Het MoMA in New York bezoeken? Info, tickets & wachtrijen overslaan?

Volledige reisgids kopen voor € 8,5

Het MoMA in New York bezoeken? Info, tickets & wachtrijen overslaan?

22 december 2023 in New York0 reacties

In New York zijn er verschillende grote musea te vinden zoals het Metropolitan en het Guggenheim, maar ook het Museum of Modern Art. Het Museum of Modern Art, vaak afgekort tot MoMA is één van de grootste en meest invloedrijke musea voor moderne kunst ter wereld. Je vindt er werken van Van Gogh, Matisse en Warhol maar ook moderne tekeningen, foto’s en voorbeelden van moderne architectuur. Het MoMA is daarom één van die musea die je zeker eens bezocht zou moeten hebben.

Lees hier meer over mijn bezoek aan het MoMA, hoe je de wachtrijen kan vermijden en tickets online te kopen.

Tickets MoMa New York City

Onze tip: Unieke exposities en kunst ontdekken in The Museum of Modern Art, in het hart van New York City. Koop een flexibele ticket zodat je je bezoek kan plannen wanneer het jou uitkomt. Boek je flexibele ticket online.

Wil je nog meer zien van New York City, dan kan je ook een Sightseeing Pass kopen of een New York Explorer Pass, hiermee bespaar je tot 55% op toegangsgelden voor je bezienswaardigheden naar keuze.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van het Museum of Modern Art

1.1. Ontstaan van het museum

In 1929 had Abby Aldrich Rockefeller, de vrouw van John D. Rockefeller Jr., het idee om een museum voor moderne kunst op te richten. Twee van haar vrienden, Lillie P. Bliss en Mary Quinn Sullivan, hielpen mee. Ze huurden een ruimte op de twaalfde verdieping van het Heckscher gebouw op 730 Fifth Avenue en het museum opende nog hetzelfde jaar. A. Conger Goodyear, de voormalige voorzitter van de Albright Art galerij in Buffalo, werd de voorzitter van het nieuwe museum en Abby werd de penningmeester. Het museum was indertijd het eerste museum volledig gewijd aan moderne kunst. De eerste tentoonstelling omvatte werken van Vincent van Gogh, Paul Gauguin, Paul Cézanne, Salvador Dalí en Georges Seurat.

1.2. Uitbreiding van het museum

Het museum bestond oorspronkelijk uit slechts zes kamers in het Heckscher gebouw, maar tien jaar na de opening was het museum al drie keer verhuisd naar andere grotere locaties. Hoewel John D. Rockefeller eigenlijk tegen het initiatief van zijn vrouw was, doneerde hij haar aan het einde van de jaren dertig een stuk grond in de buurt van het Rockefeller Center waar het huidige museum op gebouwd werd.

In de jaren tachtig werd het museum uitgebreid. Het aantal galerijruimtes werd verdubbeld en er werd een auditorium, twee restaurants en een boekenwinkel gebouwd. Zo’n tien jaar later werd het museum groots gerenoveerd door de Japanse architect Yoshio Taniguchi. Toen werden de tentoonstellingsruimtes nog eens bijna dubbel zo groot.

1.3. Familiebedrijf

Beide zonen van Abby, Nelson en David Rockefeller, gingen aan de slag in het museum. Nelson werd de voorzitter van het museum in 1939 en David nam die rol op zich in 1958 nadat zijn broer Nelson de gouverneur van New York was geworden. David liet de tuin van het museum herbouwen door Philip Johnson en noemde de tuin de Abby Aldrich Rockefeller Sculpture Garden.

Onze tip: Tickets voor het Museum of Modern Art kan je best online kopen, zo kan je alvast de wachtrijen aan de kassa overslaan.

1.4. Verwoestende brand

In 1958 brak er een brand uit in het museum doordat installateurs van de airco in het gebouw rookten. In de brand stierf één van de werknemers en werd een schilderij van Monet vernietigd. Veel andere werken op dezelfde verdieping bleven gespaard omdat ze verplaatst waren voor de installatie van de airco.

1.5. Het MoMA PS1

Het MoMA bestaat eigenlijk uit twee gebouwen. Er is niet alleen het hoofdgebouw, maar ook het MoMA PS1 in Queens. Dat museum werd in 1971 gesticht door Alanna Heiss als het Institute for Art and Urban Resources Inc., maar is sinds januari 2000 onderdeel van het Museum of Modern Arts.

 1. Het Museum of Modern Art

Het Museum of Modern Art heeft een collectie van zo’n 150 000 werken, met daarnaast ook nog zo’n 22 000 films en 4 miljoen zogenaamde film stills, foto’s geknipt uit filmscènes. De werken worden tentoongesteld verspreid over zes bovengrondse verdiepingen. Er zijn ook drie ondergrondse verdiepingen, waar zich theaters en klaslokalen bevinden.

2.1. Eerste verdieping

Wanneer je binnenkomt op de de eerste verdieping, kom je langs de kassa, de vestiaire en een kleine museumwinkel. Op de eerste verdieping bevindt zich ook het restaurant The Modern waar je modern kan dineren in de Dining Room of kan genieten van een cocktail in de Bar Room. Op de begane grond kan je ook de beeldentuin bezoeken.

2.2. Tweede verdieping

Op de tweede verdieping kom je bij het Marron Atrium terecht, waar regelmatig voorstellingen worden gehouden van moderne muziek en moderne dans. Rond het Marron Atrium liggen de Contemporary Galleries, waar je een tentoonstelling met werken uit de jaren tachtig tot vandaag kan bezoeken. Op dezelfde verdieping vind je nog tentoonstellingen over media, over Prints and Illustrated Books en een ruimte voor tijdelijke Special Exhibitions. Daarnaast is er ook nog een boekenwinkel en het Cafe 2, waar je onder andere Italiaanse snacks kan kopen.

Wil je ook graag New York City verkennen? Download onze gratis reisgids New York met een compleet uitgewerkte stadswandeling langs de mooiste bezienswaardigheden van de Big Apple!

2.3. Derde verdieping

De belangrijkste tentoonstelling op de derde verdieping is die van Architecture and Design. Daar worden bijzondere ontwerpen voorgesteld van moderne architectuur. Op dezelfde verdieping vind je ook nog een ruimte voor tijdelijke Special Exhibitions en een tentoonstelling van fotografie en tekeningen.

2.4. Vierde verdieping

Op de vierde verdieping bevinden zich schilderijen en beelden uit de periode van de jaren 1940 tot 1980. De bekendste kunstwerken zijn de pop-artwerken van Roy Lichtenstein en Andy Warhol, maar er is ook kunst van Jackson Pollock, Jasper Johns en Yayoi Kusama.

2.5. Vijfde verdieping

Op de vijfde verdieping ga je nog iets meer terug in de tijd. De schilderijen en beelden dateren er uit de periode van 1880 tot 1940. Bezoekers kunnen er wereldberoemde werken bewonderen zoals het drieluik Waterlelies van Claude Monet, de Sterrennacht van Vincent van Gogh en Les Demoiselles d’Avignon van Pablo Picasso. De collectie omvat ook werken van onder andere Frida Kahlo, Piet Mondriaan en Henri Matisse. Daarnaast kan je op de vijfde verdieping bij bar Terrace 5 ook genieten van een kleine snack en een drankje met uitzicht over de beeldentuin.

Klik hier om je ticket voor het MOMA te reserveren

2.6. Zesde verdieping

Op de zesde verdieping bevindt zich de grote winkel van het museum, waar je prenten van tentoongestelde werken, boeken over de kunstenaars en andere souvenirs kan kopen. De rest van de verdieping is enkel open voor speciale tentoonstellingen.

2.7. Het MoMA PS1

In het MoMA PS1 worden innovatieve en experimentele werken tentoongesteld. Daarnaast worden in het museum ook veel educatieve activiteiten en speciale projecten georganiseerd. In de zomer wordt er bijvoorbeeld elke zaterdag het Warm-Up-evenement gehouden. Daarvoor zakken muzikanten van over de hele wereld naar het gebouw af om er hun muziek live voor te stellen.

 1. Openingsuren van het Museum of Modern Art

 • Het Museum of Modern Art is dagelijks open behalve op Thanksgiving en kerst.
 • Het museum is open van 10u30 tot 17u30 en op vrijdag tot 20u.
 • De restaurants hebben andere openingstijden.
 • Het Cafe 2 en Terrace 5 gaan een half uurtje na openingstijd open en sluiten een half uurtje vroeger dan het museum.
 • The Modern is open van maandag tot vrijdag van 12u tot 14u en van maandag tot zaterdag van 17u tot 10u30.
 • De Bar Room van The Modern is maandag tot en met zaterdag van 11u30 tot 22u30 en op zondag van 11u30 tot 21u00 geopend.

  Het MoMA PS1 is open van 12:00 tot 18:00, maar sluit de deuren wel op dinsdag en woensdag, net als op Thanksgiving, kerst en Nieuwjaar.
 1. Tickets om het MoMA te bezoeken

Onze tip: Tickets voor het Museum of Modern Art kan je zowel ter plekke als online kopen. Elke vrijdagavond tussen 16:00 en 20:00 mag iedere bezoeker gratis naar binnen.

Wanneer je in het Museum of Modern Art een film wil bekijken kan je met je ticket op dezelfde dag gratis naar binnen. Je kan ook een ticket kopen om enkel een film te bekijken. Als je een ticket koopt voor het MoMA kan je ook binnen in het MoMA PS1 en je kan ook een ticket kopen om enkel het MoMA PS1 te bezoeken.

 1. Hoe de wachtrijen vermijden?

Het MoMA is drukbezocht waardoor er lange wachtrijen kunnen zijn. Heb je geen tickets online gekocht? Ga dan niet in de rij voor de kassa staan maar ga naar een selfservicemachine. Daar zijn de rijen vaak minder lang.

Onze tip: om wachtrijen te vermijden is het aan te raden om je tickets vooraf online voor € 23 aan te schaffen.

Ook kan je het beste een kleine tas meenemen zonder eten en drinken, zodat je niet ook nog in de rij voor de vestiaire hoeft te staan. Het is ook af te raden om op vrijdagavond het MoMA te bezoeken. Omdat het museum dan gratis te bezoeken is, zijn er dan extra veel mensen.

 1. Hoe bereik ik het Museum of Modern Art?

6.1. Te voet

Het Museum of Modern Art ligt in Midtown Manhattan en kan je te voet bereiken vanaf de bezienswaardigheden in de buurt. Vanaf het Rockefeller Center of het Central Park is het maar zo’n 5 à 10 minuten wandelen. Ook vanaf Times Square is het nog geen kwartier stappen naar het MoMA.

6.2. Met het openbaar vervoer

Neem de trein E of M naar 5th Ave/53th Street of de lijnen B, D, of F naar 47th/50th Street Rockefeller Center. Het MoMA PS1 is ook te bereiken met de lijnen E en M richting Queens. Stap dan uit bij Court Square/23rd Street.

6.3. Met de auto

Het is niet aan te raden om met de auto door New York City te rijden. Wel kan je een taxi nemen naar de hoek van 53rd tussen Fifth en Sixth Avenue in Midtown Manhattan voor het MoMA, of de hoek van Jackson Avenue en 46th Avenue in Queens voor het MoMA PS1.

 1. Praktische info voor je bezoek

 • Er is gratis wifi in het Museum of Modern Arts.
 • Fotograferen van werken voor persoonlijk gebruik is alleen toegestaan zonder statieven en zonder flits in de collectie galerijen. Bij speciale tentoonstellingen is fotograferen verboden.
 • Schetsen wordt in de galerijen aangemoedigd. Wel mag dat alleen met een potlood en met schetsboeken van een A4-formaat of kleiner.
 • Telefoongesprekken voeren is niet toegestaan in de galerijen en theaters.
 • Eten en drinken is verboden in het museum.
 • Grote tassen moet je bij de vestiaire achterlaten. Alle andere tassen die je meeneemt in het museum zullen geïnspecteerd worden.
 • In het Museum of Modern Arts kan je een gratis audiogids nemen op de eerste en zesde verdieping. Via het gratis wifinetwerk kan je ook de MoMA-app downloaden en daar de info over de werken lezen.
 • Koop je tickets online voor € 23, zo kan je wachtrijen vermijden en kan je direct binnen.
 1. Ligging van het MoMa op de kaart?

Adres: 11 W 53rd St, New York, NY 10019

 1. Filmpje: kijk binnen in het MoMA

Ondertussen weet je al iets meer over het Museum of Modern Arts, maar kunst is er natuurlijk om bekeken te worden! Ter voorbereiding op je bezoek aan de indrukwekkende collectie kan je alvast dit filmpje bekijken waarin de bekendste werken van het museum te zien zijn.

 1. Waar overnachten in New York City?

Wil je graag budgetvriendelijk overnachten? Dan is een goede optie om te overnachten op Staten Island, je bent vlakbij Manhattan en kan toch aanzienlijk goedkoper overnachten. Of kies in Brooklyn of Queens een hotel. Met de metro ben je op enkele minuten op elke locatie, bekijk onze selectie van favoriete hotels in New York.

Onze Tip: Wil je graag in Manhattan overnachten? Onze favoriet is het Pod 51 Hotel in Midtown East Village, Manhattan. "Budgetvriendelijk en alles wat je hartje kan verlangen, met eigen rooftop bar vanaf € 86/nacht ! Boeken en meer info hier
 1. Mis niets tijdens je bezoek aan New York met onze reisgids

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan New York City? In de gratis reisgids New York kan je een complete stadswandeling vinden, maar heb je nog meer goesting in New York? Koop dan onze volledige reisgids New York met 6 volledig uitgewerkte wandelingen en heel wat verborgen pareltjes en bekende bezienswaardigheden in de Big Apple.

New York City

Gratis preview reisgids downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?