10 x typisch Thaise gerechten: welke moet je zeker proeven tijdens je vakantie Thailand

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x typisch Thaise gerechten: welke moet je zeker proeven tijdens je vakantie Thailand

17 oktober 2023 in Thailand0 reacties

Wat zeker proeven tijdens je bezoek aan Thailand? Ontdek deze bekende gerechten en dranken uit Thailand

Ben je van plan om binnenkort naar Thailand op vakantie te gaan? Dan moet je zeker eens de lokale specialiteiten proeven! De Thaise keuken kent namelijk heel wat traditionele en culinaire gerechten.

In dit blogartikel lees je meer over de Thaise eetcultuur en de Thaise gerechten die je zeker een keer geproefd moet hebben!

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Thailand

Duur7 - 14 dagen ()
Vliegtickets13u45 vliegen naar Bangkok of Phuket, richtprijs € 599 vergelijk prijzen bij Cheaptickets
Shuttle serviceTaxi van de luchthaven Bangkok naar het centrum, boek je ticket hier online
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI.be (va. € 865), TUI.nl (va.€ 770) of D-Reizen (va. € 913)
HuurautoIn Thailand een auto huren? Boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Pad thai - Thaise gebakken noedels

Pad Thai is ongetwijfeld een van de bekendste gerechten uit de Thaise keuken. Het is onmogelijk om een rondreis door Thailand te maken zonder dit geweldige gerecht te proberen. Dit gerecht is een ideale eerste kennismaking met Thais eten, omdat het niet té pikant is.

Net als vele andere gerechten kan de Pad Thai variëren van regio tot regio maar het klassieke gerecht bestaat uit platte rijstnoedels, zeevruchten (of kip, varkensvlees of tofu), sappige taugé, vissaus, sjalotten en eieren. Deze ingrediënten worden geroerbakt in een hete wok en bestrooid met geroosterde pinda’s en verse kruiden. Een goede Pad Thai is over het algemeen glanzend bruin, kleeft niet en wordt geserveerd met een limoentje.

TIP: Ben je nog op zoek naar wat inspiratie voor je volgende reis? Bekijk onze blogs met de mooiste bestemmingen in Thailand en haal het beste uit je vakantie!

  1. Khao Soi (Thaise currysoep met noedels)

Khao Soi is een noedelsoep op basis van kokoscurry, verkrijgbaar met kip, runds- en varkensvlees. Het verrukkelijke gerecht heeft een rijke basis van een licht pittige kokoscurry en wordt gegarneerd met gefrituurde knapperige eiernoedels, limoen en gemalen pepers. Het gerecht wordt vooral geserveerd in het noorden van Thailand. Ben je van plan Chiang Mai te bezoeken? Ga dan zeker eens naar het Huen Phen Restaurant niet ver van de Wat Chedi Luang (bekijk ligging). Dit restaurant staat bekend om zijn Khao Soi.

  1. Khanom Bueang - Thaise pannenkoeken

Khanom Bueang is er eentje voor de zoetekauwen onder ons. Deze traditionele Thaise lekkernij heeft de vorm van kleine, sierlijke pannenkoekjes of taco's en is erg geliefd bij zowel lokale bevolking als toeristen. Het bestaat uit twee dunne en knapperige schelpen die zijn gemaakt van een mengsel van rijstmeel, tarwebloem en kokosmelk.

Sommige schelpen worden versierd en hebben de vorm van lotusbloemen of waaierachtige motieven. Khanom Bueang is vaak verkrijgbaar bij straatverkopers en kraampjes op lokale markten in Thailand.

FOODTOUR: Ga op stap met een local en ontdek hun favoriete plekjes en Thaise gerechten. Bekijk hier het aanbod foodtours in Thailand.
  1. Khao Niaow Ma Muang - kleefrijst met mango

Mango sticky rice, oftewel "Khao Niaow Ma Muang", een smaakvol gerecht dat de perfecte balans heeft tussen zoet en romig. De drie belangrijkste ingrediënten zijn: kleefrijst, verse rijpe mango en een romige kokossaus. De kleefrijst, zoals de naam al aangeeft, is een speciale variëteit van rijst die kleverig en zacht wordt als hij wordt gestoomd.

Een rijpe mango, meestal van de zoete en sappige "Nam Dok Mai" of "Mahachanok", wordt in dunne plakjes gesneden en bovenop de kleefrijst gelegd. Het gerechtje wordt afgewerkt met een romige kokossaus en geroosterde sesamzaadjes.

  1. Tom Yum - pikante garnalen soep

Tom Yum is een zure en pikante Thaise soep. De bekendste is gemaakt met garnalen, genaamd Tom Yum Goong. De basis van Tom Yum is meestal een bouillon van gekookte garnalen, die op smaak gebracht wordt met citroengras, galanga (een wortel die lijkt op gember), limoenblad, pittige chilipepers en een vissaus.

Geen fan van vis? Probeer dan zeker eens de Tom Kha Gai, een andere heerlijke soep, traditioneel in Thailand op basis van kip en kokosmelk.
  1. Som Tam - papajasalade

Als je vegetariër bent, is deze salade een van de beste Thaise maaltijden die je kan bestellen. Som Tam, ook wel bekend als groene papajasalade, is een verfrissend en pittig Thais gerecht. Het wordt bereid met een ongerijpe groene papaja die in dunne reepjes of sliertjes wordt gesneden. Verder wordt er aan de salade ook een lekkere dressing en onder andere tomaten, gesneden sperziebonen, geroosterde pinda's en limoensap aan toegevoegd om de smaak en textuur te verrijken.

RONDREIS: Proef deze traditionele Thaise gerechten tijdens je rondreis door Thailand.

  1. Tod Mun Pla - Thaise viskoekjes

Tod Mun Pla verwijst naar Thaise viskoekjes. Het is klassieke Thais street food of marktsnack dat overal in Thailand te vinden is. Tod mun pla zijn viskoekjes met rode currysmaak, traditioneel gemaakt met een stevige witte vis zoals kabeljauw of makreel. Het wordt meestal geserveerd met een komkommerdip of een zoete chilisaus en wordt vaak gegeten als voorgerecht, tussendoortje of als hoofdgerecht met gestoomde rijst.

  1. Gai Hor Bai Toey - gebakken kip in pandanbladeren

Gai Hor Bai Toey is een gebakken kip gerold in een pandanblad. Pandan of pandanus is een plant die in Azië veel wordt gebruikt om geur en kleur aan voedsel toe te voegen. De geur, die doet denken aan vanille, geeft een speciaal tintje aan dit gerecht. De kip wordt gemarineerd, vervolgens door het pandanblad gerold en in de wok gebakken.

  1. Pad Kra Pao Moo

Pad Kra Pao (of of phat kaphrao) is een vleesstoofpot, meestal met kip of varkensvlees, roergebakken met Thaise basilicum en knoflook. Het wordt meestal geserveerd met gestoomde jasmijnrijst en een gebakken ei in Thaise stijl (met knapperige, bruine randen). Het is een van de klassieke gerechten uit de Thaise keuken en mag dus zeker niet ontbreken op dit lijstje.

  1. Proef de verschillende Thaise curry's

Thaise curry's zijn een van de meest herkenbare en geliefde gerechten uit de Thaise keuken. Ze zijn beroemd om hun rijke smaken, aromatische kruiden en de heerlijke combinatie van romige kokosmelk, pittige specerijen en verse ingrediënten. De Thaise curry's worden vaak geserveerd met jasmijnrijst. Hieronder sommen we alvast enkele van de populairste Thaise curry's voor je op:

  • Rode Curry (Kaeng Phet): Rode curry is pittig en smaakvol. Deze wordt op smaak van gedroogde rode pepers, gemengd met knoflook, sjalotten, citroengras, gember en kruiden. De romige basis is kokosmelk.
  • Groene Curry (Kaeng Khiao Wan): Groene curry is een van de pittigste Thaise curry's. De groene kleur komt van verse groene pepers, waardoor de smaak intenser is dan bij de rode curry.
  • Gele Curry (Kaeng Kari): Gele curry is mild en krijgt zijn kleur van kurkuma. De smaak is ook milder in vergelijking met rode en groene curry's.
  • Massaman Curry (Gaeng Massaman): Massaman curry is uniek vanwege zijn Midden-Oosterse invloeden en heeft een complexe smaak. De kruidenmix omvat kaneel, kardemom, kruidnagel, steranijs en nootmuskaat. Dit maakt Massaman curry een beetje zoeter en kruidiger dan andere Thaise curry's.
  • Panang Curry (Kaeng Phanaeng): Deze curry is dikker en romiger dan andere curry's en heeft een diepe, rijke smaak. Het bevat vaak kip, rundvlees of varkensvlees en heeft een nootachtige smaak dankzij de toevoeging van pinda's.
  1. Volg een Thaise kookcursus

Wil je graag tijdens je vakantie in Thailand meer te weten komen over de Thaise keuken, of wil je graag de lokale recepten zelf onder de knie krijgen zodat je thuis je eigen Thaise gerechten kan maken? Dan raden we aan om een Thaise kookworkshop te volgen bij een local. Er worden verschillende kookworkshops gegeven die je kan boeken tijdens je verblijf in Thailand.

Boek hieronder je kookcursus in Thailand

  1. Maak kennis met de Thaise keuken

"Heb je al rijst gegeten?"

In Thailand begroeten mensen elkaar vaak met de vraag: "Heb je al rijst gegeten?" Dit is eigenlijk hun manier om te zeggen: "Hé, hoe gaat het?" en het toont de belangrijke rol die rijst speelt in het leven van mensen in Zuidoost-Azië. Rijst is een basisvoedsel bij vrijwel elke maaltijd - en iemand die nog geen rijst heeft gegeten, kan duidelijk niet echt een geweldige dag hebben.

De alomtegenwoordige rijst gaat hand in hand met de rijke Thaise keuken, die een perfecte balans biedt tussen zure, zoute, zoete, bittere en pittige smaken, en een gamma aan kleuren.

Drinken in Thailand

In het tropische klimaat is het cruciaal om goed gehydrateerd te blijven, dus zorg ervoor dat je voldoende water drinkt. Het sap van een hele kokosnoot drinken is een geweldige manier om je vochtgehalte en elektrolyten aan te vullen, met veel minder suiker dan de vele versgeperste sappen en frisdranken die beschikbaar zijn.

IJsthee en koffie zijn populair, maar ook hier kan je vragen om minder of geen suiker. Als het om alcohol gaat, staat Thailand bekend om bieren zoals Singha, Leo en Chang, en lokaal gedistilleerde sterke dranken zoals SamSong-rum, Mekhong-whisky, Lao Khao-rijstwhisky en Meridian-brandewijn.

Streetfood in Thailand

Het beste van Thailand vind je misschien wel op de straat. De talloze street-foodkraampjes aan de straatkant zijn erg typerend voor de Thaise keuken. Je vindt er makkelijk te bereiden en vooral lekkere Thaise gerechten tegen een lage prijs.

Je vindt de kraampjes en foodtrucks bijna overal in grote steden als Bangkok, Phuket en Chiang Mai. Een absolute must voor wie de authenticiteit van Thailand wilt ervaren.

Hieronder vind je alvast enkele street-food die je zeker kan uitproberen tijdens je vakantie in Thailand. Sommige gerechten die we hierboven reeds vernoemd hebben zoals pad thai, papajasalade en de mango-kleefrijst, kan je vaak ook vinden op straatmartken.

  • Poh Pia Tod: gebakken loempia’s met een zoete chilisaus
  • Cha Yen: een zoete Thaise ijsthee, gemaakt op basis van zwarte en rode thee en gezoete melk. Vaak geserveerd met ijsblokjes.
  • Kai Jeow: een kleine Thaise omelet geserveerd met rijst
  • Itim Kati: kokosijs, meestal geserveerd in een echte kokosnoot
  • Kluay Tod: gefrituurde bananen, gerold in kokosnootvlokken
  • Vers fruit zoals drakenfruit, mango, papaja, lychees, enzoverder

Insecten proeven op de straatmarkten

Schrik niet wanneer je bij kraampjes voorbij wandelt en men opeens gefrituurde schorpioenen of sprinkhanen aanbiedt. Insecten worden beschouwd als een eiwitrijke delicatesse en zijn een belangrijk aspect van de Thaise streetfoodcultuur, en kan je bij de Thaise bezienswaardigheden rekenen. Ze worden vaak als snack aangeboden op markten en zijn geliefd bij zowel de lokale bevolking als avontuurlijke toeristen. Je kan het altijd eens uitproberen!

  1. Waar overnachten in Thailand?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je rondreis door Thailand? Bekijk hieronder alvast enkele van onze blogpost met de leukste verblijven of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Thailand bij Booking.com online.

  1. Download je reisgids Thailand en mis niets

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Thailand? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Thailand met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde routes in Thailand. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Thailand.

Thailand

Gratis reisgids Thailand downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?