Het Speelgoedmuseum in Mechelen bezoeken? Alle info, tips en tickets

Het Speelgoedmuseum in Mechelen bezoeken? Alle info, tips en tickets

23 december 2023 in Mechelen0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan het Speelgoedmuseum Mechelen + waar tickets kopen?

Het Speelgoedmuseum in Mechelen, dat is pure nostalgie voor jong en oud. Wanneer je door het museum wandelt, keer je je als het ware terug in de tijd. Je ziet er onder andere speelgoed van vroeger en nu maar ook van over de hele wereld. Gegarandeerd een boeiende én leuke uitstap voor het hele gezin.

Benieuwd naar wat het museum allemaal te bieden heeft? Lees gerust verder over ons bezoek aan het Speelgoedmuseum + bestel je tickets voort het Speelgoedmuseum meteen online.

Inhoud artikel

  1. Speelgoedmuseum in Mechelen bezoeken

Vandaag de dag worden kinderen overspoeld met allerlei nieuwe snufjes technologie en elektronisch speelgoed. Daarom is een bezoekje aan het speelgoedmuseum in Mechelen altijd een goed idee. De kinderen ontdekken onder andere speelgoed van vroeger, van België tot de rest van de wereld maar leuker nog het favoriete speelgoed van (o)ma en (o)pa.

Het museum wil kinderen en volwassen vooral op een educatieve en interactieve manier laten kennis maken met speelgoed van vroeger tot nu. Daarnaast vertellen de gidsen tijdens de rondleiding je ook nog enkele leuke weetjes over bepaalde onderwerpen.

TICKETS: Kan je haast niet wachten om het museum te bezoeken? Bestel je tickets voor het Speelgoedmuseum in Mechelen online op voorhand.

  1. Wat krijg je allemaal te zien in het Speelgoedmuseum?

Musea en kinderen, het is niet altijd een eenvoudige combinatie. Maar in dit museum zit je zonder enige twijfel goed. Het Speelgoedmuseum in Mechelen opende op 23 april 1982 en is vandaag een van de vele bezienswaardigheden in Mechelen.

Wanneer je het museum binnenwandelt, geven de grote beer naast de ingang, de grote Monopoly mat en de verschillende spelletjes achter de vitrines alvast een leuke eerste indruk. Snuister even rond en ga via de trappen door naar de ingang van het museum. Wij nemen je in dit blogartikel alvast mee door de verschillende afdelingen van het Speelgoedmuseum.

Speelgoed is de grote spiegel van het dagelijkse leven

Het speelgoed wordt op een ludieke en interactieve manier gepresenteerd in permanente en tijdelijke tentoonstellingen. Speelgoed is eigenlijk een grote spiegel van wat er zich in het dagelijkse leven afspeelt. Er zijn maar weinig dingen die zoveel als speelgoed vertellen over de maatschappij en haar geschiedenis. En dat komt ook uitgebreid aan bod in het Speelgoedmuseum.

Poppen

De eerste afdeling van het museum huisvest een uitgebreide collectie aan poppen. Poppen zijn een mooi voorbeeld van de weerspiegeling op de dagelijkse bezigheid van een vrouw. Je kan goed zien dat het speelgoed mee evolueert met de emancipatie. Zo wordt het rolbevestigende patroon van de typische huisvrouw onderbroken.

In de poppenafdeling krijg je allerlei verschillende soorten poppen te zien. Van poppen waar je grootmoeder mee speelde tot de alom bekende Barbiepoppen. Oh ja, bij de Barbie afdeling kan je trouwens een leuke foto maken in de Photobooth.

Wist je dat de eerste Barbiepoppen geen navel hadden? Pas in het jaar 2000 kregen de Barbies een navel omwille van de navelpiercing trend die toen heel populair was. Zo zie je maar dat speelgoed mee evolueert met de tijd.

Playmobil

Nadien wandel je door naar mijn persoonlijke favoriet: Playmobil. Playmobil werd op de markt gebracht in 1974 en is de dag van vandaag nog steeds erg populair. De Playmobilmannetjes, de winkeltjes en de huizen worden zodanig opgesteld dat het wel lijkt alsof je door hun eigen wereldje wandelt.

Wist je dat de eerste drie Playmobil figuurtjes een ridder, bouwvakker en een indiaan waren?

Mechanisch speelgoed & robots en ruimte

Mechanisch speelgoed is een ander soort speelgoed. Het volgt namelijk de evolutie van de technieken zoals mankracht, stoomkracht, batterijen, computers enzoverder. Vaak komen hierbij de fantasie en werkelijkheid samen: denk maar aan het trommelende konijntje, de kruipende baby, de vliegende schotel. Terwijl de ouders hier herinneringen ophalen bij de oude tollen, zullen de kinderen hun aandacht meer vestigen op het gedeelte met de robots en de ruimte.

Kermis en Circus

Nadien wandel je verder door naar de afdeling ‘kermis en circus’. Met één druk op de knop komen de verschillende kermisattracties in miniatuur en het poppentheater in het circus in beweging. En met het typische kermis/circusachtige decor en de leuke achtergrondmuziek lijkt het wel alsof je door een echte kermis/circus wandelt.

Constructief speelgoed

De eerste verdieping staat gedeeltelijk in teken van constructief speelgoed. Constructief speelgoed staat synoniem voor bouwen. De bouwwerkjes en constructies uit hout, steen, metaal en kunststof weerspiegelen vooral de bouwkunde sinds de Industriële Revolutie. Lego is ongetwijfeld een van de bekendste bouwmerken maar je ziet er ook onder andere bouwconstructies van Knexx, Meccano en andere merken.

TIP: Ben jij helemaal weg van LEGO? Wist je dat er ook LEGO attractieparken bestaan? Zo kan je het Legoland in Duitsland en Legoland in Denemarken bezoeken.

Knuffelberen en knuffeldieren

Na het constructief speelgoed, kom je bij de schattige pluche beren. Iedereen heeft ooit wel eens een knuffelbeer gehad die hij/zij niet kon loslaten. Knuffels stonden vroeger garant voor uren speelplezier. Dikwijls was het een beste vriend of iemand die je kon troosten wanneer je verdriet had. Wanneer je hier door wandelt, krijg je dus een erg vertrouwd gevoel. De knuffelberen worden thematisch gegroepeerd, zo heb je bijvoorbeeld de ‘Kat en de Hond’, de ‘Ark van Noah’ en de ‘k Zag Twee Beren’. Best leuk gedaan.

Treinen

De volgende afdeling is voor de treinliefhebbers onder ons. Hier vind je zowel oude als moderne treintoestellen. Ook kan je hier een 18 meter lange treintafel bezichtigen waar ca. 162 meter sporen liggen en 150 huisjes opgebouwd werden. Deze Märklin-treintafel is typisch voor de jaren 70 wanneer de romantische berglandschappen nog erg populair waren bij treinliefhebbers.

Gezelschapspellen

Uiteraard hebben de gezelschapspellen ook hun eigen afdeling. Gezelschapspellen zijn er de dag van vandaag in allerlei soorten en formaten. Zo heb je het bekende parcourspellen (zoals het ganzenbord) maar ook de kaartspellen, de strategische spellen en nog veel meer. Gezelschapspellen worden vaak geassocieerd met gezelligheid en een huiselijke sfeer en tonen aan dat mensen sociale wezens zijn.

Traditionele kinderspelen: Kinderspelen van Breughel

Je hebt ongetwijfeld als een gehoord van ‘De Kinderspelen van Pieter Breughel’. Dit schilderij beeldt maar liefst 80 verschillende spelletjes uit! In het Speelgoedmuseum kan je als het ware in het schilderij van Breughel stappen en allerlei spelletjes uitproberen die op het kunstwerk afgebeeld worden.

Verder vind je hier ook nog een gezellig volkscafeetje en attributen (zoals stelten, bikkels, diabolo's) die men vroeger, ten tijde van Breughel, gebruikten als speelgoed. Hier keer je letterlijk terug in de tijd. Dit is meteen ook een van de populairste afdelingen in het museum.

Speelgoed internationaal

De laatste verdieping staat volledig in teken van internationaal speelgoed. Spelen is natuurlijk iets universeel en ieder werelddeel, ieder land heeft zo zijn eigen verschillen. Het speelgoed weerspiegelt de verscheidenheid en de diversiteit van mensen. Zo zie je een groot verschil tussen het speelgoed dat men gebruikt in rijkere landen t.o.v. de ietwat armere landen.

  1. Tijdelijke expo’s bijwonen in het Speelgoedmuseum

Het Speelgoedmuseum stelt het hele jaar door een permanente verzameling aan historisch en hedendaags speelgoed tentoon, maar er worden ook regelmatig tentoonstellingen georganiseerd in thema. Zo kon je in 2021 de expo over Fabeltjesland en in 2020 de expo van het bekende duo Samson en Gert bezichtigen en de expo over Barbie omwille van haar 60ste verjaardag.

40-jarig bestaan van het Speelgoedmuseum

En ook het 40-jarig bestaan van het Speelgoedmuseum wordt natuurlijk extra in de kijker gezet. Zo wordt het Speelgoedmuseum vanaf 23/04/2022 helemaal omgetoverd tot een heus ganzenbord. Dat weekend, is het exact vier decennia geleden dat het museum voor het eerst haar deuren opende voor het grote publiek. Het zal je dan ook niet verbazen dat het levensechte ganzenbord precies 40 vakjes telt met allerlei spellen en interessante weetjes.

Je knutselt zelf je dobbelsteen in elkaar waarmee je het ganzenbord kan spelen. Maak een leuke selfie in de Barbie Photobooth, speel een Playmobil Bingo, leer traditionele spelen zoals bikkelen in het schilderij van Pieter Bruegel en ontdek de meest interessante en leukste weetjes van de ervaren gidsen en vrijwilligers van het museum.

Deze expo vindt plaats van 23/04/2022 tot en met eind juni 2022.
  1. Waar tickets kopen voor het Speelgoedmuseum?

Wil je graag dit bijzonder leuke museum bezoeken? Dan kan je altijd je tickets voor het Speelgoedmusuem in Mechelen op voorhand bestellen. Zo kan je meteen aan je avontuur vol nostalgie beginnen.

Klik hier om je tickets te reserveren

  1. Waar bevindt zich het Speelgoedmuseum in Mechelen?

Het Speelgoedmuseum ligt net iets buiten het centrum van Mechelen, in de Nekkerspoel wijk. Het gebouw met kleurrijke gevel oogt op zich vrij oud en klein maar niets is minder waar. Wanneer je in Mechelen bent, is een bezoekje aan het museum zeker aan te raden.

Hoe kan je het Speelgoedmuseum het best bereiken?

Je kan het museum het best bereiken met het openbaar vervoer. Laat je auto achterwegen en neem de trein naar het station Mechelen-Nekkerspoel (zone Mechelen) en wandel op minder dan 5 minuten het museum binnen.

Kom je toch liever met de wagen? Dan kan je je auto parkeren aan de parking Zandpoortvest of Parking Station Nekkerspoel waar je gratis kan parkeren in het weekend of aan de VINCI park Veemarkt waar je tegen betaling ondergronds kan parkeren.

WANDELTIP: In de buurt van het museum, in het Speelgoedstraatje, kan je een van de vele street-art werken in Mechelen spotten. Nog meer zien? Bekijk zeker onze Street-art wandeling Mechelen.

Kaartje met de ligging van het Speelgoedmuseum

  1. Praktische info voor je bezoek aan het Speelgoedmuseum

  • Openingsuren: Het museum is geopend van 10u tot 17u van dinsdag tot zondag.
  • Er is een lift aanwezig in het museum waardoor het ook toegankelijk is voor rolstoelgebruikers en buggy’s.
  • Verder is er ook een vestiaire aanwezig, toiletten en een museumshop waar je allerlei leuk speelgoed kan aankopen.
  • Meer info op de website.
  1. Wat nog meer zien tijdens je bezoek aan Mechelen?

Naast een bezoekje aan het Speelgoedmuseum, raden we aan om de stad Mechelen te verkennen. Mechelen is een relatief kleine stad met een prachtig historisch centrum. Mechelen wordt ook wel eens de kerkenstad van Vlaanderen genoemd. Niet voor niets want je kan er maar liefst 8 prachtige kerken bezichtigen. Verder vind je er ook nog enkele historische panden en indrukwekkende musea die zeker een bezoekje waard zijn.

Wat zeker zien en doen in Mechelen?

  • Het meest unieke stadhuis van Vlaanderen. Het bijzondere gebouw is opgetrokken uit 3 verschillende delen in 3 verschillende bouwstijlen uit andere periodes.
  • Beklim de 97 meter hoge toren van de gotische Sint-Romboutskathedraal en geniet van het panoramisch uitzicht over Mechelen.
  • Ga een terrasje doen bij een van de gezellige cafeetjes op de Grote Markt.
  • Bezoek de Brusselsepoort, de enige poort die is overgebleven van de 12 stadspoorten die ooit Mechelen omringde.
  • Wandel over het Dijlepad van de Vismarkt tot de Kruidtuin en bewonder enkele prachtige gebouwen langs de rivier.
  • Download onze stadswandeling door Mechelen.
  1. Waar overnachten in Mechelen? (unieke tips)

Onze tip: Ga je voor een meerdaagse citytrip naar Mechelen? Bekijk een ruim aanbod aan B&B's en hotels in het centrum. (Flexibiliteit, en achteraf annuleren mogelijk)
  1. Download onze gratis stadswandeling door Mechelen

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling door Mechelen. Die hebben we voor jou uitgestippeld zodat je zeker niets mist van de stad. De wandeling brengt je langs alle belangrijke bezienswaardigheden en geeft je wat meer uitleg over de plekken waarlangs je passeert.

Mechelen stadswandeling

Gratis stadswandeling Mechelen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?