Maak een magische treinrit met de Jacobite Steam Train: dé Hogwarts Express van Harry Potter

Koop de volledige reisgids voor € 10

Maak een magische treinrit met de Jacobite Steam Train: dé Hogwarts Express van Harry Potter

20 juli 2023 in Schotland11 reacties

Jacobite Stoomtrein: maak een ritje met dé Harry Potter trein + info & tips

Een van de meest iconische scènes uit de Harry Potterfilms, is natuurlijk de scène waar Harry met zijn vrienden naar Zweinstein reist met de Hogwarts Express. Ook jij kan deze unieke treinrit beleven dankzij de Jacobite Steam Train in het prachtige Schotland. De trein legt een schilderachtige route van ongeveer 135 kilometer af door adembenemende landschappen van de Schotse hooglanden. Een ervaring om nooit te vergeten.

Lees in deze blogpost alles over je treinreis met de Jacobite Steam train + info & tips.

Praktische info & tickets Jacobite Steam Train

Reisgids
AdresStation van Fort William (zie ligging op de kaart)
Uren
  • Ochtenddienst: de trein vertrekt in Fort William om 10u15 en arriveert in Mallaig om 12u26. Hij verlaat het station van Mallaig om 14u10 en komt om 16u03 uur terug aan in Fort William.
  • Middagdienst: de trein vertrekt in Fort William om 12u50 uur en arriveert in Mallaig om 15u06. Om 17u vertrekt de trein in Mallaig en komt om 18u52 terug aan in Fort William.
FerryMet de boot vanuit Nederland naar Schotland? Tickets vanuit IJmuiden (Amsterdam) naar Newcastle.
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Galtic 14 dagen (va. € 2250), Familierondreis ANWB 10 dagen (va. € 545), TUI.nl (va. € 2103) of Groepsreis Sawadee 15 dagen (va. € 3149)
TreinrondreisWil je graag Schotland per trein ontdekken? Boek je 9-daagse treinreis bij ANWB (va. € 1349)
HuurautoIn Schotland is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Camper hurenWil je graag een rondreis met de camper maken? Je kan een camper huren bij Goboony.
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Geschiedenis van de Jacobite Stoomtrein

De geschiedenis van de Jacobite Steam Train is verbonden met de geschiedenis van de West Highland Line, een spoorlijn die eind 19e eeuw werd aangelegd om Fort William en Mallaig met elkaar te verbinden. De spoorlijn was belangrijk voor de visserij- en landbouwgemeenschappen langs de westkust van Schotland beter te verbinden met de rest van het land. Sindsdien is het uitgegroeid tot een icoon in Schotland en wordt het beschouwd als een van de mooiste treinritten ter wereld.

De trein is een stoomlocomotief die op een schilderachtige route door de Schotse Hooglanden rijdt, langs onder andere het prachtige Loch Lomond, het Glenfinnan Viaduct en de Ben Nevis. De route is enorm populair onder toeristen vanwege het adembenemende uitzicht op het Schotse landschap en de connectie met de Harry Potter films.

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Schotland, inclusief rondreis langs de mooiste plekjes en bezienswaardigheden (zoals o.a. het Glenfinnan viaduct).

  1. Jacobite stoomtrein aka dé Hogwarts Express

Waarom staat de Jacobite Stoomtrein nu bekend als dé Harry Potter-trein?

De Jacobite stoomtrein maakte zijn verschijning in de Harry Potter-films als dé Hogwarts Express, de trein die de jonge tovenaars van Zweinstein naar school brengt. De Hogwarts Express is te zien in verschillende scènes in de Harry Potter-films, maar een van de meest gekende scènes is toch wel die waarin Harry, Ron en Hermione voor het eerst aan boord gaan van de trein op platform 9 3/4 van King's Cross Station in Londen.

De scènes waarin de Jacobite stoomtrein als de Hogwarts Express verschijnt, werden gefilmd in de Schotse Hooglanden en op het Glenfinnan-viaduct. De eerste scène waar de trein in voor komt is waar Harry Potter en Ron, Hermelien voor de eerste keer ontmoeten.

Daarnaast komt de trein ook nog voor in de "Harry Potter and the Chamber of Secrets" (2002) wanneer Ron en Harry met hun vliegende auto achtervolgt worden door de trein en in "Harry Potter and the Prisoner of Azkaban" (2004) wanneer er een dementor aan boord komt van de trein.

Tegenwoordig wordt de trein vaak de "Hogwarts Express" genoemd en Harry Potter fans van over de hele wereld komen naar Schotland om de magie van de Jacobite Steam Train zelf te ervaren.

  1. Welke route legt de Jacobite Stoomtrein af?

Station van Fort William

Op rondreis door Schotland? Dan is het zeker de moeite om je route te plannen langs het bescheiden stadje Fort William (voornamelijk gekend als de toegangspoort tot de hoogste berg van Schotland: Ben Nevis). Hier kan je namelijk aan boord stappen van dé iconische Harry Potter trein. Laat je auto achter bij het kleine station van Fort William (bekijk ligging) en wandel naar het perron waar de stroomtrein je staat op te wachten. Alvorens je de wagon in stapt, neem even de tijd om de Jacobite stoomtrein te bewonderen van dichtbij.

Je kan niet zomaar overal gaan neerzitten, iedereen krijgt een vaste plek toegewezen. De stoelnummers staan duidelijk aangegeven op je treinticket. Wanneer de conducteur op zijn fluitje blaast en de stoomwolken te voorschijnkomen, weet je dat de avontuurlijke reis zal beginnen.

OVERNACHTEN: Wil je graag op tijd zijn? Dan kan je ook de dag ervoor overnachten in Fort William. Zo kan je ’s ochtends wat langer uitslapen. Boek je verblijf bij het 3* Alexandra Hotel op 5 minuten wandelen van het station. Bovendien kan je de auto achterlaten op de gratis privéparking van het hotel. Meer info en boeken.

De eerste halte is het indrukwekkende Glenfinnan Viaduct

Het Glenfinnan viaduct is wellicht één van de hoogtepunten van deze treinreis, zeker voor Harry Potter-fans die de plek ongetwijfeld uit heel wat films zullen herkennen. Het betonnen viaduct met 21 bogen is een technisch wonder. Hij is 380 meter lang en werd in 1898 afgewerkt. Als de tijd het toelaat, zal de trein hier ook even stoppen, zodat je van het prachtige uitzicht kan genieten.

Tijdens de treinrit mag je eigenlijk niet uit de ramen hangen, omwille van de veiligheid. Maar wanneer het viaduct nadert, zal je zien dat heel wat mensen toch met de hoofden uit de ramen hangen om van het prachtige uitzicht te genieten en foto’s en filmpjes te maken. Het uitzicht op het viaduct en omliggende landschap is werkelijk adembenemend.

Eenmaal gestopt in Glenfinnan, is er tijd voorzien om de benen te strekken en, indien gewenst, een bezoek te brengen aan het West Highland Railway Museum in het gerestaureerde stationsgebouw. Meer info op de website.

TIP: Ga aan de linkerkant van de trein zitten, zo geniet je van het beste zicht op hoe de trein over het viaduct rijdt.

Arisaig

Voorbij Glenfinnan liggen de prachtige dorpen Lochailort, Arisaig, Morar en Mallaig. Bij het kustdorpje Arisaig heb je op een heldere zomerdag zicht op de "kleine eilanden" van Rum, Eigg, Canna en de zuidpunt van Isle of Skye zien. De trein gaat vanaf hier verder langs Morar en zijn stranden die werden gebruikt in "Highlander". Na een korte stop, rijdt de trein verder richting het eindstation: Mallaig.

Eindstation: Mallaig

Onderweg naar Mallaig passeer je nog langs adembenemende landschappen met af en toe een prachtig uitzicht op één van de vele Schotse meren. Wanneer je uiteindelijk aankomt in Mallaig heb je meer dan een anderhalf uur de tijd om van de lokale winkels te bezichtigen en de uitzichten op Loch Nevis te bewonderen. Maak een wandeling door de vissershaven en snuif de sfeer op. Er zijn ook verschillende winkeltjes, bars, restaurants en tal van fish and chips-kraampjes. Koop gerust een bakje voor onderweg!

  1. Dienstregeling voor de Jacobite Steam

  • Ochtenddienst: de trein vertrekt in Fort William om 10u15 en arriveert in Mallaig om 12u26. Hij verlaat het station van Mallaig om 14u10 en komt om 16u03 uur terug aan in Fort William.
  • De ochtenddienst rijdt van 3 april t/m vrijdag 27 oktober 2023 (zeven dagen per week).
  • Middagdienst : de trein vertrekt in Fort William om 12u50 uur en arriveert in Mallaig om 15u06. Om 17u vertrekt de trein in Mallaig en komt om 18u52 terug aan in Fort William.
  • De middagdienst rijdt van 1 mei t/m vrijdag 29 september 2023 (zeven dagen per week).
  • Een enkele treinrit duurt ongeveer 1u40 minuten. Kies je ervoor om terug te keren met de trein? Dan kan je na je bezoek aan Mallaig de trein terug nemen naar Fort William. De hele ervaring zal ongeveer zes of zeven uur in beslag nemen.
  • Geen zorgen, er is voldoende tijd ingerekend om te ontspannen en genieten van de bezienswaardigheden onderweg.
  • Actuele info op de website.
  1. Tickets voor de Jacobite stoomtrein boeken

Deze ervaring is natuurlijk erg bijzonder en enorm populair. Het zal je dan ook niet verbazen dat de treinrit niet zo goedkoop is. Toch is deze once in a lifetime experience het geld best wel waard.

  • Het wordt aangeraden om je tickets een tijdje op voorhand te boeken bij de officiële website van Jacobite Steam.
  • Bij het boeken heb je keuze uit: standard class, first class, first class met tafel voor 2 en compartment class. De zitplaatsen in eerste klasse en de coupés zijn uiteraard prijzig maar geven je net wat meer dat Harry Potter-gevoel.
  • Let op: Als de trein uitverkocht is op de officiële website, dan is de kans erg klein dat je via andere kanalen nog kan kopen. Laat je dus niet in de maling nemen.
  • De dag zelf kan je ook nog enkele losse tickets aankopen bij de trein in het station. Uiteraard staat er al van ’s morgens vroeg een lange wachtrij om tickets te kopen. Houd er ook rekening mee dat de 'op de dag'-tickets alleen contant zijn.
  • Actuele tarieven vind je hier.

Boek je dagexcursie met dé Harry Pottertrein hier

  1. Praktische info voor je treinrit met de Jacobite Steam

  • Kom minstens een halfuur voor vertrektijd naar het treinstation van Fort William. Je kan je treinticket niet op andere tijdstippen gebruiken moest je te laat aankomen.
  • Op iedere tafel ligt informatie over de opbouw van de trein, de route die gereden wordt en informatie over wat je in Mallaig kan doen.
  • Na 40 minuten rijden, bereik je het Glenfinnan viaduct. De conducteur zal dit ook tijdig aangeven zodat je je kan klaarzetten.
  • Bij regen kunnen de ramen een beetje beslagen raken door de stoom van de trein, dus je neemt best iets mee om de ruit schoon te vegen.
  • Wees extra voorzichtig als je besluit om je camera uit het raam te hangen om een goede foto te maken. Je kan deze eventueel met een lintje vasthangen aan je nek<./li>
  • Er is een buffetwagon beschikbaar waar je warme en koude dranken en kleine snacks kan kopen.
  • Je kan ook enkele exta’s bijboeken om je treinrit nog zo bijzonder te maken. Zo kan je genieten van een cream tea en lekkere chocolaatjes, de wagon laten versieren met bloemetjes of achter over leunen met champagne.
  • Bekijk de volledige Harry Pottersaga, de avond voor je reis om echt in de stemming te komen.

Boek je dagexcursie met dé Harry Pottertrein hier

  1. Parkeren bij het station van Fort William

Het station van Fort William staat goed aangegeven en is makkelijk te vinden. In de nabije omgeving van het station bevinden zich enkele parkeerplaatsen (bekijk ligging). Het wordt aangeraden om zo vroeg mogelijk te komen want de parkeerplaatsen kunnen snel volzet zijn.

Staat de parking reeds vol met auto’s? Dan kan je eventueel parkeren (op eigen risico) bij de supermarkt wat verder van het station (bekijk ligging). Hier vind je nog een groot parkeerterrein met verschillende parkeerplaatsen.

Heb je de dag ervoor overnacht in Fort William? Dan kan je ook even nagaan bij het hotel of je de auto daar niet kan achterlaten. Bekijk hier het aanbod hotels in Fort William.
  1. De Jacobite Stoomtrein als daguitstap boeken

Ben je voor een korte periode in Schotland of op stedentrip in Edinburgh of Glasgow? Dan is het misschien wel handig om de treinreis als daguitstap te boeken. Vanuit verschillende steden kan je deze unieke treinrit namelijk boeken als dagexcursie.

Enkele populaire daguitstappen:

Ontdek nog meer excursies met de Jacobite Stoomtrein

  1. Filmpje: Unieke treinreis met de Hogwarts Express

Benieuwd naar wat je mag verwachten van deze unieke treinrit met de Jacobite stoomtrein (Hogwarts Express) door de Schotse Hooglanden? In dit filmpje kan je alvast een eerste indruk opdoen, maar als je zelf de ervaring van deze plek wilt meemaken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Schotland!

  1. Extra: Download onze reisgids Schotland, zo mis je niets

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Schotland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Schotland met 157 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Schotland.

Schotland

Gratis reisgids Schotland downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 9 oktober 2023 - Martin Idema

prima gids met praktische suggesties

- 4 augustus 2023 - Masson

Ziet er fantastisch uit volgend jaar in lente zeker doen goeie tips en uren treinregeling dank u

- 3 augustus 2023 - Greetje Cosyns

Adembenemend mooi! Droom van een land. Mijn broer vertrekt de 2e week v augustus, heel erg benieuwd! Die natuur overweldigend, heel interessant

- 1 augustus 2023 - Neukermans André

idee om mee te nemen in het reisschema

- 1 augustus 2023 - J.A. Geers

Ik ben zeer geïnteresseerd in Schotland en de stoomtreinen die hier en in Noord Engeland nog dagelijks rijden, zoals vanuit Whitby naar Pickering North York Moors NP en over viaduct in Schotland.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?