Auschwitz en Birkenau bezoeken vanuit Krakau? Tips + praktische info

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Auschwitz en Birkenau bezoeken vanuit Krakau? Tips + praktische info

13 juni 2023 in Krakau10 reacties

Hoe naar Auschwitz reizen? Wat is er allemaal te zien? Met of zonder gids bezoeken + praktische info

Een bezoeken aan Auschwitz en Birkenau mag je absoluut niet missen, als belangrijke getuige van een van de donkerste periodes uit de Europese geschiedenis. Over heel de wereld is deze plek een symbool van terreur en genocide, een grimmige herinnering aan tot wat de mens in staat is.

Auschwitz is opgesplitst in het hoofdkamp, Auschwitz I, en het Birkenau-kamp, Auschwitz II. Alle info voor je bezoek en hoe je een georganiseerde tour naar Auschwitz kan boeken.

Praktische info & tickets om Auschwitz en Birkenau te bezoeken

Adres
 • Vanuit Krakau: 70 km (ongeveer 1u20) Via de snelweg A4 en de 933 ben je er op 30 minuten.
 • Parkeren vlakbij op de Stanisławy Leszczyńskiej, 32-600 Oświęcim, Polen (zie ligging hier, betaalparking)
Verblijven
Tours en rondleidingen

Inhoud artikel

 1. Auschwitz I bezoeken

Aan de ingang prijkt het beruchte “Arbeit Macht Frei” (“Arbeid maakt vrij”), een gruwelijke leugen. Slechts weinigen die hier naartoe gestuurd werden, hebben de nachtmerrie kunnen navertellen.

 • Auschwitz I voelt eerder industrieel aan, met zijn bakstenen rode gebouwen, maar al snel worden de vreselijke omstandigheden duidelijk waarin Joden, Polen, zigeuners, homoseksuelen, Sovjetvechters, politieke tegenstanders van de Nazi’s en andere gevangenen hier moesten zien te overleven.
 • In de verschillende gebouwen van het kamp gaan tentoonstellingen en artefacten dieper in op de horror die de gevangenen moesten doorstaan.
 • In Blok 5 liggen bijvoorbeeld alledaagse voorwerpen en bezittingen, brillen, schoenen, potten en pannen en veel meer, maar ook het afgesneden hoofdhaar van mensen die hier stierven.
 • In Blok 10 voerde Mengele zijn gruwelijke experimenten op kinderen en tweelingen uit.
 • In Blok 11 werd voor het eerst getest met Zyklon B-gas.
 • In Blok 27 hangen kindertekeningen die er na de bevrijding gevonden werden. Een enorm boek lijst alle gekende namen op van de Joden die hier stieven. Het boek is gigantisch, maar zelfs niet volledig, omdat er veel namen niet gekend zijn.
 • Een bezoek aan Auschwitz werpt heel wat vragen op, niet in het minste over hoe dit allemaal is kunnen gebeuren. Het is een vraag die dagen of zelfs maanden na het bezoek nog steeds door ons hoofd spookt.
Op bepaalde tijdstippen van de dag is het hoofdkamp enkel te bezoeken met een gids. Raadpleeg dus zeker de tijdstippen als je zonder gids wil gaan. (zie hieronder op de pagina)
 1. Auschwitz II bezoeken: Birkenau

Hoewel je in boeken of op televisie misschien al beelden van deze plaats gezien hebt, is een persoonlijk bezoek aan deze plek een shock.

 • Wanneer je op de site aankomt, zie je meteen de iconische toegangspoort waar de treinen door reden.
 • Een beetje verder staat een kopie van het type wagon waarin het grootste deel van de gevangenen getransporteerd werden. Zo ver het oog reikt, stonden rijen en rijen barrakken en bunkers. Dit was het eindstation, een bestemming waarvan de meesten nooit zouden terugkeren.
 • Wanneer de uitgeputte, doodsbange en uitgehongerde passagiers hier aankwamen na dagen zonder water of voedsel, haalden SS-officiers families en naasten meedogenloos uit elkaar.
 • Het merendeel (90%) werd onmiddellijk naar de gaskamers gestuurd. Zij die overbleven moesten hard werken en zien te overleven in ondenkbare omstandigheden, terwijl de dood over hun schouder meekeek.

Een bezoek aan de Auschwitzkampen is geen makkelijke ervaring. Het confronteert ons met de onaangename waarheid dat we elkaar als mens de vreselijkste dingen kunnen aandoen. Het is echter belangrijk om deze donkere periodes uit de geschiedenis onder ogen te zien. Alleen zo kunnen we leren en vermijden dat het opnieuw gebeurd. Helaas blijkt ons geheugen vaak erg kort…

Een gratis shuttlebus rijdt van Auschwitz I naar het grotere Auswchitz-Birkenau. De bussen vertrekken elke 10-15 minuten, net buiten het museum.
Klik hier om je toegangticket Auschwitz te reserveren
 1. Hoe kan je Auschwitz bereiken?

Er zijn 2 opties om van Krakau naar Auschwitz te gaan. Ofwel boek je een begeleide, georganiseerde dagtrip, of je gaat zelfstandig, op je eentje.

Veel mensen vrezen dat de dagtrips misschien nogal gehaast zijn, en dat je voor een authentiekere ervaring beter op je eentje reist. Toch kan het heel handig zijn om een gids te hebben, vooral als je je grondiger in de geschiedenis van de plek wil verdiepen. Dit is vooral het geval in het Birkenaukamp, waar er geen borden met uitleg staan.

 1. Zelf naar Auschwitz reizen

4.1. Je kan met de trein of bus van Krakau naar Auschwitz

 • De bus is de makkelijkste optie aangezien hij voor het kamp stopt, bussen rijden frequent en goedkoop. De rit duurt ongeveer 90 min, koop je ticket online vanaf € 4.
 • De trein brengt je slechts tot het station in Oswiecim, wat 3 km van de kampen vandaan ligt, van daar kan je met de taxi naar Auschwitz.
 • Meer info over de busregeling vind je in de informatiestand in de Lakenhal van Krakau, op de Grote Markt.
 • De bussen vertrekken aan het Krakau bus station (achterkant van het centraal station). Adres: Bosacka 18, 31-505 Kraków. GPS: 50.0690769,19.9466488 (bekijk op de kaart)
 • Tickets zijn te koop bij de buschauffeur of aan het loket; reserveren is niet nodig of je kan ook online een ticket voor de bus kopen.

4.2. Wil je graag met de taxi of zelf naar Auschwitz rijden?

Je kan ook vanuit het centrum van Krakau met een taxi naar Auschwitz rijden of boek je taxi vervoer op voorhand online. Ben je misschien op rondreis door Polen? Dan kan je perfect op eigen houtje naar Auschwitz I rijden. Er is voldoende (betalende) parking. Onderweg moet je wel rekening houden met de tol op de autosnelweg. Het adres is Więźniów Oświęcimia 20, 32-603 Oświęcim, Polen (bekijk op de kaart)

 1. Een georganiseerde daguitstap volgen

Er zijn heel wat opties voor georganiseerde rondleidingen, en je kan kiezen tussen een begeleide tour van een halve of hele dag. Je kan deze makkelijk boeken op verschillende locaties in Krakau. Je kan je dagtrip naar Auchswitz ook online boeken. Zo ben je zeker dat je binnen kan, zonder je zorgen te maken over alle praktische zaken.

 1. Praktische + belangrijke info Auschwitz

6.1. Hoe tickets voor Auschwitz verkrijgen?

 • De toegang tot de musea zelf is gratis. Je moet wel op voorhand reserveren, want er is een gelimiteerd aantal van 25 personen dat per kwartier wordt toegelaten. Reserveren kan via https://visit.auschwitz.org/. Je kan maximaal 3 maanden op voorhand reserveren.
 • Via de website van GetYourGuide kan je ook tickets voor een rondleiding op Auschwitz met gids boeken. Wij raden dit ten zeerste aan, zo krijg je namelijk een pak meer informatie over de site.

TIP: Op bepaalde tijdstippen van de dag is het hoofdkamp enkel te bezoeken met een gids (zonder vervoer vanuit Krakau), met vervoer boek je hier.

6.2. Wil je Auschwitz I zonder gids bezoeken, dan kan dat op deze momenten:

 • Van 1 januari tot 30 maart en in november, voor 10u en na 13u
 • Van 1 april tot 31 oktober voor 10u en na 16u
 • In december voor 10u en na 12u

6.3. Waar aan denken bij een bezoek

 • Check het weerbericht op voorhand: breng zonnecrème of een paraplu mee. Een dikke jas is ook altijd aangeraden.
 • Draag gemakkelijke wandelschoenen.
 • Als het regent, kan het er slijkerig bij liggen en is er veel modder.
 • Reiskoffers en grote rugzakken mogen niet mee naar binnen.
 • Toon respect, gedraag je respectvol en sereen op de site.
 • Neem voldoende water of een lunchpakket mee, binnen kan je geen drinken of eten kopen.
 • Voorzie voldoende tijd om Auschwitz en Birkenau te bezoeken, de site is groot.
 • Aangeraden om je tickets of tours online te boeken, zo kan je zeker binnen.

6.4. Hoe als rolstoelgebruiker Auschwitz bezoeken

 • De site van Auschwitz-Birkenau is niet rolstoelvriendelijk.
 • De paden naar en tussen de verschillende gebouwen zijn erg moeilijk te berijden met een rolstoel.
 • Je zal er over los grind, gebroken keien en bijna rotsblokken moeten rijden en als het regent zal je rekening moeten houden met modder.
 • Het kost veel concentratie en moeite om te sturen maar je krijgt wel een gevoel welke terreur het daar was.

6.5. Auswitch bezoeken met je hond?

Mag je Auschwitz bezoeken met je hond? Neen, honden zijn niet toegelaten op het terrein, enkel als het gaat om een assistentiehond of blinde geleide hond kan deze mee naar binnen.

6.6. Adres Auschwitz

Więźniów Oświęcimia 20, 32-603 Oświęcim, Polen
GPS: 50.0274739,19.20048, zie ligging op de kaart.

 1. Filmpje: een eerste impressie van Auschwitz

Benieuwd naar wat je juist mag verwachten van een bezoek aan Auschwitz? In onderstaand filmpje kan je alvast een eerste impressie opdoen.

 1. Nog meer zien in de omgeving van Auschwitz

 1. Waar overnachten in (de buurt van) Auschwitz?

Wil je graag overnachten in (de buurt van) Auschwitz? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor jou opgelijst. Alle verblijfplaatsen zijn op loopafstand van het herdenkingsmonument en museum Auschwitz-Birkenau. Of bekijk het volledige aanbod hotels en appartementen nabij Auschwitz.

 • Hotel Olecki is een driesterrenhotel in Oświęcim. Met het Auschwitz-Birkenau op slechts 200 meter afstand bieden sommige kamers uitzicht op de bezienswaardigheid. Na je bezoek aan het museum kan je terecht voor een diner in het sfeervolle restaurant waar je bij de open haard traditionele Poolse en Europese gerechten geserveerd krijgt. Meer info en boeken.
 • Hotel Imperiale ligt op 300 meter afstand van Auschwitz-Birkenau. Hier kan je kiezen voor een budget-, deluxekamer of zelfs een suite met gratis minibar. Verder beschikt het hotel over een restaurant, bar en een fitnesscentrum. Meer info en boeken.
 • Liever overnachten in een appartement? Apartment Oświęcim Klimatyzowany beschikt over twee ruime slaapkamers, een gezellige woonkamer (met een extra slaapbank), volledige uitgeruste keuken en een balkon met uitzicht over de stad. Meer info en boeken.
 • Op één kilometer van het Auschwitz-Birkenau museum is het Street Art Apartment gelegen. Het ruime appartement is kunstzinnig en modern ingericht en op verschillende muren kan je street art werken terugvinden. Meer info en boeken.
 • Overnacht je liever in de historische binnenstad van Oświęcim? Dan is het Hampton by Hilton Oswiecim een absolute aanrader! Het luxe driesterrenhotel heeft moderne kamers allemaal voorzien van luxe en comfort en ligt op slechts 7 minuten wandelen van het herdenkingsmonument en museum Auschwitz-Birkenau. Meer info en boeken.
 1. Download onze gratis reisgids Krakau, zo mis je niets

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je citytrip naar Krakau? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Krakau met 2 stadswandelingen, toeristische info, praktische info + alle daguitstappen. Eerst uitproberen? Download je gratis preview stadsgids Krakau ga op pad!

Krakau & Warschau

Gratis reisgids Krakau downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 7 mei 2024 - Rie-Jeanne

De reisgids Krakau biedt ons voldoende en duidelijk overzicht om Polen en zeker deze stad te bezoeken. Ook de links naar boekingen Auschwitz en hotels zijn fijn!

- 2 mei 2024 - Augusta

Ik gebruik de gids als voorbereiding op ons bezoek aan Krakau en Auschwitz volgende maand. Goede gids.

- 11 maart 2022 - Christine

Een aanrader!

- 19 oktober 2021 - Jan

Ik heb er goed gebruik van kunnen maken. Prima tips al zijn ook in Polen de prijzen weer wat gestegen Transporttip voor zoutmijn ontbrak nog. Bedankt hoor.

- 4 augustus 2021 - Ria

Krakau is echt de moeite om te bezoeken, mooie stad.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?