15 x mooiste bezienswaardigheden in Benidorm: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Complete reisgids kopen voor € 10

15 x mooiste bezienswaardigheden in Benidorm: wat zien & doen tijdens je bezoek?

18 april 2024 in Spanje4 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Benidorm + verblijftips

Benidorm wordt vaak geassocieerd met alle (negatieve) gevolgen van massatoerisme en overbebouwing. Jammer genoeg zijn sommige van die vooroordelen waar, maar de omgeving is en blijft wel prachtig! Benidorm kijkt uit over bergen en een stralend blauwe zee en biedt bovendien goeie basisfaciliteiten voor een betaalbare vakantie.

Ontdek in deze blogpost alvast de mooiste bezienswaardigheden in Benidorm.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Benidorm

Duur1 - 3 dagen ()
Vliegtickets2u20 vliegen naar Alicante (ALC), vliegtickets vergelijken bij Cheaptickets
HuurautoGraag de omgeving verkennen? Dan is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij SunnyCars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Camper hurenLiever op stap met een camper maar heb je er zelf geen? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenOvernachtingen voor je bezoek aan Benidorm:

Inhoud artikel

  1. Vakantie in Benidorm

Gelegen in het hart van de Costa Blanca, is Benidorm een van de meest geliefde badplaatsen langs de Spaanse kust. Wat ooit een bescheiden vissersdorpje was in de vroege jaren vijftig, is inmiddels uitgegroeid tot een bruisende kuststad, ook wel bekend als het "Manhattan van Spanje" of het "Manhattan van de Middellandse Zee" vanwege zijn imposante skyline.

Niet gek want langs de uitgestrekte kustlijn pronken de imposante wolkenkrabbers die het landschap omlijsten en een adembenemend uitzicht bieden op de uitgestrekte witte zandstranden en het betoverende turquoise water. Maar de indrukwekkende skyline van het "Manhattan van Spanje" is slechts een deel van de charme.

Van goudgele zandstranden tot mooie wandelpaden met bijzonder mooie uitzichten, fantastische pretparken voor een dagje avontuur en uiteraard mogen ook de talloze mogelijkheden voor excursies niet ontbreken (deze kan je trouwens hier boeken). Bovendien is Benidorm ook een ideale uitvalbasis om andere badplaatsen aan de Spaanse Costa Blanca te verkennen.

Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Benidorm

  1. Verken de oude binnenstad van Benidorm

Vóór de opkomst van hoge wolkenkrabbers in Benidorm was het eigenlijk een charmant witgekalkt vissersdorpje doordrenkt van ouderwetse charme. Sporen van dit verleden zijn nog steeds te vinden, vooral in de oude binnenstad

Gelegen op een kleine heuvel tussen de twee belangrijkste stranden, is de oude binnenstad gemakkelijk te verkennen te voet. Met zijn charmante geplaveide straatjes, witgekalkte huizen, de neoklassieke Església de Sant Jaume i Santa Anna-kerk en het iconische balkon met uitzicht over de zee, vormt het een prachtig contrast met de moderne stad, die wordt gedomineerd door hoge wolkenkrabbers. Uiteraard vind je er ook het ene gezellige cafeetje en winkeltje na het andere.

OVERNACHTINGSTIP: Boek hier je verblijf in Benidorm.

  1. Iglesia de San Jaime y Santa Ana

Je kan ook wat geschiedenis spotten in Benidorm, zoals de Iglesia de San Jaime y Santa Ana, die dateert uit de jaren 1700. Dit is één van de schaarse oudere gebouwen in Benidorm en bevindt zich in het centrum. Vanop het voorplein, Plaza Sant Jaume heb je bovendien een schitterend uitzicht op de zee. De kerk heeft twee opvallende koepels met blauwe tegels, iets wat wel vaker voorkomt in deze streek. Wil je even ontsnappen aan de Spaanse zon, dan is een bezoek aan de kerk met zijn hoge plafonds en dikke muren een ideale verfrissing.

  1. Balcón del Mediterráneo

Een van de bekendste uitzichtpunten in Benidorm is het Balcón del Mediterráneo letterlijk vertaald naar "het balkon van de Middellandse Zee" (bekijk ligging). Vanaf hier heb je prachtige panorama’s op de azuurblauwe wateren van de Middellandse Zee en de omliggende landschappen.

Het balkon bevindt zich op een klif tussen de Levante en Poniente stranden en is te bereiken via een opvallend witte trap. Het is een ideale plek om te genieten van de zonsondergang.

  1. Plaça del Castell

Plaça del Castell is een mooi uitzichtpunt met rotsige kasteelruïnes. Dit punt bevindt zich tussen de beide stranden van Benidorm. Er staan enkele bankjes waar je even kan uitrusten en genieten van het uitzicht. Vaak valt hier ook iets te beleven, zoals een muzikant die voor een leuke sfeer zorgt op het mooie pleintje.

SEGWAYTOUR: Ontdek de mooiste plekjes van de badplaats tijdens een authentieke Segway-tour door Benidorm.

  1. Playa de Levante en Playa de Poniente

De kustlijn van de Spaanse badplaats wordt gekenmerkt door twee belangrijke stranden, gescheiden door de jachthaven en het Balcón del Mediterráneo. Aan de oostkant ligt Playa de Levante, dat beschouwd wordt als het belangrijkste strand. Het zandstrand is vooral geliefd bij een oude publiek, wordt omringd door een lange boulevard met verschillende restaurantjes en je hebt er zicht op de skyline van de stad.

Aan de westkant ligt Playa Poniente dat net iets verder weg ligt van het drukke stadsgedeelte, waardoor het ook iets rustiger is met minder drukte. Naast deze twee belangrijke stranden zijn er ook nog enkele andere kleinere stranden in de nabije omgeving waar je kan zonnen zoals het snorkelstrand Cala Almadraba (bekijk ligging).

  1. La Creu de Benidorm

Een bezoek aan het "Kruis van Benidorm", ook wel bekend als La Creu de Benidorm of La Cruz, is absoluut de moeite waard. Dit monument bevindt zich op een heuvel boven de stad, aan de rand van het natuurpark Siera Helada. Het kruis werd op deze heuvel geplaatst halverwege de 20ste eeuw op een katholieke missie om de stad te verlossen van haar reputatie als zondaar.

Overdag kan je genieten van het panoramische uitzicht, maar ook 's nachts, wanneer alle lichten van de stad branden, is het absoluut de moeite waard. Je kan vanaf het centrum naar het monument wandelen maar het is ook makkelijk bereikbaar met de auto. Eenmaal de top bereikt, kan je er genieten van een spectaculair uitzicht over de stad, met zijn imposante skyline en de diepblauwe zee die zich uitstrekt tot aan de horizon.

LEESTIP: Ontdek de mooiste bezienswaardigheden aan de Costa Blanca.

  1. Parc de L'Aigüera

Benidorm is het meest gekend om zijn levendige stranden, maar je kan er ook wat groen vinden. In het Aigüera Park gelegen in het hart van Benidorm, kan je namelijk prachtig wandelen of picknicken. Een weelderige groene omgeving met torenhoge palmbomen en mooie wandelpaden.

Een van de opvallende kenmerken van het Aigüera Park zijn de indrukwekkende fonteinen die 's avonds verlicht worden. Daarnaast worden er in het amfitheater regelmatig culturele evenementen, concerten en festivals georganiseerd.

Boek hieronder je daguitstap vanuit Benidorm

  1. Intempo

Van alle wolkenkrabbers is er toch eentje die meteen je aandacht zal vestigen: de Intempo, een uniek woongebouw vol appartementen. Het gebouw bestaat is ongeveer 200 meter hoog en telt 47 verdiepingen. Het gebouw bestaat uit twee parallelle torens en lijkt van ver op een gigantisch M of het cijfer 11. Vandaag de dag kan je er ook overnachten en een dagje spa boeken. Boek hier je overnachting in het INTEMPO SKY Resort & Spa.

  1. Dierenpark Mundomar

Op vakantie aan de Costa Blanca met kinderen? Mundomar is een dierenpark in Benidorm voor kinderen, jongeren en volwassenen en dus ook ideaal voor een daguitstap met het hele gezin. Het park toont je verschillende zoogdieren, vogels en reptielen en er worden ook diverse shows georganiseerd.

Maak er de mooiste herinneringen en doe persoonlijke ervaringen op! Zo kan je zwemmen met zeeleeuwen, een ontmoeting met een dolfijn of een dagje meehelpen als trainer of verzorger van de dieren. Ook kan je samen met een dier op de foto. Het dierenpark kan je bezoeken van 10u tot 18u, in de zomermaanden is het een uurtje langer geopend. Meer info op de website.

  1. Isla de Benidorm

Het Benidorm-eiland, ook wel bekend als Isla de Benidorm, is een klein eiland ongeveer 3,5 kilometer voor de kust van Benidorm. Het eiland is van vulkanische oorsprong en heeft een oppervlakte van ongeveer 6 hectare. Hoewel het eiland niet bewoond is, is het wel een toeristische trekpleister vanwege zijn natuurlijke schoonheid, heldere wateren en onderwaterleven.

Je kan het eiland enkel en alleen bereiken per boot, die regelmatig vanuit de haven van Benidorm vertrekt. Het is een populaire plek om te snorkelen, zwemmen en zonnebaden, en het biedt ook wandelpaden voor diegenen die het eiland te voet willen verkennen. Boek hier je boottocht met Excursiones Marítimas Benidorm.

  1. Natuurpark Sierra Helada

Het prachtige Sierra Helada-gebergte (Serra Gelada in het Valenciaans) vormt een prachtig decor voor de prachtige badplaats Albir haar grotere buur Benidorm. Het park staat bekend om zijn imposante kliffen, die tot wel 400 meter boven de zeespiegel uitsteken, waardoor het een van de meest spectaculaire kustlandschappen van de regio is. Deze kliffen behoren tot de hoogste kliffen aan de oostkust van Spanje.

Er zijn verschillende wandelroutes en uitkijkpunten, die adembenemende uitzichten over de Middellandse Zee en de omliggende kustlijn bieden. Een van de populaire routes begint bij het Kruis van Benidorm waar we het eerder over hadden. Het biedt een uitdagende maar lonende wandeling langs de kliffen!

  1. Terra Natura park

Terra Natura is een modern dierenpark waar je een nieuw concept kan ontdekken in het ontwerp van leefgebieden van de dieren, waardoor je in contact staat met dieren, zonder zichtbare barrières (althans niet zichtbaar voor het menselijk oog). Het oppervlak van 320.000 vierkante meter van dit park in Benidorm is onderverdeeld in 4 zones: Pangea, de toegangszone van het park, Amerika en Azië. In dit park kan je terecht om heel wat wilde dieren te spotten. Meer info op de website.

TICKETS: Wil je graag het natuurpark bezoeken? Koop je tickets online, en sla de wachtrij over (Gratis annulering tot 24 uur voor aanvang van de activiteit)

  1. Terra Mítica pretpark

Of misschien liever een dagje avontuur? Dan plan je beter een daguitstap naar het Terra Mítica, een gethematiseerd attractiepark aan de Spaanse Costa Blanca. Het park gaat terug in de tijd naar alle culturen die zich rond de Middellandse Zee hebben gemanifesteerd: Egypte, Rome, Griekenland, Iberia en Las Islas. Je vindt hier prachtige settings met afwerking tot in de details.

Enkele hoogtepunten van het park zijn de houten achtbaan Magnus Colossus, de splash La Furia de Tritón en de interactieve darkride El Laberinto del Minotauro. Verder zijn er nog andere leuke waterattracties, rollercoasters en dark rides en zelfs enkele spannende thrillrides. Er worden ook verschillende shows gegeven en je kan ontspannen of afkoelen in Río Nilo en bubbelbads.

  1. Cuevas de Canelobre

De Cuevas de Canelobre, vlakbij Busot en op de hellingen van de Oro-bergketen, maken deel uit van het grootste en diepste grottencomplex van Spanje. Je kan de grotten alleen met een rondleiding bezoeken. Het blijft geopend tijdens de siësta en is dus perfect voor een middagactiviteit.

De grotten werden miljoenen jaren geleden gevormd, maar veranderen nog steeds. Dat gebeurt wel zéér traag, namelijk aan een snelheid van ongeveer 1 centimeter elke 100 jaar. Felgekleurde lichten tonen de interessante vormen van de stalactieten en stalagmieten. De hoofdbezienswaardigheid is een formatie in de vorm van een kandelaar, waarnaar de grotten ook genoemd zijn.

  1. Waterpark Aqualandia

Aqualandia is een spectaculair park vol met waterattracties. Er zijn zwembaden, glijbanen en andere faciliteiten zoals grote aquariums voor de hele familie. Waaghalzen kunnen op de wilde glijbanen zoals de Big Bang of de Kamikaze en The Black Hole of je kan op een zwemband rondpeddelen in de lagunes, door de ‘Niagara’ watervallen.

Voor de kleintjes is er Adventureland met glijbanen, watergooiers, een ballenbad en nog veel meer. Je vindt er ook verschillende restaurants en cafés, picknickplaatsen en winkeltjes. Even uitblazen? Huur dan een ligbed of grote zwemband en dobber even rond! Meer info op de website.

TICKETS: Bestel je tickets voor het Aqualandia online op voorhand en beleef uren waterpret! Je hebt ook de mogelijkheid om te kiezen voor een combiticket met toegang tot het Mundomar Marine en Exotic Animal Park.

  1. Mooiste daguitstappen vanuit Benidorm

Verblijf je voor een langere periode in Benidorm? Dan is het ook zeker de moeite om de prachtige omgeving van de stad te verkennen. Benidorm is een prima uitvalsbasis voor leuke uitstapjes en dagtrips naar de mooiste plekken aan de Costa Blanca. Hieronder vind je alvast enkele van de leukste plekken in de nabije omgeving van Benidorm.

Villajoyosa

Hou je van chocolade? Dan moet je eens naar het nabijgelegen La Vila Joiosa gaan, letterlijk vertaald naar ‘de vrolijke stad’. Dit kleurrijk kuststadje staat bekend omwille van haar productie van chocolade, wat misschien wel de naam verklaart. Je kan hier 3 chocoladefabrieken bezoeken: de fabrieken van Valor, Perez en Clavileño. Je vindt hier ook strand, een pittoreske jachthaven en iconische, felgekleurde vissershuisjes. Ontdek hier nog meer over Villajoyosa.

FIETSTOCHT: Een leuke manier om Villajoyosa en de kustlijn van de Costa Blanca te ontdekken is vanop de fiets. Boek hier je elektrische fietstocht naar Villajoyosa vanuit Benidorm.

Nog meer leuke daguitstappen vanuit Benidorm

  • Op de top van een hoge rots, boven het betoverende blauwgroene water van het stuwmeer, ligt Guadalest. Dit kleine schilderachtige dorpje, dat voluit El Castell de Guadalest heet, staat officieel bekend als een van de Los Pueblos más Bonitos de España oftewel mooiste dorpjes van Spanje.
  • Calpe, een van de populaire, toeristische badplaatsen in de Costa Blanca. Je vindt hier een prachtige boulevard die geflankeerd wordt door appartementsgebouwen en gezellige winkeltjes. Dé blikvanger van de stad? Dat is ongetwijfeld de Penyal d’Ifac, de 332 meter hoge rots die boven de stad uittorent.
  • Elche, ook wel gekend als Elx, is een bijzondere stad. Je vindt er historische bezienswaardigheden als het stadhuis bevindt zich op de Plaça de Baix, de 17e eeuwse Basílica de Santa María en diverse musea. Maar de trekpleister van de stad is het prachtige park dat bekend staat om haar duizenden palmbomen en botanische tuinen van Huerto del Cura.

Ga je liever mee met een georganiseerde dagtocht vanaf Benidorm?

  1. Waar overnachten in Benidorm?

Ga je op vakantie naar Benidorm en zoek je een geschikte plaats om te overnachten? Er zijn in Benidorm een aantal hotels (meestal all-in formules) waar je goeie basisfaciliteiten zal vinden en mooie kamers. Je kan ook in het nabijgelegen Alicante overnachten, waar je tal van leuke slaapplaatsen zal vinden. Hieronder geven wij alvast enkele leuke adresjes in Benidorm of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Benidorm.

  • Vlakbij het strand kan je overnachten in het moderne H10 Porto Poniente. Dit viersterrenhotel biedt ruime stijlvolle kamers, een zonneterras met buitenzwembad, een restaurant en een fitnessruimte.
  • Hotel Benikaktus heeft een rustige ligging, in de residentiële wijk Rincón de Loix. 's Ochtends is het heerlijk wakker worden op je eigen balkonnetje in het zonnetje met uitzicht op het Levante-strand.
  • Op vakantie met kinderen? Boek je verblijf dan bij Appartementen Magic Tropical Splash met diverse zwembaden en waterglijbanen, ruime appartementen en mogelijkheid tot all-in formule.
  1. Extra tips voor je vakantie aan de Costa Blanca

Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Benidorm?

Herkenbaar: Wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Benidorm? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou! In onze reisgids Murcia ontdek je nog meer over alle bezienswaardigheden en activiteiten in Benidorm! Koop onze reisgids Valencia & Murcia met uitgewerkte rondreis die je langs meer dan 127 beschreven bezienswaardigheden brengt (+ GPS coördinaten)! Ideaal om de omgeving volledig te verkennen op eigen tempo. Download alvast je gratis preview reisgids.

Valencia stadswandeling

Gratis reisgids Valencia downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 11 oktober 2023 - Laurent

Mooi en duidelijk overzicht van de bezienswaardigheden.

- 28 november 2022 - Henk Houwen

Het ziet alvast veelbelovend uit voor komend voorjaar (maart)

- 28 januari 2020 - Vermeulen willy

Zeer intersant Willy

- 13 september 2019 - vermeulen willy

Wij gaan in verlof naar Benidorm in februari en om er wat wegwijs te weten daar.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?