15 x leukste daguitstappen in België: Ideeën voor klein en groot

Bestel je gedrukte boek voor € 19,95

15 x leukste daguitstappen in België: Ideeën voor klein en groot

21 september 2023 in België0 reacties

Overzicht met de leukste daguitstappen in België: inspiratie, tips & tickets!

Op zoek naar een leuke daguitstap in België? Of je nu op stap gaat met het hele gezin, je vrienden of de familie, er valt van alles te zien en te doen in België. Bezoek een van de prachtige steden, mooiste natuurparken, leukste pretparken of zoek eens de minder bekende plekken en verborgen pareltjes op.

Om zoveel mogelijk inspiratie op te doen, hebben wij alvast enkele leuke uitstappen in België voor je uitgekozen.

Inhoud artikel

  1. Bezoek de mooiste kastelen van België!

België, het land van kastelen. Ondanks de grootte, heeft ons Belgenlandje de meeste kastelen per vierkante kilometer ter wereld. Je kan maar liefst 3000 verschillende kastelen bezichtigen of even rondkuieren in de prachtig omliggende tuinen. Wanneer je een kasteel of twee, drie bezoekt, ben je toch al snel een dagje zoet. Het maakt niet uit of je een kasteelliefhebber bent, het zal je zeker bevallen. Elk kasteel heeft zijn eigen charme en eigen verhaal.

Ook voor de kinderen zijn er steeds activiteiten gepland zodat ze op een speelse manier in aanraking komen met de geschiedenis van het kasteel. Lees alvast op deze blog meer over dé mooiste kastelen van België!

Ontdek enkele van onze favoriete kastelen in België

  • Van de Burcht Gravensteen in Gent heb je ongetwijfeld al eens gehoord. Boek deze enige overgebleven Middeleeuwse burcht in Vlaanderen met een intact gebleven verdedigingssysteem tijdens je stedentrip Gent.
  • Kasteel van Ooidonk, een oude waterburcht in Deinze. Neem een kijkje binnenin en krijg een mooi beeld over hoe men hier destijds leefden.
  • Ook het Kasteel van Gaasbeek mag niet ontbreken in onze lijst met favorieten. Ga er wandelen langs de wondermooie tuin van het kasteel met allerlei fruit- en groentesoorten. Download zeker onze wandeling langs de 2 kastelen in Gaasbeek.
  • Ben je fan van de bekende stripfiguur de Rode Ridder? Breng dan zeker een bezoek aan het kasteel van Horst, met onze wandeling zie je de mooiste plekjes.
  • Middenin de prachtige bossen van de Ardennen kan je sprookjesachtige Manoir de Lébioles bezoeken. Je kan ook overnachten in dit bijzondere hotel.
  • Bewonder de Vallei van de Semois vanop het Kasteel van Godfried van Bouillon ... de start van een bezoek aan Bouillon.
  1. Fietsen door het water of door de bomen

Fietsen door het water? Het klinkt best vreemd maar het is wel degelijk mogelijk! In Bokrijk vind je een fietsbrug gebouwd onder het waterniveau. Daardoor krijg je het gevoel dat je letterlijk onder water aan het fietsen bent. Het fietspad is zo’n 200 meter lang en 1,5 meter diep en splits zo de vijver doormidden.

Daarbovenop heb je nog eens een prachtig en uniek uitzicht op de natuur rondom je. Hier kan je dan ook echt leuke bijzondere nemen. Je kan deze zelf doen met onze fietsroute door het water in Bokrijk. Of wil je het liever op hoogte zoeken? Dan kan je ook gaan fietsen door de bomen.

  1. Bezoek een van de abdijen of brouwerijen

België is natuurlijk hét land van het bier. De dag van vandaag worden er dan ook ontzettend veel verschillende bieren in België gebrouwen en verkocht. De abdijen en brouwerijen liggen zowat verspreid over het hele land en kan je ook bezoeken mocht je hier interesse in hebben. Verdiep je tijdens een rondleiding in de brouwprocessen van onze lokale biertjes maar vergeet ook vooral niet te proeven!

Enkele brouwerijen die de moeite waard zijn om te bezoeken zijn:

  • Brouwerij Achouffe in Houffaliez. L’Achouffe herken je wellicht van het kaboutertje dat verwijst naar het verhaal van de lokale dwerg Nain D’Achouffe.
  • Abdij van Chimay, de bekendste abdij in Henegouwen. Bezoek de Chimay Experience en kom alles te weten over hoe ze gemaakt worden. Wandel nadien nog even door de wonder mooie tuinen rondom de abdij.
  • Familiebrouwerij Omer in Bellegem. Voor je bezoek aan deze brouwerij reken je best op twee uurtjes.
  • Eerder een liefhebber van Stella Artois? Dan kan je je stedentrip Leuven combineren met een bezoekje aan de brouwerij van Stella Artois. Al zes eeuwen lang maakt deze brouwerij bijzondere biertjes op traditionele en authentieke manieren.
  • Brouwerij Rodenbach in Roeselare. Een bezoek aan deze brouwerij kan je combineren met onze street-art wandeling in Roeselare.
  • Ga fietsen in de Vlaamse Ardennen, met onze fietsroute bier en natuur kom je langs de brouwerij De Ryck en Brouwerij Van Den Bossche.
  1. Vlonder- en blote voetenpaden

Wil je graag een actieve uitstap dat ook leuk is voor kinderen? Dan kan je altijd op zoek gaan naar de leukste blote voetenpaden. Sommigen vinden het nu eenmaal fijn om met de blote voeten door de natuur te lopen. Je zet je zintuigen als het ware in om bijzondere gronden van prikkels, fijn zand, modder, boomsnippers, stenen, water te trotseren. Heerlijk zo’n namiddagje back-to-earth maar dit is zeker ook lachen met deze bijzondere ervaring.

Of je kan ook gewoon je sokken en schoenen aanhouden en de vlonderpaden opzoeken. Deze houten of knuppelpaden loodsen je door moerassige of heuvelachtige landschappen die anders minder goed te bewandelen zijn. Ontdek de leukste wandelingen langs vlonderpaden.

  1. Citytrippen in eigen land: verrassend leuke steden

Je kan ook altijd een dag uit trekken om een van de mooiste steden in België te bezoeken. Ons landje telt genoeg leuke steden om een dag of weekendje te vertoeven. En eerlijk, hoeveel keer ben je al eens verder dan je eigen stad geweest? Elke stad heeft zijn eigen charme en het wordt tijd om die te ontdekken.

Een daguitstap naar onze culturele hoofdstad Brussel of het shopwalhalla Antwerpen zijn natuurlijk erg populair, maar wat dacht je er van om eens een stad te bezoeken waar je anders niet meteen opkomt? Zo zullen steden als Aalst, Diest, Sint-Niklaas en Mechelen nog veel meer je ook positief weten te verrassen.

  • Laat je verrassen door het Aalsterse schone, dé carnavalsstad van België. Bekende figuren, heel wat historische gebouwen, onverwachte plekjes, een leerrijk museum over Carnaval en gezellige winkelstraten, dat is Aalst!
  • Of bezoek de oudste stad van België: Tongeren. Hier wandel je langs de Romeinse omwallingen, door het oudste Begijnhof van de Benelux. Een bezoekje aan het Gallo-Romeins museum waar je in de geschiedenis van de stad duikt, is ook een absolute aanrader!
  • Na het verkennen van de stad Mechelen, kan je bijzonder overnachten in het Martin's Patershof. Hier overnacht je namelijk in een voormalige kerk. Meer info en boeken.

Maak een leuke stadswandeling

Verken de verschillende steden aan de hand van een uitgestippelde wandelroute. Wanneer je een stad voor de eerste keer bezoekt, kan het best handig zijn om zo'n stadswandeling te volgen. De kans is groot dat je net een tikkeltje meer zal zien.

Vaak worden er ook wandelingen uitgeschreven in een bepaald thema. Denk maar aan stadswandelingen in teken van een lokale held, langs hidden spots of prachtige street art werken. Soms leer je de stad op een totaal andere manier kennen wanneer je een stadswandeling maakt. Bekijk ons uitgebreid aanbod aan stadswandelingen in België.

Enkele voorbeelden van onze favoriete stadswandelingen in België:

TIP: Huur een Vespa in Brugge en verken zo het Brugse Ommeland, een leuke verrassende vakantie dichtbij.

Ga op ontdekking langs de mooiste muurschilderingen

Heb je de traditionele bezienswaardigheden in onze Belgische steden allemaal al gezien? Ga op een alternatieve manier op ontdekking, we hebben de mooiste muurschilderingen samengebracht in leuke wandelingen. Neem zeker je fototoestel of smartphone mee, maak de leukste selfies of instagram-shots met deze leuke street-art wandelingen:

7 x street-Art wandelingen in België

  1. Verken de natuur in de Belgische Ardennen

Niet zo’n stadsliefhebber? Gelukkig heeft België ook tal van natuurpracht! En.. waar kan je dat beter vinden dan in de Ardennen? Haal hier de avonturier in jezelf naar boven en bezoek de mysterieuze grotten, bewonder enkele wondermooie kliffen, wandel tussen de prachtige landschappen of ga gezellig kajakken. In de Ardennen is er voor ieder wat wils. Ontdek op deze blog de mooiste plekjes van de Ardennen.

Nog meer inspiratieblogs voor je bezoek aan de Belgische Ardennen?

  1. Daguitstap naar een pretpark

Schijnt het zonnetje? Dan is er niets leuker dan een dagje weg naar een avontuurlijk pretpark. Hiermee garandeer je plezier voor zowel jong als oud. In België zijn er verschillende pretparken gevestigd. Ieder pretpark is wel een bezoekje waard en bezorgt je een dag vol plezier en adrenaline-kicks.

Bovendien kan je je tickets online op voorhand kopen. Zo kan je lange wachtrijen aan de kassa vermijden en meteen de attracties opzoeken. Enkele populaire pretparken in België zijn Plopsaland De Panne, Walibi, Bobbejaanland en Bellewaerde Park. Ontdek hier de leukste pretparken in België.

TICKETS: Binnenkort een daguitstap plannen naar een van de pretparken? Bestel je tickets dan snel online!

Bestel je tickets voor Bobbejaanland.
Bestel je tickets voor Bellewaerde hier online.
Bestel je tickets voor Plopsaland De Panne.
Bestel je tickets voor Plopsa Coo.

Een dagje naar een trampolinepark

Breng je springskills naar een hoger niveau in een van de indoor trampolineparken in België! De dag van vandaag openen er steeds meer trampolineparken met verschillende trampolinesoorten in een bijzonder decor. Of je het nu doet voor de fun of voor de sport: plezier gegarandeerd! Hier vind je een top tien van leukste trampolineparken in België.

  1. Of naar een dierentuin?

Ben je niet zo'n liefhebber van wilde achtbanen of de lange wachtrijen aan de attracties? Dan is een uitstap naar een dierentuin misschien meer iets voor jou. In België zijn er verschillende dierenparken dat je kan bezoeken zoals de ZOO van Antwerpen, Zoo Planckendael in Muizen (nabij Mechelen) of SEA Life in Blankenberge. Maar Pairi Daiza is toch wel dé meest toeristische attractie van België en werd zelfs in 2018 verkozen als “Beste Zoo van Europa”.

De dierentuin is een thuisplaats voor meer dan 4000 dieren van over de hele wereld. Het domein van het dierenpark strekt uit over zo’n 70 hectare en is verdeeld over acht verschillende werelddelen omringd door eeuwenoude bomen en tal van historische gebouwen. Het is heerlijk vertoeven in het park en het is ongetwijfeld de grootste en mooiste dierentuin die velen ooit zullen bezoeken.

TIP: Wil je de wachtrijen overslaan en zeker zijn van je toegangsticket? Koop dan zeker je tickets online, zo kan je enkele EURO's uitsparen en hoef je niet aan te schuiven in de lange wachtrijen. Boek je ticket via deze link.

  1. Bezoek Heuvelland (West-Vlaanderen)

Verscholen in het uiterste westen van België, in de schaduw van de stad Ieper vind je Heuvelland. Een glooiend landschap op de grens met Frankrijk. Hier komt de geschiedenis van de Grooten Oorlog terug tot leven.

  1. Begroet de Kust!

Ontdek onze 10 kuststeden waar heel wat leuke verborgen plekjes te vinden zijn. De steden hebben veel meer te bieden dan alleen een wandeling op de dijk en een namiddagje op het strand. Loop van de ene kuststad naar de andere, neem de tram naar Plopsaland of breng een bezoekje aan ’t Zwin in Knokke. En geen nood, ook bij slecht weer zijn er tal van activiteiten te beleven! Nog niet overtuigd? Lees op onze blog nog meer over de Belgische kuststeden!

Inspiratieblogs voor je bezoek aan de Belgische Kust

  • Aan de kust heb je nu eenmaal de meeste kans op extra zonne-uren, maar desondanks kan je tijdens je vakantie aan de Belgische kust ook wel een dagje slecht weer hebben. Wat kan je doen bij slecht weer aan de Belgische kust?
  • Wil je graag even uitwaaien? Breng dan eens een bezoekje aan het Zwinpark in Knokke-Heist. Het Zwin is een beschermd natuurgebied en een waar paradijs voor de fauna en flora. Bewandel het huttenparcours of neem een kijkje in de tentoonstellingen of geniet van de prachtige panorama in de uitkijktoren. Een leuke uitstap voor jong en oud.
  • Na je terrasje aan de dijk van Oostende, kan je een bezoekje brengen aan het James Ensorhuis. Deze beroemde kunstschilder leefde en werkte hier tot aan zijn dood. Het onaangeroerde woonhuis werd dan ook omgetoverd tot een interessant museum met interactieve belevingsruimtes.
  • Waar overnachten aan de Belgische Kust?
  • Liever overnachten op een camping aan de Belgische Kust? Dat kan natuurlijk ook. Bekijk de beste camping aan zee.
  1. Maak een wandeling door het prachtige groen van België

Trek je beste wandelschoenen aan en ga op zoek naar de mooie natuurpracht dat ons Belgenlandje te bieden heeft. Je hoeft niet perse ver te reizen om te genieten van mooie landschappen. Ook in België zijn er verschillende mooie natuurparken waar je prachtige uitzichten en unieke fauna en flora kan spotten.

Inspiratieblogs met de mooiste natuurplekken in België

  • Wandel door een van de oudste en grootste natuurreservaten van Vlaanderen: de Kalmthoutse Heide.
  • In de lente kunnen we een uitstap aanraden naar het Hallerbos. Het wordt ook wel het ‘Paarse bos’ genoemd omdat je in de lente omgeven wordt door zwevende bomen boven een tapijt van miljoenen paarse boshyacinten.
  • Of ga op zoek naar de mooiste tulpenvelden in België bij de grens met Nederland.
  • Natuurlijk mogen in de maanden april en mei een bezoek aan de bloesems in de fruitstreek niet ontbreken.
  • Connecterra, in het Nationaal Park Hoge Kempen, is ook een waar paradijs voor natuurliefhebbers. Een bijzondere plek waar meer dan een 40 jaar geleden de steenkoolmijn nog in werking waren. Geniet van een verrassend mooi landschap van bergen en meren met spectaculaire panorama’s in het Thorpark in Genk Waterschei.
  • Zoek de 7 houten Trollen in het Provenciaal Recreatiedomein De Schorre in Boom (nabij Antwerpen). Dit is een uniek kunstwerk met gerecycleerd hout, van de hand van de Deense kunstenaar Thomas Dambo.
  • Ga op ontdekking in de prachtige natuur van de Vlaamse Ardennen, van Oudenaarde tot Ronse.
  1. Verdiep je in de oorlogsgeschiedenis van België

Zowel WOI als WOII waren erg ingrijpende gebeurtenissen in de Belgische geschiedenis en lieten dan ook diepe sporen na in het landschap en de harten. De gruwelijke gebeurtenissen van toen hebben het leven van vele mensen beïnvloedt. Zo kan je de dag van vandaag nog heel wat sporen en getuigenissen hiervan terugvinden.

Toeristen van over de hele wereld komen jaarlijks naar Flanders Fields en andere herdenkingsplaatsen om stil te staan bij de gebeurtenissen van toen. Hieronder vind je inspiratie voor uitstappen naar oorlogsmusea of andere sites waar je meer te weten komt over deze moeilijke periodes.

  • Een minder bekend monument is misschien wel het Fort van Breendonk bij Mechelen. Tijdens Wereldoorlog II werd het door de nazi's gebruikt als opvangkamp voor krijgsgevangenen en Joden.
  • In Diksmuide kan je de Dodengang bezoeken, het enige bewaarde Belgische loopgravenstelsel uit de Eerste Wereldoorlog.
  • Uiteraard mag Ieper ook niet ontbreken in dit lijstje. Je kan er het In Flanders Fields museum bezoeken, een interactief oorlogsmuseum of de Last Post bijwonen.
  • Ook het Domein van Raversyde en Fort Napoleon bij Oostende zijn een bezoekje waard als je je wil verdiepen in de oorlogsgeschiedenis van België.
  • De Westhoek kent nog meer belangrijke oorlogsbezienswaardigheden waarvan enkele begraafplaatsen zoals Tyne Cot Cemetery,
  • Lees ook onze tips en planning voor een weekendje in de Westhoek in teken van WO I.
  • In de Ardennen is een bezoekje aan het Bastogne War Museum een must-do, je kan er natuurlijk ook nog veel meer ontdekken zoals De Barracuda tank, de Bastogne Barracks of het Mémorial de Mardasson.
  • Bezoek een van de forten rond Antwerpen, lees hier meer over ons bezoek aan de fortengordel.
  • In Braine-l'Alleud versloeg Wellington in 1815 hier Napoleon, ga zelf op ontdekking bij de Leeuw van Waterloo.
  1. Bezoek het spookdorp Doel

Op zoek naar een alternatief plekje voor een leuke uitstap? Wat dacht je van Doel, in het noorden van de provincie Oost-Vlaanderen (België), net tegen de Nederlandse grens. Dit zo goed als verlaten dorpje aan de linkeroever van de Schelde.

Een spookdorpje bezoeken? Dan is een daguitstap naar Doel zeker iets dat je eens moet gedaan hebben. Dit verlaten dorp verscholen in de haven van Antwerpen is bijzonder en uniek in België.

  1. Verken een stad vanop het water tijdens een boottocht

Zin in een leuke en ontspannen namiddag? Maak dan eens een rondvaart in een van de mooiste steden van België en bewonder de prachtige bezienswaardigheden vanop het water. Zo leer je een stad eens vanuit een heel ander opzicht kennen. Tijdens je rondvaart geeft een lokale gids wat meer uitleg of interessante weetjes over de plekken waar je voorbijvaart.

Bovendien kan je de dag van vandaag ook leuke extra’s boeken om je boottocht nog onvergetelijker te maken. Zo geniet je van een heerlijk glaasje en lekkere hapjes terwijl je langs de hoogtepunten van de stad vaart. Een heerlijke uitstap op een zomers namiddag, niet?

Boek je rondvaart op voorhand, zo heb je iets om naar uit te kijken

  1. Vier kerst op een van de mooiste kerstmarkten

Tijdens de kerstperiode kunnen we alvast één ding zeker aanraden: bezoek een van de mooiste kerstmarkten van België. Gedurende deze periode worden de steden helemaal versierd en verlicht wat zorgt voor extra leuke sfeer. Je wandelt langs de vele pittoreske kraampjes met tal van leuke souvenirs en je proeft er van de vele lekkernijen zoals glühwein en heerlijke wafels. Niets gezelliger dan een uitstap naar de kerstmarkt!

  1. Download onze gratis reisgidsen België

Wil jij ook graag België zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

AntwerpenArdennenBelgische KustBruggeBrusselGentHagelandHaspengouwHnegouwenVlaamse ArdennenWesthoek
Reisgids AntwerpenReisgids ArdennenReisgids Belgische KustReisgids BruggeReisgids BrusselReisgids GentReisgids HagelandReisgids HaspengouwReisgids HenegouwenReisgids Vlaamse ArdennenReisgids Westhoek

Staycation in België? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in België.

Wandelboek 1

Gratis Wandelboek downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?