Dé 15 x mooiste reisfilms en leukste travelmovies

Dé 15 x mooiste reisfilms en leukste travelmovies

17 oktober 2023 in Reisinfo0 reacties

Reisfilms zijn de ideale inspiratiebron om ideeën op te doen voor je volgende reis. Misschien wil je alvast in de stemming komen voor je volgende vakantie, of heb heb je nog niet echt een concreet idee wat de volgende bestemming wordt.

Er zijn gigantisch veel films die de prachtigste locaties laten zien. Met onze selectie van de volgende 15 reisfilms kan je je goed laten inspireren en het reisgevoel weer te pakken krijgen.

Inhoud artikel

 1. Lost in Translation

Wanneer je in je eentje bent in een land waarvan je de taal niet spreekt kan je je extra eenzaam voelen. Bob (Bill Murray) en Charlotte (Scarlett Johansson) kennen dit gevoel maar al te goed, tot ze met elkaar aan de praat raken. Ze besluiten er samen op uit te gaan, waarbij ze niet alleen nieuwe ervaringen delen maar ook elkaar helpen hun leven op te vrolijken.

In tegenstelling tot veel andere films op deze lijst speelt Lost in Translation zich af op maar één locatie, Tokyo. Juist daardoor is deze film in staat om een goed beeld te geven van deze drukke maar bijzondere stad, maar natuurlijk ook van de eenzaamheid en verlorenheid die je soms voelt tijdens het reizen. De film herinnert je er aan dat zelfs als je deze gevoelens hebt tijdens het reizen, je gewoon het hotel uit moet om nieuwe ervaringen op te doen.

 1. The Bucket List

Dit is een film waarbij je je lach niet kan inhouden maar waarbij je ook tissues best bij de hand houdt. The Bucket List gaat over de twee terminaal zieke mannen Carter (Morgan Freeman) en Edward (Jack Nicholson) die er samen op uit gaan om nog het beste uit het leven te halen voor ze komen te overlijden. Hierbij reizen ze de hele wereld af en komen zo langs onder andere de piramides van Egypte, de Chinese Muur, de wildernis van Tanzania en de Taj Mahal in India.

The Bucket List laat zien dat de wereld heel veel moois te bieden heeft en dat je het beste van het leven moet maken zolang je daar de kans voor hebt. Een inspirerend verhaal met twee geweldige acteurs en een heleboel fantastische locaties. Kijken dus.

 1. Into the Wild

Into the Wild is gebaseerd op het echte leven van Christopher McCandless (gespeeld door Emile Hirsch) en volgt hem terwijl hij zich los maakt van de wereld en op reis gaat door Amerika, waarna hij uiteindelijk eindigt in Alaska. Hij verbreekt de banden met zijn familie en trekt zich terug in de natuur, waarbij hij onderweg nieuwe mensen leert kennen en verhalen met hen deelt.

De film geeft een mooi beeld van de aantrekkingskracht van de natuur, het avontuur en de vrijheid die gepaard gaan met reizen, waardoor deze film aan het hart van veel reizigers ligt. Het is echter ook een dramatische film die laat zien hoe ver je kan gaan en die je er aan herinnert dat je op reis ook af en toe je familie een update wilt geven. Gooi nog wat prachtige beelden van Amerika in deze mix en je hebt een film die iedere reiziger ooit een keer gezien moet hebben.

 1. Diarios de Motocicleta (The Motorcycle Diaries)

Deze Spaanstalige film is gebaseerd op het leven van een jonge Ernesto Guevara voordat hij het icoon van de Cubaanse revolutie werd, Che Guevara. De film volgt Ernesto (Gael García Bernal) en zijn vriend Alberto Granado (Rodrigo De la Serna) terwijl zij voor acht maanden op de motor door Zuid Amerika reizen. Tijdens hun reis leert Ernesto meer over de identiteit en de armoede van Latijns Amerika en daarmee ook veel over zichzelf: door het zien van de toestand waarin de armen leven begint hij zich te vormen tot de vrijheidsstrijder die hij later geworden is.

The Motorcycles Diaries is misschien een film over het leven van Che Guevara, maar in de kern is het een avontuurlijk coming-of-age verhaal. Door de roadtrip die Guevara maakt door prachtige Zuid-Amerikaanse landschappen leert hij zichzelf kennen. Het laat zien wat een reis met je kan doen, en dankzij de schitterende beelden van onder andere Argentinië en Peru wil je na het kijken zelf gewoon op een motor stappen en er op uit gaan.

 1. Tracks

We blijven nog even bij de waargebeurde verhalen met Tracks, een film die het verhaal van Robyn Davidson vertelt. Robyn (gespeeld door Mia Wasikowska) loopt maar liefst 1700 miles (2700 kilometer) door de Australische woestijn van Alice Springs naar de westkust van het land. Dit doet ze samen met haar hond en vier kamelen die ze zelf heeft getraind. Onderweg komt ze meerdere mensen tegen, waaronder de National Geographic fotograaf Rick Smolan (neergezet door Adam Driver) die haar meerdere keren tijdens haar reis opzoekt.

Deze film is een bijzonder verhaal dat vertelt over wat het terugtrekken in de natuur en het reizen met iemand doet en hoe het je als persoon kan veranderen. Tracks is ook nog bijzonder doordat het zich afspeelt in de jaren zeventig en er toen wel heel raar werd gekeken naar een vrouw die in haar eentje een lange reis ging maken. Gevaren zoals uitdroging (ze loopt nou eenmaal door een woestijn) en wilde dieren liggen op dit eiland steeds op de loer.

 1. Wild

Nog een film die gebaseerd is op een waargebeurd verhaal en die zich afspeelt Amerika, maar in dit geval maakt hoofdpersoon Cheryl Strayed (Reese Witherspoon) een lange wandeling om haar leven weer terug op de rails te krijgen. Ze loopt maar liefst 1100 miles (ongeveer 1770 kilometer) over de Pacific Crest Trail vanaf de Mojave Desert in Californië tot de Bridge of the Gods op de grens van Oregon en Washington. Onderweg reflecteert ze over de dood van haar moeder en de daaropvolgende depressie, drugsverslaving en vernietiging van haar huwelijk.

Wild is een emotionele film die laat zien hoe je goed over jezelf en het leven kan nadenken door je terug te trekken in de natuur. Net als Christopher McCandless ontmoet Cheryl meerdere mensen onderweg met wie ze haar verhaal deelt en wie haar een andere blik op het leven geven.

Voor velen was het boek van Cheryl Strayed beter, maar de film gaat daar zeker niet aan onder dankzij het mooie verhaal en de prachtige beelden van de natuur waar de wandeling doorheen trekt.

 1. Eat, Pray, Love

Eat, Pray, Love is een film die je leuk vindt of juist absoluut niet. Misschien een beetje een vrouwenfilm, maar in essentie een verhaal dat vertelt hoe iemand zichzelf probeert te vinden door te reizen langs prachtige locaties. Liz Gilbert (Julia Roberts) realiseert zich dat ze niet blij is met haar leven en gooit na een pijnlijke echtscheiding haar leven in een hele andere richting. Hierbij leert ze te genieten door het eerlijke eten in Italië, verbreedt ze haar horizon in India, en vindt ze balans en liefde in Indonesië.

Love it or hate it, deze film laat in ieder geval een paar prachtige locaties zien die je geheid op je bucketlist wilt zetten. Zo komen er prachtige beelden van Napels en Rome voorbij, maar ook van Delhi en Bali. Na het bekijken zou je jezelf het liefst watertandend transporteren naar Italië om daar de lekkerste gerechten uit te proberen, of naar het hutje op Bali om daar even tot rust te kunnen komen.

 1. The Secret Life of Walter Mitty

Walter Mitty (Ben Stiller) haat zijn baan en droomt dagelijks over een veel avontuurlijker leven. Dan raakt hij een negatief kwijt van een foto en besluit hij op zoek te gaan naar de fotograaf. Aan de hand van de andere negatieven komt hij erachter dat de fotograaf in Groenland is geweest en gaat daar op zoek, waarna hij zijn reis vervolgt in IJsland en het Himalayagebergte.
Het mooie aan deze film zijn niet alleen de locaties, maar het feit dat Walter zijn dagdromen weet om te zetten in realiteit door uit zijn comfortzone te stappen en er gewoonweg op uit te gaan. Veel mensen zullen zich hierin herkennen, en het geeft misschien zelfs een extra steuntje in de rug om toch gewoon op avontuur ver weg te gaan in plaats van weer naar diezelfde camping in Frankrijk te rijden in de volgende vakantie.

 1. Midnight in Paris

Midnight in Paris laat een magisch beeld zien van, je raad het al, Parijs. Schrijver Gil (Owen Wilson) is op vakantie met zijn verloofde en haar familie en komt ’s nachts terecht in het Parijs van de jaren twintig. Hierbij ontmoet hij de grootste bekendheden van de Jazz Age, zoals Dali, Picasso, F. Scott Fitzgerald en Ernest Hemingway.

Parijs wordt gezien als één van de mooiste steden ter wereld en als je het daar niet mee eens bent zou deze film heel goed je mening kunnen veranderen. De beelden van de stad zijn al prachtig, maar iedereen kent het gevoel wel van het wegdromen bij de oude verhalen over de plekken die je bezoekt. Ondanks dat je jezelf helaas niet kan transporteren naar het Parijs van de jaren twintig is de magie die deze film deelt heel herkenbaar.

 1. The Darjeeling Limited

3 broers (Owen Wilson, Adrien Brody en Jason Schwartzman) doen een poging om hun relatie met elkaar te verbeteren door een treinreis door India te maken. Tijdens de reis proberen ze hun eigen problemen op te lossen en tegelijkertijd proberen ze over de dood van hun vader heen te komen.

De reis door India brengt ze langs prachtige locaties en bijzondere Hindoe tempels die je dan natuurlijk zelf ook wil bezoeken. Een groot deel van het verhaal is gefilmd in de staat Rajasthan, één van de bekendste regio’s van India. Je krijgt gegarandeerd heel wat mooie beelden te zien!

 1. The Beach

Wat dacht je bijvoorbeeld van The Beach met Leonardo Dicaprio, over een groep backpackers in Thailand.

 1. Under the Tuscan Sun

Under the Tuscan Sun over een schrijfster (Diane Lane) die tijdens een vakantie in Italië een villa in Toscane koopt in de hoop op een goeie verandering in haar leven.

 1. Indiana Jones films

De Indiana Jones films laten iedereen wegdromen bij beelden van Tunesië (als Egypte in Raiders of the Lost Ark) en China (Temple of Doom).

 1. Lord of the Rings films

Vergeet ook niet de Lord of the Rings films. Alle scenes van deze films zijn opgenomen in het prachtige Nieuw-Zeeland, waar je maar al te graag heen wilt na het kijken van de films.

 1. James Bond films

De befaamde James Bond films brengen je naar locaties als Khao Phing Kan in Thailand (The Man with the Golden Gun) en Venetië in Italië (Casino Royale).

 1. Gratis ebook met een handige inpaklijst en reisapotheek

Met bovenstaande info zou je prima voorbereid moeten zijn om op vakantie te vertrekken. Speel sowieso altijd op safe, dan geniet je het meeste van je vakantie!

Vertrek je op reis, vergeet dan zeker niet onze gratis ebooks te downloaden

Download ons gratis ebook met een handige inpaklijst en reisapotheek of een van de 150 gratis reisgidsen.

Inspiratie nodig voor je volgende vakantie? Download alvast een van onze uitgewerkte route voor je rondreis, zo vertrek je zorgeloos en relax op reis.

Inpaklijst + reisapotheek

Download de complete inpaklijst

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?