Eilandhoppen op de Lofoten & Vesterålen: Hoe doe je dat?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Eilandhoppen op de Lofoten & Vesterålen: Hoe doe je dat?

 • Startpunt: Vesterålen
 • Eindpunt: Moskenesøya
 • Type: Rondreis
 • Duur: 8 dagen

Wachtrijen vermijden en speciale tours

Ga eilandhoppen langs de mooiste Lofoten eilanden

Hoe eilandhoppen op de Lofoten en Vesterålen? Wat is de beste manier om de Lofoten eilanden te verkennen?

De Lofoten zijn een afgelegen eilandengroep voor de Noorse kust. Dit rustige toevluchtsoord steekt uit in de koude Noorse Zee, ver boven de poolcirkel, en staat bekend om zijn adembenemende landschappen, prachtige vergezichten en avontuurlijke wandelroutes. Hoe kan je de schoonheid van deze eilanden beter ontdekken dan door te eilandhoppen?

Maar hoe kan je nu het best eilandhoppen op de Lofoten, naar welke eilanden moet je dan zeker toe en hoe plan je zo’n reis? Maak het jezelf gemakkelijk en verken de mooiste eilanden van de Lofoten met onze reisgids. De reisgids brengt je langs onderstaande eilanden:

 • Austvågøya, het meest noordoostelijke van de grotere eilanden van de archipel en bestaat grotendeels uit een bergmassief, dat omgeven wordt door laagland en een kustlijn vol stranden. Het eiland is erg populair onder de bergbeklimmers.
 • Vestvågøya, de dichtstbevolkte gemeente van alle Lofoten-eilanden in de provincie Nordland.
 • Flakstadøya, nog zo'n mooi eiland waar veel te ontdekken valt.
 • Moskenesøya bestaat uit een opeenstapeling van vergletsjerde heuvels met als hoogste top de 1029 meter hoge berg Hermannsdalstinden. Naarmate je verder door het eiland reist, zal je ontdekken dat de meeste dorpen op Moskenesøya veelvuldig door toeristen worden bezocht en er ook tentoonstellingen zijn over plaatselijke bijzonderheden.
Lofoten en Vesterålen

Gratis reisgids Lofoten downloaden

Nog meer in de volledige reisgids Lofoten en Vesterålen

Ontdek de prachtige Lofoten en Vesterålen archipel in Noord-Noorwegen via een complete reisgids en 10 wandelingen die je langs bekende maar ook minder bekende plekken leiden. Uitgebreide praktische en achtergrondinfo maken deze reisgids compleet. Volledige reisgids kopen voor € 10

De Vesterålen-archipel is de toegangspoort tot de Lofoten. Ze liggen ten noordoosten van de Lofoten. Vooraleer je je rondreis op de Lofoten start, is het toch de moeite waard om even de tijd te nemen en de Vesterålen eilanden te verkennen. Daarna kan je verder reizen naar de Lofoten om te eilandhoppen.

De belangrijkste eilanden van de Vesterålen zijn Hinnøya, Hadseløya, Langøya en Andøya, maar er liggen ook verschillende pittoreske kleinere eilanden binnen de archipel. Vesterålen is met het vasteland verbonden door bruggen. Nadat je de archipel hebt verkent, kan je het eiland Hinnøya oversteken om de Lofoten te bereiken via de Lofast-weg, die in 2007 werd geopend.

Bezoek zeker eens het Nationaal Park Møysalen

Dit nationaal park werd in 2003 opgericht om de adembenemend mooie en ongerepte alpiene kustlandschappen van de regio te beschermen. Hoge bergen torenen uit boven de oceaan en de fjorden. Het dak van het gebied is de Møysalen-berg, met een hoogte van 1262 meter. Het park strekt zich uit van de hoge pieken tot aan de kustlijn en omvat berkenbossen, moerassen en vennen, mooie kustlijnen en de Vestpollen, een tak van de Oksfjorden.

TIP: Mis niets tijdens het eilandhoppen en download onze gratis reisgids Lofoten-eilanden met de mooiste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden.

Het eerste eiland dat je tijdens het eilandhoppen op de Lofoten zal verkennen is Austvågøya. Austvågøya is het meest noordoostelijke van de grotere eilanden van de archipel. Het bestaat grotendeels uit een bergmassief waardoor het eiland erg populair is bij bergbeklimmers. Daarnaast wordt het ook omgeven door laagland en een kustlijn vol stranden.

Hoe ernaartoe? Het eiland is in het oosten verbonden met het buureiland Hinnøya  via de Raftsund-brug. Via deze brug kan je op het eiland komen. Eens je het eiland hebt bereikt, rijd je best naar de grootste stad, Svolvær, een populair vertrekpunt voor bezoekers die de Lofoten willen verkennen.

Wat zeker zien en doen op het eiland Austvågøya?

 • Svolvær is een gezellig havenstadje dat onder meer bekend staat en gewaardeerd om zijn prachtige natuur, maar ook om zijn kunstenaars. Veel kunstenaars hebben zich namelijk laten inspireren door het unieke licht dat op het eiland te vinden is. 
 • In de late herfst en winter kan je vanuit de haven van Svolvær ook walvistochten maken. Een fantastische manier om orka's in het wild te zien.
 • Maak een tocht naar de beroemde Trollfjord, een 2 kilometer lange fjord die het eiland doorsnijdt en uitmondt in de Raftsundet, een nauwe zeestraat. De fjord heeft een smalle ingang en wordt geflankeerd door indrukwekkende, steile bergen. Boek je tour vanuit Svolvær naar Trollfjord op voorhand.
 • Of bezoek de Duivelspoort, een rotsformatie, gelegen tussen de bergen Frosken en Fløya, die eruit ziet als een brug. Volg het wandelpad vanuit het centrum van Svolvær naar een uitkijkpunt bovenop de rots. Onderweg geniet je van een prachtig uitzicht over het omringende landschap en de stad.
 • Beklim de top van de Higravtindan met de hoogste piek van het eiland Austvågøya.
 • Bezoek het natuurreservaat Laukvikøyene of geniet van de adembenemende natuur op de Matmora-berg.
 • Kabelvåg, met de Vågan-kerk, ook wel bekend als dé kathedraal van de Lofoten.
 • Uiteindelijk bezoek je ook nog het schilderachtige Henningsvær, ongetwijfeld een van de populairste bestemmingen op Austvågøya. Het is een belangrijke vissershaven en een toeristisch vakantieoord boordevol charme.

Gimsøya is gelegen tussen Austvågøya en Vestvågøya. De Europese snelweg E10 loopt door Gimsøya en verbindt het eiland met Austvågøya via de Gimsøystraumen-brug. Een van de trekpleisters op dit eiland is de Gimsøy-kerk. Men denkt dat hier in de 14e eeuw voor het eerst een kerk werd gebouwd. De witte houten kerk is niet zo groot en biedt plaats aan ongeveer 300 personen. Je kan er uitkijken over verschillende kleinere eilandjes. Prachtig uitzicht heb je hier.

Daarnaast bestaan de grootste delen van Gimsøya uit beschermde natuurgebieden. Nadat je het kerkje hebt bezocht, raden we aan om die mooie natuur te voet of te paard te verkennen. Zo ervaar je het eiland zoals mensen dat hier al eeuwenlang doen.

Iets verder langs de kust kan je uitrusten op het prachtige strand van Vinje. Vandaar vertrekken tal van andere wandelpaden zoals het Vikingpad in het natuurreservaat van Gimsøy. Dat pad en andere wandelpaden gidsen je door het dramatische landschap vol moerassen. Als je liever te paard op verkenning gaat, kan je overwegen om vanuit Hov een vier uur durende tocht te maken op IJslandse paarden.

Wil je graag de Lofoten verkennen? Boek dan je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste).

Vestvågøya is de dichtstbevolkte gemeente van alle Lofoten-eilanden in de provincie Nordland. Om dat eiland te bereiken, steek je het eiland Gimsøya over. De Europese snelweg E10 loopt door Gimsøya en verbindt het eiland met Austvågøya via de Gimsøystraumen-brug en met het eiland Vestvågøya via de Sundklakkstraumen-brug.

Niet te missen bezienswaardigheden op Vestvågøya

 • Wijk een beetje van de gebaande paden af en rijdt noordwaarts naar het gehucht Kvalnes. Als je de kustweg van dit deel van het eiland omzeilt, geniet je van rust, eenzaamheid en een prachtig uitzicht. Vanaf de radioantenne kan je omhoog wandelen naar de Middagstinden door een pad te volgen naar de top (707 meter) met een panoramisch uitzicht.
 • Eggum is een vissersdorpje aan de zeezijde van het eiland Vestvågøya, genesteld tussen de oceaan en de bergen. Bewonder hier het spectaculaire landschap en de middernachtzon (in de zomer).
 • In Borg kan je een bezoekje brengen aan het Lofotr Vikingmuseum. Dompel je onder in de wereld van de Vikingen om hun manier van leven beter te begrijpen.
 • Bezoek de pittoreske stranden van Vestvågøya: Unstadstranden, een geweldige plek om te picknicken, te wandelen en naar de middernachtzon te komen kijken en Hauklandstranda, een waar juweeltje met zijdezacht wit zand en kristalhelder water.
 • Vervolgens reis je naar Leknes, de administratieve hoofdstad van het eiland. Het is een van de weinige steden op de Lofoten die niet afhankelijk is van de visserij en niet aan zee ligt. Daardoor heeft het niet dezelfde traditionele houten architectuur als de meeste andere stadjes op de Lofoten. 
 • Mortsund is een charmant en authentiek vissersdorp aan de zuidkust van Vestvågøya.
 • Stamsund is een belangrijk visserijgebied en de grootste basis voor trawlvisserij op de Lofoten. Het stadje is niet alleen belangrijk voor de visserij, maar is ook een populaire toeristische bestemming met een rijk cultureel erfgoed.

Flakstadøya is nog zo'n mooi eiland waar veel te ontdekken valt. Het is verbonden met het eiland Vestvågøya via de Nappstraum-tunnel, waar je doorheen zal rijden om deze route te vervolgen. De tunnel brengt je onder de Vestfjorden door, die de twee eilanden van elkaar scheidt. 

Wat zeker zien en doen op het eiland Flakstadøya?

 • De tunnel uit die je vanuit Vestvågøya naar de overkant brengt, komt uit in Napp. Napp was een boerendorp, maar vandaag de dag zijn visserij en dienstverlening de belangrijkste bronnen van inkomsten
 • Maar dé trekpleister van Napp ligt iets ten zuiden van het dorp: de Storbåthellaren-grot. Deze grot bestaat uit een machtige open ruimte van 70 meter diep en 22 meter hoog. Het is de oudst bekende nederzetting uit de steentijd op de Lofoten.
 • Vervolgens bezoek je Vikten, aan de ruige buitenkust van de Lofoten, met uitzicht op de Noordelijke IJszee (Noorse Zee). Hier zijn overblijfselen gevonden van een oude nederzetting uit de jaren 500-1000. Vikten is een ouderwets gehucht met een glasblazershut, Lofoten Design, en de keramiekwerkplaats van Åse Tangrand.
 • Nusfjord is een beroemd oud vissers- en handelsdorp en wordt vaak beschouwd als een van de oudste en best bewaarde vissersdorpen van Noorwegen. Hier wandel je tussen een cluster van hutten (rorbu) en oude gebouwen, maar je vindt er ook moderne accommodatie zoals het nieuwe Nusfjord Arctic Resort. (Boek je verblijf in het Nusfjord Arctic Resort).
 • Flakstad is een rustige en vredige plek waar je de rauwe schoonheid van deze eilanden echt kan waarderen. Het is een klein gehucht dat kan uitpakken met een van de mooiste kerken en een populair zandstrand voor watersporten. De rode houten Flakstadkerk werd in 1780 gebouwd in kruisvormige stijl en zal je meteen opvallen.
 • Uiteindelijk bezoek je ook nog Rambergeen schilderachtig dorp aan de rand van een van de beste stranden van de Lofoten

Voordat je je reis op het eiland Flakstadøya voortzet, kan je overwegen om een omweg te maken naar Moskenesøya voor de populaire wandeling naar Ryten, een torenhoge klif met uitzicht op het strand van Kvalvika in het nationaal park Lofotodden. Vergeet je wandelschoenen dus niet mee te nemen!

 • Deze wandeling is relatief gemakkelijk en geschikt voor gezinnen die van trektochten in de bergen houden. Er zijn verschillende alternatieve routes, zodat je kan beslissen of je de lange of de korte versie verkiest.
 • Steek de Fredvang-bruggen over en parkeer bij de school van Fredvang om van daaruit je wandeling te beginnen. Er is een bord dat naar deze parkeerplaats wijst zodra je de bruggen bent overgestoken.
 • Ga omhoog naar Ryten of ga rechtdoor naar de Kvalvika-baai. Onderaan Kvalvika liggen de twee zandstranden, Nordvika en Vestervika, gescheiden door de steile klif Hellan.
 • Als je nog een wandeling wil maken in het nationaal park, dan kan je ook vanuit Fredvang naar het zuiden gaan om de Horseid-trek te volgen en je een weg te banen naar het strand van Horseid. (Bekijk de ligging)

Je hebt al een stukje van het nationaal park Lofotodden verkent aan de noordkant van Moskenesøya, maar er valt nog veel meer te ontdekken op dit eiland. Moskenesøya bestaat uit een opeenstapeling van vergletsjerde heuvels met als hoogste top de 1029 meter hoge berg Hermannsdalstinden.

Wat zeker zien en doen op het eiland Moskenesøya?

 • Wandel naar het uitkijkpunt Akkarvikodden, een goede plek voor een korte pauze om van het uitzicht te genieten. 
 • Hamnøy is het eerste van de schilderachtige vissersdorpjes die een bezoekje waard zijn als je Moskenesøya doorkruist. Het wordt beschouwd als een van de meest pittoreske dorpjes uit de regio
 • Reine, een van de kroonjuwelen van de Lofoten. Het is niet alleen een mooi dorpje op zich, maar het biedt ook volop mogelijkheden om prachtige foto's te maken van de Reinefjord en de omliggende bergen. Verken de Reinefjord per veerboot. Boek je rondvaart door de Reinefjord.
 • Bezoek het Lofoten Stockfish Museum in Å, gewijd aan de productie van Noorse stokvis, een van de oudste exportproducten van Noorwegen.

Als je Å en de zuidelijke delen van Moskenesøya eenmaal verkend hebt, kan je overwegen om terug te gaan naar het noorden naar Moskenesvågen waar je een veerboot kan nemen naar Værøy. Daarnaast kan je ook Røst en Bodø bezoeken.

Værøy is een prachtig eiland, dat vaak omschreven wordt als de microkosmos van de hele archipel. Værøy is niet groot, maar heeft echt veel te bieden. Je vindt er alles - een gezellig stadje, schilderachtige bergen, kliffen en paradijselijke stranden – een soort samenvatting van alles wat je tot nu toe op je avontuur hebt gezien.

Røst is een verzameling van 365 eilanden, 100 kilometer van het vastelandDe eilanden zijn erg bekend bij enthousiaste vogelspotters. Een van de grootste vogelkliffen van de Noord-Atlantische Oceaan bevindt zich hier en er broeden veel vogels. Dit is ook een belangrijke stopplaats voor trekvogels en daarom een natuurgebied van internationaal belang.

Praktische info voor je bezoek aan deze eilanden:

 • De autoveerdienst naar Værøy duurt 1 uur en 12 minuten en wordt georganiseerd door Torghatten Nord. Er zijn gewoonlijk vijf autoveerdiensten per week. Dit is een veel gebruikte route, vooraf reserveren is dan ook een goed idee. Meer info op de website.
 • Als je Værøy helemaal hebt leren kennen, kan je een andere veerboot nemen (ook hier is vooraf reserveren aan te raden) naar Røst, de zuidelijkste voorpost van de Lofoten. Deze boottocht duurt ongeveer 1 uur 50 minuten.
 • Tot slot kan je de veerboot nemen van Røst naar Bodø, op het vasteland van Noorwegen, om je avontuur op de Lofoten af te sluiten.
 • Wil je graag deze prachtige eilanden ontdekken aan de hand van een georganiseerde reis naar de Lofoten? Kijk dan even bij Nordic: complete pakketreizen naar de Lofoten en Vesterålen. Nordic is gespecialiseerd in reizen naar Noord-Europa.
 • Vliegtickets geboekt? Dan gaan we nu op zoek naar een leuke accommodatie. Een populaire accommodatie op de Lofoten-eilanden zijn de charmante rode vissershutjes, genaamd Rorburer. Je verblijft het best in de grotere steden als Svolvær, Henningsvær en Reine. Bekijk het volledige aanbod hotels op de Lofoten.
 • De route staat vast, de vliegtickets en je accommodaties zijn geboekt. Nu dien je enkel nog het vervoer te regelen. Het is aan te raden om een huurauto op voorhand te reserveren. Boek net zoals ons je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste).
 • Onthoud echter dat je deze prachtige eilandengroep pas echt leert kennen door regelmatig de auto te laten staan om te gaan wandelen of fietsen. Er zijn veel gebieden die gewoonweg niet via de weg bereikbaar zijn. Treed af en toe buiten de gebaande paden om de natuur in al haar wildheid en grootsheid te ervaren.
 • Vergeet zeker geen warme kledij zoals een dikke jas, pull en muts mee te nemen. De gemiddelde jaartemperatuur voor de Lofoten is 7°C.
 • Vergeet ook je wandelschoenen niet in te pakken. Zo kan je makkelijker de ongerepte natuur in.

Over het algemeen is de beste reistijd voor de Lofoten in de zomerperiode, van juni tot en met september. In deze maanden valt er weinig tot geen neerslag wat aangenamer is om de eilanden te verkennen. Toch heeft ieder seizoen hier zo zijn voordelen:

 • Eilandhoppen in de zomer? De zomer is het drukste seizoen met veel zon. Dankzij de ligging boven de poolcirkel heb je overdag ligt en kan je ’s avonds genieten van de middernachtzon wat zorgt voor prachtige roze, oranje en gele kleuren in het landschap.
 • Na de zomer is de drukte gaan liggen en heb je meer kans om het noorderlicht te spotten.
 • De winterperiode kan voor sommigen een afknapper zijn door de koude temperaturen maar de besneeuwde landschappen en het zonnetje op de achtergrond maken dat goed. Bovendien is de kans dat je het noorderlicht kan spotten in de winter het grootst.

TIP: Mis niets tijdens het eilandhoppen en download onze gratis reisgids Lofoten-eilanden met de mooiste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden.

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van het eilandhoppen op de Lofoten-eilanden? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar de Lofoten!


Geschreven door

Wouter Coppens

54 ervaringen

- 7 mei 2024 - Bert Meijer

Wat een geweldige uitkomst deze reisgids. De voorpret voor de de Noorse Lofoten is nu al begonnen!

- 26 februari 2024 - Eric Rolies

Excellentie gids om dit prachtige deel van Noorwegen te ontdekken !

- 6 februari 2024 - G Van Alboom

Voorlopig nog maar oppervlakkig bekeken maar ziet zeer goed uit.

- 15 november 2023 - Linda

Heel veel informatie in de gids over de Lofoten en Vesterålen. Top.

- 25 juli 2023 - Bea

Een zeer bruikbare gids! We gebruikten een paar tips tijdens onze rondrit op de Lofoten en Vesteralen. Ik ontdekte hem pas tijdens onze reis, had hem graag vooraf gevonden om onze reis nog beter te plannen!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?