Dé 13 x leukste daguitstappen vanuit Edinburgh: tours + tickets

Koop de volledige reisgids voor € 10

Dé 13 x leukste daguitstappen vanuit Edinburgh: tours + tickets

9 april 2024 in Schotland0 reacties

Overzicht met de leukste daguitstappen vanuit Edinburgh + waar tickets boeken?

In Edinburgh valt ontzettend veel te beleven. Van de Royal Mile en de Real Mary King’s Close tot de Underground Vaults en de op Harry Potter geïnspireerde tovenaarswinkels. Je weet in Edinburgh wel wat gedaan. Maar ook in de omgeving van de Schotse hoofdstad liggen prachtige plekken.

Op zoek naar een daguitstap of excursie van uit Edinburgh? We hebben de mooiste plekjes rondom Edinburgh op een rijtje gezet. Het resultaat is een lijst met 12 wondermooie bezienswaardigheden:

Tours en uitstappen met gids in Edinburgh

Zelf op stap in Edinburgh of wil je liever mee met een georganiseerde tour of gids? Tours komen je ophalen bij je hotel of verblijf. Bekijk alle tours, wandelingen en mogelijkheden online. Nog meer tours kijk hieronder:

Tours worden uitgevoerd met lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie.

Inhoud artikel

  1. Loch Ness

Loch Ness is misschien wel de beroemdste plek van Schotland. Loch Ness is een groot diep zoetwatermeer in de Schotse Hooglanden, dat vooral bekend is vanwege de talrijke waarnemingen van het Monster van Loch Ness, bekend als "Nessie". De eerste gemelde waarneming van het mysterieuze zeemonster was in 1933.

Maak het populaire boottochtje op het loch, er zijn er verschillende gaande van ongeveer 30 minuten tot 3 uur. Combineer je bezoek aan het Loch Ness met de schilderachtige ruïne van Urquhart Castle. Enkele andere bezienswaardigheden in de buurt zijn het dorp Drumnadrochit, het Loch Ness Centre & Exhibition en de schilderachtige vallei Glen Affric.

BOOTTOCHT: Maak het jezelf gemakkelijk en boek je begeleide boottocht naar Loch Ness online op voorhand.

Boek je excursie naar het Loch Ness

  1. Glencoe

Glen Coe, of Glencoe, is een vallei van vulkanische oorsprong in de Schotse Hooglanden die bekend staat om de wondermooie landschappen. Het natuurgebied wordt beschermd als natuurreservaat. Het dorp Glencoe ligt aan de rivier de Coe in een diepe vallei en wordt omringd door hoge, ruwe bergpieken die gevormd werden door gletsjers en de erupties van de oude vulkaan.

Het is een populaire plek om te wandelen, klimmen en bergbeklimmen en er zijn een aantal uitgestippelde wandelpaden in het gebied. De nabijgelegen Ben Nevis is de hoogste berg van de Britse eilanden. De wondermooie berggroep van de “Three Sisters” mag je zeker niet missen. Glencoe is een trekpleister voor veel fotografen en er werden een aantal films opgenomen, waaronder Highlander, Rob Roy, Braveheart en de Harry Potter-films.

Op weg naar Glen Coe kun je misschien even stoppen en een stukje van het Loch Lomond & the Trossachs National Park te verkennen.

Onze tip: Maak een tour naar Loch Ness, Glencoe en de Schotse hooglanden

De Schotse hooglanden spreken tot de verbeelding. Dit stukje Schotland combineert geschiedenis, cultuur en natuur als geen ander. De hooglanden bestaan uit indrukwekkende bergen en mysterieuze Lochs, Schotse meren, en dat staat garant voor prachtige uitzichten. De bekendste Loch is natuurlijk het Loch Ness en het bekendste natuurgebied is de regio rondom Glencoe.

Die prachtige plekjes liggen niet vlak naast Edinburgh en als je geen auto hebt, raden we je aan een tour te nemen. Die zijn snel, efficiënt en ook voordelig! Het is de ideale daguitstap van Edinburgh. Boek hier een dagtour naar Loch Ness, Glencoe en de Schotse hooglanden.

  1. Loch Lomond & het Trossachs National Park

Loch Lomond en het nationaal park Trossachs werd in 2002 het eerste nationale park van Schotland. Het gebied omvat bergen, bossen, lochs (meren) en karaktervolle dorpjes. Loch Lomond is qua oppervlakte het grootste meer van het Verenigd Koninkrijk. Loch Lomond is een populaire plaats om te wandelen, kamperen, fietsen en watersporten te beoefenen. Het nationaal park wordt doorkruist door twee van de populairste langeafstandswandelpaden van Schotland, de West Highland Way en The Three Lochs Way.

Bezoek ook het naburige kasteel van Stirling

Het was, naast Edinburgh Castle, een van de grootste en belangrijkste kastelen van Schotland en het domineert vandaag de skyline van de stad Stirling. Het was de middeleeuwse thuis voor het Schotse koningshuis en was getuige van vele veldslagen en belegeringen. Tegenwoordig is Stirling Castle de populairste bezienswaardigheid in de regio. Neem een rondleiding door het kasteel, zo krijg je veel van de woelige geschiedenis mee.

TOUR: We raden je deze tour naar Loch Lomond en het kasteel van Stirling aan. Zo hoef je zelf niet te rijden én je hebt meteen een deskundige gids in je gezelschap.

  1. De muur van Hadrianus

De Muur van Hadrianus was een verdedigingswerk gebouwd door de Romeinen in het noordelijkste deel van de Romeinse provincie Britannia, wat nu Noord-Engeland is. Men neemt aan dat de bouw van de muur begon rond 122, tijdens het bewind van keizer Hadrianus. Het Romeinse Rijk was toen op zijn grootst. De muur verdedigde de Romeinen tot de val van het rijk. De muur van Hadrianus is 117 kilometer lang (80 Romeinse mijl) en loopt van Wallsend tot aan de Solway Firth.

Sinds 1987 staat het op de lijst van UNESCO-werelderfgoed

Je zou de tijd kunnen nemen om de hele muur af te wandelen, maar we raden je aan om gewoon een dagtocht te maken naar een deel van de muur en een van de forten. Reis je met de auto, dan raden we je aan om naar de Romeinse Dere Street te rijden, een van de populairste plaatsen om de muur van Hadrianus te bezoeken. Vlakbij ligt ook Sycamore Gap, een beroemde plek om foto’s te nemen. Het is een vallei met in het midden een perfect symmetrische boom.

TOUR: Wil je meer van de muur zien en uitleg krijgen bij wat je ziet? Neem dan een tour naar de Muur van Hadrianus vanuit Edinburgh. Je reist door de Schotse grensstreek en keert 2000 jaar terug de tijd in. Het voordeel van de tour is dat je ook Birdoswald bezoekt, het best bewaarde Romeinse fort langs de Muur van Hadrianus, en je stopt in de pittoreske dorpjes Jedburgh en Lanercost.

  1. Rosslyn Chapel

Rosslyn Chapel, ook bekend als de Collegiate Chapel of St Matthew, is een 15e-eeuwse kapel gelegen in het kleine dorpje Rosslyn. De kapel werd gebouwd voor de familie Sinclair als rooms-katholieke kerk, maar na de Schotse reformatie werd ze onderdeel van de Schotse gereformeerde kerk. Vandaag is de kerk nog steeds privé-eigendom van de graaf van Rosslyn.

De kapel wordt beschouwd als een van de architectonische juweeltjes van Schotland. Overal waar je kijkt zie je ingewikkeld snijwerk waarop allerhande taferelen worden afgebeeld. Het meest opvallende kenmerk is de Apprentice's Pillar, een pilaar die zo rijkelijk versierd is dat je niet weet waar eerst te kijken.

Vandaag de dag is de Rosslyn Chapel echter vooral bekend vanwege het gespeculeerde verband met de vrijmetselarij en de Heilige Graal. In de bestseller De Da Vinci Code van Dan Brown verbergen leden van de Tempeliers de "Heilige Graal" in de crypte van de kapel. Sinds dat boek en de daaropvolgende film is het aantal bezoekers aan de kapel verveelvoudigd en is er een nieuw bezoekerscentrum voor de kapel gebouwd.

Boek je rondleiding door de Rosslyn Chapel via deze tour

  1. Portobello Beach

Bezoek je Edinburgh op een zonnige dag en ben je op zoek naar verfrissing? Dan raden we je een bezoek aan Portobello Beach aan, een paar kilometer buiten Edinburgh. Dit zandstrand van drie kilometer lang is populair in de zomervakantie en er worden vaak evenementen georganiseerd. Vlakbij het strand vind je heel wat restaurants, bars en prachtige woningen in Victoriaanse en Gregoriaanse stijl.

  1. De bruggen van Firth of Forth en Inchcolm Abbey

Op zoek naar een daguitstap iets dichter bij Edinburgh? Vlakbij Edinburgh ligt de riviermonding van The Firth of Forth. Over die rivier werden drie bijzondere bruggen gebouwd die je uitstekend kan bezoeken met een boottochtje vanuit Edinburgh. De beroemdste is de Forth Bridge, die een plekje op de werelderfgoedlijst van UNESCO verdiende.

Je maakt ook een stop op het eilandje Inchcolm, vooral bekend omwille van het Augustijnerklooster. Het is het beroemdste klooster van Schotland. Met een beetje geluk spot je ook zeehonden die uitrusten op de rotsen van het eiland. Een boottochtje onderdoor de drie bruggen en naar Inchcolm boek je hier makkelijk online. De rondvaart duurt 90 minuten en je hebt een onklopbaar uitzicht op Edinburgh.

  1. Een ritje op de Hogwarts Express naar Zweinstein

Ben je een echte Harry Potter-fan? Dan is de beroemde scène waarin Harry Potter in de stoomtrein over het Glenfinnan-viaduct raast ongetwijfeld op je netvlies gebrand. Wist je dat die Hogwarts Express vandaag de dag nog steeds rijdt? Je kan een tour boeken die je meeneemt aan boord van de beroemde Jacobite Steam Train, van Mallaig naar Fort William.

Je steekt het viaduct over en je waant je een leerling van Zweinstein. Maar de tour neemt je ook nog mee naar het betoverende Glencoe en Rannoch Moor. Het zijn wondermooie natuurgebieden die eveneens als decor dienden voor de Harry Potter-films.

Het is goed om te weten dat de Hogwarts Express bijzonder populair is en je dus beter even op voorhand boekt. Boek hier een ritje op de Zweintsein Express.
  1. Alnwick Castle

De oorsprong van Alnwick Castle gaat terug tot de Normandische periode, in de 11e eeuw. Sinds 1309 is de geschiedenis van het kasteel verweven met die van de familie Percy, een familie met een even illustere geschiedenis als die van het kasteel zelf. Het middeleeuwse kasteel is een van de mooiste in Groot-Brittannië. Het werd halverwege de 19e eeuw zorgvuldig gerestaureerd door Anthony Salvin. Het interieur is weelderig versierd met waardevolle schilderijen van Italiaanse grootmeesters.

Alnwick is het op één na grootste bewoonde kasteel van het Verenigd Koninkrijk. Vandaag woont de twaalfde hertog van Northumberland er. Er werden meerdere films opgenomen in Alnwick Castle, waaronder Harry Potter en de Steen der Wijzen en Harry Potter en de Geheime Kamer. Dus elke Harry Potter fan zou dit kasteel op zijn to-do lijstje moeten hebben.

TOUR: Boek hier een tour naar Alnwick Castle vanuit Edinburgh. Je bezoekt op deze tour ook het markstadje Alnwick en je houdt halt in het schilderachtige eilanddorp Lindisfarne.

  1. Daguitstap naar Glasgow

Glasgow is de grootste stad van Schotland en zeker een bezoekje waard. De stad staat bekend om zijn vriendelijke inwoners die soms wat moeilijk te verstaan zijn vanwege hun beroemde accent. De stad ligt aan de rivier de Clyde en ligt slechts 72 kilometer ten westen van Edinburgh.

In de stad kan je veel gratis musea bezoeken, er zijn veel bars met livemuziek en verschillende brouwerijen en distilleerderijen waar je de lokale whisky en bieren kan proeven. Er is genoeg om je een dag bezig te houden in het centrum van Glasgow.

Zo is er natuurlijk de kathedraal van Glasgow, het enige echte oude overblijfsel van de stad. De rest van Glasgow dateert uit 1800. Bezoek ook de fruitmarkt, het Tobacco Merchant’s House, de Gallery of Modern Art en Kelvingrove Park. Zijn er voetbalfans? Dan kan je naar een wedstrijd de Rangers of de Celtics gaan kijken. Er liggen ook enkele attracties buiten het centrum van Glasgow zoals Pollock House, House of an Art Lover en het National Museum of Rural Life.

Mis niets tijdens je bezoek aan deze verrassend mooie stad met onze uitgebreide stadswandeling door Glasgow langs dé highlights.

VERBLIJFTIP: Wil je graag zoveel mogelijk zien tijdens je bezoek aan deze stad? Boek dan een overnachting in The Z Hotel Glasgow en verken Glasgow op een rustig tempo. Het stijlvolle hotel is gevestigd in het stadscentrum, aan het George Square en biedt compacte en luxe accommodaties met een moderne inrichting. Meer info en boeken.

  1. Ontdek de regio Fife: St. Andrew en vissersdorpjes

Fife was ooit een koninkrijk en vandaag een raadsregio van Schotland. Dit prachtige gebied langs de kust staat vooral bekend om de vissersdorpjes. Twee stadjes zijn zeker een bezoek waard: St. Andrews en Dunfermline.

Dunfermline

Dunfermline staat bekend om zijn lange geschiedenis van koninklijke connecties en zijn grote aantal goed bewaarde historische gebouwen. Het meest opmerkelijke is de abdij van Dunfermline, dat oorspronkelijk gebouwd werd in de 12e eeuw onder het bewind van David I. De abdij is ontzettend belangrijk omdat er een 18 leden van het Schotse koningshuis begraven werden. Dunfermline was ook de woonplaats van de beroemde filantroop Andrew Carnegie. Er is een museum aan hem gewijd.

St Andrews

St Andrews ligt aan de noordoostkust van Fife. Het is een universiteitsstad. Meer zelfs, de universiteit van St Andrews is een van de oudste ter wereld (en het is de plek waar prins William en Kate Middleton elkaar hebben leren kennen). Bezoek ook de ruïnes van St. Andrew's Castle en de Cathedral of St Andrew. St Andrews is bovendien de geboorteplaats van de golfsport. Download onze stadswandeling door St Andrews en mis niets.

TOUR: combineer al die bijzondere bezienswaardigheden op één tour. Boek deze tour door de regio Fife en breng een bezoekje aan St Andrews, het charmante dorpje Anstruther en het paleis van Falkland.

  1. Isle of Skye

Overweeg je om The Isle of Skye te bezoeken, dan hebben we maar één wijze raad: DOEN. Isle of Skye is misschien wel het mooiste stukje Schotland. Het eiland Skye staat bekend om zijn ruige landschappen, middeleeuwse kastelen, pittoreske vissersdorpjes, zijn geschiedenis en de magische landschappen. Ongeacht het weer, of het nu zacht, nat, zonnig of winderig is, Isle of Skye zal altijd indrukwekkend zijn.

De wandelmogelijkheden zijn eindeloos op Isle of Skye

Bezoek de bijzondere rotsformaties van Quirang en The Old Man of Storr, een enorme stenen zuil die van kilometers ver zichtbaar is. Neist Point, het meest westelijke land op Skye, wordt beschouwd als de beste plek om dolfijnen, walvissen en reuzenhaaien te zien en is de beste plek om de zonsondergang te bekijken. Vergeet in elk geval je camera niet mee te nemen.

Je kan vanuit Edinburgh ook tours naar Isle of Skye boeken. Deze 3-daagse tour bijvoorbeeld, waarbij je de Schotse Highlands, Glencoe, Isle of Skye en het mysterieuze Loch Ness bezoekt. Alle highlights van Schotland in drie dagen tijd dus!

REISGIDS: Op rondreis door Schotland, download dan zeker onze reisgids Schotland met een compleet uitgewerkte route, met meer dan 150 bezienswaardigheden !

  1. Edinburgh Zoo en de pinguïnparade

Edinburgh Zoo is een uitgebreide dierentuin op ongeveer 10 minuten van het centrum. Je vindt er meer dan 1.000 diersoorten. In Edinburgh Zoo wonen onder andere de enige reuzenpanda's uit het Verenigd Koninkrijk: Tian Tian en Yang Guang. Verder is Edinburgh Zoo ook beroemd om de dagelijkse pinguïnparade. Dan maken de pinguïns een wandeling doorheen de zoo.

TICKETS: De bekendste pinguïn uit de zoo is Sir Nils Olav III, inderdaad ja: een pinguïn die tot ridder is geslagen. Nils Olav III is de officiële mascotte van de Noorse Koninklijke Garde en heeft sinds 2016 formeel de militaire rang van brigadegeneraal. Wanneer de pinguïn sterft, wordt er een nieuwe Nils Olav aangeduid. Zo is de huidige Sir Nils Olav al de derde mascotte. Nils Olav heeft ook een bronzen standbeeld in de zoo. Koop hier je tickets voor de zoo vanaf € 22,65 p.p.

  1. Waar overnachten in Edinburgh?

Voor je bezoek aan de Schotse hoofdstad Edinburgh, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven in Edinburgh opgelijst.

  • BrewDog DogHouse Edinburgh is een milieuvriendelijke accommodatie middenin het centrum. Het hotel is de ideale verblijfplaats voor bierliefhebbers en mensen met een heel specifieke smaak van interieur. Het hotel beschikt ook over een gezellig buitenterras en 's avonds kan je genieten in de bar van een lekker lokaal biertje. Meer info en boeken.
  • Of verblijf in het luxe designhotel Kimpton Charlotte Square. Het vijfsterrenhotel kijkt uit op een van de mooiste privétuinpleinen van Edinburgh. Je verblijft in elegante kamers en het prachtige interieur combineert mooie houtsoorten, zachte stoffen en rijke kleuraccenten tot een luxueus effect. Geniet van het mooie weer op de prachtige binnenplaats en een lekkere keuken met invloeden uit het Midden-Oosten. Meer info en boeken.
  • Verblijf je toch liever lowbudget? CoDE Pod – The CoURT – Edinburgh is een hostel en biedt accommodatie in een aangename buurt in The Real Mary King’s Close. Het hostel ligt op wandelafstand van dé hoogtepunten in de stad zoals de Royal Mile en het Nationaal Museum van Schotland. Vooraleer je deze gaat ontdekken, kan je nog genieten van een heerlijk continentaal ontbijt. Meer info en boeken.
  1. Extra: Download onze reisgids Schotland, zo mis je niets

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Schotland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Schotland met 157 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Schotland.

Schotland

Gratis reisgids Schotland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?