16 x bezienswaardigheden in Nîmes die je moet zien + Gratis reisgids

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

16 x bezienswaardigheden in Nîmes die je moet zien + Gratis reisgids

25 mei 2021 in Provence4 reacties

Nîmes is een stad die vooral beïnvloed is geweest door de Romeinse keizer Augustus. Heel wat van de gebouwen die onder het Romeinse regime werden gebouwd zijn nog steeds te bewonderen en zijn nog in goede staat. Nîmes is er in geslaagd om deze gebouwen te integreren in het moderne stadsbeeld.

Wij hebben alvast een overzicht gemaakt van wat je moet gezien hebben bij een bezoek aan Nîmes.

Tip: Doe een rondleiding of uitstap vanuit Nîmes

Wil je graag een stadswandeling in het oude centrum van Nîmes maken met gids? Bekijk hier het aanbod tours en gegidste wandelingen bij GetYourGuide.

Inhoud artikel

 1. Les Arènes

De Arena van Nîmes werd gebouwd in de eerste eeuw en kon in die tijd plaats bieden aan maar liefst 24 000 toeschouwers. Ze werden verdeeld op 24 rijen en zaten naarmate de sociale klasse waar ze toe behoorden. In de 19de eeuw onderging de arena een grote restauratie. Tegenwoordig worden er Provençaalse stierengevechten gehouden en concerten. In de zomer kan je er het Festival van Nîmes meepikken.

Onze tip: Wil je nog meer van Nîmes ontdekken? Ga mee met een georganiseerde wandeling of tour door de stad. Bekijk hier de mogelijkheden.

El Matador: Christian Montcouquiol (1954-1991), beter bekend als El Nimeño II, was de grootste matador of stierenvechter ooit in Frankrijk. Hij stond vele malen oog in oog met de stieren in de arena van Nîmes, maar bouwde een grote internationale carrière op en ging ook elders in Frankrijk, in Spanje en zelfs in Latijns-Amerika stierenvechten. Hij raakte ernstig gewond tijdens een stierengevecht in Arles op 10 september 1989 en bleef maandenlang in een coma. Na een lange revalidatie kon hij beide benen en één arm weer bewegen, maar zijn carrière in de arena was voorbij. In wanhoop beroofde hij zich op 25 november 1991 van het leven.
 1. Maison Carrée

Maison Carrée is een goed bewaard gebleven Romeinse tempel die Napoleon inspireerde voor de bouw van La Madeleine in Parijs. De tempel werd gebouwd in opdracht van de schoonzoon van keizer Augustus. Het bouwwerk is 26 meter lang, 15 meter breed en 17 meter hoog. Het Maison Carrée is een overblijfsel van het Romeinse forum dat indertijd het centrum van het politieke, sociale, economische en religieuze leven vormde. Tegenwoordig vinden er binnenin de tempel tentoonstellingen plaats.

Ondanks zijn bewogen geschiedenis staat de tempel nog steeds overeind en verkeert hij in zeer goede staat. Het gebouw diende onder andere als stadhuis en als tempel voor de Augustijnen. De Franse politicus Colbert (1619-1683) was van plan om de tempel te slopen en te herbouwen in Versailles, maar dat plan ging uiteindelijk niet door.

 1. Eglise Saint-Paul

De Eglise Saint-Paul is een romaans-Byzantijnse kerk. Binnenin moet je zeker de fresco's in het hoge koor bekijken waarop een groep vrouwen tegenover een groep mannen afgebeeld staat. De fresco's zijn van Hippolyte Flandrin, een leerling van de beroemde Ingres. Ook de koepel en het blauwe plafond spreken tot de verbeelding.

 1. Carré d'Art

Aan de overkant van Maison Carrée pronkt een modern gebouw: Carré d'art. Het Carré d'Art werd ontworpen door een Engelse architect en moest als 21e-eeuwse kunsttempel een tegengewicht vormen voor zijn 2000 jaar oudere voorbeeld. De bouwwerken zijn tegengestelden in stijl - het ene is gesloten en robuust, terwijl het andere volledig open is en vooral uit glas bestaat. Het Carré d'Art herbergt de bibliotheek van Nîmes en het Musée d'Art Contemporain (museum voor hedendaagse kunst). Je kan er Franse en internationale kunstwerken uit de 2e helft van de vorige eeuw bekijken.

Interessant weetje: de letterlijke vertaling van 'carré' is vierkant, maar noch het Carré d'Art, noch het Maison Carrée hebben een vierkante vorm.

Wil je graag Nîmes op eigen tempo verkennen? Download onze stadswandeling Nîmes en kom langs de mooiste plekjes van de stad.
 1. Jardin De La Fontaine

In de Jardin de la Fontaine staat de Nemaususput. Het is bij deze waterbron dat de stad Nîmes ontstond. Toen later de Romeinen kwamen, bouwden ze rond de bron thermische baden en een handvol andere gebouwen zoals prachtige huizen en tempels. Omdat de bron niet genoeg water leverde om de Romeinen van hun basisbehoeften te voorzien, werden ze gedwongen een aquaduct aan te leggen.

De Dianatempel die je vandaag ziet, is in werkelijkheid geen tempel, maar een overblijfsel van het Romeinse badencomplex dat hier in de 2e eeuw werd gebouwd. De tuin met de fonteinen zijn geometrisch gerangschikte bekkens op verschillende niveaus. Ze zijn het werk van een militair ingenieur uit de 18e eeuw. Overal in het park kan je de prachtige beelden zien.

 1. Tour Magne

De Tour Magne was een van de zestig torens op de vestingmuren van de Romeinse stad. Archeologen zijn het er niet over eens welk doel de Tour Magne diende. Het was mogelijk een graftombe, maar het kan ook een wachttoren zijn of, zoals de Arc de Triomphe, een triomf herdenken. Het bouwwerk was oorspronkelijk 10 meter hoog, maar later werden daar 20 hoogtemeters aan toegevoegd.

 1. Cathédrale Notre Dame et Saint-Castor

Dit is niet de beroemdste bezienswaardigheid in Nîmes maar architectuurfanaten zullen dit 17e-eeuwse bouwwerk zeker weten te appreciëren. Deze kathedraal vervangt een vernielde romaanse kathedraal uit de 11e eeuw. Het interieur werd aan het einde van de 19e eeuw grondig gerenoveerd in de romaans-Byzantijnse stijl. Vooral de barokke kapel van de rozenkrans binnenin is een bezoekje waard.

 1. Musée du Vieux Nîmes

In het Musée du Vieux Nîmes kom je alles te weten over de geschiedenis van de bevolking van Nîmes. Je maakt er kennis met de tradities van de bevolking en krijgt authentieke klederdrachten te zien. Het museum is gevestigd in het 17de eeuwse bisschoppelijk paleis.

Wil je graag Nîmes op eigen tempo verkennen? Download onze stadswandeling Nîmes en kom langs de mooiste plekjes van de stad.
 1. Le Musée de la Romanité

In juni 2018 opende Musée de la Romanité haar deuren. Op een slimme en interactieve manier worden hier meer dan 25 eeuwen geschiedenis in woord en beeld gebracht. Het museum behandelt alles van de pre-Romeinse periode (7e tot 1e eeuw v. Chr.), de Romeinse periode (1e eeuw v. Chr. tot 3e eeuw n.Chr.) en de middeleeuwen (6e tot 15e eeuw) tot de kunststijlen en het erfgoed van het klassieke Rome.

Er komt dus meer aan bod dan enkel het verhaal van de Romeinen in Nîmes. Meer dan 5000 unieke objecten en 65 multimediale infoborden geven de bezoekers een goed inzicht van hoe het leven ten tijde van de Romeinen eruitzag.

Er is ook een reconstructie van een Romeinse villa, er worden grafschriften tentoongesteld en je kan maquettes van de beroemdste Romeinse monumenten en gebouwen van dichtbij bekijken. Reken op een goed anderhalf uur om het museum te doorlopen.

Ook niet te missen:

 • het panoramaterras in de Rue de la République: je hebt er een 360° zicht op de stad én is volledig gratis
 • een bezoek aan de archeologische tuin: 3 verschillende niveaus met elk een eigen tijdsperiode overeenkomstig met het museum (ook gratis te bezoeken)
 1. Porte d'Auguste of Porte d'Arles

De Porte d'Auguste maakte deel uit van de vestingwallen die dateren uit het jaar 15 voor Christus. De toegangspoort bestaat uit vier openingen. De twee grootsten werden gebruikt voor de doorgang van paarden en de twee kleine openingen waren voor de doorgang van voetgangers.

 1. Archeologisch museum

In het Archeologisch museum van Nîmes kan je heel wat gebruiksvoorwerpen terugvinden die dateren uit de Romeinse tijd. In hetzelfde gebouw kan je ook een museum terugvinden dat gewijd is aan de koloniale geschiedenis. Je vindt er een verzameling van voorwerpen die afkomstig zijn uit voormalige kolonies in Afrika en Azië.


 1. Fontaine Pradier

De Fontaine Pradier werd in 1851 ingehuldigd. Het stadsbestuur had zeven jaar eerder een wedstrijd uitgeschreven waaraan kunstenaars en beeldhouwers mochten deelnemen om de nieuwe fontein te ontwerpen. Uiteindelijk werd het ontwerp van de beeldhouwers Questel en Pradier gekozen. De grote, staande figuur stelt Nîmes voor en de vier figuren eromheen vertegenwoordigen de Rhône, de Gard en de twee andere historische fonteinen van Nîmes.

Let vooral op de kroon van de grote figuur. Die bestaat uit miniaturen van het Maison Carrée en het amfitheater.

 1. Musée des Beaux-Arts

Het Musée des Beaux-Arts heeft een collectie van zowel oude als moderne schilder- en beeldhouwwerken. In het gebouw dat dateert uit 1907 kan je ook nog een Romeinse vloermozaïek vinden, 'De bruiloft van Admetus'.

 1. Musée des Cultures Taurines

Het Musée des Cultures Taurines is een heel apart museum. Hier kom je alles te weten over stierengevechten en hun belagers. Het volledige museum is hier aan toegewijd. Je kan het museum vinden in een zijstraat van de Arena van Nîmes.

 1. Uitstapje naar de Pont du Gard

Het Romeinse aquaduct bij het dorpje Vers-Pont-du-Gard in het zuiden van Frankrijk is één van de beroemdste Romeinse overblijfselen. Het is het hoogste aquaduct uit de Romeinse tijd en ook één van de best bewaarde exemplaren. De Pont Du Gard is zowel een nationaal Frans monument en een zogenaamde Grand Site de France en het aquaduct staat ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Onze tip: om de wachtrijen te vermijden boek je het beste vooraf je ticket online. Het spaart je heel wat tijd! En je moet niet aanschuiven in de zon ...

 1. Musée d'Histoire Naturelle

Gevestigd in een voormalige jezuïetenkerk met bijhorend klooster bevindt zich het Museum d'histoire naturelle et préhistoire de Nîmes. Je kan je er verdiepen in de natuur- en menswetenschappen. Er is een renovatie gepland, maar tot die tijd kan je er drie thematische tentoonstellingen bekijken over prehistorie, etnografie en zoölogie.

 1. Waar overnachten in Provence?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Provence? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Avignon, Arles en Aix-en-Provence. In deze steden is het aanbod het grootst.

We maakten zelf een selectie met onze 10 favoriete hotels en enkele leuke alternatieven in de Provence!

Booking.com

 1. Met onze reisgids mis je niets tijdens je reis in de Provence

Herkenbaar: je wilt er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Provence? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Provence met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Graag eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Provence.

Provence

Gratis reisgids Provence downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 24 juli 2023 - De backer chris

Heel overzichtelijke en praktische gids

- 11 juli 2021 - Christine Knegt

Super veel informatie, alle info bij elkaar, scheelt weer veel tijd om te zoeken, chapeau!

- 1 april 2021 - Joep van der Oord

Handige overzichtelijke gids. Je krijgt zin in de vakantie

- 11 juni 2019 - Hilde Nieuwlaet

Nîmes is een prachtige, aangename en veilige stad. Pont du Gard hebben wij, met een lijnbus, bezocht. Aanraders : De Arena, Les Jardins de la Fontaines, Het Romeins Museum, Het Castellum, Maison Carrée. De bibliotheek met tijdelijke tentoonstellingen en boven op het terras een prachtig uitzicht over de stad. Les Halles (enkel in de voormiddag open) is ook een aanrader.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?