Hoe je vakantiegevoel langer vasthouden? 12 x tips

Hoe je vakantiegevoel langer vasthouden? 12 x tips

14 mei 2024 in Reisinfo0 reacties

Na een lekkere vakantie door steden te hebben gestruind, op het strand van de zon te hebben genoten, of de natuur in te zijn gegaan, moet je uiteindelijk helaas weer naar huis. Voor je het weet val je terug in jouw dagelijkse sleur, en je vakantie belandt in de vergetelheid.

Jammer! Je wilt eigenlijk zo lang mogelijk nog kunnen nagenieten van je vakantie. Met de volgende 12 tips kan je weer lekker wegdromen bij de herinneringen van je vakantie.

Inhoud artikel

 1. Verwerk je vakantiefoto's

Hoeveel foto’s heb jij gemaakt tijdens je vakantie? De meeste mensen schieten soms wel kaartjes vol met honderden foto’s en doen er vervolgens niks meer mee. Zonde! Door met je foto’s bezig te zijn komen alle goeie herinneringen van de vakantie weer terug en kan je heerlijk nagenieten van je reis.

Zoek je mooiste foto’s uit en maak er een fotoboek van, dat je er dan altijd weer even bij kan pakken om het vakantiegevoel terug te krijgen. Deel je mooiste foto’s met vrienden en familie via sociale media, of nodig wat mensen uit bij jou thuis en laat de geselecteerde foto’s voorbijkomen op een televisiescherm.

Er zijn nog zo veel meer mogelijkheden om je foto’s te verwerken. Maak bijvoorbeeld een leuke collage en hang deze aan je muur, of laat je foto’s uitprinten op een verjaardagskalender voor het komende jaar. Ook is het mogelijk om je foto’s te verwerken in leuke onderzetters of een nieuwe klok. Zo kan je nog elke dag aan die superleuke vakantie herinnerd worden.

 1. Doe iets met je souvenirs

De souvenirs die je koopt heb je meestal niet nodig maar dat betekent niet dat het niet leuk is om te hebben. Wie kent het gevoel nu niet dat je na jaren weer een oude ‘I love’ sleutelhanger tegenkomt die je terug doet dromen naar die locatie? Verzamel al je souvenirs en doe er iets leuks mee. Maak bijvoorbeeld een leuk display voor op tafel of maak een speciale kast waar je alle leuke herinneringen van vakanties bewaart.

 1. Zonnecrème of parfum over? Gebruiken hem!

Veel mensen kopen artikelen als zonnebrand of een speciaal geurtje alleen maar voor de vakantie, maar blijf vooral doorgaan met het gebruiken van deze producten. Er zit nu eenmaal een houdbaarheidsdatum op je zonnebrand en het is zonde om een half flesje parfum te laten staan. Door ze te blijven gebruiken wordt je door de geuren steeds herinnerd aan je vakantie. Wie denkt er bij het ruiken van zonnecrème nu niet aan de zon? En doordat je dit soort producten alleen maar koopt voor de zomer denk je zelfs bij gebruik van bijvoorbeeld die heerlijke bodylotion in de winter terug aan de fantastische zomermaanden.

 1. Draag de kleding en accessoires die je op vakantie hebt gekocht of gedragen

Bijna iedereen koopt wel eens een mooie ketting of een leuk T-shirt wanneer ze op vakantie zijn. Loop dan ook rond in deze kleding of accessoires als je thuis bent. Wanneer je dat armbandje omdoet sta je meteen weer in dat schattige strandwinkeltje waar je het gekocht hebt.
Of draag jij altijd bepaalde kleren op vakantie, maar liggen ze de rest van het jaar in de kast? Trek dan gewoon eens een keer dat zomerjurkje aan alsof je weer terug bent op je laatste vakantiebestemming. Zelfs als het wat kouder is kan je die kleding vast leuk combineren dat je er gewoon me over straat kan zonder kou te lijden.

 1. Maak een vakantiemuziek-afspeellijst

Er zijn altijd een aantal muzieknummers die je terug laten denken aan je vakantie. Misschien heb je dat ene muziekalbum non-stop in de auto gedraaid, of kwam een bepaald nummer constant op de radio voorbij. Ook in restaurants en cafés hoor je heel wat muziek. Zet al deze muziek in een afspeellijst zodat je nog een keer weg kan dromen bij de leukste vakantienummers.

 1. Maak je favoriete vakantiegerechten

Op vakantie gaan staat heel vaak gelijk aan lekker eten. Of het nu een gerecht is wat je nog nooit eerder hebt gegeten, of zo lekker vindt dat je het vaker eet, er zijn altijd bepaalde gerechten die je terug doen denken aan je vakantie. Laat dat dan als inspiratie dienen en maak zelf de lekkerste vakantiegerechten. Of het nu simpelweg voor je dagelijkse avondeten is of dat je een groep vrienden uitnodigt om de lokale keuken van jouw laatste bestemming te delen, door een bepaald gerecht te maken dat je kent vanop vakantie zal je bij de eerste hap weer terug dromen naar het restaurant waar je het voor het eerst at.

Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor lekkere drankjes. Misschien heb je wel heel veel fruitige smoothies gedronken op vakantie terwijl je dat anders eigenlijk nooit doet, of was er een bepaalde wijn die je steeds dronk. Kies er thuis ook gewoon voor! Laat je koffie of thee eens staan en gooi wat ingrediënten in de blender voor een lekkere smoothie en proef het vakantiegevoel, en ga op zoek naar die lekkere wijn.

Lees onze artikels met de beste gerechten op vakantie

 1. Doe dingen die je normaal alleen op vakantie doet

Zijn er dingen die jij associeert met vakantie? Dingen die je normaal thuis niet doet? Verleng het vakantiegevoel door dat soort dingen juist ook eens thuis te doen. Lees jij normaal bijvoorbeeld alleen maar een boek als je aan het strand ligt? Neem dan een middagje de tijd om lekker op de bank met een goed boek te zitten. Of liep je ’s avonds altijd nog even een rondje over de camping? Ga dan na het avondeten nog eens een rondje door de wijk lopen.

 1. Kijk een film met jouw bestemming in de hoofdrol

Regent het of heb je gewoon even zin om op de bank te hangen? Zoek dan een leuke reisfilm op. Veel regisseurs zoeken de mooiste locaties op voor hun films, dus het zou heel goed kunnen dat jouw laatste vakantiebestemming ook een keer het decor is geweest van een film. Zo kan je lekker wegdromen bij een verhaal dat zich afspeelt op locaties die jij in levende lijve nog gezien hebt.

 1. Speel een dagje toerist in eigen land

Je hoeft niet op vakantie te gaan om een vakantiegevoel te krijgen. Een dagje weg van huis kan je al snel doen vergeten dat je eigenlijk helemaal geen vakantie meer hebt. En ga nu eens na: hoe goed ken jij jouw eigen landje eigenlijk? Je hebt vast niet alles gezien wat er te zien valt, dus waarom zou je niet als toerist in eigen land op onderzoek uit gaan? Door een plek te bezoeken die je niet kent, of door er gewoon even op uit te gaan, vermijd je de dagelijkse sleur waar je in zit als je thuis blijft zitten en behoud je daarbij het vakantiegevoel. Want er op uit gaan hoort bij vakantie, terwijl je thuis juist eerder geneigd bent om binnen te blijven.

Bezoek bijvoorbeeld eens een andere stad of een leuk dorpje waar je nog nooit bent geweest. Als je er even bij stil staat zal je opvallen hoe weinig je eigenlijk van je eigen land gezien hebt. Of wat dacht je van een dag de natuur in, of een wandeling over het strand? En vergeet vooral de toeristische attracties niet. Doordat je je daar onder andere toeristen begeeft komt dat vakantiegevoel weer terug, ontdek hier de leukste daguitstappen in België.

 1. Ga naar buiten!

Tijdens je vakantie ben je bijna altijd buiten. Zelfs ’s avonds als het al donker is zit je nog wel eens op een terrasje wat te drinken. Maar waarom doe je dat thuis niet eens? Al is het maar een rondje door het park tijdens je pauze. Ook in de herfst en winter kan je gewoon op een terrasje buiten wat drinken. Vraag dan eventueel om een dekentje als het toch wel een beetje fris wordt.

 1. Lees reisblogs

Word jij ook altijd enthousiast als anderen het over hun vakantie hebben? Ga dan eens op een regenachtige dag het internet op en lees de leukste reisverhalen door. Geniet van wat anderen over de bestemming zeggen waar jij onlangs geweest bent, of doe wat inspiratie op voor je volgende vakantie.

 1. Plan al een volgende vakantie

Dreig je jouw vakantiegevoel kwijt te raken? Begin dan aan het plannen en dromen van je volgende vakantie. Ga op onderzoek uit naar wat een leuke locatie zou zijn en wat je allemaal kan doen de volgende keer dat je er op uit gaat, en boek! Niets is beter om weer in de vakantiesfeer te komen dan uitkijken naar jouw volgende reis. Dit hoeft niet eens een wekenlange rondreis te zijn, maar kan ook een meerdaagse stedentrip zijn of gewoon een weekendje weg.

Zelfs als je nog niet kan boeken, bijvoorbeeld omdat je het geld nog moet opsparen of omdat je de dagen nog vrij moet vragen, kan je vast na gaan denken over je vakantie. Maak een lijstje met bestemmingen waar je heen zou willen en ga vast na wanneer je weg wilt. Download een gratis reisgids aan die je kan doorbladeren. De voorpret is vaak net zo leuk als de vakantie zelf.

 1. Gratis ebook met een handige inpaklijst en reisapotheek

INPAKLIJST: Met bovenstaande info zou je prima voorbereid moeten zijn om op reis of vakantie te vertrekken. Speel sowieso altijd op safe, vergeet niets in je bagage, wij maakten een complete inpaklijkst en reisapotheek. Download ons gratis ebook met een handige inpaklijst + reisapotheek.

Inspiratie nodig voor je volgende vakantie? Download alvast één van onze uitgewerkte route voor je rondreis, zo vertrek je zorgeloos en relax op reis.

Inpaklijst + reisapotheek

Download de complete inpaklijst

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?