Sneeuwkettingen: huren of kopen? In welke landen zijn ze verplicht? Alle info

Sneeuwkettingen: huren of kopen? In welke landen zijn ze verplicht? Alle info

10 september 2020 in Reisinfo0 reacties

Ga je op skivakantie dit jaar? Een goede voorbereiding is alles. Een wintersportvakantie betekent ook dat je de juiste voorzorgsmaatregelen moet treffen. Zorgen voor goed passende sneeuwkettingen mag daarbij natuurlijk niet ontbreken. Zo manoeuvreer je jouw auto ook op gladde of besneeuwde wegen veilig naar de plaats van bestemming. Maar kun je sneeuwkettingen nu beter huren of kopen? Daarnaast is het goed om te weten in welke landen je verplicht met sneeuwkettingen moet rijden én welke eisen daaraan worden gesteld. We zetten het allemaal even op een rijtje voor jou in dit artikel.

Inhoud artikel

 1. Wat zijn sneeuwkettingen?

Hoewel de naam de werking al doet vermoeden, is een uitleg van de werking van sneeuwkettingen toch handig.

Wat zijn sneeuwketting precies? Dit zijn kettingen die om de banden van je auto gelegd worden. Als de wegen glad zijn door bevriezing of bedekt zijn met een laag sneeuw, bieden ze extra grip voor je banden

Zo kunnen gevaarlijke slippartijen worden voorkomen, wat zeker door de hoogteverschillen rondom wintersportgebieden geen overbodige luxe is.

Als je binnenkort vertrekt voor een welverdiende wintersport of een dergelijk gebied om een andere reden bezoekt, dan moet je nadenken over het kopen of huren van sneeuwkettingen. In veel landen zijn ze zelfs verplicht. Maar wat is nu de meest verstandige keuze? We hebben de voordelen van huren of kopen voor je op een rij gezet hieronder.

 1. Sneeuwkettingen kopen: voor- en nadelen

Voordelen

 • Altijd binnen handbereik: als je besluit om sneeuwkettingen te kopen, dan heb je ze altijd voorhanden. Het enige wat je hoeft te doen is de kettingen uit de opslag te halen en in de auto te leggen.
 • Goedkoper bij veelvuldig gebruik: ga je regelmatig op wintersport? Dan is het kopen van sneeuwkettingen goedkoper dan huren. Vaak heb je het aankoopbedrag eruit na 3-4 keer wintersport, ten opzichte van huren. Uiteraard is dat wel afhankelijk van het soort sneeuwkettingen dat je koopt.

Nadelen

 • Duur bij sporadisch gebruik: ga je niet zo vaak op wintersport of heb je de sneeuwkettingen slechts één keer nodig? Dan is kopen een vrij dure aangelegenheid om sneeuwkettingen te kopen.
 • Nieuwe auto = nieuwe sneeuwkettingen kopen: als je een nieuwe auto koopt, denk dan ook direct aan het vervangen van de sneeuwkettingen. Er is namelijk een grote kans dat deze niet zullen passen op je nieuwe auto. Rij je regelmatig een nieuwe wagen of maak je gebruik van lease? Dan is kopen wellicht niet de meest verstandige keuze.
 • Onderhoud: als je sneeuwkettingen koopt, dan moet je ook zorg dragen voor het onderhoud, zo blijven ze optimaal en veilig functioneren. Uiteraard zijn hier kosten aan verbonden, dat is iets waar je met huren niet aan moet denken.
 • Opslag: bij de aankoop van sneeuwkettingen moet je ook nadenken over de opslag. Kun je ze op een droge en veilige plaats opslaan? En weet je ze ook weer te vinden als je ze nodig hebt?
 1. Sneeuwkettingen huren: voor- en nadelen

Voordelen

 • Goedkoper als je ze niet vaak gebruikt: ga je slechts een enkele keer op wintersport? Dan is huren een goedkope oplossing. Je hoeft dan geen budget vrij te maken voor de (vaak prijzige) aanschaf.
 • Altijd de juiste maat: ongeacht de auto die je op dit moment rijdt, bij het huren van sneeuwkettingen heb je altijd de beschikking over de juiste exemplaren. Ook als je net een nieuwe auto hebt dus.
 • Geen onderhoud: bij het huren van sneeuwkettingen hoef je geen rekening te houden met de kosten voor het onderhoud. In dat opzicht is huren dus een voordelige optie.
 • Geen opslag: het voordeel van sneeuwkettingen huren is dat je ze ophaalt én na de vakantie weer terugbrengt. Je hoeft dus geen extra ruimte vrij te maken voor de opslag van de sneeuwkettingen.

Nadelen

 • Tijdig reserveren: zeker in het winterseizoen is het druk bij bedrijven die sneeuwkettingen verhuren. Wil je dus zeker zijn van een set? Dan moet je tijdig de juiste exemplaren reserveren.
 • Ophalen en terugbrengen: als je sneeuwkettingen huurt, dan moet je ze voor vertrek ophalen en bij thuiskomst weer netjes retourneren. Vergeet je dit? Dan kan de factuur behoorlijk oplopen.
 1. Waar kan je sneeuwkettingen kopen of huren?

Het huren of kopen van sneeuwkettingen doe je bij een gespecialiseerd bedrijf. Je kunt vooraf een offerte aanvragen als je wilt huren, of langsgaan in de winkel. Voor beide keuzes heb je de juiste specificaties nodig. Zowel van jouw auto als van de banden. Zo weet je namelijk zeker dat je de juiste maat sneeuwkettingen huurt of koopt.

De gegevens die je nodig hebt voor het huren of aanschaffen van sneeuwkettingen zijn meestal het merk en type (model) auto dat je rijdt, evenals de afmetingen van de banden. Deze informatie bestaat uit de breedte, hoogte en diameter. Voorbeeld: 255/55 R16

 1. In welke landen zijn sneeuwkettingen verplicht?

Er zijn nogal wat landen waar het rijden met sneeuwkettingen verplicht is. Daarnaast verschillen de eisen én de manier van gebruik per land. Je vooraf goed inlezen is dus een must. Zo voorkom je hoge boetes én gevaarlijke situaties waar uiteindelijk niemand op zit te wachten. Of je jouw sneeuwkettingen nu wilt huren of kopen, met de onderstaande informatie ga je altijd goed voorbereid op weg.

Er zijn behoorlijk wat landen die in de winterperiode worden bezocht om hun wintersportgebieden. De meest belangrijke landen zijn Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Italië, Slovenië en Kroatië. Elk land kent zijn eigen specifieke regelgeving omtrent het gebruik van sneeuwkettingen. We hebben de meest belangrijke informatie voor je op een rij gezet hieronder!

 1. Oostenrijk

Wanneer verplicht sneeuwkettingen gebruiken?

 • Het gebruik van sneeuwkettingen in Oostenrijk is verplicht als dit staat aangegeven met een blauw verkeersbord waarop een band met een sneeuwketting staat afgebeeld.
 • Ook als het sneeuwt is het rijden met sneeuwkettingen verplicht.
 • Daarnaast wordt er in Oostenrijk ook een beroep gedaan op je eigen verantwoordelijkheid. Je mag ze dus ook gebruiken als je niet zeker bent van voldoende grip op de weg.
 • De plicht geldt van 1 november tot en met 15 april.
 • De maximumsnelheid met sneeuwkettingen ligt op 50 km/h.

Verplicht in de auto?

Nee, in Oostenrijk is het niet verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben in de auto. Je hoeft dus niet na te denken over het huren of kopen van sneeuwkettingen als je alleen door Oostenrijk heen rijdt. Toch is het verstandig om ze wel met je mee te nemen, ook al bezoek je geen wintersportgebied. Zeker in het winterseizoen kunnen de wegen in Oostenrijk verraderlijk glad worden door sneeuwval.

Op alle wielen?

Ja, de sneeuwkettingen moeten op alle 4 de banden van de auto worden gemonteerd.

 1. Zwitserland

Wanneer verplicht sneeuwkettingen gebruiken?

 • In Zwitserland is het verplicht om met sneeuwkettingen te rijden als dat wordt aangegeven door een blauw bord.
 • Soms is dit verkeersbord met autoband voorzien van de tekst “ 4x4 ausgenommen”. Dit betekent dat de plicht niet geldt voor 4-wiel aangedreven voertuigen.
 • De maximumsnelheid met sneeuwkettingen ligt op 50 km/h.

Verplicht in de auto?

Het is niet verplicht om sneeuwkettingen in je auto bij te hebben in Zwitserland. Dit wordt echter wel sterk aanbevolen en je kan zelfs een geldboete verwachten als medeweggebruikers door jou worden gehinderd. Hetzij omdat je zonder sneeuwkettingen rijdt of omdat jouw auto is voorzien van zomerbanden zonder voldoende profiel.

Op alle wielen?

Nee, dat is in Zwitserland niet verplicht. Wel moeten de kettingen op minimaal 2 aangedreven wielen worden gemonteerd.

 1. Duitsland

Wanneer verplicht sneeuwkettingen gebruiken?

 • In Duitsland gebruik je sneeuwkettingen als dit staat aangegeven met een verkeersbord. Dit is een bord waarop een band met ketting te zien is.
 • In de meeste gevallen vind je deze borden alleen rondom de wintersportgebieden én heuvelachtige landschappen.
 • De maximumsnelheid met sneeuwkettingen ligt op 50 km/h.
 • Houd er ook rekening mee dat Duitsland in het winterseizoen wel een plicht voor winterbanden hanteert.

Verplicht in de auto?

Nee, als je in Duitsland gebruik maakt van de reguliere snelwegen is het niet verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben.

Op alle wielen?

Ja, Duitsland hanteert een sneeuwketting plicht op alle 4 de wielen.

 1. Frankrijk

Wanneer verplicht sneeuwkettingen gebruiken?

 • In Frankrijk is het gebruik van sneeuwkettingen verplicht als dat wordt aangegeven door een verkeersbord. Vaak zie je deze borden op passen, steile hellingen of andere gevaarlijke wegen.
 • Het bord kan zijn voorzien van de tekst “pneus neige admis”. Dat betekent dat je geen kettingen hoeft te gebruiken als jouw voertuig is voorzien van winterbanden met M+S opschrift én profiel van minimaal 3,5 millimeter.
 • De maximumsnelheid met sneeuwkettingen ligt in Frankrijk op 50 km/h.

Verplicht in de auto?

Nee, in Frankrijk hoef je niet perse sneeuwkettingen bij je te hebben als je geen bergachtige gebieden bezoekt. Dit wordt in het winterseizoen echter wel aangeraden.

Op alle wielen?

Het gebruik van sneeuwkettingen is in Frankrijk verplicht op alle wielen.

 1. Slovenië

Wanneer verplicht sneeuwkettingen gebruiken?

 • Slovenië heeft een sneeuwkettingplicht in het winterseizoen. Die loopt van 15 november tot 15 maart.
 • Wanneer je de kettingen moet gebruiken op de Sloveense wegen wordt niet aangegeven met een verkeersbord. De plicht gaat in zodra je te maken krijgt met winterse neerslag, ijzel en gladheid.
 • Als jouw banden zijn voorzien van sneeuwkettingen mag je niet harder rijden dan 50 km/h.

Verplicht in de auto?

Ja, als je door Slovenië rijdt in de winterperiode dien je sneeuwkettingen verplicht bij je te hebben in de auto. Dat is niet zo als jouw auto is voorzien van winterbanden.

Op alle wielen?

Net zoals dat geldt voor winterbanden, moeten ook sneeuwkettingen in Slovenië om alle wielen van het voertuig worden geplaatst.

 1. Italië

Wanneer verplicht sneeuwkettingen gebruiken?

 • In Italië gebruik je sneeuwkettingen in de winterperiode die loopt van 15 november tot en met 15 april.
 • Het gebruik van de kettingen wordt aangegeven met blauwe of groen-kleurige verkeersborden waarop een band staat afgebeeld.
 • Heb je winterbanden? Dan is het omleggen van sneeuwkettingen niet verplicht. Dat geldt echter alleen als het verkeersbord is voorzien van de tekst “obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo”. In dat geval volsta je met winterbanden.
 • De maximaal toegestane snelheid met sneeuwkettingen ligt in Italië op 50 km/h.

Verplicht in de auto?

Ja, in Italië dien je sneeuwkettingen in de auto te hebben gedurende de aangegeven winterperiode.

Op alle wielen?

Nee, in Italië is het alleen verplicht om de aangedreven wielen te voorzien van goed passende sneeuwkettingen.

 1. Kroatië

Wanneer verplicht sneeuwkettingen gebruiken?

 • Als je op wintersport gaat naar Kroatië, dan is het gebruik van sneeuwkettingen verplicht van 15 november tot en met 15 april.
 • Dit wordt niet expliciet aangegeven met verkeersborden. Je gebruikt de sneeuwkettingen als het wegdek is voorzien van een sneeuwlaag van tenminste 5 centimeter. Ook als het ijzelt is het gebruik van sneeuwkettingen verplicht.
 • De plicht geldt niet als je op winterbanden rijdt, met uitzondering van de wegen rondom Gorski en Lika. Daar geldt de plicht voor elk type band.
 • De maximaal toegestane snelheid met sneeuwkettingen ligt in Italië op 50 km/h.

Verplicht in de auto?

Ja, in Kroatië moet je sneeuwkettingen bij je hebben in de auto. Deze plicht geldt echter alleen voor bepaalde bergachtige gebieden.

Op alle wielen?

In Kroatië hoef je de kettingen niet per se op alle wielen te monteren, maar dit wordt wel aangeraden. In elk geval moeten de aangedreven wielen van sneeuwkettingen worden voorzien.

 1. Veilig op wintersport met gehuurde of gekochte sneeuwkettingen

 • In sommige van de bovengenoemde landen zijn ook kunststof sneeuwkettingen toegestaan. Ze moeten dan wel aan de voorgeschreven veiligheidseisen kunnen voldoen. Laat je dus goed informeren voordat je sneeuwkettingen gaat kopen of huren.
 • In sommige landen en plaatsen is het zelfs verplicht om de kettingen bij je te hebben. Dus ook als je ze niet direct gaat gebruiken is het verstandig om een set te huren of te kopen. De keuze die je daarin maakt is natuurlijk persoonlijk.
 • Aan de hand van de bovenstaande informatie weet je in ieder geval zeker dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan als je met de auto op vakantie gaat naar een wintersportgebied, kijk hier voor een overzichtje van budgetvriendelijke skigebieden in Europa.
Inpaklijst + reisapotheek

Gratis Inpaklijst downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?