17 x mooiste steden in België voor een weekendje weg + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 8,5

17 x mooiste steden in België voor een weekendje weg + kaartje

18 maart 2023 in België0 reacties

Op zoek naar inspiratie voor een weekendje of stedentrip in België?

België heeft heel wat mooie steden waar je enkele dagen kan vertoeven. Iedere stad heeft zo zijn charme en zal je op zijn manier weten te bekoren. Van het bruisende Brussel en het pittoreske Brugge tot de prachtige natuur in de Ardennen. Of toch liever een weekendje doorbrengen langs de fijne zandstranden van de Belgische Kust?

Waar je ook gaat, het zal je alleszins niet teleurstellen. En dan hebben we het nog niet over onze heerlijke wafels en ons ambachtelijk bier.. In dit blogartikel haal je alvast wat inspiratie voor je volgende uitstap in België!

Tours en excursies boeken in België

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in België bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Ga mee met een gids en tour en geniet van de omgeving.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

Kaartje met leukste steden in België

  1. Brugge

Brugge is zonder twijfel de meest toeristische stad van België. Het is de hoofdstad van de provincie West-Vlaanderen en bevindt zich in het noordwesten van het land. Het volledige historische centrum is opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO, en als je er rondwandelt zie je meteen waarom: de middeleeuwse stad is ongelofelijk mooi. Hier zie je waar de Begijnen leefden, waar het Heilig Bloed van Jezus bewaard wordt, en waar veel schilders hun inspiratie haalden.

De kronkelende steegjes en mooie pleinen bieden een authentieke aanblik. Brugge wordt niet voor niets ‘het Venetië van het Noorden’ genoemd, dus geniet hier van een boottocht op de ‘reitjes’, de kanalen die de stad doorkruisen. Beklim de 366 trappen op het Belfort naar boven voor een fabuleus uitzicht over de stad. Slenter doorheen de oude stad en wandel over de vele bruggetjes langs het water (download hier onze gratis stadswandelinn Brugge). Doe een terrasje aan de Burg, bestel een ‘Brugse Zot’ bier en geniet van de gezellige sfeer.

België ook proeven in Brugge? Breng een bezoek aan het chocolademuseum en kom meer te weten over de geschiedenis van deze heerlijke zoetigheid! Boek je ticket hier €9,50.

  1. Kortrijk

Liever een stedentrip naar een minder grote en drukbezochte stad? Dan is Kortrijk wellicht iets voor jou. Een charmante stad in West-Vlaanderen waar de rivier de Leie doorheen stroomt en die een rijke geschiedenis kent.

Je wandelt hier langs het water en door de kleurrijke straten waar prachtige huizen aan grenzen. Ook zijn er diverse winkels, sfeervolle restaurants en boeiende musea. Daarnaast leent de stad zich perfect uit voor mooie wandelingen, dus vergeet zeker je beste wandelschoenen niet aan te trekken.

Maak je graag een uitgestippelde wandeling door Kortrijk? Dat kan! Met deze stadswandeling door Kortrijk: van 1302 tot heden kom je langs de must-see's van de stad zoals Stijn Streuvels, de Broeltorens, het begijnhof enz..!

  1. Gent

Gent is een heerlijke studentenstad, met een rijke geschiedenis en met veel cultuur. Bezoek hier het Gravensteen, een middeleeuws kasteel pal in het centrum van de stad. Wie hier in de zomer op bezoek komt, kan genieten van het stadsfestival Gentse Feesten, dat een van de grootste volksfeesten van Europa is. In de volledige binnenstad wordt dan tien dagen lang feest gevierd.

Bootje varen door Gent

Geen beter manier om Gent te op een andere manier te ontdekken dan vanop het water, ga mee met een boottocht door het historische centrum en luister naar de leuke anekdotes en historische weetjes die de schipper met veel enthousiasme weet te vertellen. Meer info & rondvaart boeken € 9

Tijdens onze gratis stadswandeling kom je langs de mooiste plekjes in Gent Download onze gratis reisgids Gent hier

De Rechtvaardige Rechters

Gent is ook de ideale stad om te gaan shoppen of om musea te bezoeken. Een andere topper is het Gentse altaarstuk in de Sint-Baafskathedraal in Gent. Je vindt er het Lam Gods van de gebroeders Hubert en Jan van Eyck, die het in 1432 creëerden.

De panelen kenden doorheen de jaren een tumultueuze geschiedenis, en werden onder meer uit de mijnen van de nazi’s gered door de legendarische ‘Monument’s Men’. Eén paneel, de Rechtvaardige Rechters, is verdwenen. De verdwijning is gehuld in heel wat mysterie. Zo zou het volgens de overlevering deel uitmaken van een privécollectie of in handen zijn van een criminele bende, er wordt tot op vandaag gezocht naar het paneel maar het is nog steeds niet teruggevonden.

VERBLIJFTIP: Al eens gehoord van een luxurious Bed and Breakfast? Quartier Leonard is er zo een, de B&B heeft 5 twee persoonskamers, elk in een ander thema. Hier slaap je al vanaf € 86 per nacht. Meer info & boeken

  1. Aalst

Wil je ook wel eens wat anders dan die platgereden grootsteden als Gent, Antwerpen en Brussel? Neem dan even de tijd om je te laten verrassen door het Aalsterse schone. De Aalsterse ‘Ajuinen’ verwelkomen je graag in de tweede grootste stad van Oost-Vlaanderen. Bekende figuren, heel wat historische gebouwen, onverwachte plekjes, een leerrijk museum en gezellige winkelstraten met hier en daar een hip cafeetje. Dat is wat de stad te bieden heeft.

Aalst, is een stad met een rijke geschiedenis en dat zal je op verschillende manieren ontdekken. Oh ja, proef ook zeker ‘het gouden bruin van Aalst’, wat staat voor de Aalsterse vlaai, een erkend en heerlijk streekproduct!. Aalst? Verrassend méér dan alleen carnaval. Welkom in de Ajuinenstad!

Je kan Aalst ontdekken met onze uitgestippelde stadswandeling, deze 4 kilometer lange wandeling door Aalst brengt je langs de belangrijkste bezienswaardigheden.

VERBLIJFTIP: De appartementen van AP8 en zijn een streling voor het oog. Ideaal om Aalst te verkennen vanuit je eigen appartement. Kitchenette met Nespresso machine en waterkoker staan voor je klaar. Meer info en boeken.

  1. Mechelen

Niet ver van Leuven, tussen Brussel en Antwerpen, ligt het kleinere Mechelen. Mechelen is een verrassing voor velen, het is een charmante historisch stad, ideaal is voor een weekendje weg. Mechelen wordt ook wel de kerkenstad van Vlaanderen genoemd. Bewonder een van de 8 prachtige kerken en kathedralen en geniet van een heerlijk drankje op de gezellige, charmante pleintjes.

Verder vind je er nog enkele leuke en boeiende musea. Wil je graag Mechelen op een creatieve manier bezoeken? Download onze stadswandeling door Mechelen, deze brengt je tevens langs prachtige street-art muren in Mechelen.

Weetje: Mechelaars worden ook wel eens de 'Maneblussers' genoemd. Vanwege een voorval in hun geschiedenis waarbij ze dachten dat de klokkentoren in brand stond. Eenmaal ze bovenop de toren waren, bleek het de maneschijn die hun had verward. Wist je dat je in Mechelen in een omgebouwde kerk kan overnachten?
  1. Brussel

De hoofdstad van België mag natuurlijk niet ontbreken! Aangezien alle culturen hier samenkomen, kan je Brussel best het hart van België noemen. Daarnaast is het een van de belangrijkste steden in België en heel Europa.

Brussel is meer dan de Grote Markt en Manneken Pis alleen.. de stad is hip, bourgondisch en veelzijdig! Achter elk hoekje schuilt wel een of ander historisch pand of museum dat een bezoekje waard is! Graag even bekomen? De stad loopt over van de gezellige cafés en restaurants waar je kan genieten van de sfeervolle stad.

Brussel bezoeken? Download dan zeker onze gratis reisgids Brussel met een complete stadswandeling en tal van leuke weetjes! Of ga op stap met helden uit de Belgische stripwereld tijdens onze uitgestippelde striproute Brussel.

  1. Leuven

Leuven is in al haar opzichten een zeer bijzondere stad. De hoofdstad van Vlaams-Brabant is een echte studentenstad en heeft met de KU Leuven de oudste katholieke universiteit van Europa. Daarnaast staat de stad bekend om haar vele brouwerijen en cafés, Leuven is dan ook een echte Bierstad. De stad heeft een overvloed aan bezienswaardigheden om te bezoeken tijdens een citytrip en daar hoort natuurlijk een biertje bij!

Graag Leuven verkennen met een uitgestippelde wandeling? Download onze gratis stadswandeling Leuven, deze brengt je langs de mooiste plekjes van des stad.

VERBLIJFTIP: Het 16e-eeuwse Martin’s Klooster is ingericht als een 4* hotel en ligt vlakbij Oude Markt in de historische binnenstad van Leuven. Meer info en boeken

  1. Hasselt

Het sfeervolle Hasselt is ook een ideale bestemming voor een heerlijk weekendje weg of een leuke citytrip. De hoofdstad van Limburg heeft heel wat te bieden, van interessante musea tot een prachtige Japanse tuin. Maar ook historische gebouwen met een rijke geschiedenis en gezellige winkelstraatjes waar je uren kan rondkuieren.

Wist je trouwens dat Hasselt ook wel bekend staat als dé jeneverstad? Vergeet dus ook zeker niet het Jenevermuseum te bezoeken en te proeven van enkele jenevertjes! Ontdek de favoriete plekjes in Hasselt aan de hand van onze stadswandeling!

  1. Antwerpen

Antwerpen is een echte diamantstad. De hoofdzakelijk joodse diamantairs verhandelen er hun waren in de straten rondom het centraal station. Door alle fietsers die je er ziet rondrijden, voelt de stad een beetje Nederlands en studentikoos aan. In de Gouden Eeuw van Vlaanderen, de 17de eeuw, was Antwerpen al een welvarende stad door zijn bloeiende handelscentrum en grote haven. De stad is van groot economisch belang voor België.

De stad zelf wordt door inwoners ’t Stad genoemd. Je kan er het Museum Aan de Stroom bezoeken, gaan shoppen in de populaire winkelstraat Meir of de gezellige straatjes in de buurt van de Groenplaats ontdekken.

VERBLIJFTIP: B&B Suites@Feek is gevestigd in een historisch pand vlakbij het oude centrum van Antwerpen, op een steenworp van het MAS Museum. Meer info en boeken

  1. Namur

Namen of Namur is de hoofdstad van Wallonië. Wie in het centrum ronddwaalt zal al snel merken dat dit een erg levendige stad is. Het is dan ook de ideale stad om op een terras te genieten van een typisch witbiertje zoals de ‘Blanche de Namur’. Je kan hier de citadel en de tuinen van Annevoie bezoeken. Ook de Saint-Loupkerk, de Chateau de la Poste en de Sint-Albanuskathedraal zijn een bezoek waard. Ontdek hier nog meer bezienswaardigheden in Namen.

VERBLIJFTIP: Hotel Les Tanneurs is een 4* hotel op wandelafstand van het centrum van Namen, er is gratis parkeerplaats voor hotelgasten en er is jacuzzi op sommige kamers. Meer info en boeken

  1. Luik

Luik is de grootste van Wallonië én de meest bezochte stad van Wallonië. Wanneer je op stap bent in Luik, zal je al snel opmerken dat er heel wat kerken, middeleeuwse gebouwen, musea, architectuur, kunst... te spotten vallen.

Er is gewoon voor elk wat wils, dus je zal je onmogelijk vervelen. Daarnaast is Luik prachtig gelegen aan de Maas en zijn er heel wat gezellige zaakjes waar je iets kan eten of drinken. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Luik in onze blogpost. We stippelden een volledige stadswandeling in Luik uit zo ben je zeker dat je niets mist van de highlights.

VERBLIJFTIP: Van der Valk Sélys Liège Hotel & Spa ligt in het hartje van de vurige stad Luik, je vindt er een oase van rust en kun je genieten van spa & wellness en er ook een binnenzwembad. Meer info en boeken

  1. Mons

Mons is een stad met veel persoonlijkheid waar verrassend veel te bezichtigen valt. De blikvangers van Mons is echter het stadhuis en het Belfort. Dat laatste is trouwens Unesco Werelderfgoed en zopas gerestaureerd! Met onze wandeling door Mons brengen we je langs smalle steegjes naar vergeten pleinen, toeristische oorden, mooie kerken, door groene parken, naar prachtige uitzichtpunten, winkelstraten en heerlijke gastronomie.

Ben je in Mons/Bergen? Dan is een bezoekje aan het dierenpark van Pairi Daiza ook een echte aanrader! Wat er nog meer te beleven is in Mons kan je lezen in onze blog met de mooiste bezienswaardigheden in Mons.

Onze tip: Ga je voor een meerdaagse citytrip naar Mons/Bergen? Bekijk onze selectie van de mooiste B&B's en kleinschalige hotels in het centrum van Mons/Bergen. (ook in een voormalige kapel)

  1. Dinant

Dinant, een prachtig, pittoresk dorpje dat zich genesteld heeft op de oever van de Maas. De gekleurde huisjes geven een Scandinavisch sfeertje weer en de weerspiegeling ervan in het water maakt het totaal plaatje compleet. Een ideale locatie om prachtige foto’s vast te leggen op je camera.

Naast een rij van gekleurde herenhuizen langs de oever, heb je ook nog de iconische Pont Charles de Gaulle dat een prachtig uitzicht biedt op de sculpturale klokkentoren van de Collegiale Kerk, een imposante rotswand en een duizelingwekkende trap van 408 treden die leiden naar de top van de citadel, de blikvanger van Dinant. Liever niet al die trappen op? Neem dan het kabeltreintje naar boven en geniet van het uitzicht onderweg.

RONDREIS TIP: Met onze complete reisgids Ardennen kom je langs alle top bezienswaardigheden in de Ardennen, met tal van wandelingen, autoroutes en fietsroutes.

  1. Charleroi

Je zou het misschien niet meteen durven denken, maar ook Charleroi is het vernoemen waard als we het hebben over de mooiste steden van België. De stad kreeg misschien wel als bijnaam ‘de lelijkste stad’, toch heeft Charleroi een bepaalde charme. Als voormalige industriële stad heeft Charleroi namelijk vooral veel harde werkers gezien.

Je vindt hier vooral indrukwekkende fabrieksgebouwen, begroeide afvalbergen en bijzondere street art. Die urban vibe is wat Charleroi onderscheidt van de rest. Kan je je wel vinden in een industriële stad waarin de geschiedenis nog duidelijk zichtbaar is? Dan moet je zeker eens naar Charleroi gaan. De City Safari tour is zeker de moeite waard, ga met een echte Charolo op ontdekking langs clichés, vergane glorie en ontdek zelf hoe mooi de lelijkheid kan zijn!

  1. Ieper

Ook Ieper mag zeker niet ontbreken. Ieper is een van de steden die het flink te verduren had tijdens de Eerste Wereldoorlog. Er vonden hier maar liefst vier slagen plaats waarbij heel wat levens verloren gingen. De dag van vandaag kan je hier nog steeds veel terugvinden van die gruwelijke periode.

De Menenpoort zal zeker je aandacht trekken. Breng een bezoekje aan het interessante, interactieve In Flanders Fields Museum waarin je allerlei dingen te weten komt over deze periode. Je wordt ontroerd door de verhalen die je hier te horen krijgt. Nadien kan je even terugtrekken naar de Grote Markt waar je terecht kan voor een gezellig terrasje om een goed glaasje wijn te drinken op het goede leven dat we vandaag de dag leven.

  1. Doornik

Doornik of Tournai, een van de oudste steden van België, kent een geschiedenis die ruim 2000 jaar teruggaat. De stad werd namelijk gesticht door de Romeinen. Je kan deze sfeervolle stad eenvoudig te voet verkennen met onze stadswandeling Doornik. Je wandelt door de gezellige straten naar het centrum en komt onder meer langs het prachtige belfort aan de kerk, het oudste belfort van België. Om die top te bereiken moet je maar liefst 257 treden beklimmen! Ook de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is hier een toppertje. Binnen vind je kunstwerken van bekende Vlaamse schilders als Rubens en Jordaens.

VERBLIJFTIP: La Camuche is een prachtig aparthotel in loftstijl op een steenworp van de Grote Markt. In het slow-food restaurant, The Wich kan je heerlijk dineren. Meer info en boeken

  1. Oostende

Oostende wordt ook wel ‘de koningin der badsteden’ genoemd, en daar is niets van gelogen. Je hebt er een prachtig casino, waar regelmatig bekende sterren optreden. Wandel hier in de winkelstraat, langs de kaai en tussen de jachtbootjes in de haven met onze stadswandeling Oostende.

Bezoek ook de Mercator, een driemaster uit 1932, die momenteel niet meer uitvaart maar wel nog dienst doet als museumschip. Wie even genoeg heeft van het strand en de winkels, kan in het Leopoldpark naast de fontein even genieten van de rust. Ga hier ’s avonds gezellig dineren en proef er van de heerlijke verse mosselen en van het onnavolgbare Belgische bier.

VERBLIJFTIP: Upstairs Hotel is thé place to be in Oostende. De kamers van het hotel zijn ruim en modern ingericht met een tikkeltje urban interieur. Wil je graag luxueus overnachten? Dan kan je altijd de kamer 'The Roof' boeken waarbij je geniet van een adembenemend zicht op de Oostendse skyline en het strand. Meer info en boeken.. Meer info en boeken

  1. Ontdek de mooiste steden in België met onze reisgidsen

Wil je graag wat inspiratie op doen voor je stedentrip in België? Dat kan met onze compleet uitgewerkte reisgidsen! Download een van onze gratis reisgidsen, zodat je zeker niets mist tijdens je verblijf!

Reisgids BrusselBelgische ArdennenReisgids AntwerpenReisgids BruggeReisgids GentReisgids Belgische Kust
Reisgids BrusselReisgids Belgische ArdennenReisgids AntwerpenReisgids BruggeReisgids GentReisgids Belgische Kust
Brussel

Gratis reisgids Brussel downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?