Dé 22 mooiste kastelen van Slowakije van sprookjeskastelen tot ruïnes

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 22 mooiste kastelen van Slowakije van sprookjeskastelen tot ruïnes

2 februari 2023 in Slowakije0 reacties

Overzicht met de mooiste kastelen in Slowakije

Slowakije heeft heel veel te bieden zowel op vlak van natuur als cultuur. Maar wat het land ook nog zoveel meer interessant maakt ,is dat er heel wat kastelen te vinden zijn. Bezoek sprookjesachtige kastelen en waan je een echte Disney Prinses, of omring jezelf met pure luxe tussen de rijke meubels van barokke chateau’s. Slowaakse kastelen hebben een breed aanbod dat bij iedereen wel in de smaak valt!

Tours en excursies langs de mooiste kastelen in Slowakije

De mooiste kastelen van Slowakije bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Ga mee met een gids en tour langs de mooiste kastelen van het land.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Banská Bystrica

Banská Bystrica is een culturele parel in het hart van Slowakije. Het centrum van de stad, dat je perfect te voet kan verkennen, loopt over van de historische architecturale parels. Het kasteel van de stad was vroeger deel van heel wat historische gebouwen en had als doel de inkomsten van de mijnen te beschermen voor de koninklijke koffers.

 • Het kasteel heeft twee ajuin-vormige torens die ver boven het historische centrum uitsteken en werd gebouwd vlak naast het originele mijnstadje van ouds dat zou resulteren in de huidige stad.
 • Het toenmalige kerkje die zich op hetzelfde plein bevond zou later de basis worden voor het nieuwe fort in de middeleeuwen.
 • Het oudste gebouw van het kasteel is een romaneske parochiekerk uit de 13de eeuw. In de 15de eeuw kreeg het kasteel opnieuw een uitbreiding in het model van het kasteel in Kremnica, waardoor er heel wat versterkingen werden bijgebouwd.
 • Op het domein bevindt zich ook een begraafplaats waar vele beroemde Slowaakse figuren en schrijvers te vinden zijn. Tevens biedt het ook een prachtig uitzicht op het kasteelcomplex.

Het kasteel is te vinden in het historische centrum van de stad. Kaartjes kunnen gekocht worden aan de kassa, de verschillende gebouwen hebben aparte toegangsprijzen, waarvoor kortingen geldig zijn voor studenten, kinderen en 65+.

 1. Beckov ruïnes

Het kasteel van Beckov is een kasteelruïne dat zeker de moeite waard is om doorheen te dwalen. Het is te vinden bij het stadje Beckov in West-Slowakije. Het is een natuurlijk en cultureel monument en is onderworpen aan restauraties sinds 2002. Het kasteel bevindt zich op een klif en heeft uitzicht over de Váh rivier. Gekozen door zijn strategische ligging in Moravië moest het kasteel de grenzen van Hongarije beschermen in de 13de eeuw.

Het kasteel werd in de 14de eeuw gegeven aan Stibor van Stiboricz, een poolse nobelman die maar liefst 31 kastelen in bezit had. Hij herbouwde het kasteel in gotische stijl en liet heel wat kunstenaars en artiesten het kasteel decoreren. Toen Hongarije terecht kwam in de handen van het Ottomaanse rijk transformeerde het kasteel tot een renaissancefort en huisde het heel wat nobelen. In 1729 zorgde een vuur voor heel wat verwoesting in het kasteel waardoor het niet langer bewoond werd en in verval raakte.

Volgens legende werd het Beckov kasteel gebouwd door Stibor voor zijn nar Becko. Klim omhoog in een van de torens voor een prachtig uitzicht over het landschap en ga op zoek naar het verhaal over de nar Becko.
 • Het kasteel is open voor bezoek van April tot Oktober, dagelijks van 9u tot 17u.
 • Een ticketje kun je enkel verkrijgen aan de kassa in het kasteel zelf en kost zo’n €4.50 voor volwassen €3.50 voor studenten, mindervaliden en senioren, en €3 voor kinderen tijdens het hoogseizoen.
 1. Bojnice kasteel

Het kasteel van Bojnice werd oorspronkelijk gebouwd in de 12e eeuw en is een van de meest bezochte kastelen van Slowakije. Het werd gebruikt als decor voor heel wat fantasy- en sprookjesfilms. Binnen kan je een interessant museum bezoeken dat het verhaal van het kasteel en de omgeving uit de doeken doet. Buiten het basisbezoek zijn er ook vaak heel wat tijdelijke tentoonstellingen te vinden in het kasteel.

Ontdek het kasteel overdag, of kies voor een avondbezoek waarbij de gids verkleed is in historische kledij. Hierbij wandel je door de historische hallen bij het licht van een enkele kaars.

Het kasteel is een van de meest belangrijkste monumenten in Slowakije en bevindt zich op een heuvel dat uitkijkt over de nabijgelegen stad. Het was origineel een houten kasteel en werd verbouwd in steen in de 13de eeuw. Rondom het kasteel bevindt zich ook een prachtig park waar je heerlijk kunt wandelen en een aantal zeer zeldzame boomsoorten aanschouwen.

Daarnaast is er ook een natuurlijk grottensysteem van zo’n 22m lang te vinden 26m onder de grond van een van de tuinen. Het werd zowel gebruikt als een beschutte plaats alsook een waterreservoir.

TIP: Ga mee me met een tour vanuit Bratislava langs de mooiste kastelen van Slowakije. Boek een tour online met gids online, je kan annuleren tot 24u voor vertrek.

 1. Kasteel van Bratislava

Het imposante kasteel van Bratislava staat op een heuveltop met uitzicht op de stad. Al in het jaar 907 stond hier een burcht, maar het huidige exemplaar is een gereconstrueerd barok kasteel. Binnenin bevindt zich nu het nationaal museum. Het kasteel is de ideale plek om je stadswandeling door Bratislava te beginnen.

 • Het kasteel is in de winter (1 November tot 31 Maart) geopend van 9u tot 17u
 • In de zomer (1 April tot 31 Oktober) van 10u tot 18u.
 • Indien je beschikt over een Bratislava Card (een toeristenpasje) is de toegang gratis!

TIP: Liever geen zoektocht naar tickets? Boek hier je ticket voor het kasteel online, incl tour.

 1. Budmerice Landhuis

Hoewel dit Chateau zeker lijkt op het kasteel is het geen kasteel maar wel een spectaculair landhuis. Het Budmerice landhuis is te vinden in de gelijknamige stad Budmerice en werd gebouwd in 1889 door de graaf Ján Pálfi. De architect achter dit prachtige romaneske gebouw was de Ween Franz von Neumann.

Het gebouw wordt omringd door een aangenaam Engels park. Het huis werd verleend aan Slowaakse schrijvers voor inspiratie tijdens hun schrijfproces tot in 2011. Op het domein bevindt zich ook een mooie kapel met een indrukwekkend schilderij van de Madonna, van dezelfde eigenaar.

 • Het landhuis is open voor bezoek met een begeleide tour.
 • Toegang kost €5 voor een tour, niet in het Slowaaks en duurt een 40-tal minuten.
Nog meer ontdekken van Slowakije? Bekijk onze volledige rondreis door Tsjechië-Slowakije en ontdek de mooiste plekken van het land.
 1. Červený Kameň – Rode Stenen Kasteel

Het kasteel van Červený is te vinden in de kleine Karpaten dicht bij het stadje Modra. Op de binnenplaats van het huidige kasteel zich, stond vroeger een statig stenen kasteel in de 13de eeuw. Dit kasteel maakte deel uit van een heel systeem van grenskastelen tussen Bratislava en Žilina. Dit oude kasteel werd uit de weg geruimd in het midden van de 16de eeuw, toen het plaats moest maken voor een nieuw fort met een centraal binnenplein en vier hoektorens.

Het kasteel beschikt over verschillende tours, zoals een tour die je meeneemt door de verschillende luxueuze kamers, van slaapkamers naar eetruimtes en een ridderhal. Ontdekt hier hoe de adel als sinds de Renaissance leefde, en wandel door de vele ondergrondse tunnels. Sommige van de tours zijn gratis, zoals het bezichtigen van het noordelijke bastion, of het poorthuis. Daarnaast zijn er ook specifieke tours voor kinderen, zoals “het leven in een kasteel” en “de mysteries van een kasteel”.

TIP: Voor prijzen en openingsuren kun je terecht op hun website.

 1. Kasteel van Bytča

Het Renaissancekasteel van Bytča werd gebouwd op wat voorheen het waterkasteel was. Het kasteel ligt op zo’n 20km van Žilina en is gemakkelijk te bereiken met de auto. Hoewel er niet heel veel geweten is over de geschiedenis van het kasteel is het toch zeker een bezoekje waard. De constructie is hoogstwaarschijnlijk gebaseerd op een Italiaans type kasteel, met zowel decoratieve als militaire functies uit angst voor Turkse aanvallen destijds.

Het binnenplein is rijkelijk gedecoreerd met fresco’s in een zwartgrijze kleur en stukken gegraveerde muren. Daarnaast kun je er ook heerlijk wandelen in de omliggende tuinen.

 1. De burchtruïne van Čachtice

Čachtice ligt tussen de Donau-laagvlakte en de Kleine Karpaten en is vooral bekend vanwege de nabijgelegen burchtruïne. De burcht staat op een heuvel en is omringd door talrijke zeldzame plantensoorten. Het gebied is om die reden uitgeroepen tot nationaal natuurreservaat.

De burcht van Čachtic werd in de 13e eeuw gebouwd als uitkijkpost op de weg naar Moravië. Het bouwwerk werd nadien echter vooral bekend als de residentie en later de gevangenis van de beruchte gravin Elizabeth Báthory.

Elizabeth Báthory, een Hongaarse edelvrouw, wordt in het Guinness Book of World Records bestempeld als de productiefste vrouwenmoordenaar aller tijden. Hoeveel slachtoffers ze heeft gemaakt, is onbekend, maar Elizabeth en 4 handlangers werden beschuldigd van het martelen en vermoorden van verschillende honderden jonge vrouwen tussen 1590 en 1610. Het gruwelijke verhaal werd een beroemde legende. Geestenkloppers menen dat het spookt in het kasteel en dat trekt heel wat griezelliefhebbers aan.
 • De burcht werd oorspronkelijk in romaanse stijl opgetrokken, maar later werd het gerenoveerd. Het kasteel werd voorzien van een gotische toren en sterk uitgebreid in de 15e en 16e eeuw.
 • Het werd in de 17e eeuw in renaissancestijl gerenoveerd, maar in 1799 raakte het in verval en richtte een brand grote vernielingen aan.
 • In 2014 werd het kasteel uiteindelijk omgebouwd tot een toeristische attractie.
 • Net als het kasteel van Orava vormde dit kasteel het decor voor de beroemde film Nosferatu uit 1922.
 1. De ruïnes van Devin

Het Kasteel Devin is een vervallen kasteel in een buitenwijk van Bratislava. Het ligt op ongeveer 10 km van het centrum van de oude stad, maar is makkelijk te bereiken. Het kasteel zelf is niet alleen interessant vanuit geschiedkundig oogpunt, maar je wordt er ook getrakteerd op een panoramisch uitzicht over de samenvloeiing van de Donau en de Morava. Rondom het kasteel kun je ook de wijngaarden bezichtigen en eventueel wijn gaan proeven!

TIP: Voor een privétour van het kasteel inclusief vervoer vanuit de stad voor € 98 pp.

 1. Kežmarok kasteel

Kežmarok is een historisch stadje met een wondermooi hoofdplein waarop het oude stadhuis staat. Vandaar kan je langs de Hradná ulica wandelen om het kasteel te bezoeken. Het kreeg zijn huidige renaissance-uiterlijk na een uitgebreide verbouwing in verschillende fasen tussen 1572 en 1624. Het interieur van het kasteel is prachtig versierd met verschillende schilderijen alsook plafondschilderijen, waardoor het ook een permanente collectie huist dat open is voor bezoek.

Daarnaast kent ook dit kasteel heel wat legendes, over nonnen, onbeantwoorde liefde, een dappere vrouw en een verloren schatkist. Het is dus zeker de moeite om te gaan bezoeken alleen al om al de verhalen van het kasteel te horen. Het kasteel beschikt ook over een museum dat uitleg geeft over de huishoudelijke cultuur van Slowakije in het verleden.

 1. Kasteel van Krásna Hôrka

Het kasteel van Krásna Hôrka is te vinden in de Košice Regio en was tot in 2012 een van de best bewaarde kastelen van het land, het was een nationaal cultureel monument. Helaas is een heel deel van het kasteel afgebrand in 2012 nadat enkele tieners met een half-brandende sigaret het kasteel per ongeluk in vlam zetten. Reconstructiewerken zijn nog steeds bezig waardoor het momenteel gesloten is voor bezoek.

 • Het kasteel werd gebouwd om een middeleeuwse weg te beschermen dat door de erts-mijngebieden van de Slowakije liep, en staat mogelijks op de plaats van een ouder fort.
 • Het dateert uit de 13de eeuw en beschikte over een grote toren en residentieel paleis met fortificaties en bestaat grotendeels uit verschillende aparte gebouwen en paleizen.
 • De permanente tentoonstelling geeft wat meer uitleg over het kasteel en zijn geschiedenis, maar huist ook een uitzonderlijke tentoonstelling over de prehistorie van het oostelijke deel van Gemer.
 • Daarnaast zijn ook heel wat unieke meubels en schilderijen te zien.
 1. Het Kasteel van Kremnica

Het kasteel te vinden op een heuvel in de stad Kremnica is een stadskasteel en behoort tot het Museum van Munten en Medailles van de stad. Het is een van de eerste nederzettingen van de stad en werd gebouwd tussen de 14de en 15de eeuw. Ook dit is opnieuw een kasteelcomplex omringd door dubbele wanden, deze zijn verbonden met de stadsmuren.

 • Het gebouw dat onmiddellijk opvalt is de Sint-Katharinakerk. Hierbinnen vind je een neogotische stijl, gekenmerkt door zijn unieke orgelmelodieën.
 • De site kreeg zijn renaissancelook door de kerktoren in de 16de eeuw.
 • Het oudste deel van het kasteel is het ossuarium dat dateert uit de 14de eeuw en is te vinden in de kelder van de Sint-Andrewskapel.
 • Het kasteelmuseum biedt een tentoonstelling over de geschiedenis van de site en is gemakkelijk te bereiken via het Štefánikovo námestieplein.
 1. Liptovský Hrádok

Het Liptovksý kasteel ligt ook aan de Váh rivier, net aan de voet van de Lage Tatras. Het huidige gebouw is de combinatie van oude ruïnes, een landhuis en een renaissancekasteel dat sinds 2001 traagjes gerenoveerd werden. Ondertussen biedt het kasteel een restaurant en accommodatie voor zijn bezoekers, er worden er zelfs trouwfeesten gehouden.

Bezoekje aan het kasteel

 • Het kasteel is echter wel ook open voor bezoekers die een tour van de gebouwen wensen.
 • Volwassenen betalen hier €4 voor een ticketje, studenten, kinderen en senioren €3.
 • De tour duurt zo’n 45 minuten en kan in het Engels indien je ernaar vraagt.
Wil jij ook deze kastelen zelf gaan ontdekken?? Download je gratis reisgids Tsjechië-Slowakije en ga op pad!
 1. Nitra kasteel

Nitra wordt wel eens de oudste stad van Slowakije genoemd. Het is de vierde grootste stad van het land en er valt hier zoveel te beleven dat je hier makkelijk een extra dag kan spenderen zonder je te vervelen.

De bezienswaardigheden die het meest in het oog springen zijn het kasteel en de kathedraal van Sint-Emmeram. Het kasteel van Nitra werd in de 11e eeuw gebouwd op de plaats van een Slavisch fort. Vandaag de dag bevindt zich hier de zetel van het Bisdom Nitra.

De kerk van Sint-Emmeram is het oudste nog rechtstaande deel van het kasteelcomplex. Het dateert oorspronkelijk uit de 11e of 12e eeuw, maar werd na een brand in de 13e eeuw helemaal herbouwd. In 1317 werd er een nieuwe gotische kerk vlak naast de oudere kerk gebouwd.

Tussen 1710 en 1736 kreeg de kathedraal zowel langs buiten als binnenin een nieuw jasje aangemeten. Even verderop zal je nog het gotische bisschoppelijk paleis opmerken dat in de tweede helft van de 18e eeuw zijn huidige barokke gevel kreeg

 1. Nový zámok

Nový zámok vertaalt letterlijk naar ‘nieuw kasteel’, maar laat je niet bedriegen, het kasteel is toch al bijna 500 jaar oud. Het kasteel van Nový zámok is te vinden in Banská Štiavnica op een heuvel ten zuiden van de stad op zo’n 630m hoog. Dit maakt het dan ook het hoogste punt van de stad.

Het renaissancekasteel bestaat uit zes verdiepen met vier bastions en werd gebouwd tussen 1564 en 1571 als uitkijkpost tijdens de oorlog met de Turken. In het kasteel bevindt zich een mijnen-museum alsook een tentoonstelling over de constructie van het kasteel.

TIP: Op het bovenste verdiep kun je een prachtig uitzicht verkrijgen over de stad.

 1. Het Kasteel van Orava

Het kasteel van Orava prijkt bovenop een rots en torent uit hoog boven de rivier de Orava. Dit kasteel wordt beschouwd als een van de mooiste van het land. Het werd in de 13e eeuw gebouwd in wat ooit het Koninkrijk Hongarije was. Oorspronkelijk was het romaans en gotisch van stijl, maar later kreeg het een renaissancejasje aangemeten met enkele neogotische accenten.

In 1611 werd het kasteel in zijn huidige vorm voltooid, maar in 1800 brandde het af en werd het niet meer als residentie gebruikt. Het kasteel werd later beroemd om het feit dat veel scènes in de beroemde vampierfilm Nosferatu uit 1922 hier werden opgenomen. Na een periode van verpaupering werd het na de Tweede Wereldoorlog uiteindelijk een nationaal monument en nu huist het een museum.

 1. Het Sklabiňa Kasteel

Het Sklabiňa kasteel is opnieuw een uitgebreide kasteelruïne en dateert uit 1241. De ruïnes zijn te vinden ten oosten van Martin, een stadje in het noorden van Slowakije en niet ver van de Grote Fatrabergen. Het kasteel bleef overeind tot aan de Tweede Wereldoorlog. In 1944 ontstond er een brand in het renaissance landhuis dat in de 16de eeuw werd gebouwd in het midden van het kasteel. Die brand verwoestte zowel het landhuis als delen van het kasteel, hierdoor raakte het in verval.

Tegenwoordig wordt het kasteel traag terug gerenoveerd tot zijn originele gloriedagen.

De jonge enthousiastelingen van het project organiseren dan ook heel wat leuke events op de site zoals een kasteelfeest.

Ook heeft het kasteel een klein privémuseum waar je terecht kunt voor uitleg over de geschiedenis van het kasteel.

 1. Smolenice kasteel

Op een uurtje rijden van Bratislava, de hoofdstad van Slowakije, ligt het kasteel van Smolenice, te vinden in de gelijknamige stad. De oudste bronnen vernoemen het kasteel al in de 14de eeuw. Dit romantische en sprookjesachtige kasteel is deels nieuw en deels oud.

Het nieuwe deel van het kasteel dateert uit de vroege 20ste eeuw, maar de bastions van het oude kasteel maken nog deel uit van de huidige constructie. De reconstructie van het kasteel is van dezelfde eigenaar als het Budmerice Landhuis.

Smolenice is ondertussen in het bezit van de overheid van Slowakije en is daardoor maar deels open voor publiek bezoek. De delen die je kunt bezoeken zijn de tuinen rondom het kasteel alsook de binnenplaats. Dat zorgt er echter wel voor dat je het kasteel gratis kunt zien (de openbare delen). Andere delen worden vooral gebruikt voor nationale en internationale wetenschappelijke bijeenkomsten.

 1. Het Sprookjeskasteel van Spiš

Het kasteel Spiš is een enorme 12e-eeuwse vesting die je terug katapulteert naar de middeleeuwen. Dit eenzame, sprookjesachtige kasteel, waar door de eeuwen heen heel wat aan toegevoegd en veranderd is, verscheen al in verschillende films. Wanneer je ziet hoe het kasteel rondom de omringende vlaktes en bergen uitsteekt, zal je meteen begrijpen waarom.

De binnenkant van het kasteel werd in de 20e eeuw gereconstrueerd en huist tegenwoordig een tentoonstelling over martelwerktuigen. Een gruwelijke, maar boeiende uitstap!

 1. Stará L’ubovňa

Niet ver van Poprad, langs de Poprad rivier, vinden we het stadje Stará L’ubovňa dat overschaduwt wordt door het grote L’ubovňa Kasteel. Het kasteel ligt bovenop een kalksteenheuvel van zo’n 548m hoog. Ten noorden van het kasteel liggen de L’ubovnianska Highlands, een prachtig natuurdomein.

Dit kasteel is open voor het publiek en huist een museum over de stadsgeschiedenis, de geschiedenis van het kasteel met zijn antieke meubels en de eigenaars doorheen de eeuwen alsook oude wapens. Ontdek onder meer replica’s van de Poolse kroonjuwelen en een brouwerij. Vlak onder het terrein van het kasteel bevindt zich ook een openluchtmuseum dat uitlegt over de volksgeschiedenis.

 1. Kasteel van Strečno

Opnieuw in de buurt van Žilina, 7km ten oosten van de stad, ligt een prachtig middeleeuws kasteel op een hoge klif. Dit zijn de – ondertussen half gerenoveerde – ruïnes van een van de belangrijkste kastelen uit de Slowaakse geschiedenis en was meteen ook het veiligste fort in heel de regio van Považie.

Weetje: Het is ook een deel van de set van de film DragonHeart, geregisseerd door Rob Cohen.

Het kasteel huist ook een legende over Žofia Bosniaková, wiens mummy teruggevonden was in de crypte van het kasteel, volledig intact. Deze vrouw was zodanig goed van hart dat ze ondertussen in het proces is van heilig verklaard te worden.

Vind je weg doorheen de mooie omliggende Hoge Váh regio om een kijkje te nemen in dit imposante middeleeuwse kasteel die zowel renaissance als barokke architectuur te bieden heeft. Het is mogelijk de Váh rivier over te steken op een vlot met de auto, er is ook een restaurant met panoramisch uitzicht over de omgeving. De tour van het kasteel is door middel van gids.

 1. Trenčíansky Hrad burcht

Trenčín ligt op ongeveer 120 km van Bratislava. De stad telt ongeveer 55.000 inwoners en is daarmee de achtste grootste gemeente van het land. Ook Trenčín is vooral bekend om een middeleeuws kasteel. Het prijkt uit boven op een rots en lijkt de gemeente eronder te bewaken.

 • Het kasteel van Trenčín is het op twee na grootste kasteel van Slowakije. Het heeft een boven- en benedengedeelte en is uitgerust met uitgebreide vestingwerken.
 • Het kasteel dat je vandaag ziet is middeleeuws van oorsprong, maar de geschiedenis van het bouwwerk gaat terug tot de Romeinse tijd. Op een rots onder de burcht werd namelijk een inscriptie gevonden uit het jaar 179.
 • De centrale middeleeuwse toren in de bovenste burcht wordt omgeven door verschillende paleisgebouwen en is het hoogste punt van de stad.

In de burcht kan je tegenwoordig tentoonstellingen bezoeken in het Trenčín-museum. Er worden veel boeiende artefacten, wapens en meubels tentoongesteld en er is ook een galerie met kunstwerken en archeologische vondsten.

 1. Kaartje kastelen Slowakije

 1. Download onze gratis reisgids Slowakije, zo mis je niets

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie naar Slowakije? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Tsjechië-Slowakije 2 stadswandelingen, toeristische info, praktische info + alle daguitstappen. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Tsjechië-Slowakije en ga op pad!

Tsjechië & Slowakije

Gratis preview reisgid downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?