16-daagse rondreis Rajasthan: Complete route door Noord-India + tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

16-daagse rondreis Rajasthan: Complete route door Noord-India + tips

3 november 2020 in India2 reacties

Op rondreis in India? Gebruik dan onze uitgestippelde rondreis met reisschema + tips door de regio Rajasthan in Noord-India

Wie op reis gaat naar India, komt vrijwel automatisch in de regio Rajasthan terecht. Dit is de populairste toeristische streek van India met de bekendste bezienswaardigheden en de mooiste steden die het land te bieden heeft. Op kop staat natuurlijk de Taj Mahal in Agra. Maar er is nog veel meer te zien in Noord-India.

Ben je van plan om een rondreis te maken door India? Dan is onze reisroute een ideale leidraad voor je trip. Download onze gratis preview reisgids Rajasthan en beleef een onvergetelijke vakantie.

Inhoud artikel

Kaart met de route van de 16-daagse rondreis Rajasthan

Dag 1: Delhi

We starten onze rondreis door Rajasthan in de bruisende hoofdstad van India, Delhi. De stad bestaat eigenlijk uit twee delen: Old Delhi en New Delhi. Old Delhi, dat vroeger Shahjahanabad heette, werd in 1639 gesticht door Mogolkeizer Shah Jahan (ook de bezieler van de Taj Mahal) en was eigenlijk al de zevende stad die op deze plaats gebouwd werd.

In onze reisplanning is er slechts 1 dag voor Delhi voorzien, en toegegeven, dat is wat nipt. Wil je alle musea en bezienswaardigheden in Delhi bezoeken? Voorzie dan best 2-3 dagen. Delhi heeft een eigen metronetwerk dat je in geen tijd doorheen de stad brengt. Je kan ook een privéchauffeur en –gids boeken gedurende je rondreis, dan kan deze je de stad doorrijden.

Onze tip voor een verblijf: Het Africa Avenue GK 1 Hotel, met propere en ruime kamers en een restaurant met een rijkelijk Indiaas buffet.

Dag 2: Delhi naar Mandawa

Afgelegde afstand: 270 km

De tweede dag brengt je van Delhi naar Mandawa op een route van 270 kilometer langs snelwegen, maar ook langs kleine dorpjes met de typische markten en de heilige koeien langs de straten. Hier en daar zal je ook de eerste dromedarissen van je rondreis te zien krijgen.

In Mandawa vind je een aantal opvallende haveli's. Die statige residenties zal je ook tijdens de rest van je rondreis door Rajasthan heel vaak te zien krijgen.

Hoteltip in Mandawa: op 8 km van het centrum, net buiten de stad, vind je Desert Nights. Je beleeft er een rustige nacht, het ontbijt is lekker en er is een kalme tuin met lounge.

Dag 3: Mandawa naar Bikaner

Afgelegde afstand: 190 km

Bikaner bevindt zich in het noordwesten van Rajasthan, midden in de Tharwoestijn, en werd in 1488 gesticht door Rao Bika Ji, één van de 5 zonen van Rao Jodha Ji, de stichter van Jodhpur, een stad die we later tijdens deze rondreis zullen bezoeken. De plek was toen nog onherbergzaam gebied, Jangladesh genaamd, al lag het wel al langs een karavaanroute.

Bikaner staat ook wel bekend als ‘Camel Country’, al vind je er strikt genomen geen kamelen, wél dromedarissen. Het “schip van de woestijn” maakt hier echt deel uit van het dagelijkse leven en wordt overal ingezet als lastdier. De opvallendste bezienswaardigheid is de Rattentempel of de Karni Mata, die wordt bewoond door maar liefst 25.000 ratten, op zo'n 30 kilometer van Bikaner.

Onze tip voor je verblijf in Bikaner: wij verbleven in Raj Villas Hotel. Er zijn ruime kamers en eenvoudig restaurant met lekker eten aan democratische prijzen. De Wi-Fi werkte ook opvallend beter dan in veel andere hotels.

Dag 4: Bikaner naar Jaisalmer

Afgelegde afstand: 330 km

Op dag 4 van de rondreis door Rajasthan verlaten we Bikaner en bezoeken we enkele plaatsen op weg naar Jaisalmer. We passeren onder andere het koeienhospitaal van Bikaner, waar je kan zien hoe de heilige dieren verzorgd worden. Er zijn zo'n 650 koeien in het hospitaal die worden verzorgd door 70 mensen.

Verderop passeren we Fort Pokaran en rijden we door naar Sunset Point, waar je niet alleen een uniek panorama krijgt op Jaisalmer en zijn fort, maar ook een crematieplaats voor Hindoes ziet.

Onze hoteltip in Jaisalmer: boek een nacht of twee in Rawal Kot. De eigenaars hebben jaren ervaring in de hotelsector en dat hebben we zeker gemerkt aan hun behulpzame service. De kamers zijn zeer mooi en er is een fraaie binnentuin en een zwembad met zicht op het fort van Jaisalmer.

Dag 5: Jaisalmer, de gouden stad

Op dag 5 verken je Jaisalmer, bijgenaamd de “gouden stad”, naar de geelkleurige zandsteen waaruit de meeste gebouwen opgetrokken zijn. Het fort domineert het stadsbeeld. Het torent bijna als een middeleeuwse stad boven de lager gelegen huisjes uit. Het doet wat denken aan Carcassonne in Frankrijk.

Het is een zeer fijne plek om te verkennen, dwalend doorheen de wirwar van straatjes en langs de vele restaurantjes en winkeltjes. Er hangt een bijna middeleeuwse sfeer en het lijkt alsof je in een verhaal uit Duizend-en-een-nacht bent terecht gekomen. Een must-see tijdens je rondreis door Rajasthan.

Onze TIP: Ga jij ook op rondreis door Rajasthan? Download dan zeker onze reisgids Rajasthan langs de mooiste bezienswaardigheden van het noorden van India.

Dag 6: Jaisalmer naar Jodhpur

Afgelegde afstand: 285 km

De rit van Jaisalmer naar Jodhpur duurt een kleine 5 uur. Op onze route is er slechts één dag in Jodhpur voorzien, dus vertrek je best zo vroeg mogelijk om het maximale eruit te halen. Jodhpur is de tweede grootste stad van Rajasthan (na Jaipur) en wordt ook wel de “Blauwe Stad” genoemd. Erg veel huizen zijn in het blauw geverfd. Waarom dit precies is, is niet echt duidelijk. Volgens het ene verhaal geeft de kleur aan dat het huis in kwestie bewoond werd of wordt door iemand van de Brahman (eerste) kaste.

Een andere legende vertelt dat de huizen blauw zijn als verwijzing naar Krishna, de enige god die door de eerste Maharadja werd vereerd. En volgens nog een ander verhaal zou de blauwe kleur de muggen buiten houden.

Niet te missen zijn het Mehrangarh Fort en de verschillende tempels, mausolea en paleizen.

Onze hoteltip in Jodhpur: We verbleven in de gerenoveerde haveli van het Kothi Heritage Hotel. Het was een van de mooiste hotels die we hebben geboekt tijdens de reis. De keuken is wel vrij pikant, dus vraag best om je maaltijd niet te veel te laten kruiden als je dat niet graag hebt.

Dag 7: Jodhpur naar Udaipur

Afgelegde afstand: 280 km

De rit van Jodhpur naar het mooie Udaipur duurt zo’n 6 uur. Je komt terecht in een groen en golvend landschap terwijl je door de Aravalli-heuvels reist. Je rijdt ook langs bochtige wegen doorheen de jungle, waar ook tijgers zitten. De kans dat je tijgers tegen het lijf loopt is klein. Maar apen zal je daarentegen meer dan genoeg te zien krijgen

Onderweg maak je 2 stops. De eerste stop is de Jaïntempel van Ranakpur, zo’n 95 km ten noorden van Udaipur. Het is één van de belangrijkste Jaïntempels ter wereld. De tweede halte is het Kumbhalghar Fort.

Dag 8: Udaipur

Udaipur wordt ook wel “the City of Lakes” genoemd vanwege de 4 meren die in de stad liggen: Pichola, Fateh Sagar, Udai Sagar en Swaroop Sagar, en water in een stad zorgt meteen voor veel pitorreske plekjes en mooie panorama’s. Udaipur was eeuwenlang de hoofdstad van het machtige Mewar-rijk, en dat merk je aan de verschillende paleizen en de rijke geschiedenis.

Het is een populaire bestemming, niet alleen voor buitenlanders op rondreis door Rajasthan, maar ook voor de vele binnenlandse toeristen. De stad is één van de populairste trouwlocaties voor de Indische rich and famous. Het City Palace is de blikvanger, maar er is nog veel meer te zien.

Hoteltip in Udaipur: tussen Lake Fateh Sagaar en Swaroop Sagaar, vind je Kurabar Kothi Haveli met een uitstekend dakrestaurant dat uitkijkt op de meren van de stad.

Dag 9: Udaipur naar Bundi

Afgelegde afstand: 280 km

Een rit van ruim 4u en 30 minuten brengt je naar Bundi, een kleinere stad die wegens de kleine weg ernaartoe niet vaak bezocht wordt door grotere groepen, omdat de bus er niet geraakt. Voor ons was het één van onze favoriete plekken op deze rondreis.

Onderweg maken we echter eerst nog een halte bij Chittorgarh, op ruim 120 km van Udaipur, de vroegere hoofdstad van het Mewar-rijk, tot Udaipur (op aanraden van die kluizenaar) deze rol overnam.

Overnachtingstip in Bundi: hier is er geen enorm aanbod aan hotels of ander logement. We kunnen wel het Dev Niwas Heritage Hotel aanraden, nabij de bezienswaardigheden en met een fraai restaurant met dakterras.

Dag 10: Bundi naar Pushkar

Afgelegde afstand: 190 km

Bundi blijft relatief goed gespaard van het massatoerisme, en dat geeft de stad iets heerlijks authentieks. De stad werd genoemd naar koning Bundi Meena van de Meena clan. Er zijn heel wat bezienswaardigheden met als meest opvallende het indrukwekkende Bundi Palace, dat als een bijennest tegen de helling van de heuvel is gebouwd, en letterlijk over de stad lijkt te waken.

Van hieruit zet je koers naar Pushkar, waar je onder andere het Heilig Meer ziet.

Hoteltip in Pushkar: wij verbleven in Sajjan Bagh. Mooie locatie met een ruime kamer, badkamer en een lekker ontbijt.

Dag 11: Pushkar naar Jaipur

Afgelegde afstand: 150 km

Vandaag is een iets rustigere dag op je rondreis door Rajasthan, die van Pushkar naar Jaipur gaat. De rit duurt ongeveer 3 uur. Jaipur is de grootste stad van Rajasthan, en het is eveneens de hoofdstad van de deelstaat. Er wonen zo’n 2,5 miljoen mensen. De stad is relatief jong en werd in 1727 gesticht door Maharadja Jai Sing II die er zijn hofhouding naartoe verhuisde toen het fort van Amber (11 km van Jaipur) te klein werd.

Het stadsplan voor de nieuwe stad is strak, met relatief brede lanen en boulevards. Jaipur wordt ook wel de “roze stad” genoemd vanwege de verschillende gebouwen in het zalmroze. Niet te missen zijn Hawa Mahal en het Amber Fort, maar er is nog heel wat meer te zien.

Verblijven in Jaipur? In Pearl Palace Heritage boek je vanaf 45 EUR per nacht een topverblijf in een prachtig pand met kamers in authentieke Indiase stijl.

Dag 12: Jaipur

Het is handig om wat langer in Jaipur te blijven om optimaal te genieten van alle bezienswaardigheden die de stad rijk is. Jaswant Thada, Jantar Mantar en het City Palace zijn maar een handvol van de goede opties om op je tweede dag te bezoeken.

Sowieso zal je met de twee forten ook al gemakkelijk meer dan een dagdeel bezig zijn om het volledig te kunnen verkennen.

Dag 13: Jaipur naar Agra

Afgelegde afstand: 260 km

Op de dertiende dag van je rondreis door Rajasthan zet je koers naar Agra, waar het bekendste monument van India staat: de Taj Mahal. We raden om aan om dit monument ’s ochtends te bezoeken, bij het zachte licht van de ochtendzon en wanneer er minder volk is (al zal het er altijd wel druk zijn). Houd er echter wel rekening mee dat de Taj Mahal op vrijdag gesloten is voor het grote publiek (enkel Moslims kunnen er op bepaalde momenten bidden). Ben je er op donderdag? Dan voorzie je best nog een bezoek in de avond.

Onderweg van Jaipur naar Agra maak je twee stops langs de Chand Baori en Fathepur Sikri.

Hoteltip in Agra: de Taj Mahal bezoek je best 's morgens om de grote drukte voor te blijven. In de buurt vind je in Joey's Hostel een kamer met ontbijt. Er zijn jeugdherbergkamers, maar ook comfortabele tweepersoonskamers voor een kleine meerprijs.

Dag 14: Agra

De Taj Mahal is uiteraard een essential van je rondreis door Rajasthan. Voor veel mensen zal dit wellicht het hoogtepunt zijn. Maar Agra heeft zeker nog wat meer te bieden. Zo is er ook het Rode Fort. Een eindje verderop kan je in Sikandra de graftombe van keizer Akbar bezoeken.

Lange wachtrijen vermijden aan de Taj Mahal en meer tips?: Lees onze blogpost over de Taj Mahal om je optimaal voor te bereiden op je bezoek aan dit wereldberoemde monument. Je leest er alle nodige info, tips en hoe je vooraf je tickets kan boeken.

Dag 15: Varanasi

Varanasi is één van de oudste steden ter wereld en kan je beschouwen als het religieuze hart van India langs de Ganges. De typische beelden van crematies van Hindoes en andere rituelen uit India zouden bijna allemaal hier gemaakt kunnen zijn. Die vinden voornamelijk plaats aan de Ghats. Religieuze plekken die langs de Ganges zijn aangelegd.

In tegenstelling tot de steden die je eerder hebt bezocht, gaat het in Varanasi niet om opvallende tempels of indrukwekkende paleizen en forten. Gewoon hiernaartoe komen en door de straten lopen of een boottocht op de Ganges maken is door de sfeer en de vele taferelen die zich er dag in dag uit afspelen een unieke ervaring.

Onze hoteltip in Varanasi: wij hebben echt genoten van ons verblijf in BrijRama Palace - A Heritage Hotel. Je komt in een van de oudste gebouwen van de stad, met zicht op de Ganges. Het ontbijt was top en je krijgt er gratis koffie en thee over de middag.

Dag 16: Sarnath

Op 10 kilometer van Varanasi vind je Sarnath. Een goede afsluiter van je rondreis door Rajasthan vooraleer je terug huiswaarts keert. Sarnath is één van de 4 belangrijkste pelgrimplaatsen in het boeddhisme. De stad staat ook bekend als Isapatana, “de plek waar heilige mensen op de aarde vielen”, en Mrigadava, ofwel “hertenpark”.

Op deze plek zou Guatama Boeddha in 550 voor Christus voor het eerst de Dharma hebben onderwezen bij de Dhamek Stoepa, waarvan je de ruïnes nog kan gaan bekijken.

Mis niets tijdens je rondreis door Rajasthan met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Rajasthan? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Rajasthan met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Rajasthan.

Rajasthan

Gratis reisgids Rajasthan downloaden


Geschreven door

Davy Haegeman
Marie-Lise Van Wassenhove
Wouter Coppens

- 15 december 2019 - Simonne Van Puyenbrouck

Heel leuke gids. Mooie foto's. Nuttige informatie.

- 12 december 2019 - JAN Börger

Mooi systeem ook omdat het van reizigers zelf is gemaakt

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?