23 x bijzondere festivals & evenementen ter wereld

Volledige reisgids kopen voor € 8,5

23 x bijzondere festivals & evenementen ter wereld

20 oktober 2023 in Reisinfo1 reactie

Over de hele wereld worden jaarlijks duizenden festivals en evenementen georganiseerd, waarbij de ene weer iets traditioneels eert en de andere juist de moderniteit viert. Met zoveel festivals is er een grote kans dat waar je ook naartoe reist je wel een leuk feestje kan meepikken, maar er zijn een aantal festivals en evenementen die zeker eens zou moeten meemaken. Zowel kortbij als verweg, alle types en genres, dé ultieme bucketlist van de fesitvals en evenementen.

Inhoud artikel

 1. Dia de los Muertos: Mexico

Wanneer: 31 oktober tot 2 november

Ooit was het een festival van de Azteken maar tegenwoordig staat het bekend als een Mexicaans feest waarbij men overleden vrienden en familie eert en herinnerd. De officiële Dag van de Doden is de dag van Allerheiligen, maar rondom deze datum worden nog andere festiviteiten georganiseerd. Men versierd zichzelf in bijzondere kostuums en gezichten worden als doodskoppen beschildert.

Wil je graag dit bijzondere festival zelf eens bijwonen? Ervaar Mexico's meest symbolische tradities tijdens deze rondleiding vanuit Mexico-Stad. Kom meer te weten over deze belangrijke gebeurtenis!

 1. Harbin Snow and Ice Festival: Harbin, China

Wanneer: begin januari tot eind februari

Voor een paar weken lang kan je in China een bijzonder winters tafereel aanschouwen. Elk jaar maken mensen gigantische beelden van sneeuw en ijs, die daarnaast ook nog eens afgemaakt worden met een bijzondere lichtshow van lampjes en lazers.

 1. Carnaval: Aalst, België

Wanneer: februari/maart

Het Carnaval van Aalst, ook wel Carnaval Oljst is het meest bekende carnaval van België, (samen met het carnval van Binche) en het meest bezochte carnaval met duizenden mensen die in de straten van Aalst vieren. Het carnaval duurt 3 dagen en vind plaats de zondag, maandag en dinsdag voor aswoensdag (begin van de 40 dagen durende Vastentijd). Sinds 2010 werd het opgenomen op de UNESCO lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Het is dan ook niet zomaar een carnaval, maar eentje waar prachtige wagens de draak steken met beroemdheden en politici.

Aalst bezoeken? Download zeker onze gratis stadswandeling Aalst.

 1. Carnevale di Venezia: Venetië, Italië

Wanneer: februari/maart, periode van twaalf dagen tot en met de dinsdag van Vastenavond

Carnaval wordt natuurlijk overal ter wereld gevierd en zo ook overal in Italië, maar het meest uitgebreide Italiaanse feest vindt plaats in Venetië, waar naast vuurwerk en gondola parades ook gemaskerde ballen gehouden worden. Toch is het feest ooit ontstaan als een viering van het afweren van een invasie in 1162, nog meer info kan je lezen in onze blogpost Carnaval van Venetië bezoeken.

 1. Chinees Nieuwjaar: China

Wanneer: vanaf de Chinese oudejaarsdag tot de vijftiende van de eerste maand

Het Chinese Nieuwjaar is de meest belangrijke feestdag in China en dit wordt dan ook groots gevierd. Men viert deze periode voornamelijk thuis met familie, maar buiten in de straten gaan parades met drakenpoppen, traditionele klederdracht en rode lantaarns overal. Zoals de traditie het wil wordt er natuurlijk ook vuurwerk afgestoken om het nieuwe jaar in te luiden en de boze geesten te verjagen.

 1. Burning Man: Black Rock City, Nevada, USA

Wanneer: augustus-september

Het Burning Man festival krijgt steeds meer naamsbekendheid en populariteit en het is lastig om het festival precies te beschrijven, maar het wordt vooral gezien als een experiment voor de kunsten en een manier om de maatschappij een tijdje achter je te laten. Elk jaar komen duizenden mensen naar Nevada om hier en tijdelijke stad te bouwen en hier kunst te maken en muziek te spelen. Tijdens het festival wordt een tempel gebouwd en een gigantische houten man gemaakt die beide in brand gezet worden.

 1. Holi: India, Nepal en andere Hindoeïstische regio’s

Wanneer: twee dagen in februari/maart

Tijdens het Holi festival wordt de triomf van het goede over het kwaad gevierd, het einde van de winter en het begin van de lente, en voor vele is het ook een festival die de liefde eert. Dit alles wordt gedaan met religieuze rituelen en een gigantisch kampvuur op de eerste avond, en met heel veel kleuren op de volgende dag. Iedereen gooit gekleurd poeder over elkaar heen en de lucht in om zo blijdschap, plezier en liefde te verspreiden. Vergeet niet om zelf gekleurd poeder mee te nemen.

 1. St Patrick’s Day: Ierland

Wanneer: 17 maart

De feestdag van Sint Patrick is een belangrijk evenement in Ierland. Gedurende de dag wordt de beschermheilige van Ierland en zijn leven in de vierde en vijfde eeuw herinnerd. Sint Patrick was een belangrijk figuur in de komst van het Christendom in Ierland en is hiermee ook zeer belangrijk in de geschiedenis en cultuur van Ierland in het algemeen. Dit wordt gevierd met onder andere parades, kerkvieringen, het dragen van groen en het drinken van bier.

 1. Kanamara Matsuri Festival, Japan

Wanneer: april

Het "IJzeren fallus-festival" is een jaarlijks terugkerend shinto vruchtbaarheidsfeest dat in de lente wordt georganiseerd in Kawasaki, Japan. De precieze datum verschilt per jaar, maar de hoofdfestiviteiten vallen op de eerste zondag in april. Het hoofdthema van het festival is de penis, die aldaar in verschillende vormen en maten terug te vinden is. Deze is onder meer afgebeeld in snoepgoed, op affiches, gebeeldhouwde groenten, decoratie en in een mikoshi parade. De Kanamara Matsuri concentreert zich rond een penis-aanbiddend heiligdom dat vroeger erg populair was bij de plaatselijke prostituees, voor bescherming tegen geslachtsziekten.

 1. Stierenrennen (San Fermín) in Pamplona, Spanje

Wanneer: 6 tot en met 14 juli

Een jaarlijkse event waarbij iedere ochtend een stierenren plaatsvindt. De 48 stieren worden door een een 900 meter lange afgezette straat geleidt naar de arena, hierbij rennen duizenden waaghalzen tussen de stieren. Het dagelijkse ochtendritueel is slecht een klein onderdeel van het 8 dagen durende feest ter ere van San Fermín.

 1. Boryeong Modder Festival: Zuid-Korea

Wanneer: 2de weekend van juli

Het Boryeong Mud Festival is een jaarlijks festival dat plaatsvindt tijdens de zomer in Boryeong, een kuststadje 200 km ten zuiden van Seoul, Zuid-Korea. Het eerste modderfestival werd georganiseerd in 1998. De modder wordt beschouwd als rijk aan mineralen en wordt gebruikt voor het maken van cosmetica. Het festival werd oorspronkelijk opgevat als een marketingmiddel voor Boryeong moddercosmetica. Hoewel het festival plaatsvindt over een periode van 2 weken, is het vooral bekend om zijn laatste weekend (2de weekend van juli).

 1. Loi Krathong en Yi Peng: Chiang Mai, Thailand

Wanneer: de nacht van volle maan in november

Loi Krathong en Yi Peng in Chiang Mai zijn twee lichtfestivals die beide op de nacht van volle maan in november gevierd worden. Men plaats kleine bootjes van bananenbladeren met kaarsen in de rivier als een offer voor de godin van het water tijdens het Loi Krathong festival, terwijl voor het Yi Peng festival duizenden papieren lantaarns tegelijk de lucht in gelaten worden om het slechte van het verleden achter te laten en als hoop voor betere toekomsten voor de families.

 1. Coachella Valley Music and Arts Festival: Indio, Californië, USA

Wanneer: derde of laatste week van april

Coachella is één van de grootste en bekendste muziekfestivals ter wereld, waar je niet alleen drie dagen lang de grootste muziekhelden in levende lijven kan zien optreden maar ook meer dan genoeg beroemdheden uit Hollywood tegen kan komen. Tijdens het festival kunnen fans van ieder muziekgenre genieten van de beste optredens van zowel rockbands als rappers en dj’s, en daarnaast is er ook genoeg beeldende kunst om te bekijken.

 1. Inti Raymi: Cuzco, Peru

Wanneer: de zuidelijke midwinter op 20/21 juni

Hoog in de Andes en vlakbij de ruïnes van Machu Picchu ligt de oude Inca hoofdstad Cuzco. Elk jaar tijdens de zuidelijke midwinter wordt hier de traditionele hulde van de Inca’s voor de zonnegod Inti nagespeeld. Het begint met een processie vanuit het centrum naar een grasveld buiten de stad waar de rest van de traditie zich afspeelt.

 1. White Nights Festival: Sint Petersburg, Rusland

Wanneer: juni/juli

Het White Nights Festival is een internationaal kunstfestival ter viering van het einde van het schooljaar tijdens de arctische zomer. Tijdens het festival kan men onder andere naar opera en balletvoorstellingen kijken of ervoor kiezen om een theaterstuk te bekijken of naar een concert te gaan. Het festival gaat pas echt knallen tijdens de Scarlet Sails viering, waarbij schepen met rode zeilen over het water varen terwijl ze prachtig verlicht worden door lichtvoorstellingen en vuurwerk shows.

 1. Gentse Feesten: Gent, België

Wanneer: 2de helft van juli

De Gentse Feesten ontstonden reeds in 1843. De "Feesten" veranderden echter sterk in de in de loop der jaren. De moderne Gentse Feesten zoals ze nu bestaan ontstonden in 1969, mede opgericht door zanger Walter De Buck en het Trefpunt-café. Over de ganse stad kan je er 10 dagen lang genieten van straattheater, optredens, cultuur, ... en feesten in de straten tot als de zon weer opgaat (vooral op en rond de Vlasmarkt en Sint-Jacobs). Het is één van de grootste stadsfestivals van Europa. En zeker een bezoek waard.

Wil je ook naar Gent? Download dan zeker onze gratis stadswandeling Gent ontdek ook de mooiste bezienswaardigheden in Gent op onze aparte blog.

 1. San Diego Comic Con: San Diego, USA

Wanneer: juli

Pop-culture conventies worden het hele jaar door over de hele wereld gehouden, maar San Diego Comic Con is daarvan toch wel de grootste en de meest bekende. Fans van onder andere stripboeken, films en enig andere pop-culture verkleden zich voor een paar dagen als karakters en kunnen tijdens de conventie acteurs, schrijvers, striptekenaars en andere iconen ontmoeten, meedoen met workshops, luisteren naar panels en allerlei memorabilia aanschaffen.

 1. Tomorrowland: Boom, België

Wanneer: juli

Een van de grootste elektronische dansmuziekfestivals waar naast een gigantisch internationaal publiek ook vele beroemde Dj’s naar toe komen, zoals Tiesto, Avici, en Armin van Buuren. Dit muziekgenre eigenlijk niet echt jouw ding? Dan zou je toch eens moeten gaan, want naast de festivalsfeer is de productie zelf met de gigantische podia en bijzondere lichtshows alleen al bijzonder. Wist je dat het provenciaal domein De Schorre het ganse jaar door kan bezocht worden? Lees hier alles over de 7 Trollen die je er kan bezoeken.

 1. La Tomatina: Buñol, Spanje

Wanneer: laatste woensdag van augustus

Elk jaar kleuren de straten van de Spaanse stad Buñol rood. Ruim 30.000 mensen gooien zo’n 125.000 kilo tomaten naar elkaar in het grootste tomatengevecht ter wereld. Niemand weet precies hoe het ooit is begonnen en er zit dus geen oude traditie aan vast, maar dat maakt het niet minder leuk. Lees ons verslag van La Tomatino, hoe tickets te kopen en info om te bezoeken in onze blog.

 1. Braderie de Lille: Lille, Frankrijk

Wanneer: eerste weekend van september

De vlooienmarkt van Lille die zich in het laatste weekend van de zomervakantie afspeelt is de grootste van Europa en je kan er dan ook van alles kopen. Men kan zelf oude spullen verkopen maar er staan ook ervaren verkopers met oude en nieuwe artikelen. Je kan hier dan ook gemakkelijk een hele dag blijven rondslenteren. Vergeet tussendoor ook niet bij een van de kraampjes wat lekkers te kopen.

Wil je ook graag naar Lille (Rijsel)? Download dan zeker onze gratis stadswandeling Rijsel.

 1. Oktoberfest: München, Duitsland

Wanneer: eind september tot begin oktober

Oktoberfest wordt tegenwoordig niet alleen maar in Duitsland gehouden, maar wie het echte traditionele festival mee wil maken moet toch naar Munich gaan. Naast het drinken van miljoenen liters bier van lokale brouwerijen kan hier ook traditioneel gegeten worden, of je kan je verkleden in traditionele outfits, rondhangen op de kermis en lekker naar muziek luisteren.

 1. Songkran: Thailand

Wanneer: in april tijdens het Boeddhistisch nieuwjaar

Tijdens het Boeddhistisch nieuwjaar wordt er in Thailand niet alleen maar gebeden, maar er wordt ook een gigantisch watergevecht gehouden om zo iedereen te zuiveren voor het nieuwe jaar. Niemand wordt hierbij uitgesloten van het gevecht, iedereen heeft wel iets in handen om anderen mee nat te kunnen maken, of dit nou een waterslang is of een emmer en je ontkomt er dan ook niet aan om in natte kleding rond te lopen.

 1. Camel Fair: Pushkar, India

Wanneer: november

Met meer dan 30.000 kamelen komen samen in het kleine woestijnstadje Pushkar, in de Indiase deelstaat Rajasthan (Noord-West India), voor de jaarlijkse Pushkar-fair. Kijk je ogen uit tijdens dit festival en ben de gelukkige getuige van dit traditioneel Indiaas festival. De oorspronkelijke bedoeling achter de Pushkar Camel Fair was om lokale kamelen- en veehandelaren aan te trekken om zaken te doen tijdens het heilige Kartik Purnima-festival, dat in Pushkar rond de volle maan werd gehouden.

Welke festivals heb jij al bezocht?

Welke van deze festivals heb jij al bezocht? Zijn er festivals die niet in de lijst staan en je zeker kan aanbevelen? Laat het me weten.

Gent

Wandeling door Gent (Feesten) downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 31 oktober 2018 - Laura

Letse Zang en Dans festival (Vispārējie latviešu Dziesmu un Deju svētki) is een echte bucketlist item! De allerallermooiste evenementen zijn het grote dans concert (deju lielkoncerts in Daugava stadion) en gala concert (nosleguma koncerts) in Mezaparks. Volgende keer - zomer 2023.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?