11 x top bezienswaardigheden Central Park in New York + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

11 x top bezienswaardigheden Central Park in New York + kaartje

2 februari 2024 in New York0 reacties

Central Park is de groene long van New York, en het meest bezochte stadspark van de Verenigde Staten! Ideaal om even tot rust te komen tijdens je citytrip, maar er zijn ook verschillende bezienswaardigheden en musea te vinden. Hieronder sommen we onze 11 favoriete plekjes en activiteiten in het park op!

Praktische info & tickets voor je bezoek aan New York City

Duur3 - 7 dagen ()
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Vergelijk prijzen bij TUI.nl (va € 703), Prijsvrij (va. € 843), Stedentrips (va. € 798)
Verblijven
Excursies boekenBestel hier je New York: CityPASS®
HuurautoTijdens je bezoek aan New York ook Washington en Boston zien? Boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)

Inhoud artikel

  1. Belvedere Castle

Belvedere Castle is één van de bekendste monumenten van Central Park. Het Victoriaans kasteel uit 1865 werd ontworpen door Calvert Vaux en Jacob Wrey Mould. Het ligt op de top van Vista Rock, het op één na hoogste punt van het park. ‘Belvedere’ komt van het Italiaanse ‘mooi uitzicht’ en het kasteel heeft zijn naam dus niet gestolen: vanop het observatiedek heb je een prachtig panoramisch zicht over het park! Er zijn ook enkele expositieruimtes in het kasteel en sinds 1919 is hier ook het officiële weerstation van Central Park gevestigd.

Onze tip: Vlakbij het Belvedere Castle kan je het Delacorte theater vinden “Shakespeare in the Park”. Hier kan je in de zomermaanden (eind mei tot augustus) gratis vertoningen van bekende theaterstukken bijwonen. Wie weet ontdek je wel aanstormend talent, onder andere Al Pacino en Anne Hathaway startten hier hun carrière!
  1. Conservatory Garden

Conservatory Garden bevindt zich in de noordoostelijke hoek van Central Park en is in theorie de enige ‘tuin’ in Central Park. De tuin werd samen met de gelijknamige vijver geopend in 1937. We raden je aan om hier ’s morgens vroeg naartoe te gaan, zo kan je in relatieve rust genieten van de bloemen, fonteinen en andere beplanting! Dit deel van het park is toegankelijk via Vanderbilt Gate op 5th Avenue en 105th Street.

Onze tip: Wat dacht je van een begeleide elektische fietstocht door Central Park? Boek nu hier €72 bij GetYourGuide!

  1. Strawberry Fields

Strawberry Fieldsis een monument dat hulde brengt aan John Lennon, het beroemde lid van The Beatles die in Central Park werd doodgeschoten. Het monument werd ontworpen door landschapsarchitect Bruce Kelly en werd officieel geopend op 9 oktober 1985, de verjaardag van John Lennon. Dit gebied van het park is een 'stille zone' en wordt elk jaar door velen bezocht die een eerbetoon komen brengen.

John Lennon en zijn vrouw Yoko Ono woonden in de nabijgelegen Dakota Appartments. Het was hier in de buurt, op weg naar huis, dat Lennon op 8 december 1980 werd doodgeschoten.

  1. Bethesda Fountain

Bethesda Fountain vind je bij Bethesda Terrace en is één van de grootste fonteinen in de stad, en één van de bekendste ter wereld! De fontein heeft het enige overgebleven beeld dat in het oorspronkelijke ontwerp van Central Park zat. “De engel van de wateren” is een bronzen figuur van 2,5 m, omgeven door vier kleine cherubijnen die gezondheid, zuiverheid, matigheid en vrede voorstellen. Het is ontworpen door Emma Stebbins, de eerste vrouw die een opdracht kreeg om een groot kunstwerk in de stad New York te maken!

Alice in Wonderland

Vlakbij de Bethesda Fountain vind je het bronzen beeld van Alice in Wonderland, uit het verhaal van auteur Lewis Carroll. Als je met kinderen reist, zullen ze ongetwijfeld blij zijn. In de geest van het sprookje worden de kinderen aangemoedigd om het beeld aan te raken en er zelfs op te klimmen!

  1. The Arsenal en Central Park Zoo

The Arsenal is een bescheiden gotisch gebouw opgetrokken uit baksteen. Het werd gebouwd tussen 1847 en 1851 als opslagplaats voor wapens en munitie voor de New Yorkse Staatsmilitie. Het is het op één na oudste nog bestaande bouwwerk in Central Park en dateert van voor de aanleg van het park. Momenteel vind je er de kantoren van zowel het Department of Parks and Recreation als de Central Park Zoo.

Central Park Zoo is een grote toeristische attractie in The Arsenal. De zoo heeft in de loop der jaren veel kritiek gekregen omtrent dierenwelzijn, en werd daarna gerenoveerd en gereviseerd en is nu gewijd is aan natuurbehoud. Het is nog steeds een erg populaire attractie in Central Park. De voorloper van deze dierentuin, een menagerie (waar je een verzameling wilde en exotische dieren kon zien), opende zijn deuren in 1864 en was de eerste openbare dierentuin van New York City.

Met een New York Sightseeing Pass €57 heb je voorrangstoegang bij de Central Park Zoo, en tal van andere bezienswaardigheden!

De Central Park Carousel is een vintage paardenmolen van 57 houten, handgesneden paarden die werd gerestaureerd in de jaren ’90. Er staat echter al sinds 1871 een carrousel op deze plaats, en de oorspronkelijke paardenmolen werd destijds aangedreven door een echte muilezel of paard. De bediener van de molen signaleerde toen de ezel of het paard om te starten en stoppen met een tikje op de hoef.

  • De twee vorige carrousels werden beide verwoest door een brand in 1924 en 1950.
  • De huidige carrousel wordt verhuurd en beheerd door de Trump Organization.
  • De carrousel speelt ook een rol in de beroemde roman van J.D. Salinger, The Catcher in the Rye.
  • Als het weer het toelaat, is hij zeven dagen per week open!
Wil jij ook Central Park verkennen? Download onze reisgids New York met een wandeling door Central Park.
  1. Museum of the City of New York

Het Museum of the City of New York werd opgericht in 1923 door Henry Collins Brown. Je leert er van alles over de fascinerende geschiedenis van de stad en hebt bovendien een mooi uitzicht over Central Park.

Het museum heeft een permanente tentoonstelling “New York at Its Core”, die de hele geschiedenis van de stad behandelt. Je ziet er kunstwerken, foto’s, kostuums, meubilair

Je ticket voor het museum €18 boek je best op voorhand, zo kan je de wachtrijen overslaan!

  1. Guggenheim Museum

Het Guggenheim Museum bevindt zich aan de rand van Central Park, aan 5th Avenue en is ontworpen door architect Frank Lloyd Wright. Het is één van de grootste musea van New York. De kunstgalerij heeft een brede permanente collectie van impressionisme, post-impressionisme, moderne en hedendaagsre kunst en er worden ook steeds gevarieerde tijdelijke tentoonstellingen gehouden.

Kortom, het Guggenheim museum is een echte must-see voor kunstliefhebbers. Het museum werd opgericht door Solomon R. Guggenheim, een bekende Amerikaanse zakenman en notoir kunstverzamelaar.

Het Guggenheim is een toeristische trekpleister en dus staan er vaak wachtrijen aan de kassa. We raden je aan om je skip-the-line tickets €22 op voorhand te kopen en bovendien zaterdagavonden te vermijden, omdat de officiële ticketprijzen dan niet gelden is het er vaak erg druk! Bekijk hier ook de begeleide rondleidingen die je kan boeken in het museum.

  1. The Metropolitan Museum of Art

The Metropolitan Museum of Art, ook wel bekend als ‘the Met’, is een van de belangrijkste culturele trekpleisters van New York en een van de bekendste kunstgalerijen ter wereld. Het kunstmuseum werd reeds opgericht in 1870.

Vandaag vind je er meer dan 2 miljoen kunstwerken over een periode van 5 millennia. Er zijn altijd permanente en tijdelijke tentoonstellingen en je kan zelf kiezen voor welke exposities je wil betalen.

Het hele museum bekijken is onmogelijk in één dag (en zelfs in twee dagen), voor een kort bezoek raden we je dan ook aan om een highlightstour te volgen van een uurtje. Boek je begeleide tour hier op voorhand, en ga bovendien direct naar binnen zonder wachtrij!

  1. The Frick Collection

The Frick Collection is een kunstmuseum in het vroegere huis van Henry Clay Frick, een bekende industrieel. Je vindt er zijn indrukwekkende collectie kunstwerken, met onder meer schilderijen van oude meesters. The Frick Collection staat bekend als één van de beste kunstcollecties van de Verenigde Staten, je kan er zowel schilderijen van bekenede kunstenaars bewonderen als standbeelden, porcelein en zelf Frans meubilair. Het museum werkt volgs het pay-what-you-wish-principe, je kiest dus zelf hoeveel inkom je betaalt.

  1. The Plaza hotel

Naast Central Park, bij 59th Street en 5th Avenue, vind je het beroemde Plaza Hotel. Dit monumentale gebouw van 20 verdiepingen ligt vlakbij de grote winkels van 5th Avenue met merken als Apple, Louis Vuitton en Chanel.

Het Frans Renaissance-geïnspireerde gebouw in kasteelstijl werd ontworpen door Henry Janeway Hardenbergh. Een firma uit Qatar is tegenwoordig eigenaar van het hotel. Wil jij ook graag in dit monument eens overnachten? Boek je kamer online.

  1. Wandeling of fietstocht door Central Park

Dé beste manier om Central Park en de verschillende bezienswaardigheden te ontdekken is nog altijd met een wandeling of fietstocht. Je kan natuurlijk zelf gewoon een wandeling gaan maken, maar hou in gedachte dat het park 3.41 km² groot is en er erg veel te zien is!

TIP: Als je meer wilt te weten komen over de geschiedenis en betekenis van het park voor de stad kan je ook meegaan met een begeleide wandeltocht of fietstocht. Bekijk hier de mogelijkheden bij GetYourGuide.

  1. Kaartje bezienswaardigheden Central Park

  1. Filmpje: ontdek Central Park!

Benieuwd hoe Central Park eruit ziet? In dit filmpje nemen we je mee naar een van de bekendste parken ter wereld! Als je wilt weten hoe het park er in het echt uitziet zal je natuurlijk zelf moeten afreizen naar The Big Apple.

  1. Mis niets tijdens je bezoek aan New York met onze reisgids

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan New York City? In de gratis reisgids New York kan je een complete stadswandeling vinden, maar heb je nog meer goesting in New York? Koop dan onze volledige reisgids New York met 6 volledig uitgewerkte wandelingen en heel wat verborgen pareltjes en bekende bezienswaardigheden in de Big Apple.

New York City

Gratis reisgids New York downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?