13 x leuke musea voor kinderen in België (ook bij slecht weer)

13 x leuke musea voor kinderen in België (ook bij slecht weer)

12 oktober 2023 in België0 reacties

Weet je niet wat te doen bij slecht weer? Of wil je gewoon een dagje op uit met de kinderen? Wat dacht je van een bezoekje aan een museum? Voor de ene klinkt het als muziek in de oren voor de andere als een saaie bedoening. Maar een museum hoeft niet altijd saai te zijn.. Het is de kunst om te ontdekken welk museum bij jou past. En gelukkig zijn er in België een hoop musea die zowel volwassenen als kinderen kunnen boeien. En wij hebben alvast enkele leuke musea voor jou uitgezocht!

Inhoud artikel

 1. Train World in Schaarbeek

Het museum Train World in Schaarbeek is hét museum bij uitstek voor treinfanaten. Het museum ligt in het oude treinstation van Schaarbeek, de ideale plek voor een treinmuseum. Tijdens je bezoek reis je door de geschiedenis van de treinwereld en je komt er meer te weten over de werking van de spoorwegen, de verschillende soorten treinen en alles daaromheen.

Je kan ook prachtige oude stoomlocomotieven bekijken en het is zelfs mogelijk om even conducteur te spelen. Ideale uitstap! Boek je tickets online voor Train World.

Klik hier om je tickets te reserveren

 1. Technopolis in Mechelen

Technopolis is toch wel een van de koplopers als het gaat om leuke musea in België. In Technopolis (in Mechelen) is er namelijk voor ieder wat wils. Het is een interactief doe-centrum voor wetenschap en technologie. Koop je ticket voor Technopolis online

 • Zo kan je bijvoorbeeld fietsen in de lucht, een vlieger aan de grond zetten en de Grand Canyon trotseren.
 • Er zijn verschillende ruimtes voor verschillende leeftijden. Terwijl je puber zich verdiept in de wetenschap in Xplora, kan je peuter zich helemaal laten gaan in het Kinder-doe-centrum.
 • Kortom, een leuk museum voor het héle gezin! Meer info op de website

TIP: Wil je graag nog meer zien in Mechelen, download dan ook zeker onze gratis stadswandeling Mechelen.

Klik hier om je tickets te reserveren

 1. Kindermuseum in Elsene

Het Kindermuseum in Brussel is een zeer leuk museum voor kleuters en kinderen tot een jaar of twaalf. In dit museum vind je geen hoogtechnologische computerschermen of leuke videogames terug. Hier leren de kinderen iets bij over zichzelf en de wereld waar zij deel van uitmaken aan de hand van houten spelletjes en inleefmomenten.

Bij een bezoek aan dit museum komen alle zintuigen aan bod. De kinderen amuseren zich door dingen aan te raken, door te kijken en te luisteren, te ruiken en vooral.. door bij te leren! Meer info op de website

 1. Mini Europa in Laken

Gelegen aan de voet van het Atomium en dichtbij het Planetarium, ligt Mini Europa. De naam spreekt wel voor zich.. In Mini Europa maak je een reis door Europa in slechts een paar uur tijd. Alle wonderen van Europa worden in miniatuurversie tentoongesteld. 350 bekende bezienswaardigheden en gebouwen, zoals de Big Ben en de toren van Pisa, werden tot in de kleinste details nagemaakt op een schaal van 1/25.

Het openluchtmuseum biedt meer dan alleen kijkplezier want al spelend leer je hier bij. Zo ontsteek je de uitbarsting van de Vesuvius en bekijk je de opstijging van de Arianeraket. Hier (her)ontdek je de historische, architecturale en culturele rijkdommen van de 27 deelstaten van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Wil je het park bezoeken? Reken op zo’n twee uurtjes wandelen doorheen klein Europa.

Tickets voor Mini-Europa kan je hier online kopen. Wie ook het Atomium wil bezoeken kan hier een combiticket kopen met 3 EUR korting.

TIP: Wil je graag nog meer zien in Brussel, download dan ook zeker onze gratis stadswandeling Brussel.

 1. Atomium in Laken

Zoals je eerder al gelezen hebt, ligt Mini Europa zo goed als aan de voet van het Atomium. En ook het dat kan je bezoeken! Het Atomium van Brussel wordt aanzien als één van de meest bizarre bouwwerken van Europa. En ook hier verklapt de naam van het monument al wat meer. Het atoom-vormige bouwwerk werd halverwege de 20ste eeuw gebouwd als het icoon van de Expo 58: de grote Wereldtentoonstelling van 1958 die in Brussel gehouden werd in het Heyselpark.

Het Atomium in detail

 • Het bestaat uit 9 bollen met een diameter van 18 meter. Tussen de bollen zijn tubes bevestigd waarin roltrappen en trappen gelegen zijn die de verschillende bollen met elkaar verbinden.
 • Een van de roltrappen is met een lengte van 45 meter de langste roltrap van Europa. De roltrappen worden kleurrijk verlicht met een lichtspektakel.
 • Elke bol heeft zijn eigen soort tentoonstelling. Zo is er de Basisbol met een permanente tentoonstelling over de Expo 58, de Kinderbol met activiteiten en de 2 tentoonstellingsbollen.
 • Beklim zelf dit bijzondere monument en geniet vanop de bovenste bol van een panoramisch uitzicht over Brussel. Een bijzonder gevoel.

Klik hier om je tickets voor het Atomium te boeken

 1. Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel

Het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel vind je letterlijk van alles wat. Verdiep je in de natuur of ontdek hoe de mens evolueerde en hoe het menselijk lichaam werkt in de Galerij van de Mens. Daarnaast vind je in dit museum dé grootste Dinogalerij van Europa. Je gaat miljoenjaren terug in de tijd in de Galerij van de Evolutie (met meer dan 1000 specimens) en je duikt in het tijdperk van de gigantische zee-reptielen. En met zalen gewijd aan insecten als levende vogelspinnen en wandelende takken, mineralen en waanzinnige schelpen, valt er hier altijd wat te ontdekken!

Er zijn ook verschillende parcours voorzien voor kinderen van 2 tem 4 jaar en 6 tem 12 jaar. Eentje om af te vinken als je een passie hebt voor dinosaurussen! Meer info op de website.

 1. Openluchtmuseum Verbeke Foundation in Kemzeke

Op zoek naar een origineel museum, dan is de Verbeke Foundation in het noorden van Oost-Vlaanderen, Kemzeke (tegen de Belgisch/Nederlands grens) dé plek waar je naartoe moet gaan. Het museum heeft maar liefst 20.000 m² overdekte ruimte en 12 hectare aan buitenexpositie ruimte en natuurgebied. Hier kan je hedendaagse kunst, installaties en werk van bio-artiesten komen bewonderen. Meer info op de website

 1. Design Museum in Gent

Design Museum Gent maakt je bewust van de grote impact die design heeft op je dagelijkse leven. Via de uitgebreide collectie, die loopt van de 15e eeuw tot nu, tonen ze de verantwoordelijkheid die ontwerpers, producenten en consumenten daarin dragen. En ook hier heeft het Design Museum heel wat te bieden voor kinderen. Er worden enkele expo’s gehouden waar de kinderen zich kunnen uitleven binnen het onderwerp ‘design’. Meer info op de website: https://www.designmuseumgent.be/

TIP: Wil je graag nog meer zien in Gent, download dan ook zeker onze gratis stadswandeling Gent.

 1. Speelgoedmuseum in Mechelen

De dag van vandaag worden kinderen overspoeld met alle nieuwe snufjes technologie en elektronisch speelgoed. Daarom is een bezoekje aan het speelgoedmuseum in Mechelen altijd een goed idee! De kinderen ontdekken onder andere speelgoed van vroeger en nu, van België tot de rest van de wereld maar leuker nog het favoriete speelgoed van (o)ma en (o)pa.

Kortom in het Speelgoedmuseum bewonder je één van de meest uitgebreide speelgoedcollecties van Europa. En naast het bekijken van deze collecties, kan je natuurlijk ook zelf enkele spelletjes spelen. Het brengt ongetwijfeld heel wat herinneringen mee voor de ouders en grootouders en heel wat plezier voor de kinderen! Een leuke uitstap voor zowel jong als oud. Meer info op de website.

Klik hier om je tickets te reserveren

 1. Stripmuseum in Brussel

Voor wie een echte stripliefhebber is, en wie Kuifje, Kiekeboe en de Smurfen als hun striphelden ziet, is dit museum een echte must! Het Belgisch Stripmuseum ligt in het hartje van Brussel en is op enkele jaren gegroeid tot één van de belangrijkste attracties in Brussel. Elk jaar bezoeken tal van mensen de permanente en tijdelijke tentoonstellingen die mekaar afwisselen.

 • Je maakt kennis met de talrijke facetten van een stripverhaal, je wordt meegenomen in een wereld waar creativiteit geen grenzen kent
 • Het museum is daarenboven gevestigd in een uitzonderlijk art-nouveau gebouw van Victor Horta, wat een extra dimensie geeft aan je bezoek.

Wil je nog meer zien van de vele striphelden van Brussel? Dan hebben we een stripwandeling voor je uitgetekend langs de bekendste stripmuren. Meer info op de website

TIP: Download onze gratis spelletjesgids met meer dan 40 leuke spelletjes, puzzels en raadsels voor onderweg en in de auto.

Maak alvast een virtuele wandeling door het museum

 1. Huis van Alijn in Gent

Tijdreizen zouden we allemaal graag eens doen! Daarom is dit museum een leuke voor zowel volwassenen als kinderen. In het Huis van Alijn in Gent, ontdek je namelijk hoe het dagelijkse leven in de 20ste eeuw eruit zag. Hier leer je bij over de tradities, rituelen en typische gewoontes.

Je dwaalt door enkele ruimtes die je terugnemen in de tijd: een keuken uit 1900, een apotheek, een snoepwinkel gevuld met spulletjes van meer dan honderd jaar oud, leuk toch! Hier ontdek je hoe je overgrootouders leefden en werkten. Een museum dat moeilijk te vergelijken is met een ander. Meer info op de website.

 1. Suske en Wiske Museum

Fan van Suske en Wiske? Breng dan zeker een bezoekje aan het Suske en Wiske kindermuseum! Een leuk, interactief stripmuseum in de oude villa van de Belgische striptekenaar Willy Vandersteen. Met deze tentoonstelling worden de kinderen door niemand minder dan Willy Vandersteen zelf, uitgenodigd om mee op Striptoer te gaan.

Tijdens deze toer ontdek je wat je allemaal nodig hebt voor een goed stripverhaal aan de hand van enkele leuke opdrachten. Bovendien krijg je op het einde van je bezoek, je eigen stripverhaal mee naar huis! Het begin van een avontuur waarbij een tijdreisje natuurlijk niet mag ontbreken! Wil je graag meer te weten komen over het werk en leven van Willy Vandersteen? Breng dan ook zeker een bezoek aan de voormalige Studio Vandersteen!

 • Openingsuren: Maandag tot vrijdag van 10u - 17u. Het museum is enkel te bezoeken met de Striptoer. Hiervoor geldt een maximum aantal bezoekers. Reserveren is daarom verplicht.
 • Wil je weten of er nog plaatsen vrij zijn voor de Striptoer? Kijk hier voor actuele beschikbaarheid en reservatie.
 1. Frietmuseum in Brugge

Ahh frietjes, zonder enige twijfel zijn jouw kinderen hier weg van! Het hoeft niet altijd om de wetenschap, technologie of kunst te gaan. Waarom geen museum over friet bezoeken? Het Frietmuseum in Brugge is het énige museum ter wereld dat wat meer vertelt over de geschiedenis van onze nationale trots! Zo leer je vanwaar de aardappel vandaan komt, hoe de friet ontstond, welk soort frietjes er allemaal bestaan en wat hét geheim is van een perfect bakje! Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk.. het hier en daar proeven van de heerlijke frietjes. Boek je tickets voor het frietmuseum online.

TIP: Wil je graag nog meer zien in Brugge, download dan ook zeker onze gratis stadswandeling Brugge.

Klik hier om je tickets te reserveren

 1. Historium in Brugge

Zin in een leuke, boeiende uitstap? Ga op tijdreis in een van de meest bezochte attracties van Brugge: Historium. Verken de bruisende stad Brugge tijdens de Gouden Eeuw (de 15e eeuw). Volg het boeiende verhaal van Jan van Eycks leerjongen met films, decors en speciale effecten.

Maak een indrukwekkende virtuele vlucht langs de middeleeuwse architectuur in de Historium Virtual Reality. Beklim de Historium Tower en geniet van een uniek 360° uitzicht over de hedendaagse stad en neem een selfie met het Belfort op de achtergrond. Een niet te missen uitstap voor het hele gezin, boek je tickets alvast hier.

Klik hier om je tickets te reserveren

 1. Tips voor een bezoek aan musea met kinderen!

 • Kies voor een themamuseum. Het is een uitstapje mét de kinderen. Niets is leuker voor de kinderen dan wanneer zij mogen kiezen welk museum ze willen bezoeken. Zijn jouw kinderen kunstliefhebbers? Dan kan je gaan voor een kunstmuseum (SMAK in Gent) of toch eerder geïnteresseerd in dinosaurussen? Kies dan bijvoorbeeld voor het Natuurwetenschappenmuseum in Brussel. Genoeg keuze!
 • Bereid jezelf en je kinderen voor. Besloten om morgen een museum te bezoeken? Zoek dan op voorhand enkele leuke weetjes op over de thema’s in het museum, de omgeving en de … Op deze manier ben je goed voorbereid en staan zij alvast te popelen om te vertrekken!
 • Boek je ticket op voorhand. Niets vervelender dan lang moeten aanschuiven aan de ticketbalie. Wil je jezelf besparen aan ‘mama papa, duurt het nog lang’? Koop dan het best een ticketje online en ga als de bliksem het museum binnen!
 • En uiteraard, beter een kort en leuk bezoek dan een lang en lastig bezoek!

TIP: Wil je de wachtrijen overslaan en zeker zijn van je toegang? Koop je tickets alvast online, zo ben je zeker dat je binnen kan.

 1. Extra: Download je gratis ebook met spelletjes en puzzels

Wil je ook onze leuke spelletjes, puzzels en raadsels voor in de wagen? Dan hebben wij het ideale e-book voor jou. Je ontvangt meer dan 25 leuke kleurplaten, raadsels en puzzels voor op de achterbank. Samen met tal van tips en bijzondere spelletjes. Download je gratis spelletjesboek voor in de wagen.

Spelletjesboek voor in de auto

Gratis spelletjesgids downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?