12 x bezienswaardigheden in Narbonne: wat zien en doen tijdens je verblijf?

Koop de volledige reisgids voor € 10

12 x bezienswaardigheden in Narbonne: wat zien en doen tijdens je verblijf?

23 juni 2022 in Occitanië1 reactie

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Narbonne + verblijftips

Narbonne is een prachtige stad, gelegen in het zuiden van Frankrijk aan Canal de la Robine. Het is een van de oudste steden in Frankrijk met een rijke geschiedenis en kent dan ook heel wat historische bouwwerken. Wandel door het gezellige centrum en bewonder de monumentale gebouwen zoals de Cáthedrale Saint-Just-et-Saint-Pasteur en Palais des Archevêques.

Benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek? Lees in deze blogpost meer over de top bezienswaardigheden in Narbonne.

Inhoud artikel

  1. Het gezellige centrum van Narbonne

Narbonne is niet zo'n grote stad maar dat maakt ze zeker niet minder gezellig. Doordat het centrum vrij compact is, kan je de bezienswaardigheden makkelijk in één dag bezichtigen. Wandel door de kleine, smalle straatjes met hier en daar een gezellig cafeetje. Neem plaats op een van de gezellige terrasjes en geniet van de rustieke en mediterrane uitstraling.

VERBLIJFTIP: Ben je op doorreis en wil je graag overnachten in Narbonne? Verblijf dan in de B&B WAYA à Domaine Saint Domingue. Deze B&B biedt prachtige tuinen en een rustige sfeer, op slechts een paar minuten van het centrum van de stad. Meer info en boeken.

  1. Les Halles de Narbonne

Breng zeker eens een bezoekje aan de overdekte markthallen van Narbonne. Het gebouw in Baltard-stijl werd aan het begin van de vorige eeuw gebouwd en wordt vandaag de dag gezien als een van de mooiste markthallen van Frankrijk. Je vindt er ongeveer een 70-tal marktkraampje met (lokale) handelaars die verse groenten, fruit en allerlei andere lekkere streekproducten verkopen.

Honger gekregen bij het zien van al dat lekkers? Je kan er ook plaatsnemen in een van de diverse bars waar je kan proeven van de Franse keuken. Daarnaast kan je op de markthallen van Narbonne ook terecht voor een boeketje fleurige bloemen en heerlijke wijnen uit de streek.

  • De markthallen zijn dagelijks geopend van 7u tot 14u.
  • Tegenover de markthallen kan je je auto parkeren in een ondergrondse parkeergarage.
  • Meer info op de website.
  1. Canal de la Robine

Canal de la Robine is een van de belangrijkste en mooiste bezienswaardigheden in de stad. Zo bracht men de verse producten voor de markthallen via dit kanaal binnen. Canal de la Robine is een zijtak van het beroemde Canal du Midi en werd aangelegd in de 17de eeuw om Narbonne te verbinden met de Middellandse Zee.

Het kanaal strekt zich in totaal ruim 32 kilometer uit en zorgt voor een pittoresk beeld over de stad. Het is heerlijk wandelen langs het kanaal met gezellige, zonovergoten kades met oude panden. Of je kan ook altijd een bootje huren en Narbonne vanop het water ontdekken. Het is bovendien oo de ideale plek voor een prachtige zonsondergang te spotten.

RONDREIS: Narbonne graag bezoeken tijdens een rondreis? Bekijk dan zeker eens onze rondreis door Zuid-Frankrijk.

  1. Cathédrale Saint-Just-et-Saint-Pasteur

Dé blikvanger van Narbonne is echter de Cathédrale Saint-Just-et-Saint-Pasteur. Deze gotische kathedraal dateert uit de 13de eeuw en werd nooit volledig afgewerkt. De plannen en de ambitie waren er zeker wel, maar het gebrek aan geld en de Romeinse muur die in de weg stond, zorgden ervoor dat de bouw van de kathedraal nooit voltooid werd.

Neem ook eens een kijkje binnenin de kathedraal. De kerk heeft mooie glas-in-loodramen en een charmante kloostergang uit de 14de eeuw. In de schatkamer, ook wel de akoestische kamer genoemd, kan je een rijke en kostbare verzameling ivoor, edelsmeedkunst, manuscripten en wandtapijten bezichtigen.

  1. Pont des Marchands

Wanneer je via Canal de la Robine richting de kathedraal wandelt, kom je langs de Pont des Marchands, een historische brug in Narbonne. De goed bewaarde brug dateert uit de Romeinse tijd en volgt het spoort van de Via Domitia, de oude Romeinse weg die door het zuiden van Frankrijk liep.

Pont des Marchands is een bijzondere bezienswaardigheid in Frankrijk. Het is namelijk een van de weinige bruggen in Frankrijk waar huizen bovenop staan die vandaag de dag nog steeds bewoond zijn. Vroeger bestond de brug uit minstens zes bogen maar tegenwoordig is er nog slechts nog één zichtbaar. De anderen doen inmiddels dienst als gewelfde kelder voor de huizen erboven.

  1. Paleis van de Aartsbisschop

Het prachtige Paleis van de Aartsbisschop zal meteen in het oog springen met zijn grote vierkante middeleeuwse torens en het daaraan verbonden gemeentehuis in neogotische stijl. Het paleis is gelegen aan het stadhuisplein en is - zoals de naam doet vermoeden - een voormalige woning van de aartsbisschoppen.

Het paleis huisvest twee musea (Musée d’Art et d’Histoire en het Musée Archéologique) en een donjon die je kan beklimmen voor een prachtig uitzicht over de kathedraal en de stad. In het Musée d’Art et d’Histoire kan je prachtige schilderijen bewonderen van Franse en Italiaanse schilders en in het andere museum duik je als het ware de Romeinse geschiedenis van Narbonne in.

  1. Via Domitia

Een andere noemenswaardige bezienswaardigheid op het stadhuisplein zijn de overblijfselen van de oude Romeinse weg die door de stad liep. De Via Domitia is de eerste oude Romeinse heirbaan die Italië en Spanje met elkaar verbond en zo door Zuid-Frankrijk liep (van Briançon naar Perpignan). Via een gat in het stratendek, kan je op de oorspronkelijke stenen uit de Romeinse tijd lopen.

Dankzij de zogenaamde Via Domitia treed je op een bijzondere wijze in de voetsporen van de Romeinen. Verder zijn er verschillende terrassen rond de Via Domitia gevestigd waar je op een zomerse dag kan genieten van de sfeer in de stad.

  1. Horreum Romain

Het Horreum Romain zijn oude kelders die dateren uit de 1ste eeuw voor Christus. De kelders van Horreum Romain liggen 5 meter diep en omvatten een oppervlakte van ongeveer 40 bij 50 meter. Men vermoedt dat deze kelder dienden als ondergrondse opslagplaats voor de lokale markt.

In 1961 werden ze geclassificeerd als historisch monument en sinds 1976 doen ze dienst als museum. Tijdens je bezoek aan het keldercomplex, krijg je een beter beeld over hoe de stad in de Romeinse tijd was opgebouwd.

REISGIDS: Nog meer ontdekken van Occitanië? Download onze gratis preview reisgids Occitanië en ontdek de mooiste plekjes!

  1. Narbonne-Plage

Even lekker genieten aan het strand? Dan is een bezoekje aan Narbonne-Plage een absolute aanrader! Deze gezellige badplaats ligt op slechts een halfuurtje rijden van Narbonne, aan de voet van het kalksteenmassief Montagne de la Clape. Narbonne-Plage heeft een gezellig zandstrand waar van alles te beleven valt. Plof neer op je handdoek en neem een verfrissende duik in de zee. Nadien kan je eventueel nog zeilen, jetskiën, strandzeilen of een wandeling maken in het massief.

CAMPING: Op zoek naar een leuke camping in de buurt van Narbonne? Camping Campéole La Côte des Roses bevindt zich tussen Narbonne-Plage en Gruissan en heeft een ideale ligging. Je geniet er van de nabijgelegen zee, een groot zwemparadijs en een omgeving vol wijngaarden. Meer info en boeken.

  1. Parc Naturel Régional de la Narbonnaise en Méditerranée

Eventjes vertoeven in de natuur? Bezoek het 80.000 hectares grote Regionaal Natuurpark la Narbonnaise en Méditerranée, gelegen in het oosten van het departement Aude. Het natuurpark bestaat uit een zeer gevarieerd landschap, dat gaat van lagunes en zandstranden bij de middellandse zee, tot de wijngaarden en struikgewassen van Corbières, maar ook het rotsachtige massief van La Clape.

Het is een ongerepte, bewaard gebleven natuur, met een opmerkelijk rijke biodiversiteit, dat beschermd wordt door het Narbonnaise Park en zijn regionaal natuurreservaat. Je kan hier ook terecht om enkele broed- of trekvogels te spotten, die hier profiteren van de rust- en nestzones rond de vijvers van Narbonne. Een heerlijk, rustgevende uitstap.

  1. Abdij van Fontfroide

Niet zo ver van Narbonne, vind je Abdij van Fontfroide, een voormalige cisterciënzer abdij, gelegen in een klein dal van de Corbières. Deze indrukwekkende abdij is afkomstig uit 1093 en wordt gezien als één van de best bewaarde abdijen van Europa. Hier woonden ooit zo'n 250 monniken in rust en stilte. En die stilte en rust voel je nog steeds wanneer je hier rondwandelt. De dag van vandaag worden er rondleidingen georganiseerd zodat je alle bijzondere onderdelen van de abdij te zien krijgt. Van de oude slaapzalen tot de prachtige kloostertuin waar je mooie foto's kan maken.

  1. Maak een uitstapje naar Carcassonne

Maak je graag een daguitstap vanuit Narbonne? Dan kan je altijd de oude stad Carcassonne bezoeken. Carcassonne is een van de mooist bewaarde, middeleeuwse steden van Europa. De versterkte middeleeuwse stad spreekt als het ware tot verbeelding. Carcassonne heeft een gezellig centrum met historische bezienswaardigheden als het kasteel, de Pont-Vieux en natuurlijk ook de prachtige, dubbele stadsmuur. /p>

Klik hier om je tickets te reserveren

  1. Waar verblijven in Narbonne?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan Narbonne? Wij hebben alvast onze favorieten voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbodhotels in Narbonne.

  1. Mis niets met onze reisgids Occitanië

Herkenbaar: Bij je bezoek aan dit prachtige stukje Frankrijk wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Occitanië met een uitgewerkte autoroute, 3 stadswandelingen, tips + verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids om in de stemming te komen en ga op pad!

Occitanië

Gratis reisgids Occitanië downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 10 maart 2023 - Eddy Gielen

Deze gids heeft mij heel goed geholpen in het samenstellen van onze 14-daagse rondreis door Frankrijk. Deze reisgids heeft mij enkele uren opzoekwerk bespaart!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?