The Vessel in New York bezoeken? Info, tips & tickets over dit kunstzinnig bouwwerk

Volledige reisgids kopen voor € 8,5

The Vessel in New York bezoeken? Info, tips & tickets over dit kunstzinnig bouwwerk

20 maart 2024 in New York0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan The Vessel in New York

Er zijn weinig plekken die zo controversieel zijn in New York als The Vessel. Niet alleen verschillen de meningen ontzetten hard over dit bouwwerk, maar het is tevens een ietwat lugubere plek. Wat buiten kijf staat, is dat het een van de populairste bezienswaardigheden van New York is, ondanks het feit dat het momenteel nog gesloten is.

Wat is The Vessel nu juist? Waarom is het zo controversieel? En moet je deze plek dan ook bezoeken? Al deze vragen en nog veel meer worden beantwoord in dit reisartikel.

Praktische info & tickets voor The Vessel in New York

Reisgids.
Adres20 Hudson Yards, New York, NY 10001, Verenigde Staten (zie ligging hier)
Openingsuren
 • Maandag tot zaterdag van 10u tot 20u.
 • Zondag van 11u tot 19u.
Excursies boeken

Inhoud artikel

 1. Wat is The Vessel?

The Vessel is een architecturaal pareltje dat eigenlijk bijzonder moeilijk in woorden te vatten valt. Het bestaat uit 16 verdiepingen die met elkaar verbonden zijn door trappen (154 in totaal met 2,500 treden en 80 overlopen). Ze zijn gemodelleerd naar de beroemde Indische trappen van Chand Baori (in Abhaneri, Rajasthan), waarbij de koperen trappen zijn geplaatst als een soort klimrek.

Thomas Heaterwick ontwierp dit imposante bouwwerk van 46 meter hoog en vertelde dat de ongebruikelijke vorm gekozen werd als een kerstboom die er het hele jaar zou staan (Amerikanen zijn zoals je allicht weet, ontzettend gek op Kerstmis). De volledige naam is Vessel TKA, waarbij de afkorting staat voor “Temporarily Known As”.

In september 2016 werd het concept voor het eerst onthuld, een jaar later begon men aan de bouw ervan en op 15 maart 2019 werd het voor het grote publiek geopend. Ontdek hier nog meer wolkenkrabbers in New York.

 1. Het controverse

Dit was echter niet zonder de nodige controverse. Over de vorm waren de meningen verdeeld (fantastisch voor sommigen, extravagant voor anderen), wat vooral bekritiseerd werd, was het gebrek aan rolstoeltoegankelijkheid en het copyright-beleid. Dit laatste hield in dat als je bij je bezoek een foto nam van the Vessel, de eigenaars hiervan (Hudson Yards) je beeldmateriaal gratis mochten gebruiken, voor eender welk doeleinde.

Men kwam hier echter vrij snel op terug, door het opheffen van hun copyright-beleid en het aanleggen van een aantal rolstoelopritten en liften.

Dit was nog maar het topje van de ijsberg, want wat volgde, was een ware nachtmerrie. Op 1 februari 2020 sprong een 19-jarige man van de zesde verdieping met fatale gevolgen. Later dat jaar en in het begin van 2021 zouden ook een 24-jarige vrouw en 21-jarige man op deze manier zichzelf van het leven beroven. Hierna werd the Vessel even gesloten, om zo te kunnen overleggen met zelfmoordexperts. Desondanks werden er niet echt significante wijzigingen aangebracht (buiten het feit dat je het niet meer alleen mag bezoeken) en twee maanden na de heropening sprong een veertienjarig jongetje zijn dood tegemoet. Hierna werd the Vessel opnieuw gesloten.

In augustus 2022 testte men nog veiligheidsnetten met het oog op een eventuele heropening. Daarom zullen we je alvast alle informatie meegeven en zodra the Vessel heropent, lees je dat hier meteen.

TOUR: Boek deze Hudson Yards & High Line Tour en ontdek enkele van de verborgen juweeltjes van Manhattan aan de westkant waaronder The Vessel, The Edge en The Shed.

 1. Wat kan je verwachten tijdens een bezoek aan The Vessel?

Momenteel dus nog niet zo bijzonder veel, al blijft het wel indrukwekkend om dit gevaarte zelfs “gewoon” vanaf de grond te bewonderen. Moest het weer openen, reken dan op zo’n 25 minuten om de top te bereiken (inclusief stoppen voor het nemen van foto’s).

Vanaf hier kan je genieten van een werkelijk weergaloos panorama van niet alleen de Hudson River, maar ook de gehele skyline van New York City (zoals de vlakbij gelegen High Line en The Shed, maar ook het Empire State Building en One World Trade Center in de verte).

 1. Hudson Yards

The Vessel ligt in de Hudson Yards wijk, tussen Chelsea en Hell’s Kitchen. Aangezien het aan de Hudson rivier grenst, werd het hiernaar vernoemd. Op 4 december 2012 besloten projectontwikkelaars de wijk van een nieuw elan te voorzien met een project van maar liefst 25 miljard dollar.

 • In de eerste fase werd een platform gebouwd over de West Side Yard, een opslagplaats voor de Long Island Rail Road treinen.
 • Dit opende in 2019 en bestond uit een openbare groene ruimte en acht andere gebouwen zoals een hotel, kantoren, winkelcentrum maar ook woonplaatsen.
 • In 2023 begon men aan de tweede fase, waarbij er meer woonplaatsen, een kantoor en zelfs een school gebouwd wordt. Dit moet af zijn in 2027.
 • Het loont in elk geval zeker de moeite om deze hippe nieuwe wijk te verkennen.

Ontdek nog meer van de Hudson Yards wijk

 1. Drie leuke weetjes over The Vessel

 • De ongebruikelijke naam (die “het vaartuig” betekent) was oorspronkelijk als iets tijdelijks bedoeld, de makers hopen dat het publiek het een nieuwe, officiële naam gaat geven. Wanneer de beste namen gesuggereerd zijn, gaan ze de mensen hierop laten stemmen.
 • Het staal werd speciaal uit Venetië geïmporteerd. Het werd via zes verschillende scheepsladingen vervoerd om nadien als een puzzel in elkaar te worden gezet. Kostprijs van dit alles? Maar liefst 200 miljoen dollar (125 miljoen meer dan de oorspronkelijke prijs).
 • De diameter aan de basis van The Vessel is 15,24 meter, op zijn hoogste punt is dat 45,72 meter.

TIP: Wil je ook graag New York City verkennen? Download onze gratis reisgids New York met een compleet uitgewerkte stadswandeling langs de mooiste bezienswaardigheden van de Big Apple.

 1. Hoe bereik je The Vessel?

Je kan eenvoudig met de metro gaan (lijn 7), waarbij je uitstapt in 34 St Hudson Yards (bekijk ligging). Wanneer je het metrostation verlaat, is het onmogelijk om the Vessel te missen. Na je bezoek aan The Vessel kan je de wijk nog beter verkennen met onze stadswandeling door Manhattan.

Wat is de ligging van The Vessel op de kaart?

 1. Wat zijn de openingsuren van The Vessel?

 • Zoals je eerder kon lezen kan je momenteel dit prachtig staaltje architectuur niet beklimmen, maar je kan nog wel gratis het gelijkvloers bewonderen.
 • Dit kan je van maandag tot zaterdag van 10u tot 20u en op zondag van 11u tot 19u.
 • Een reservatie is niet vereist.
 • Meer info op de website.
 1. Hoe tickets bestellen voor The Vessel

 • Tijdens het eerste uur van de dag zijn tickets gratis, nadien betaal je tien dollar per kaartje. Je kan deze eenvoudig via de officiële website boeken. Kinderen tot vijf jaar hoeven ook niet te betalen.
 • Het is wel belangrijk dat je het door jouw gekozen tijdsslot respecteert, anders geraak je niet meer binnen, hoewel ze altijd hun best zullen doen om een ander tijdstip voor je in te boeken.
 • Hierboven kon je al lezen dat je The Vessel niet langer alleen mag bezoeken, moest je toch zonder gezelschap in New York vertoeven, dan word je tijdens je bezoek vergezeld door een van de medewerkers. Hierbij boek je dan het “Come with us” ticket.
 1. Wat kan je nog meer doen in de buurt van The Vessel?

The High Line

Dit buitengewone park, dat zich boven de straten bevindt, is ook een van de absolute blikvangers van New York. Oorspronkelijk was het een spoorlijn, die in de jaren 1930 werd gebouwd om goederen te vervoeren langs de westkant van Manhattan.

Aan het einde van vorige eeuw geraakte deze echter in verval, maar dankzij inspanningen van buurtbewoners en activisten werd het in de begin jaren 2000 omgetoverd tot een openbaar park. Nu biedt het 2,33 kilometer aan wandelplezier, waarbij je kan genieten van een panoramisch uitzicht op de skyline van New York en de Hudson River.

Door weelderig groen te combineren met industrieel erfgoed en hedendaags design, is het een uniek hoogtepunt van de stad en heeft het talloze steden zoals Parijs en Seoul ook geïnspireerd.

WANDELTOCHT: Boek hier je High Line-wandeltocht, leer meer over het industriële verleden van de oevers van de Hudson River en geniet van het uitzicht op Chelsea en het Meatpacking District.

The Edge

Op de 100ste verdieping van de Hudson Yards wolkenkrabber bevindt zich The Edge: een ongeëvenaarde ervaring en letterlijk en figuurlijk een van de hoogtepunten van New York. Het is namelijk het hoogste buitendek op het westelijk halfrond, van waar je een adembenemend 260-graden zicht hebt op de skyline van Manhattan.

Je loopt op een glazen vloer, waardoor je het gevoel hebt dat je op lucht loopt. Daarbovenop zijn er interactieve installaties, interessante tentoonstelling en ook nog eens leuke eetgelegenheden. Kaartjes starten vanaf 36 dollar. Meer info op de website.

Boek je tickets voor de Edge Observation Deck

The Shed

Letterlijk “de schuur” is een geavanceerd cultureel instituut dat innovatieve voorstellingen en tentoonstellingen presenteert op het vlak van kunst, technologie en sociale rechtvaardigheid. Het gebouw heeft een unieke telescopische schelpstructuur die men kan uitzetten en inkrimpen voor verschillende evenementen en optredens, waardoor een flexibele en aanpasbare ruimte ontstaat.

Van baanbrekende theaterproducties en experimentele muziekoptredens tot inspirerende kunstinstallaties en interactieve workshops, The Shed biedt een gevarieerd aanbod van ervaringen die elke kunstliefhebber zal kunnen smaken.

Chelsea Market

In het voormalige fabrieksgebouw van de National Biscuit Company bevindt zich Chelsea Market: een culinair paradijs en culturele hotspot. Deze bruisende marktplaats strekt zich uit over een heel stadsblok en biedt een fantastische mix van hippe eetgelegenheden, delicatessenwinkels en leuke boetiekjes. Gaande van ambachtelijke kazen en gebak tot internationaal street food: je vindt het hier allemaal.

Daarbovenop organiseert men hier ook een verscheidenheid aan evenementen, van voedselfestivals tot live optredens, waardoor het de ideale bestemming is voor zowel de lokale bevolking als toeristen. Meer info op de website.

PROEVEN: Waar kan je een culinaire wandeltour door New York beter starten dan in een van de grootste overdekte voedselmarkten? Deze Chelsea Market en de Highline wandeltocht start bij Chelsea Market waar je maar liefst 8 proeverijen te wachten staan.

Chelsea Pier

Langs de Hudson River ligt dit unieke complex van meer dan 28 hectare, dat beschikt over ultramoderne sportfaciliteiten zoals schaatsbanen, golfbanen, klimmuren en overdekte voetbalvelden. Daarnaast zijn er ook heel wat eetgelegenheden, in elke prijsklasse, waarbij je niet alleen een heerlijke maaltijd maar ook een fantastisch zicht op het water geserveerd krijgt. Meer info op de website.

Little Island

Eveneens aan de rivier bij Pier 55, ligt deze betoverende oase. Dit innovatieve park werd namelijk ontworpen als een weelderige groente ruimte op futuristische tulpvormige structuren, die bezoekers de kans geven om even te ontsnappen aan het hectische stadsleven.

Kronkelende paden, schilderachtige uitkijkpunten en prachtige tuinen komen hier tezamen, wat resulteert in een uniek park. Er worden tevens culturele evenementen georganiseerd zoals openluchtvoorstellingen en kunstinstallaties. Meer info op de website.

 1. Filmpje: Beklim alvast The Vessel in New York

Ben je benieuwd naar je bezoek aan The Vessel? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken van dit imposante bouwwerk in de Hudson Yards. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar New York.

 1. Mis niets tijdens je bezoek aan New York met onze reisgids

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan New York City? In de gratis reisgids New York kan je een complete stadswandeling vinden, maar heb je nog meer goesting in New York? Koop dan onze volledige reisgids New York met 6 volledig uitgewerkte wandelingen en heel wat verborgen pareltjes en bekende bezienswaardigheden in de Big Apple.

New York City

Gratis reisgids New York downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?