc. Je komt ze zeker tegen tijdens een wandeling door de stad!

Een geweldige manier om de stad vanuit een ander perspectief te bewonderen is met een tour op de Donau. Klik hier meer informatie over de Donau-cruise.

 1. Dagtrip naar Kasteel Devin

Het Kasteel Devin is een vervallen kasteel in een buitenwijk van Bratislava. Het ligt op ongeveer 10 km van het centrum van de oude stad, maar is makkelijk te bereiken. Het kasteel zelf is niet alleen interessant vanuit geschiedkundig oogpunt, maar je wordt er ook getrakteerd op een panoramisch uitzicht over de samenvloeiing van de Donau en de Morava. Rondom het kasteel kun je ook de wijngaarden bezichtigen en eventueel wijn gaan proeven!

Voor een privétour van het kasteel inclusief vervoer vanuit de stad voor € 98 pp.

 1. Ga op wijntour in Modra of Pezinok

Modra

De karpaten zijn bekend om hun heerlijke wijnen. Daarom is het dan ook geen verrassing dat er heel wat wijngaarden te vinden zijn in de buurt van Bratislava.

TIP: Bezoek Modra voor een aangenaam dagje wandelen door de wijngaarden en natuurlijk een wijnproeverij.

Pezinok

In Pezinok kun je terecht in het museum voor een wijnproeverij voor maar €15. Ontdek hier ook de tentoonstelling over de geschiedenis van de wijncultuur in de Kleine Karpaten. Met een audiogids in het Engels word je geleid door de verschillende ruimtes.

 1. Ontdek de kunstige Street Art

Nog niet genoeg gezien van de stad? Dan kun je nog verschillende straatjes en buurten ontdekken aan de hand van een street art tour waar je de prominente graffitikunst van de stad kunt aanschouwen. Deze diverse schilderijen, stuk voor stuk een meesterwerk, kleuren de stad en zijn het resultaat van het jaarlijkse Street Art Festival.

De stad reserveert heel wat muren specifiek voor artiesten om hun talenten op los te laten. Een paar plaatsjes die je zeker kunt bezoeken zijn het Kamennéplein, Továrenskástraat en Chorvátske rameno. Voor meer info klik hier

 1. Het Slavín-oorlogsmonument

Net buiten het centrum van Bratislava staat het oorlogsmonument Slavín. Het herdenkingsmonument werd tussen 1957 en 1960 opgetrokken als gedenkplaats voor de Sovjet soldaten die omkwamen tijdens de bevrijding van Bratislava op het einde van de Tweede Wereldoorlog. Via de vele trappen en smalle steegjes kom je tot bij de zuil en herdenkingsmonument.

 1. Waar overnachten in Bratislava?

TIP VERBLIJF: Wij kozen voor overnachting in pension Vila Terrasse! Villa Terrasse beschikt over stijlvolle kamers die zijn ingericht met antiek meubilair in vintage en boetiekstijl bieden uitzicht op het stadspark. Maar een van de mooiste plekjes in deze villa is het grote terras dat een adembenemend uitzicht over de stad en de omgeving biedt. De ideale plek om een glas wijn te drinken tijdens de warmere maanden. Vanaf € 62/nacht Meer info en boeken.

 1. Filmpje: ontdek de stad Bratislava

Benieuwd naar de bijzondere stad Bratislava? In dit filmpje kan je alvast een eerste indruk opdoen, maar als je zelf de ervaring van deze plek wilt meemaken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Slowakije!

 1. Download onze gratis reisgids Slowakije, zo mis je niets

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie naar Slowakije? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Tsjechië-Slowakije 2 stadswandelingen, toeristische info, praktische info + alle daguitstappen. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Tsjechië-Slowakije en ga op pad!

Tsjechië & Slowakije

Gratis wandeling Bratislava downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 22 september 2023 - [email protected]

Goede, overzichtelijke reistips. Vlot geschreven. Gaan we zeker vaker raadplegen!

- 16 februari 2023 - willy nouten

Ik vind dat jullie organisatie heel leerrijke en nuttige informatie weergeeft waarvoor mijn dank

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?