13 x mooiste bezienswaardigheden in Villajoyosa: kleurrijke huizen en stranden

Volledige reisgids kopen voor € 10

13 x mooiste bezienswaardigheden in Villajoyosa: kleurrijke huizen en stranden

17 april 2024 in Costa Blanca1 reactie

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Villajoyosa + verblijftips

Villajoyosa wordt door de plaatselijke inwoners La Vila Joiosa oftewel de vrolijke stad genoemd. Wanneer je voor het eerst neerstrijkt in dit charmante kuststadje en de prachtige kleurrijke huizen aanschouwt, begrijp je meteen waarom. Het is quasi onmogelijk om hier slechtgezind te zijn. Hoewel het zich op amper een dik kwartier rijden van Benidorm bevindt, lijkt het een totaal andere wereld. Geen massatoerisme, maar nog pure authenticiteit.

Daarbovenop wordt Villajoyosa gekenmerkt door een rijke geschiedenis, wat een bezoek eraan extra bijzonder maakt. In deze blogpost ontdek je de mooiste bezienswaardigheden in Villajoyosa.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Villajoyosa

Duur1 - 3 dagen ()
Vliegtickets2u20 vliegen naar Alicante (ALC), vliegtickets vergelijken bij Cheaptickets
VerblijvenOvernachtingen voor je bezoek aan Villajoyosa:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HuurautoGraag de omgeving verkennen? Dan is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij SunnyCars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)

Inhoud artikel

 1. Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Villajoyosa

Villajoyosa is een stad gelegen aan de oostkust van Spanje, in de provincie Alicante, in de regio Valencia. Het ligt ongeveer 32 kilometer ten noordoosten van de stad Alicante (met de dichtsbijzijnde luchthaven).

Ligging van Villajoyosa en de mooiste bezienswaardigheden op de kaart

 1. De oude stad van Villajoyosa

Het is heerlijk lopen door de smalle geplaveide straatjes, waarbij je de kleurrijke vissershuizen (casas pintadas) kan bewonderen. Volgens de overlevering zijn ze gekleurd zodat de vissers vanop zee hun huis konden herkennen. Als er lakens of andere zaken opgehangen waren, was dat tevens een teken dat er iets gebeurd was. Nu geldt dit niet meer, maar zorgt deze kleurenpracht wel nog voor schitterende foto’s.

Beklim ook zeker de toren van de Parroquia de Nuestra Señora de la Asunción, waarbij je beloond wordt met een zicht van 360° op de stad. Ook een wandeling op de 1,2 kilometer lange promenade is aangeraden, waarbij je her en der kan stoppen voor een verfrissend drankje of heerlijke maaltijd.

OVERNACHTINGSTIP: Op zoek naar een leuk vakantiehuisje in het oude centrum van Villajoyosa én op wandelafstand van het strand? Dan is Alhambra Dreams 1958 misschien wel iets voor jou.

 1. Platja de Villajoyosa en de andere stranden

Het strand in het stadscentrum (Platja de Villajoyosa) is een 1,3 km lang, waardoor het zelfs tijdens het hoogseizoen nooit echt druk wordt. Het water is aangenaam van temperatuur en je kan zeker tot het einde van oktober zwemmen.

Leuk weetje: het is nog maar 30 jaar een zandstrand, want voorheen lagen er kiezeltjes. Tot in 1991 iemand bedacht dat toeristen liever op zand liggen dan op steentjes, waardoor men besloot er een zandstrand van te maken.

Verder naar het zuidelijke en noordelijke deel van de stad vind je verschillende andere kleinere en ongerepte stranden, waarbij sommige verborgen zijn door rotspartijen. Een strand dat het vermelden waard is, is Racó del Conill (bekijk ligging). Dit officiële naaktstrand ligt in het noorden en is klein en afgelegen. Alleen al het uitzicht vanaf de top net voordat je dit strand bereikt, maakt de reis de moeite waard.

 1. Paradijs voor chocoladeliefhebbers

Je kon al lezen dat de stad verweven is met chocolade en er zijn zo maar even drie chocoladefabrieken in Villajoyosa. Valor is de grootste en hun chocolademuseum is zeker de moeite waard. Reserveren doe je best op voorhand en online. Er is trouwens ook een chocoladewinkel (chocolateria) in het stadscentrum.

Daarnaast zijn er nog twee kleinere fabrieken: Clavileño en Pérez. Eerstgenoemde biedt geen rondleidingen, maar heeft wel lekkere chocolade. Pérez daarentegen geeft wel rondleidingen en bovendien gratis. Ze zijn veel kleinschaliger dan Valor, wat een bezoek persoonlijker maakt. Meer info op de website.

LEESTIP: Ontdek de mooiste bezienswaardigheden aan de Costa Blanca.

 1. De visveiling

Elke doordeweekse dag zie je vanaf ongeveer 16u de vissersboten terugkeren en kan je vanaf de kade zien hoe ze hun vangst uitladen. Vroeger kon je de veilinghal binnengaan om te zien hoe de vis werd verkocht, maar dat is helaas niet meer zo.

 • Nu geeft men rondleidingen (pesca turismo) waarbij je kan kiezen uit twee mogelijkheden.
 • Bij de eerste bezoek je de visafslag en word je verwend met een proeverij. Deze duurt twee uur en kost 20€ per persoon.
 • De langere rondleiding neemt je mee op een vissersboot, duurt drie uur en kost 55€ per persoon.

TICKETS: Verken de visroute van Villajoyosa en proef vers gevangen vis van de levende veiling. Boek hier je bezoek aan de vissershaven van Villajoyosa.

 1. Mercado Central en wekelijkse Mercadillo

Villajoyosa is van alle markten thuis met zijn dagelijkse Mercado Central en wekelijkse Mercadillo. Op donderdag kan je laatstgenoemde bezoeken op de Avenida de Bernat Sarriá (bekijk ligging). De ongeveer 100 kraampjes bieden allerlei zaken aan, gaande van groenten en fruit tot kleren.

De Mercado Central is niet zo levendig, maar je vindt er wel heel wat verse voedingswaren, alsook kazen, delicatessen en gedroogde vis. Heel leuk is de openluchtbar aan de voorkant, die als je het vraagt koken wat je net op de markt hebt gekocht (maar vraag het eerst, want ze maken niet alles klaar).

Verken de Spaanse badplaats Villajoyosa en omgeving aan de hand van een tour

 1. Vilamuseu

Achter de gevel van een oude school ligt het gloednieuwe La Vila museum waar je prachtige gouden Fenicische sieraden, Romeinse mozaïeken en zelfs Egyptische kolven kan bewonderen.

Je kan ook de lading van de Bou Ferrer bezichtigen, een Romeins schip dat halverwege de eerste eeuw na Christus zonk voor de kust. Het wrak hiervan is een van de belangrijkste vondsten in het hele Middellandse Zeegebied. Meer info op de website.

LEESTIP: Ontdek nog meer van de mooiste dorpjes in Spanje.

 1. Moros y Cristianos fiesta

Het grootste feest van het jaar is het Moros y Cristianos festival, dat plaatsvindt in de laatste week van juli en over heel het land beroemd is. Het is een uniek spektakel, waarbij een aanval van Barbarijse piraten uit Noord-Afrika in 1538 volledig wordt opgevoerd.

Hierbij werden de piraten teruggevochten en volgens de legende was de overwinning te danken aan de tussenkomst van Santa Marta, die een stortvloed ontketende en de piratenvloot vernietigde. De dankbare inwoners maakten haar in ruil daarvoor hun beschermheilige.

Het feest duurt een week en het hoogtepunt is el desembarco: een flottielje (formatie van kleine oorlogsschepen) van nagebouwde piratenschepen die in de vroege ochtend het strand aanvallen.

 1. De Torre de Sant Josep

De Torre de Sant Josep of Toren van Hercules is de best bewaarde Romeinse graftoren in Spanje en werd gebouwd ter ere van Lucius Terencius Mancinus tussen 150 en 170 na Christus. Met zijn hoogte van 5 meter is hij de grootste van de drie Romeinse graftorens die in Spanje bewaard zijn gebleven.

In 1543, toen de stadsmuren werden verwoest door Barbarijse zeerovers, werden de bovenste stenen van de toren gebruikt om ze te herbouwen. Gelukkig bleven er nog wat asblokken achter en zo kon worden achterhaald hoe de originele toren eruit zag en kon deze uiteindelijk worden gerestaureerd. De toren was volledig omsloten, met uitzondering van gaten aan twee kanten voor plengoffers (offers van wijn om overledenen weer tot leven te wekken).

 1. Het Amadorio stuwmeer

Het Amadorio stuwmeer ligt slechts 4,2 kilometer van de Middellandse Zee, waardoor dit het dichtst bij de zee liggende stuwmeer van het land is. Men begon in 1947 aan de bouw ervan, waarbij ook een stad werd aangelegd waar de arbeiders tijdens de werkzaamheden konden wonen. Tien jaar later was het af en op 20 juni 1957 werd het officieel ingehuldigd.

De 63 meter hoge en 318 meter lange dam ondersteunt een waterlichaam van 103 hectaren, waar je ook rond kan wandelen. Je hebt zo’n drie uur nodig om de 16 km af te leggen en onderweg kan je genieten van een prachtig uitzicht, net zoals bijzondere flora en fauna.

 1. La Malladeta

La Malladeta is een heel bijzondere plek om de Middellandse Zee te observeren terwijl je omgeven bent door de natuur. Je kan het 'Tossal de la Malladeta' bereiken door een wandeling te maken vanaf de promenade langs de kust naar Alicante.

Aan de ene kant ligt het Iberische heiligdom, gewijd aan de Moedergodin (de Tanit van de Carthagers), dat zich op de helling en de top van de heuvel bevond en waar nu een toren te zien is, die door een beroemde politicus en psychiater in de negentiende eeuw gebouwd werd als studieplek.

Aan de andere kant staan de overblijfselen van de Villa Giacomina: een landelijk herenhuis, gebouwd in 1920, in een laat-historistische stijl waarin je symbolen van de drie religies (christelijk, joods en islamitisch) terug kan vinden. Dit, en de combinatie van zwarte en witte tegels als een schaakbord, evenals andere architectonische details, hebben het in verband gebracht met de vrijmetselarij.

 1. Passeig Sant Pere

De 'Passeig Sant Pere', die de grote pakhuizen van de voormalige Romeinse haven bedekt, is een van de meest charmante plekken in de oude binnenstad en ligt voor het strand van het centrum. De zeeboulevard die zich uitstrekt tot aan het strand dateert uit de 18de eeuw, toen de groei van de bevolking het noodzakelijk maakte om buiten de stadsmuren te bouwen.

In de 19de eeuw stond deze boulevard bekend als "Rincón de la Habana", niet alleen vanwege de kleurrijke gevels, maar ook omdat Villajoyosa in die tijd een zeer belangrijke haven was. Van hieruit vertrokken vroeger grote zeilschepen vol met industrieproducten zoals sigarettenpapier en stoffen, naar overzeese koloniën, waaronder Cuba.

 1. Leuke hotspots om te eten en drinken in Villajoyosa

 • El Olivo: Vanwege zijn lange traditie wordt dit beschouwd als een van de referenties in de stad. Naast de traditionele thuiskeuken kan je er ook onder meer tapas, paella en broodjes eten. Meer info.
 • La Placeta: Dit restaurant ligt in het historische centrum en de specialiteiten zijn ossenstaart en varkenswangen en knokkels. Maar ook de speciale tapas van gehaktballen en pens zijn niet te versmaden. Bovendien is dit een zeer charmante plek om te aperitieven. Meer info.
 • Casa Pachell: Hier kan je genieten van verse vis en schaaldieren uit de baai zoals gegrilde en gekookte garnalen, garnalen en langoustine. De nadruk ligt op de topkwaliteit van de producten, zonder al te veel poeha. Meer info.
 1. Een korte geschiedenis van Villajoyosa

Tijdens de Romeinse overheersing werd de stad Alonis genoemd, waarbij het ook de titel van Municipium kreeg en afhankelijk was van de regio Tarraco. Men vermoed dat de locatie van Alonis overeenkomt met het huidige stadscentrum, waar militaire barakken en een badhuis zijn teruggevonden.

Tijdens de middeleeuwen werd de stad verlaten en waren er enkel her en der wat boerderijen. In de 14de eeuw zou ze haar huidige naam krijgen van Bernardo de Sarria, de admiraal van Jaime II van Aragon. Villajoyosa won ook aan strategisch belang om de kust van Alicante te verdedigen tegen de talrijke aanvallen van Barbarijse piraten.

Na de 17de eeuw een belangrijk handelscentrum en scheepsbouwwerf

Koning Philip II gaf de opdracht om nieuwe stadsmuren te bouwen, die je vandaag nog altijd kan bewonderen. Daar werden ook nog wachttorens aan toegevoegd. Op het einde van de 17de eeuw stopten de piratenaanvallen, waardoor de stad economisch kon groeien als handelspunt van olijfolie, fruit en groenten maar ook door het bouwen van schepen. Het was zelfs de tweede grootste scheepswerf van Spanje.

De stad is ook beroemd vanwege de chocolade, in de 19de eeuw was hier namelijk een bloeiende chocolade industrie (cacao werd geïmporteerd uit Ecuador en Venezuela). Overal in Spanje kan je trouwens de plaatselijke chocolade (‘Valor’) kopen.

 1. Extra tips voor je vakantie aan de Costa Blanca

 1. Waar overnachten in Villajoyosa?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan de Spaanse badplaats Villajoyosa? Hieronder vind je alvast enkele van onze favoriete adressen of bekijk het volledige aanbod hotels en pensions in Villajoyosa online.

 • Castelar Palace & SPA by Seaward Suites een prachtig boetiekhotel in het oude centrum van Villajoyosa met ruime, stijlvolle kamers en een eigen wellness op de bovenste verdieping. Puur genieten tijdens je verblijf in dit schilderachtig stadje.
 • Bonefish Apartment is een knus ingericht appartement met drie slaapkamers (ideaal voor gezinnen) aan het strand van Villajoyosa. Vanop het balkon heb je een prachtig uitzicht en een mooie zonsondergang!
 • Hotel Censal, een klein maar gezellig driesterrenhotel vlakbij het strand. Het hotel biedt moderne kamers waarvan sommige uitzicht bieden op de zee, iedere ochtend een ontbijtje en er is ook een zonneterras met buitenzwembad.
 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Alicante?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Alicante? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou! Koop onze reisgids Murcia & Valencia met uitgewerkte rondreis door zowel Alicante als Valencia. Bovendien word je langs meer dan 127 beschreven bezienswaardigheden gebracht (+ GPS coördinaten)! Ideaal om de omgeving volledig te verkennen op eigen tempo.

Murcia Valencia rondreis

Gratis reisgids Murcia-Valencia downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 7 juni 2024 - Jolanda

We hebben zeker gebruik gemaakt van deze gids. Murcia is echt een mooie stad groter dan we gedacht hadden. Valencia hadden we al eens bezocht nu weer gedaan maar dan met deze gids erbij. Ook hadden we andere gidsen van jullie over de costa blanca erbij genomen en op die manier heel veel gezien. Nu net 2 dagen thuis met een heleboel foto's en een hoofd vol herinneringen. Bedankt

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?