10 x typisch Montenegrijnse gerechten die je moet proeven op reis in Montenegro

Koop de volledige reisgids voor € 10

10 x typisch Montenegrijnse gerechten die je moet proeven op reis in Montenegro

3 januari 2024 in Montenegro0 reacties

Wat zeker proeven tijdens je bezoek aan Montenegro? Ontdek deze bekende gerechten en dranken uit Montenegro

Ben je van plan om binnenkort naar Montenegro op vakantie te gaan? Dan moet je zeker eens de lokale specialiteiten proeven! De Montenegrijnse keuken kent namelijk heel wat traditionele en culinaire gerechten.

In dit blogartikel lees je meer over de Montenegrijnse eetcultuur en gerechten die je zeker een keer geproefd moet hebben!

Inhoud artikel

  1. Brav u Mlijeku (Lamsvlees gestoofd in melk)

Brav u Mlijeku, is vooral een populair gerecht in het noorden van Montenegro. Brav u mlijeku wordt gemaakt van stukjes lamsvlees en groenten. Men laat het lamsvleeslangzaam sudderen in melk samen met aardappelen en groenten zoals wortelen en venkel. Het stoofpotje wordt vaak geserveerd met knapperige stukjes brood.

RONDREIS: Proef deze lekkernijen zelf tijdens je rondreis door Montenegro.

  1. Njeguski steak

Njeguski steak kent zijn oorsprong in het bergachtige gebied van Njegusi, dat gelegen is in de buurt van de stad Cetinje. Je kan het gerechtje wat vergelijken met de Cordon Bleu. Het bestaat uit een gemarineerd stukje varkensvlees, dat gegrild of gebakken wordt en gevuld wordt met de lokale Njegusi prosciutto en kaas. Het wordt vaak geserveerd met aardappelen en groenten (zoals salade en paprika's) of eventueel frietjes.

  1. Buzara (visgerechtje)

Liefhebber van vis? Dan zal dit gerechtje jou wellicht aanspreken. Buzara is een visgerechtje dat bestaat uit verschillende zeevruchten (zoals garnalen, mosselen, inktvis..) die worden gekookt in rode of witte wijnsaus. Buzara zal je in zo goed als elk restaurant langs de kust terugvinden op de kaart.

LEESTIP: Mis niets tijdens je vakantie in Montenegro met onze reisgids Montenegro, inclusief bezienswaardigheden en tips.
  1. Njegusi Prosciutto

Njeguški pršut, ook bekend als Njegusi Prosciutto, is een gerookte gedroogde ham die afkomstig is uit de bergachtige regio Njeguši in Montenegro. Het is een van de bekendste producten van de Montenegrijnse keuken en is beroemd in de hele Balkan-regio.

De ham wordt gemaakt van varkensvlees dat afkomstig is van lokale boerderijen in de omgeving van Njeguši. Het vlees wordt gezouten en gepekeld en vervolgens gerookt en gedroogd in de berglucht gedurende een periode van zes maanden tot twee jaar, afhankelijk van de grootte van de ham.

De Njegusi Prosciutto heeft een kenmerkende smaak en aroma, die wordt verkregen door het roken en drogen in de berglucht. Het heeft een zoute en pittige smaak en wordt meestal geserveerd als een aperitief of als onderdeel van een kaas- of vleesplateau. Dus zoals je kan zien is het niet alleen Parma die bekende ham heeft :-)

  1. Ćevapi (streetfood)

Zin in een snelle hap of wat street food? In grote steden als Kotor en Budva vind je op zowat elke hoek van de straat een authentieke cevabdzinicas, een soort fastfoodrestaurant waar ze Ćevapi of ćevapčići verkopen. Ćevapi zijn kleine worstjes gemaakt van varkens- en rundergehakt die gegrild worden. Deze heerlijke stukjes vlees zijn het lekkerst met een grove tomaat-komkommersalade.

FOOD TOUR: Verblijf je in Kotor en wil je je graag zoveel mogelijk van de Montenegrijnse keuken geproefd hebben? Volg dan de Kotor Private Food Tour met maar liefst 10 proeverijen!

  1. Kačamak (pap)

Kačamak kent zijn oorsprong in het noorden van Montenegro. Dit gerecht gaf de boeren de nodige energie om de hele dag op het land te werken. Kačamak wordt meestal gemaakt door een pap van maïsmeel en aardappelen te koken. Om het af te maken, voegen de Montenegrijnen kajmak toe, een traditionele kaas uit Montenegro, evenals een flinke klodder zure melk of yoghurt. Kacamak wordt vaak gegeten als stevig ontbijtje of als bijgerecht.

  1. Priganice (gefrituurde oliebollen)

Priganice, ook bekend als "priganjice" of "priganice sa jogurtom", is de Montenegrijnse versie van de gefrituurde oliebollen. Het deeg voor priganice wordt meestal gemaakt met bloem, gist, suiker, zout en melk of yoghurt. Het deeg wordt vervolgens gevormd tot kleine balletjes en gefrituurd tot ze goudbruin zijn. Eenmaal gekookt, worden de priganices meestal bestrooid met poedersuiker en warm geserveerd. Ze kunnen ook geserveerd worden met honing en witte kaas.

  1. Palačinke (pannenkoek)

Voor wie zin heeft in een tussendoortje of een lekker dessertje, raden we de Palačinke aan. Palacinke, ook bekend als pannenkoeken, zijn populair in de hele Balkan-regio, niet alleen in Montenegro maar ook in Servië, Kroatië en Bosnië en Herzegovina. De pannenkoeken kunne zowel zoet als hartig geserveerd worden. Zoete palacinke wordt vaak gevuld met seizoensgebonden fruit, Nutella, honing of slagroom, terwijl hartige palacinke gevuld worden met kaas, ham, spinazie of champignons.

Beleef meer, ga mee met een georganiseerde tour of proeverij

  1. Kotorska Torta (amandelcake)

De "Kotorska Torta" of de "Cake uit Kotor" is een traditioneel Montenegrijnse cake die afkomstig is uit de baai van Kotor. De cake wordt gemaakt op basis van amandelen, eieren en suiker, en heeft een lichte, kruimelige textuur. Het wordt vaak versierd met een laagje poedersuiker en amandelschaafsel bovenop. Neem na je stadswandeling door Kotor een korte pauze op een gezellig terrasje en trakteer jezelf op deze zoete lekkernij.

Er zijn verschillende verhalen over de oorsprong van de Kotorska Torta, maar de meest populaire legende gaat over een meisje dat op zoek was naar de perfecte cake om haar verloofde te imponeren. Ze experimenteerde met verschillende ingrediënten en uiteindelijk creëerde ze deze heerlijke amandelcake. Haar verloofde was zo onder de indruk dat hij haar ten huwelijk vroeg.
  1. Proef de traditionele Montenegrijnse kazen

Montenegro heeft een lange geschiedenis van kaasmaken en er zijn verschillende soorten traditionele Montenegrijnse kazen die bekend staan om hun unieke smaken en texturen. Enkele van de meest populaire Montenegrijnse kazen zijn. Pljevaljski, Njeguski, Lisnati en Prljo zijn enkele van de meest bekende en meest geconsumeerde kazen in Montenegro. Wil je graag meer te weten komen over de traditionele kazen? Bezoek dan een van de vele kaasboerderijen in Montenegro.

  • Pljevaljski is een witte kaas die wordt traditioneel gemaakt van rauwe koemelk. De kaas wordt gekenmerkt door zijn sterke smaak en romige textuur. De unieke aroma's zijn het resultaat van het rijpingsproces dat plaatsvindt in speciaal ontworpen houten vaten.
  • Lisnati is een soort pasta filata-kaas. Het kreeg de naam lisnati omdat het in buitengewoon dunne plakjes werd gesneden.
  • De magere, halfharde kaas Prljo wordt gemaakt in het noordelijke berggebied van Montenegro.
  • Onze aanrader? Bestel je een plankje met enkele traditionele kazen vergezeld met een glaasje lokale wijn, een plakje ham en olijven!
  1. Mis niets tijdens je rondreis door Montenegro met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Montenegro? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Montenegro met een volledige uitgestippelde rondreis Montenegro, en meer dan 70 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Montenegro.

Montenegro

Gratis reisgids Montenegro downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?