Rondreis in Baskenland en Cantabrië: route Noord-Spanje + kaart

Koop de volledige reisgids voor € 10

Onderdeel van de betalende reisgids

Rondreis in Baskenland en Cantabrië: route Noord-Spanje + kaart

8 023 x gedownload101 ervaringen
 • Startpunt: Bilbao Airport, Spanje
 • Eindpunt: Bilbao Airport, Spanje
 • Type: Rondreis
 • Afstand: 1200 km
 • Duur: 11 dagen
 • Wegdek: Verhard
 • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)

Volg route op kaart met GPS-tracker

Adv.
Noord-Spanje 11 daagse rondreis fly&drive

Noord-Spanje 11 daagse rondreis fly&drive

Op stap in de bergen van Picos de Europa. Verken de grillige kust van Cantabrië. Maak kennis met Bilbao, Santander, Vitoria-Gasteiz. Inbegrepen: 10 nachten met ontbijtbuffet, huurwagen en vlucht h/t Brussel - Bilbao.

Download onze route en ga op ontdekking in Noord-Spanje met de auto

Met deze rondreis reis je door het Baskenland en Cantabrië in Noord-Spanje. We brengen je zowel naar de prachtige natuur van het binnenland als van de kust. Je dondert werkelijk van de ene verrassing in de andere. Als je denkt: 'nu heb ik wel het mooiste gezien van deze reis', duikt een ander onwaarschijnlijk uitzichtpunt op of beland je in een klein paradijs waar geen mensenhanden aan te pas zijn gekomen. Je ontdekt unieke natuurparken, komt langs grillige kuststroken.

En dan zijn er nog de dorpjes en historische steden. We geven tips voor een bezoek aan Bilbao (met het Guggenheim museum), Vitoria-Gasteiz en Santander. Tussendoor kan je naar grotten op verschillende plekken.

Wil je de hoogte in? Dan worden de Picos de Europa jouw terrein. De bergen zijn er ruw en scherp. Met een kabellift bereik je de toppen om er een fenomenale wandeling te maken. Je kan naar bergdorpjes waar de tijd lijkt stil te staan. Je leest het, deze rondreis is écht een topper. Zoveel variatie aan natuur, cultuur én beleving. Laat het jouw droom rondreis worden.

Dag per dag reisschema rondreis Baskenland en Cantabrië

 • Dag 1: Heenreis, vlucht Brussel - Bilbao airport. Transfer naar Murguia (62 km), 3 nachten in La Casa del Patrón **
 • Dag 2: Estuarium Urdaibai of Costa de Vizcaya, rotskusten
 • Dag 3: Naar Bilbao, verkenning met uitgeschreven bezienswaardigheden
 • Dag 4: Transfer naar Ojedo (Potes), ev. met voorafgaand bezoek stad Vitoria-Gasteiz, 4 nachten in Infantado **(*)
 • Dag 5, dag 6, dag 7: Verkenning van Picos de Europa. Bergwandelen en/of naar bergdorpjes.
 • Dag 8: Transfer naar Suances, 3 nachten in Mar Azul & Surf ***
 • Dag 9: Costa de Cantabria: op verkenning in toeristenstadjes-badplaatsen
 • Dag 10: Naar Santander, verkenning met uitgeschreven bezienswaardigheden
 • Dag 11: Terugreis, transfer Suances - Bilbao airport: 135 km
Noord-Spanje

Reisgids rondreis Noord-Spanje downloaden

GPX bestand(en) van deze route downloaden

GPS-tracks Noord-Spanje: we hebben de GPS-tracks (GPX - ITN) van deze route in een zip-bestand geplaatst dat je vrij kan downloaden.
Lees meer voor info over het gebruik van GPS-tracks.

Wachtrijen vermijden en speciale tours

Het estuarium van Urdaibai is een natuurgebied dat door Unesco erkend is als biosfeerreservaat. Ongezien, de weelde aan natuur die je hier aantreft. Je kan een verkenning het beste starten vanuit Mundaka. Een moeras vormt het grootste deel van het natuurgebied waar de rivier Oca zich eerst een weg door baant en daarna uitmondt in de zee. Niet ver van Mundaka staat een observatiepost om de grote kolonie zeevogels te kunnen spotten. De Oca zorgt voor een rijke voedselbron.

Zowel oostelijk, westelijk als zuidelijk van de riviermonding liggen bezienswaardige stadjes. Bermeo (west) en Elantxobe (oost) zijn zo'n stadjes elk met een maritieme geschiedenis. Visrestaurantjes en een oude stadskern nodigen uit. Ten westen kan je naar Kortezubi. In de buurt ligt het Bos van Oma (mét o.a. beschilderde (!) bomen van Ibarrola). Hier wandelen kan je combineren met een bezoek aan de grotten van Santimamiñe (prehistorische schilderingen). Nog zuidelijker ligt Gernika (Guernica), het stadje dat door Picasso vereeuwigd werd op doek (bombardementen Burgeroorlog).

Er is werk nodig geweest om van Bilbao een hippe stad te maken, maar daar is men met verve in geslaagd. Weg is het beeld van een weinig aantrekkelijke stad. Mooi voorbeeld van een reconversie is de mutatie van een scheepswerf in de inplanting van het Palacio Euskalduna, een modern groot congrescentrum annex een concertzaal. Musea zijn er bij de vleet. Soms minder bekend maar niet minder waardevol. Neem bv. het Museum voor Schone Kunsten (Museo de Bellas Artes de Bilbao). Het behoort tot de top 5 van musea Schone Kunsten die je in Spanje kan vinden met werken van bekende meesters uit de Lage Landen. Zeker het Guggenheim Museum is een topper. Het wisselt werken uit met andere Guggenheim musea zoals uit Venetië, New York en Abu Dhabi.

Geen nood, Bilbao heeft wel degelijk ook een ouder stadsdeel behouden. Centraal vind je er de kathedraal van Santiago. Je wandelt in het oude Bilbao van het ene plein naar het andere zoals het plein Moyua en dat van Circular. Je kan er een aantal fraaie historische gebouwen bewonderen. Het Museo Vasco verhaalt de geschiedenis van het Baskenland.    

Je vindt de bergketen Picos de Europa in Noord-Spanje. Er liggen toppen van boven 2400 meter. De hoogste is de Torre de Cerredo (2648m). Her en der liggen mooie bergdorpjes verspreid. Potes, Santa Maria de Lebena, Bulnes zijn er daar enkele van. Om in dat laatste te komen, moet je zelfs je auto achterlaten omdat het niet via de weg bereikbaar is. Of te voet dus of via de kabellift, dat kan ook. Fuente Dé wordt door velen als het allermooiste plekje aangewezen. Je rijdt tot op zon' 1000 meter en vanaf daar kan je tot 1800 meter met de kabellift. Boven wandel je dicht tegen de steile rotswanden aan. 

Ook Covadonga wordt veel bezocht. Het is niet alleen een bijzonder mooie plek om te wandelen. Omdat er een basiliek staat, is het tevens bekend als bedevaartsoord. Er is trouwens een museum met kerkschatten en je kan er afdalen tot in de Santa Cueva (heilige grot).   

De Costa de Vizcaya is een unieke kustlijn in Noord-Spanje. Het is een prachtige kuststrook met het ene hoogtepunt na het andere. De zeegolven spatten er stuk op de grillige rotsstenen. Ontdek er de avontuurlijke wandelpaden, de schitterende uitzichtpunten. Wandelaars en natuurliefhebbers, zij zullen hier heel hard van genieten. 

De mooiste route vonden wij die tussen Armintza en Matxitxako. Ongeveer centraal bereik je Gaztelugatxe. Het is een schiereilandje in de buurt van het badstadje Bakio. Naar onze mening één van de mooiste plekjes aan de Costa de Vizcaya. Via een brug en een wandelpad kom je op een waanzinnig begeerlijk fraai plekje.

Op het eerste zicht lijkt Santander als haven- en universiteitsstad misschien geen toeristische hoogvlieger. Maar als je de strandboulevard hebt afgelopen, als je in de oude stadskern hebt gewandeld, de kathedraal hebt gezien en tot op het schiereiland Peninsula de la Magdalena bent geweest, dan zal je vaststellen dat er toch redelijk wat te zien is. Omdat de stad ten prooi viel aan een immens grote brand in 1941, diende heel veel heropgebouwd te worden. Het maakte van Santander een stad waar veel groen aanwezig is, waar een uitnodigende strandboulevard is aangelegd en een jachthaven het leuk maakt zowel voor waterliefhebbers als de toeristen. Als je de jachthaven voorbij bent gewandeld kom je vanzelf op het genoemde schiereilandje. Het is genieten om er helemaal eens rond te stappen. Bovendien telt Santander twee stranden, eentje van zo'n kilometer en het andere is ca. drie kilometer lang. Beide hebben wel een ander uitzicht.

De oude historische kern bevat tal van bezienswaardige gebouwen. De kathedraal moest ook worden gerestaureerd na de brand. Ook voor het stadhuis geldt dat en toch zien de twee gebouwen er vrij oud uit. Het mooiste plein is de Plaza Porticada maar de Plaza de Pombo heeft ook zeker mooie gebouwen en een kerk. Er zijn enkele musea voor de cultuurliefhebbers (kunst, archeologie, maritiem).      

Route op de kaart


Geschreven door

Geert Van de Voorde
Patrick Vanrysselberghe

101 ervaringen

- 20 oktober 2021 - Jean Daniels

Tal van uitnodigende suggesties. Geeft zin om te vertrekken!

- 2 september 2021 - Gitta

Heel uitgebreid en super handig om een reis door Spanje uit te stippelen. Een welkome hulp!

- 23 augustus 2021 - Greet Vanhoutte

Prachtige rondreis, opgedeeld in verschillende stukken, zodat we dubbel en dik kunnen genieten. Heel wat leuke tips !

- 11 februari 2021 - Marit ten Tije

Mooie reisgids om nuttige tips uit te halen. Vooral de reviews die mensen hadden geschreven vinden we erg fijn.

- 29 oktober 2020 - Franck Van Herpe

goede weergave belangrijke plaatsen

Reisgids rondreis Noord-Spanje downloaden

Koop de volledige reisgids voor € 10

Onderdeel van de betalende reisgids

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?