La Tomatina tomatenfestival 2024 Spanje: Tickets + info voor je bezoek

Complete reisgids kopen voor € 10

La Tomatina tomatenfestival 2024 Spanje: Tickets + info voor je bezoek

14 februari 2022 in Valencia2 reacties

Eén van de bijzonderste festivals ter wereld is toch wel La Tomatina. Het jaarlijks tomatenfestival in het Spaanse dorp Buñol (nabij Valencia) is eigenlijk een gigantisch tomatengevecht, waarbij iedereen elkaar bekogelt de rode groente. Het dorp stroomt vol met toeristen en iedereen en alles kleurt voor een aantal uur rood.

Wat moet je weten om La Tomatino te bezoeken en welke voorzorgen neem je best. In 2022 is het festival op woensdag 31 augustus 2022.

Tickets El Tomatina festival

Vanuit Valencia of Barcelona naar het Tomatina festival? Bekijk hieronder de tours en tickets. Zo kan je het gaafste festival van Spanje bezoeken, een once-in-a-lifetime experience. Kijk hier voor tickets en tours.

Inhoud artikel

 1. Hoe is het tomatenfestival ontstaan?

Het jaarlijkse tomatenfestival in het Spaanse Buñol ontstond in 1945. Een aantal jongeren mochten niet meedoen met de Los Gigantes Y Cabezudos optocht en daarom besloten deze om tijdens de optocht met tomaten te gooien om zo hun boosheid te uiten.
Ondanks dat ze werden opgepakt herhaalden ze dit het jaar er op, en zo bleef het jaarlijks doorgaan en werd het een traditie. In 1957 kwam er echter tijdelijk een verbod op het gooien van tomaten, maar doordat de lokale bevolking hier een zeer sterke reactie op had werd het verbod een paar jaar later al opgeheven.

Tomaten gooien: Cultureel erfgoed van Spanje

Het festival is door de jaren heen enigszins aangepast en de regels werden strenger, waardoor het van een kleine uiting van woede in een gezellig voedselgevecht is veranderd. Sinds 1975 is er een festivalorganisatie die er jaarlijks voor zorgt dat het gooien van tomaten in goede banen loopt, en sinds 1980 sponsort de gemeente alle tomaten. Sinds 2002 is het festival zelfs cultureel erfgoed van Spanje.

 1. Hoe verloopt het tomatenfestival?

Ondanks dat het festival zelf maar 1 dag duurt beginnen de voorbereidingen al dagen van tevoren. De lokale bevolking beplakt de huizen met plastic om zo gemakkelijk de tomatenprut weg te kunnen halen aan het einde van het festival en toeristen van over de hele wereld stromen het dorp binnen. Het festival zelf begint de avond voor het voedselgevecht, wanneer er grote pannen paella op het vuur bereid worden en er gezamenlijk gegeten wordt.

De volgende dag wordt om 11 uur 's ochtends een ingezeepte paal ingeklommen als startschot van het festival. Degene die de top bereikt krijgt als prijs een grote gerookte ham, maar aangezien dit behoorlijk tijdrovend is wordt er als startschot vuurwerk afgestoken en een waterkanon afgeschoten, waarna iedereen begint met het gooien van tomaten.

Gedurende 1 uur vliegen de tomaten over en weer, waarna er opnieuw vuurwerk afgestoken wordt en iedereen begint aan de grote schoonmaak. Iedereen krijgt een tuinslang in de handen gedrukt en samen met de brandweer worden de straten en de huizen schoongespoeld, en ook de mensen spuiten elkaar schoon, of springen gewoon in de rivier die aan het dorp ligt.
 1. Tickets: Wil je graag meedoen met het festival?

Verblijf in Valencia en ga met de bus of trein richting Buñol

La Tomatina wordt druk bezocht door mensen van over de hele wereld en de lokale bevolking van 10.000 man is al meerdere keren vijf keer zo groot geworden rond de laatste woensdag van augustus, de dag waarop het festival gehouden wordt. Het tomatenfestival was ooit gratis en het enige wat je ervoor nodig had was een ticket naar Valencia, een verblijf in deze stad en een busticket naar Bruñol de ochtend van het festival, maar door de grote toeloop heeft de festivalorganisatie er in 2013 voor gekozen om een beperkt aantal tickets aan te bieden om zo de toeloop te beperken.

Er worden 20.000 tickets aangeboden en je moet dan ook vroeg een plekje reserveren om mee te kunnen doen aan het festival. De tickets kosten €10, waarin de kosten voor de tomaten en de schoonmaak na het gevecht zijn berekend.

Er zijn echter ook tourtickets beschikbaar voor €50, waarin ook de kosten van het transport vanaf Valencia, een douche, een t-shirt en een gids zijn inbegrepen. Als laatste zijn er ook tickets beschikbaar waarin de accommodatie al is inbegrepen.

 1. De regels van het festival

Om het voedselgevecht in goede banen te leiden zijn er een aantal regels opgesteld voor de deelnemers.
Zo mag je niet aan andermans kleding te trekken, en dien je de tomaten eerst fijn te knijpen voor je ze gooit om zo te zorgen dat de klap minder hard is. Harde objecten zoals flessen zijn verboden en wanneer je het tweede schot hoort dien je direct te stoppen met gooien.

 1. Tips om la Tomatina te overleven

 • Draag oude, dichte schoenen. Met open schoenen (bv. teenslippers) heb je de kans dat jezelf verwond of dat je je schoenen kwijt raakt. Daarnaast wil je oude schoenen hebben omdat je ze na het gevecht weg kan gooien.

 • Draag oude kleren. Ondanks dat er volgens de regels niet aan kleding getrokken mag worden tijdens het tomatengooien is er alsnog kans dat je kleding scheurt + je kleren zitten echt onder de tomatenpuree. Neem ook een extra set kleding mee voor na het gevecht.

 • Draag een (duik)bril. Je wilt je ogen beschermen voor het geval dat je geraakt wordt, want het zuur van de overrijpe tomatenpulp kunnen je ogen aantasten. Daarnaast is het überhaupt niet fijn om keihard in je oog geraakt te worden met wat voor object dan ook, en met een bril voorkom je dus ook blauwe plekken. Zorg ook dat je iets bij je hebt om de bril schoon te maken, door bijvoorbeeld een stuk van je shirt in je broek te doen zodat deze schoon blijft.

 • Neem een waterproof camera mee als je foto’s wilt nemen. Neem je een gewone camera mee dan kan je deze hoogstwaarschijnlijk ook weggooien na het gevecht.

 • Voorzie je smartphone van een plastiek hoesje, steek hem in een plastiek zakje of laat hem in je hotel achter. Ter plaatse is er geen enkele mogelijkheid om je kledij of waardevolle spullen op te bergen in lockers. Lees ook onze tips of foto's te maken met je smartphone.

 • Selfie sticks zijn niet toegelaten

 • Klim niet omhoog. Jij kan misschien het voedselgevecht beter zien vanaf een hoger punt, je bent ook een gemakkelijker doelwit doordat iedereen jou net zo goed kan zien.

 • Minimumleeftijd om deel te nemen is 18 jaar
 1. Is dit geen tomatenverspilling?

Jaarlijks wordt er met zo'n 150.000 kilo aan tomaten gegooid. Je vraagt je waarschijnlijk af of dit geen verspilling is?
Om verspilling te voorkomen worden echter alleen overrijpe tomaten gebruikt. De tomaten die niet verkocht kunnen worden doordat ze al overrijp zijn of omdat ze geen goed formaat hebben voor de verkoop worden vanaf twee weken voor het festival opgeslagen. De tomaten die gebruikt worden bij het festival zouden anders toch weggegooid worden, en nu worden deze als het ware hergebruikt.

 1. Hoe geraak je in Buñol?

Buñol is een klein dorp en het is dan ook niet mogelijk om alle bezoekers van het festival in het dorp zelf te laten overnachten.

Het wordt dan ook aangeraden om in een grotere stad te verblijven en op de ochtend van het festival met de bus of trein naar Buñol te reizen.

Vanaf het station is het 15 minuten stappen tot het centrum, gewoon de menigte volgen richting Plaza Diputación. Door de drukte en de beperkte parkeergelegenheid wordt het afgeraden om zelf met de auto richten het dorp te reizen.

1. Vanuit Valencia

Veel festivalgangers kiezen er dan ook voor om vanuit Valencia naar het dorp te reizen. Valencia ligt op zo’n 40 kilometer afstand en er gaan zowel bussen als treinen naar Buñol. Tijdens het festival rijden er ook meer treinen naar het dorp. Je doet er ongeveer 45 minuten over met de trein en een retourticket kost €5. Er gaan daarnaast ook meerdere bussen richting Buñol, en er zijn zelfs speciale diensten rondom La Tomatina, die je 's ochtends vroeg naar het festival toe brengen en na het gevecht weer terug naar Valencia rijden.

2. Vanuit Barcelona en andere

Vanuit verschillende grote steden zoals Barcelona, is het ook mogelijk om met een georganiseerde busreis naar la Tomatina te reizen, waarbij je een retourbusticket en ticket voor het festival hebt samen met een t-shirt en een gids.

 1. Overnachten in Buñol

Als je er vroeg bij bent is het mogelijk om in Buñol zelf een slaapplek te bemachtigen. Hier zijn 2 mogelijkheden, namelijk het Casa Rural Castillo Buñol, gelegen naast het kasteel, en het hotel Condes de Buñol.

Er is echter een grote kans dat je buiten Buñol moet overnachten, en dan is Valencia de beste plek om heen te gaan. Hier heb je meer dan genoeg opties, en sommige accommodaties bieden een combiticket van verblijf met kaarten voor het festival. Aanraders zijn de appartementen van Luz de Valencia of hotel Host & Home.

 1. Is er nog meer te doen in Buñol?

Buñol heeft een mooi historisch centrum en een leuk 13de-eeuws kasteel wat je kan bezoeken. In de buurt kan je ook heerlijk wandelen of zwemmen bij de Cueva del Turche rotsformatie en waterval. Verder is een bezoek aan het festival goed te combineren met een stedentrip Valencia.

 1. Filmpje: hoe ziet het La Tomatina festival eruit?

Benieuwd hoe een tomatengevecht bij La Tomatina eruit ziet? Bekijk dit filmpje en krijg een goede indruk van de sfeer tijdens het festival. Wil je ook graag eens tomaten gooien, dan zal je natuurlijk zelf naar Buñol moeten afzakken!

 1. Download je gratis reisgids Valencia en mis niets!

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Valencia? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download je gratis stadswandeling Valencia. Nog meer ontdekken in de regio? Koop onze volledige reisgids Valencia-Murcia.

Valencia stadswandeling

Gratis reisgids Valencia downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 25 maart 2024 - Nackaerts Roger

de gids is heel gedocumenteerd opgesteld

- 27 november 2019 - Angela Knotter

Super blij met deze digitale reisgids. Wij waren vooral geïnteresseerd in een bezoek aan VaIencia vanwege het tomatenfestival. Het idee is om in 2020 met onze kinderen hierbij aanwezig te zijn. Maar met deze gids hebben wij een goede indruk gekregen wat Valencia nog meer te bieden heeft. Dankjewel!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?