Top of the Rock (Rockefeller observation deck) in NY bezoeken? Info, tips & tickets

Volledige reisgids kopen voor € 8,5

Top of the Rock (Rockefeller observation deck) in NY bezoeken? Info, tips & tickets

22 december 2023 in New York0 reacties

Het Rockefeller Center is wat minder bekend dan andere iconen van New York zoals het Vrijheidsbeeld en het Empire State Building, maar het heeft bezoekers toch veel te bieden. Zo heeft het Rockefeller Center net als het Empire State Building een uitkijkplatform vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over zowel Lower als Uptown Manhattan en Central Park.

Lees hier meer over mijn bezoek aan het Rockefeller Center en boek alvast je tickets online om wachtrijen te vermijden.

Tickets en tours Top of the Rock (Rockefeller)

Eenvoudig de wachtrijen overslaan en uren wachten uitsparen? Koop je tickets online. Dit zijn flexibele tickets, met de mogelijkheid om te annuleren tot 24u voor aankomst.

Krijg een uitzicht van 360 graden over de Big Apple vanaf het observatiedek van Top of the Rock. Van Central Park tot het Empire State Building, je ziet alles vanuit de lucht. Koop je flexibele ticket zodat je je bezoek plannen al naargelang het weer.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van het Rockefeller Center

1.1. Plannen voor het Rockefeller Center

Het grondgebied waar het Rockefeller Center op gebouwd is behoorde vroeger tot de Columbia University. In 1928 huurden zij het land aan John D. Rockefeller Jr. die in eerste instantie van plan was om er een nieuw gebouw voor de Metropolitan Opera neer te zetten. Al snel bleek echter dat zij het nieuwe gebouw niet konden veroorloven.

Rockefeller huurde ontwerpconsulten in en hield een symposium om nieuwe plannen te bedenken. Dat leverde verschillende nieuwe plannen op, maar uiteindelijk werd het project afgelast. Rockefeller huurde daarom verschillende bedrijven in onder de naam Associated Architects die voor een nieuw ontwerp moesten zorgen. Uiteindelijk werd hun plan in 1932 goedgekeurd.

1.2. De bouw van het complex

De bouw van het Rockefeller Center begon in 1931 nadat Rockefeller overeenkomsten was aangegaan met verschillende mediabedrijven die ruimtes in het complex zouden huren. Het nieuwe complex zou zich toespitsen op media en entertainment met faciliteiten voor zowel televisie, muziek en radio als voor bioscopen en theaters.

In 1932 was het eerste gebouw, het RKO-gebouw af en enkele maanden later was ook de Music Hall klaar. Het RCA-gebouw werd in 1933 afgewerkt. Tijdens de bouw van die toren werd de bekende foto “Lunch atop a Skyscraper” gemaakt. De eerste gebouwen openden hun deuren in 1933. In 1934 waren er al zes gebouwen open en het complex was officieel af in 1940. Uiteindelijk was het complex officieel af in oktober 1940.

1.3. Uitbreiding van het Rockefeller Center

Omdat er al snel een wachtlijst voor huurders ontstond, besloot Rockefeller om het gebied nog uit te breiden. In 1943 kocht hij het land rond het complex en in de volgende decennia werd er flink uitgebreid. De nieuwe gebouwen waren afgewerkt in de jaren zeventig en men begon toen ook de eerste gebouwen te renoveren.

Om het originele centrum heen liet Rockefeller wolkenkrabbers neerzetten die verhuurd werden aan buitenlandse firma’s. Daarnaast liet hij onder het complex een winkelcentrum aanleggen. De constructie van het Rockefeller Centrum was toen het grootste privé-bouwproject in de laatste eeuwen. In 1985 werd het Rockefeller Center tot New York City Landmark verklaard, en in 1987 kreeg het de titel van National Historic Landmark.

Klik hier om je tickets voor de Top of the Rock te reserveren

 1. Rockefeller Plaza

Tussen 1933 en 1937 werd het Rockefeller Plaza aangelegd, een nieuwe straat door het Rockefeller Centrum, die vandaag vooral bekend is omwille van de gigantische kerstboom die er elk jaar staat. In december 1933 werd de bekende Rockefeller-kerstboom al voor de eerste keer neergepoot. Er wordt in de eindejaarsperiode ook een grote schaatspiste aangelegd voor de kerstboom.

Daarnaast vind je op het Rockefeller Plaza ook het bekende beeld van Prometheus. Dat werd er al in mei 1934 geplaatst.

 1. Top of the Rock

3.1. Comcast Building of 30 Rock

Het Rockefeller Center bestaat uit 19 gebouwen rondom het Rockefeller Plaza. Het voormalige RCA-gebouw, tegenwoordig het Comcast Building of 30 Rock, is het bekendste gebouw. Bovenop de wolkenkrabber ligt namelijk het Top of the Rock uitkijkplatform.

Het gebouw van 66 verdiepingen is 266m hoog en omvat naast kantoren ook de televisiestudio’s van onder andere NBC. In het gebouw bevindt zich op de 56ste verdieping ook het oude appartement van de familie Rockefeller. In het gebouw vind je verder de Rainbow Room: een luxueus restaurant en balzaal.

3.2. Geschiedenis

Het observatiedek Top of the Rock werd al in juli 1933 geopend. Toen konden bezoekers op de 67ste, 69ste en 70ste verdieping uitkijken over New York. Het platform werd echter in 1986 gesloten om ruimte te maken voor de uitbreiding van de Rainbow Room.

Pas in 2003 werd besloten om het uitkijkpunt te heropenen. Daarvoor moest men de liften verlengen zodat bezoekers niet langer door de Rainboom Room op de 65e moesten passeren. Het observatiedek werd gerenoveerd en er werd een glazen wand rondom het dek heen geplaatst om ongelukken te voorkomen. Top of the Rock opende de deuren opnieuw in 2005.

Wil je ook graag New York City verkennen? Download onze gratis reisgids New York met een compleet uitgewerkte stadswandeling langs de mooiste bezienswaardigheden van de Big Apple!

3.3. Het uitkijkpunt

Top of the Rock is gebouwd in de vorm van een oceaanlijner en biedt een indrukwekkend uitzicht over zowel Lower Manhattan als over Central Park en Uptown Manhattan. Het observatiedek is 61 meter lager gelegen dan het observatiedek van het Empire State Building, maar van Top of the Rock heb je wel een spectaculair uitzicht op het Empire State Building zelf.

Het observatieplatform ligt op meerdere verdiepingen en je kan dan ook vanaf de verschillende verdiepingen het uitzicht bekijken.

 • De 67ste verdieping ligt op 250 meter hoogte,
 • De 69ste verdieping op 256 meter hoogte
 • De 70ste verdieping op 259 meter hoogte.
 • Op de 67ste verdieping vind je de souvenirwinkel en een binnenruimte. De 69ste verdieping is helemaal buiten, en ook de 70ste verdieping is buiten, maar daar is er geen glas om het platform heen.

Krijg een uitzicht van 360 graden over de Big Apple vanaf het observatiedek van Top of the Rock. Van Central Park tot het Empire State Building, je ziet alles vanuit de lucht. Koop je flexibele ticket zodat je je bezoek plannen al naargelang het weer.

3.4. De liften

Wanneer je het gebouw binnengaat, kom je in een hal terecht waar een gigantische kroonluchter van Swarovskikristallen hangt. Je moet eerst door de beveiliging passeren en daarna door een multimediatentoonstelling over de geschiedenis van het gebouw en van het gehele Rockefeller complex. Zo kom je bij de liften terecht die je met een snelheid van 366 meter per minuut naar het Top of the Rock brengt. De liften doen daar 42 seconden over en al die tijd kan je door het glazen plafond naar boven kijken. Er zijn in totaal vier liften die zestien mensen tegelijk naar boven kunnen brengen.

 1. Openingstijden van de Top of the Rock

 • Het Top of the Rock uitkijkpunt is dagelijks open tussen 08:00 en 24:00.
 • De laatste lift omhoog vertrekt echter al om 23:00.
 • Op feestdagen kunnen er andere openingstijden gelden.
 1. Hoe tickets boeken om Top of the Rock te bezoeken?

Tickets voor Top of the Rock zijn zowel online te koop als ter plekke. Het platform werkt met tijdsloten, dat wil zeggen dat je bij de aankoop van je ticket een specifiek uur moet kiezen om het Top of the Rock te bezoeken.

Onze tip: Met de New York City Explorer Pass, de New York Pass en de New York Sightseeing Pass krijg je ook toegang tot het Top of the Rock, en kan je daarnaast ook het Empire State Building, samen met nog wat andere gebouwen, bezoeken. Ook die tickets kan je online boeken
 1. Hoe de wachtrijen vermijden?

Om bij het Top of the Rock te komen zal je in verschillende wachtrijen moeten staan: bij de kassa, bij de beveiliging en bij de liften. De wachtrijen bewegen in principe redelijk snel dankzij het systeem van tijdsloten, maar toch kunnen de wachttijden aardig oplopen.

Onze tip: de rij bij de kassa kan je al vermijden door vooraf je tickets online te kopen.

 1. Hoe bereik ik de Top of the Rock?

7.1. Te voet

Het Top of the Rock ligt in Midtown Manhattan en is goed te voet bereikbaar vanaf veel bezienswaardigheden in de buurt. Zo is het vanaf Central Park maar een kwartiertje lopen, en Times Square ligt op nog geen tien minuten lopen afstand. Het Museum of Modern Art ligt ook maar zo’n vijf tot tien minuten lopen van het Top of the Rock vandaan.

7.2. Met het openbaar vervoer of taxi

Neem de metrolijnen B, D, F of M naar 47/50th St Rockefeller Center. Hierbij stop je recht onder het Rockefeller Center. Het is ook mogelijk om de lijn 1 naar 50th Street te nemen of de lijn 6 naar 51st Street. Ook de lijnen N, Q, en R brengen je naar de 49th street.

7.3. Met de auto

Het is niet aan te raden om met de auto door New York City te rijden. Wel kan je een taxi nemen naar de hoek van 50th Street en 5th Avenue in Midtown Manhattan.

 1. Praktische info voor je bezoek

 • Fotograferen mag, maar niet met flits of met statieven.
 • Bezoekers mogen geen eten en drinken naar het Top of the Rock meebrengen.
 • Eenvoudig de wachtrijen overslaan en uren wachten uitsparen? Koop je tickets online.
 1. Ligging van Top of the Rock (Rockefeller) op de kaart?

 1. Filmpje: het indrukwekkende uitzicht vanop Top of the Rock

Benieuwd naar de spectaculaire uitzichten vanop de Top of the Rock? Bekijk dan dit filmpje! Als je alles met je eigen ogen wil zien, moet je natuurlijk zelf een bezoekje brengen aan New York!

 1. Waar overnachten in New York City?

Wil je graag budgetvriendelijk overnachten? Dan is een goede optie om te overnachten op Staten Island, je bent vlakbij Manhattan en kan toch aanzienlijk goedkoper overnachten. Of kies in Brooklyn of Queens een hotel. Met de metro ben je op enkele minuten op elke locatie, bekijk onze selectie van favoriete hotels in New York.

Onze Tip: Wil je graag in Manhattan overnachten? Onze favoriet is het Pod 51 Hotel in Midtown East Village, Manhattan. "Budgetvriendelijk en alles wat je hartje kan verlangen, met eigen rooftop bar vanaf € 86/nacht ! Boeken en meer info hier
 1. Mis niets tijdens je bezoek aan New York met onze reisgids

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan New York City? In de gratis reisgids New York kan je een complete stadswandeling vinden, maar heb je nog meer goesting in New York? Koop dan onze volledige reisgids New York met 6 volledig uitgewerkte wandelingen en heel wat verborgen pareltjes en bekende bezienswaardigheden in de Big Apple.

New York City

Gratis preview reisgids downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?